Kako napraviti dilatacijske spojeve u betonskim podovima i zašto su potrebni

Danas su betonski podovi i dalje popularni. Takve poplavljene površine se šire pod utjecajem visokih temperatura, au hladnoj sezoni događa se obrnuto. Kretanje platna dovodi do pojave oštećenja u estrihu i radi rješavanja njihovih učinaka raspoređivanja dilatacijskih spojeva u betonskim podovima.


Za što je potreban temperaturni šav?

Površine nastale izlijevanjem betonske otopine, kao rezultat potpune skrućivanja, imaju oblik monolitne ploče. Ali to ne znači da je pod potpuno nepokretan. Svaka konstrukcija tijekom rada podložna je različitim vanjskim utjecajima, a istodobno unutarnjim strukturnim promjenama. Često, kao posljedica takvih učinaka, dolazi do deformacije elemenata i njihovog daljnjeg pomicanja.

Kao što praksa pokazuje, najčešće se nedostaci pojavljuju u monolitnim podnim konstrukcijama, jer je u njima minimalno moguće slobodno kretanje platna. Kao rezultat toga, pukotine oblikuju na podovima, a njihova površina dolazi do punezapuštenost.


Da ne bi došlo do povrede podne obloge kućanstva ili stana, negativan utjecaj na njega mora biti sveden na najmanju moguću mjeru, što znači da uređaj zahtijeva dilatacijske spojeve u podu. Kako izgledaju, mogu se vidjeti na fotografiji.

Takvi šavovi mogu povećati otpornost premaza na djelovanje dinamičkih opterećenja, kojima je tijekom radnog vijeka izložen betonski estrih. Stoga možemo zaključiti da je njihov uređaj u stanju pružiti monolitni dizajn s maksimalnom izdržljivošću.

Značajke rasporeda kompenzacijskih dijelova

Uređaj ekspanzijskih spojeva u betonskim podovima omogućuje stvaranje rezova u monolitnoj strukturi ploče, koji je dijele na zasebne blokove (nazivaju se i karticama), tako da se ta područja mogu pomicati jedan prema drugome u nekim ograničenim granicama.


Kako bi rezanje šavova u betonskim podovima moglo učinkovito obaviti predviđenu funkciju, trebate:

 1. Izračunati parametre i broj blokova u koje treba što točnije podijeliti monolit.
 2. Ispravno odaberite širinu šupljina i odaberite njihove lokacije.
 3. Za svaki pojedinačni slučaj potrebno je izvršiti proračun uzimajući u obzir kvalitativne karakteristike građevinskog materijala i opterećenja koja djeluju na pod i druge nijanse.

Tipovi dilatacijskih spojeva

U praksi se koriste dvije vrste posjekotina:

 • izolirajuće- njihoveRasporedite duž zidova prostorije kako biste spriječili učinke deformacije ovojnice zgrade na podu mješavine betona. Stvaraju se pomoću izolacijskog materijala koji se postavlja po obodu prostorije;
 • skupljanje- namijenjeni su sprečavanju pojave pukotina u procesu skrućivanja estriha iz otopine betona.


S ovim:

 • treba izbjegavati parcele s izduženim rasporedom ili u obliku slova L;
 • duljina ne može biti veća od širine blokova više od 1,5 puta;
 • posjekotine treba napraviti ravne bez grana.

Brtveni šavovi

Šupljine na monolitu betona moraju biti pažljivo zatvorene i ojačane. Brtvilo za dilatacijske spojeve u betonskim podovima koristi se ne samo za praktične svrhe, već i za estetske.

Postupak brtvljenja sprječava ulazak prašine i krhotina u posjekotine. Što se tiče vlage, njegov utjecaj može na kraju uzrokovati uništenje sloja betona.

Ojačanje ne dopušta rušenje šavova od opterećenja koja nastaju tijekom rada podne obloge. Visokokvalitetno brtvljenje omogućuje vam da sakrijete prisutnost posjekotina, a to je važno za stvaranje unutarnjeg prostora, posebno u slučajevima kada estrih istovremeno obavlja i funkciju završne obrade. Takva kombinacija namjene betonske baze obično se nalazi u javnim zgradama koje imaju veliki trg, na primjer u hipermarketima, trgovačkim centrima, dvoranama itd.


Brtvljenje izolacijskih i steznih spojeva u betonskim podovima može se obaviti na različite načine:

 • upotrebom hermetičkog hernijskog snopa smještenog u rez;
 • upotrebom brtvi (gume ili polimera);
 • upotrebom specijalnih materijala (hidraulički zupci) - ispunjavaju posjekotine;
 • upotrebom posebnih profilnih struktura koje su namijenjene za takav rad.

Korištenje gernitskih brtvi za brtvljenje

Ova opcija je najjednostavnija metoda brtvljenja šupljina. Brtveni pojasevi su jeftini, zbog toga se i ova metoda smatra najjeftinijom. Ovi proizvodi izrađeni su od polietilenske pjene, pa se zbog svoje elastičnosti lako komprimiraju. Istovremeno, zatvorene pore heritnih snopova mogu osigurati visokokvalitetno brtvljenje.

Primjena brtvila

Njihova uporaba smatra se prikladnom i jednostavnom opcijom za izvođenje brtvenih spojeva na betonskoj površini. Postavite brtvila u obliku kitova. Oni su izli rezanja i, dakle, za brtvljenje temperature-skupljanja šavova u podu u ovom slučaju je sasvim moguće s vlastitim rukama.


Nakon potpunog stvrdnjavanja, mastiks postaje gumiran materijal s elastičnošću. Za izvođenje radova koristite gumenu paletu.

Tako brtvila osiguravaju pouzdanu zaštitu od mogućih mehaničkih oštećenja. Kao rezultat mjestaspoj susjednih kartica bit će zaštićen od vibracija.

Brtvljenje hidrauličkim zavrtnjima

Korištenje hidrauličkih spojnica može se nazvati najučinkovitijom opcijom za brtvljenje šavova. Izrađene su od gume ili uz uporabu određenih vrsta polimernih materijala u obliku trake.


Prednosti gidroshponok su kako slijedi:

 • visoka čvrstoća i elastičnost;
 • jednostavno oblikovanje;
 • dulje vrijeme osiguravaju zaštitu betonskog estriha od mnogih vanjskih utjecaja.

Zaštita šavova pomoću profilnih sustava

Skupljanje i toplinski spojevi u betonskim podovima mogu se zabrtviti pomoću profiliranih konstrukcija. Sastoje se od nekoliko elemenata. Profili sustava, izrađeni od posebne aluminijske legure ili nehrđajućeg čelika, štite deformacijske rezove od opterećenja koja djeluju na njih u tri smjera, a prisutnost polimernog umetka osigurava potpunu hidroizolaciju.

Prednost takvih konstrukcija je u tome što se kombiniraju s različitim tipovima završne obrade podne površine. Zbog toga se uporaba metalnih profila odnosi na pouzdanu, učinkovitu i funkcionalnu varijantu zaštite dilatacijskih spojeva.


Pomoću profilnih konstrukcija moguće je zatvoriti šupljine čak iu zgradama gdje se značajna opterećenja stavljaju na betonski pod, kao npr.podzemne garaže.