Načini organiziranja odvoda u kadi s drvenim podovima


Glavni problem kupke s perilicom je ispuštanje odvoda iz nje. Dakle, mogućnosti za tehnologiju, kako napraviti odvod vode u kadi s drvenim podovima iz tekućeg ili čvrstog poda, relevantni su za svakog pojedinog developera.

Odmah ćemo definirati pojmove, pod drvenim podovima u članku - drveni podovi (ljestve), tj. Završni podovi u kadi. Preklapanje ispod njih može biti i drveno (na gredama) i beton (na tlu).

Značajke operacije

Glavne nijanse konstrukcije i uporabe kupelji su:

 • zgrada se obično zagrijava pećima na drva koja nisu namijenjena za povezivanje kontura poda s toplom vodom;
 • kanalizacija je potrebna u praonici, rjeđe u parnoj sobi;
 • s povremenim zagrijavanjem, drvo na podovima zagrijava se brže od betonskog estriha ili ploče;
 • da je u podovima donje etaže tradicionalno prisutan maksimalni gubitak topline, tako da moraju biti izolirani;
 • mogućnost proračuna za kupanje na MZLF-u, stupu ili roštilju na hrpi je pod iznad tla bez preklapanja;
 • preklapanje duž greda, koje ima manji resurs u usporedbi s betonskom konstrukcijom, nešto je skuplje.

Važno je! Za kupku ostaju relevantni propisi SP 29.13330 (Podovi), prema kojima završni premaz u pranju mora biti 1,5 - 2 cm ispod obloge u ostatku prostora.

Vrste drvenih podova u kadi

Drveni pod ima pri hodu bosi ugodne taktilne osjećaje, za razliku od ostalih obloga. Postoje dvije kategorije drvene podne kupke:

 • teče - svaka podna ploča se postavlja s razmakom od 5 - 10 mm ili se koriste odvojivi rešetkasti pladnjevi iz šipke;

  Pod u kadi curi.

 • čvrsta - klasična ploča, raščupana, ali položena na trupce, s zajedničkim nagibom u smjeru kanalizacijskih ljestava;

  Pod u kadi s utorima.

Ovisno o izvedbi temelja, pod kupelji može imati sljedeću strukturu:

 • pod na podu betonske ploče - unutar temeljne trake i nisko roštilj;

  Pod iznad tla s ugrađenim ljestvama.

 • drveni podovi na gredama - češće unutar visećeg roštilja.

  Drveni strop kupke.

Na obje vrste podova izrađeni su čvrsti i tečni drveni podovi.

Organizacija odvoda

Unatoč povremenim radnim uvjetima, zabranjeno je ispuštanje odvoda na tlo pod kupkom. Potrebno ih je sakupiti i odložiti u zasebnu septičku jamu ili centralizirani sustav odvodnje.

Ovisno o dizajnu drvenog podaOdvod može biti raspoređen na sljedeće načine:

 • čvrsti pod - kosine su postavljene za vrijeme postavljanja trupca (to je trupac, a ne grede), ljestve su postavljene na najnižoj točki prostorije, odvodi se ispuštaju kroz cijevi, izolacija se postavlja između trupaca;
 • protočni pod - ispod podne obloge potrebno je izraditi lijevak velikog formata od teške EPDM membrane, galvaniziran, DSP obložen vodonepropusnim pločicama ili od betona (u slučaju podova na tlu), na kojem će se odvoditi kanalizacija.

  Lijevak od pocinčavanja pod podnim vodama.

Nije moguće fizički izolirati pod koji propušta, pa je izolacija postavljena ispod lijevka velikih dimenzija navedenih materijala.

Važno! Maksimalni toplinski gubici u podovima promatraju se u prisutnosti podzemnih prostorija u zgradi, odnosno u spuštenim roštilima. Stoga, pod i kanalizaciju visokog grila na stupu ili stupu treba izolirati.

Zabranjeno je ispuštanje odvoda kupke izravno na tlo pod ovom zgradom iz sljedećih razloga:

 • deterdženti dovode do postepene zaraze, ne samo njihove zemlje, već također pružaju slične probleme susjedima;
 • vlaga neminovno akumulira u sinusima povratni tok i uništava temelj;
 • Čak i uz djelomičnu zamjenu tla šljunkom /pijeskom, sile uzdizanja dramatično se povećavaju zbog bubrenja gline u vlažnom okruženju.

Na gradilištu se mora postaviti septička jama u skladu szahtjevi standarda SP, SanPiN na udaljenosti od najmanje 4 m od podruma kupke, a ne ispod njenog poda. To će poboljšati kvalitetu održavanja komora za pročišćavanje vode, infiltracijske bušotine ili polja kroz koje se pročišćena voda ispušta u tlo za prirodno pročišćavanje.

Položaj septičke jame za kupanje na mjestu.

Pod koji curi

Ova opcija omogućuje brzo sušenje drva i povećanje podnih resursa. Ovisno o konstrukciji poda, pod koji prokišnjava može se konstruirati na različite načine:

 • podne obloge od rijetkih ploča s prorezima između njih, čvrsto pričvršćene vijcima na trupce za trajno korištenje;

  Tradicionalno podno propuštanje.

 • pladnjevi iz šipke, položeni na podnožje u vrijeme rada kupke, zatim uvlačeći da se osuše;

  Drveni mostić za kadu.

