Kako napraviti pod u kadi na stupovima

Pod u sauni treba se razlikovati od dnevnih soba u nekoj funkcionalnosti. Ne bi trebala stvoriti opasnost od kretanja tijekom izlaganja vlazi, kako bi mogla preusmjeriti vodu s njene površine. Pravilno opremljen pod neće biti podložan truljenju i prijevremenom trošenju. Prije početka radova preporučujemo da se upoznate s različitim tehnološkim značajkama kako biste sami odredili najprikladniju opciju. Preporučljivo je naručiti projekt, ali će biti dovoljno da vlasnik ima neko znanje opće prirode, koje će pomoći urediti pod u kadi na štulama.


Uvjeti za određivanje vrste konstrukcije

Nakon što ste počeli graditi svoju kupku, prvo treba razmotriti načelo uklanjanja korištene vode, odrediti materijale koji će se koristiti u rasporedu poda. Najčešće je to izrađeno od betonskog materijala ili drva položenog na trupce. Prva mogućnost uključuje veće fizičke troškove i financiranje, ali može trajati dugo. primjenaDrvo - put više prihvatljiv za novac, jednostavan u izvršenju, ali će biti operiran ne više od deset godina. Prema principu odvodnje vode, takvi se podovi dijele na curenje i nepropusne.

Pozitivne i negativne strane tekućih podova

Ova vrsta pokrivenosti je relativno jednostavna u aranžmanu i ne zahtijeva značajne financijske troškove. To je jednostavna podna obloga, između ploča od kojih su razmaci namijenjeni za protok vode. Ova opcija ne podrazumijeva dodatne kanalizacijske komunikacije, osim drenažne bušotine koja se nalazi ispod poda.


Zagrijavanje se ne primjenjuje i zbog toga se ovaj pod koristi samo u kupaonicama, opremljenim u područjima s toplim klimatskim uvjetima. U slučaju zamjene oštećenih elemenata na ovom katu nema poteškoća, jer ploče nisu pričvršćene na zaostatke. Usput, oni se povremeno mogu ukloniti i izvaditi na otvorenom za prozračivanje i sušenje.

Značajke nepropusnih podova

Podovi takvih sustava raspoređeni su na pilotima ili na temelju temelja temelja. Njihova složenost leži u činjenici da trebate instalirati ploče u dva reda. Površina je izrađena od ožljebljene ploče od bora ili ariša. Ispod njega je broj nacrta. Preporuča se ugraditi takve vrste podova u parnu sobu, polaganje prostora između redova izolacijskog materijala. Preporučuje se promatranje svjetlanagib kako bi se omogućilo slobodno strujanje vode do mjesta prikupljanja i odlaganja.

Podovi na štulama

Kada projektna dokumentacija za kupku osigurava njegovu ugradnju na vijak ili betonski temelj, što omogućuje da se podigne iznad razine tla, tehnologija polaganja ploča je nešto drugačija. Zagrijavanje se izvodi prema drugoj shemi. Prema zahtjevima podnice položio u kadu na štulama. Za početak, preklapanja greda postavljaju se u gornjem dijelu stupa ili na temeljima pilota, a okvir se izrađuje od šipke na kojoj su ploče pakirane. Prazne površine ispunjene su ekspandiranom glinom ili položenom mineralnom vunom. Na izolaciju se postavlja parna brana, a zatim se postavljaju trupci. Ostaje samo ispuniti završni pod ploča, što je sasvim u moći svakog vlasnika.


Pozitivne razlike u temeljima u obliku pilota

Ova vrsta temelja povećava snagu cijelog objekta. Kupka se može instalirati na bilo koje područje tla koje se može "pomaknuti". Značajno je smanjio troškove građevinskih radova. Smanjuje potrebu za vremenom potrebnim za izgradnju. Temelj povećava nosivost.

Betonski podovi

Mnogi studiju fotografiju podova u kupaonici sobe na internetu, čekić u pretraživanje izraze "uređaj poda u kadi na vijak hemoroidi", "kupka na hrpe: kako napraviti pod". Mogućnosti za studiju pružile su masu.


