Zašto nam je potreban polirani parket i kako ga izvesti

Mnogi vlasnici imaju drvene podove u obliku parketa. O takvim podovima je potrebno brinuti na određen način, a poliranje parketa je sastavni dio takve njege. Podna obloga, bez obzira na materijal na koji je montiran, podložna je stalnom trošenju. Nakon nekog vremena, parket prestaje ugoditi oku, a to znači da ga treba podvrgnuti poliranju.


Takva tehnološka operacija, uz svakodnevno mokro čišćenje, učinit će kat atraktivnim i izdržljivim. Koliko često to treba raditi ovisi o stupnju opterećenja na podu.

S umjerenim mehaničkim opterećenjima dovoljno je provesti 1-2 poliranja godišnje, au uvjetima povećanih opterećenja frekvencija obrade parketa ovisi o stupnju trošenja površine i može se provesti najmanje jednom mjesečno. To mogu biti kafići, barovi, kantine itd. To su mjesta na kojima je parket podložan svakodnevnom trošenju i habanju.

Zašto moram polirati parket

Parketna ploča ima tvornički premaz s uljem ili lakom, što ima određeni utjecaj na njegovu učinkovitost. Uljni premaz ne doprinosi zatvaranju pora, što omogućuje nakupljanje prašine i prljavštine u njima. To negativno utječe na vanjskevrsta podova.


Stoga je potrebna dodatna obrada parketa. Premda je premaz lakši izdržljiviji, potrebno ga je i poboljšati. Osim toga, gornji sloj drveta gubi svojstva zbog starenja.

Posebno osjetljivi na ulazak prašine ili prljavštine su spojevi između šavova, pa je brusni parket jedini način da parket ima privlačan izgled.

Metode za poliranje parketa

Moderno tržište gradnje ima široku paletu proizvoda za poliranje. Toliko je velika da je teško izabrati sredstvo za poliranje.

Lakovi se dijele na sljedeće vrste:

 • sjajna;
 • polu-sjajan;
 • mat.


Sljedeće marke lakova zaslužuju pažnju:

 • BRILLje neutralna boja za poliranje površina obloženih ADESIV lakom. Cijena ovog proizvoda je unutar 18 USD za 1 l.
 • HG poliranje- proizvodi se u Nizozemskoj i košta 14 cu. za 1 l.
 • Dr. Schutz poljski(Dr. Schutz) je univerzalni polir od njemačkog proizvođača. Sjajni ili matirani lak se pakira u banke, kapaciteta 0,75 litara i košta 23 cu za 1 kom.

Vrsta poliranja ovisi o početnoj obradi parketnih dasaka, kao io njenoj cijeni. Budući da sve mora imati ekonomsku izvedivost, potrebno je odabrati sredstva koja imaju povoljan omjer kvalitete i kvalitetecijene. Takve karakteristike imaju i lakovi na bazi vode. Takvi lakovi imaju tehnička svojstva polusjajnih proizvoda.

Takvi materijali imaju nekoliko prednosti:

 • jednostavnost korištenja;
 • brzo se suši;
 • ekološka čistoća;
 • komponente za poliranje stvaraju atraktivnu sjajnu površinu.
 • niska cijena.


Da biste utvrdili kako je ova vrsta laka prikladna za pod, potrebno je pokriti malo područje. Ako se premaz dobro drži, to znači da se može koristiti.

Što trebate znati pri poliranju parketa

Poliranje parketne daske zahtijeva strogu provedbu tehnoloških operacija, ovisno o određenim uvjetima:

 • Područje prostorije. Za različita područja koristi se različita oprema. Što je veće područje za poliranje, to je oprema teža.
 • Stupanj onečišćenja površine. Ovaj faktor utječe na uporabu deterdženata.
 • Podovi od podne ploče. Ovisno o ovom indikatoru, nanosi se vosak ili ne. Vidi također: "Kako eliminirati škripu parketa - dokazane metode."

Tehnologija poliranja parketa

Kako polirati parket vlastitim rukama tako da izgleda atraktivno i dugo posluženo.


Da biste to učinili, slijedite ove preporuke:

 1. Podignite usisivač i uklonite svu prašinu, zatim ukloniteostatke prašine vlažnom krpom.
 2. Operite bazu vodom i deterdžentom.
 3. Pustite da se pod dobro osuši.
 4. Pažljivo nanesite lak na cijeloj površini parketa s krpom i mekom krpom. U tom slučaju, poliranje se ne može razrijediti. Potrošnja sredstava je oko 20-25 g po 1 m2 .
 5. Naneseni sloj treba sušiti 12 sati.
 6. Nakon toga možete započeti s procesom poliranja. Ako poliranje nije dalo željeni rezultat, tada se postupak može ponoviti, ali je poželjno primijeniti alat okomito na prvi sloj.

Ako se prije nanošenja sloja za poliranje temeljni sloj nanosi voskom, onda je kvaliteta konačnog rezultata veća i nećete morati ponovno polirati parket. Ovo je više o podnoj ploči, koja je izvorno otvorena uljem.


Što poliranje parketa, ako se nanosi premaz? Bolje je najprije se odlučiti o opremi, budući da je lakiranje lakiranog parketa ozbiljan i zahtjevan tehnološki rad (pročitajte: "Kako pjeskariti drveni pod - upute za izvođenje radova"). To posebno vrijedi za velika područja gdje se uobičajeni pristupi ne mogu riješiti. Poliranje velikih površina košta puno novca jer se koristi skupa oprema. Vidi također: "Kako se brinuti o podnoj oblozi - pravila brige za podove."


Ako ne želite polirati veliku prostoriju, tada se ova operacija može obaviti samostalno.Glavno je da slijedite upute na pakiranju. Tada će parket uvijek imati atraktivan izgled i dugi vijek trajanja.