Lijevak ispod tekućeg poda, koji skuplja tekućinu, izrađen je od materijala:

 • membrana - varijanta koja se često koristi za kupatilo s podzemnim na stupu ili stupu roštilja, film je pričvršćen na zidove s laganim progibom, na donjoj točki u dodiru s podnim dijelom konstrukcije, sifonom ili urezanim ljestvama;

  Lijevak izlazi iz membrane.

 • lijevak od limova - slično prethodnoj verziji, samo se umjesto elastične membrane koristi kruti čelični čelik s presavijenim pričvrsnim elementima;

  Dimnjakodvod kositra.

 • porculanski kamen ili pločice - ovi materijali su furnirani lijevkom izrađenim od DSP-a ili azbestnih ploča položenih na podlogu duž greda, tehnika je prikladnija za skidanje paleta s velikim nagibom letvice, budući da su pod skupim ravnim podovima ovi skupi završni materijali gotovo neprimjetni.

  Lijevak za odvod pločica.

 • beton - tijekom faze proizvodnje unutar klasičnog estriha nastaju prednaponi, u beton se umešaju aditivi koji odbijaju vodu, ili se nakon obrade strukturni materijal obrađuje prodornim spojevima. Može se izraditi na drvenom podu (preko DSP listova) ili na podu uz tlo.

  Kupka za betonski lijevak.

Savjet! Zaostaci tekućeg poda obrađeni su antisepticima ili sredstvima za prodiranje kako bi se povećao vijek trajanja u vlažnom okruženju.

Propuštanje poda je nezgodno sa stajališta higijene - veliki ostaci neizbježno prodiru u lijevak (na primjer, listovi metle donose na tijelo iz parne kupelji) u lijevak, tako da se daske moraju odvojiti. Kompromisi su rešetkaste palete ili montažne ploče u posebnim utorima.

Druga fleksibilna opcija je fleksibilna šetnica za kupanje. Ploča se u ovim konstrukcijama povezuje s kabelom ili kablom, nakon polaganja trupaca takve drvene podloge zadržavaju svoju prostornu krutost. Nakon kupanja, mogu se zamotati i odnijeti.suha.

Fleksibilne drvene ljestve za kupanje.

Uložak s utorima

Ova opcija je prikladnija za korištenje, ali vlaga duže isparava, ploče su iskrivljene kada se osuše. Ne propuštanje poda može se obaviti na trupcima postavljenim na podnoj ploči ili podu na tlu, ili drvenim podnim gredama. Prema tome, dizajn čvora za drenažu je različit:

 • pod u prizemlju - inženjerski sustavi se razrjeđuju prije betoniranja estriha, u istom smjeru se stavljaju zaostaci ispod nagiba, kako bi se odvod /sifon postavio, izolacija se postavlja između trupaca ili unutar estriha;
 • strop na ploči - slično kao u prethodnom slučaju, uvijek se između izolatora uvijek nalazi izolacijski materijal;
 • preklapanje duž greda - izolacija između grubog i gotovog poda, komunikacije su zaštićene polistirenskim školjkama i grijaćim kabelom unutar podzemlja.

  Toplinska izolacija poda u kadi.

Nema neprestanog zagrijavanja u kadi, stoga je grijač ispod poda potreban samo da bi se skratilo vrijeme ulaska u parni režim i povećala udobnost rada.

Izbor odvodnog čvora

Periodični način rada kupelji uzrokuje sušenje hidraulične brtve unutar klasičnog boca ili sifona u obliku slova U. Stoga se u tim gospodarskim zgradama češće koriste suhe ljestve različitih vrsta:

 • plovak - unutar tijela u obliku posude nalazi se kapica koja se preklapa svojom težinomotvor za kanalizaciju koji se pojavljuje kada je posuda napunjena tekućinom;
  Ljestve sa suhim vratima.
 • klatno - koristi se povratni ventil s jednosmjernim smjerom strujanja;

  Pasarela sa suhim klatnom.

 • s gumenim manšetama - u tijelu se ugrađuje tankoslojna elastična traka koja ne dopušta da zrak prolazi u normalnom položaju, pretvarajući se u crijevo pod pritiskom vode.

  Suhi zatvarač s gumenom trakom.

Prilikom ugradnje suhog odvoda, nikakvi štetni plinovi neće moći doći iz septičke jame kroz cijevi vanjskog kanalizacijskog sustava u kupku, čime će se spasiti korisnici od mirisa sumporovodika i metana.

Pozor: Prirodna ventilacija ispod drvenog poda osigurana je dekorativnim poklopcima (2 komada po sobi je dovoljno) i rezovima u trupcima. Otvori se nalaze dijagonalno, ukrašeni šipkama, obično se nalaze ispod polica, klupe.

Tako se u drvenim podovima može samostalno opremiti kanalizacijski odvod. Za većinu projekata ovih gospodarskih zgrada, postoje najmanje dvije opcije, koje vam omogućuju da odaberete najisplativije. Najbolja opcija bila bi pod na tlu s tekućim podom na trupcima.

Savjet! Ako vam je potreban serviser, postoji vrlo pogodna usluga za njihov odabir. Jednostavno pošaljite u donjem obrascu detaljan opis posla koji treba obaviti, a vi ćete primati ponude s cijenamagrađevinske posade i tvrtke. Recenzije o svakoj od njih i fotografije s primjerima radova možete vidjeti. BESPLATNO je i neobvezujuće.
Dobro oglašavanje
Najčitanije