Najčešće navodimo primjer aranžmanakoristi betonski pod, radovi na uređenju kojih se provode u nekoliko faza:

  • podloga tla je pažljivo izravnana, zabijena;
  • prvi betonski sloj se ulije u debljinu od najmanje pet centimetara;
  • ako se okvir stavlja u posudu, onda se za zagrijavanje poda koristi glina ili filc;
  • provodi se ojačanje, na koje se izlije drugi sloj betona (glasi: "Izrada betonskog poda u kadi vlastitim rukama - faze rada");
  • površina ukrućenog betona je izravnana s estrihom od pijeska i cementa;
  • postavljen je završni "završni" premaz. U tu svrhu koriste se završni materijali koji se ne boje povećane vlažnosti.

Pri izvođenju svih građevinskih radova potrebno je promatrati nagnuti kut u smjeru odvoda, koji bi trebao biti oko deset stupnjeva. Ako namjeravate ugraditi štednjak ili kotao - u ovom trenutku pod mora biti posebno jak, potrebno je osigurati dodatno ojačanje, koristiti cement viših oznaka.


Pod kanalizacijskom mrežom koja prikazuje otpadne vode, potrebno je urediti rupe u podrumu. Kroz njih će prolaziti drenažne cijevi od plastičnog materijala, dizajnirane za ispuštanje vode u sustav odvodnje.

Drveni podovi - elementi

Glavni uvjet nepropusnog poda u parnoj kupelji - zaostaci su postavljeni okomito u odnosu na smjer u kojemiskorištena voda teče dolje. Glavni element takvog poda - jaki trupci, na temelju grede, ojačana na temeljnoj osnovi stupa.

Treba imati na umu da se sva kontaktna područja moraju pažljivo izolirati materijalom ruberoida i tekućim bitumenom koji se koristi za obradu područja spajanja.


Ako su podovi postavljeni na hrpe, preporučuje se korištenje učinkovitijeg izolacijskog materijala - ekspandirane gline, mineralne vune i drugih. Na fiksnim zaostacima se postavljaju ploče, prethodno impregnirane antiseptičkim spojevima. Ako je pod izgrađen od tipa koji propušta, onda postoje razmaci od nekoliko milimetara između ploča, kroz koje će voda moći slobodno pobjeći u drenažnu jamu.

Zaštitne i profilaktičke mjere

Glavna opasnost za pod u kupaonici je povećana razina vlage, konstantno isparavanje, vlaga. Bez iznimke, potrebna je hidroizolacija, svi građevinski materijali su obrađeni posebnim spojevima. Ako se ti zahtjevi zanemaruju - dobiva se formiranje plijesni i plijesni, koja može uništiti ne samo drvo nego i beton.


Svi pojedinačni elementi podne konstrukcije moraju se nedvosmisleno obraditi antisepticima, što danas u velikoj količini nudi tržište građevinskog materijala. Ne preporučuje se na ovom događajuštedite tretiranjem površine nekoliko puta. Ako se planira polaganje izolacijskog materijala u podu, mora se jasno izraditi hidroizolacijski sloj. Sve ove mjere u kompleksu omogućit će produljenje radnog vijeka saune, odgađanje vjerojatnog popravka na kasnije razdoblje.

Kada iz određenih razloga nije moguće izvršiti sve preporuke tijekom gradnje, potrebno je provesti određene postupke koji mogu spriječiti uništavanje drvenih i betonskih površina. U takvim slučajevima. Drveni podovi se rastavljaju, pažljivo troše i suše, uklanjaju se mjesta na kojima se počela pojavljivati ​​trulež. Ploče i trupci se čiste brusnim papirom, impregniranim antiseptičkim otopinama, ponovno suši. Preporučuje se. Nakon završetka svih ovih mjera drvo prekrijte voskom ili lakom na vodoodbojnoj osnovi.