Mozaičke podne pločice - vrste i načini polaganja

Mozaički pod dobiva se od sitnih komada koji se na određeni način polažu na površinu poda. Izvorni trodimenzionalni crtež nastaje ponovljenom refleksijom svjetlosti iz svake male pločice. Mozaik ploče radikalno transformiraju pojedine zone ili cijelu prostoriju u cjelini.


Značajke modernog mozaika

Mozaik pločica za pod omogućuje vam da postavite iznenađujuće lijepu površinu. Ova vrsta ukrasa pogodna je za velike prostorije i za vrlo male prostore, kao što je kupaonica u standardnim visokim zgradama.

Iskusite bilo koje kreativne ideje koje će vam pomoći da mozaik za pod u duši, prikazan na fotografiji. Takav dizajn podne površine uvijek će izgledati moderno i luksuzno, bez obzira na to koja će stilska rješenja biti popularna.


Sada je mozaik izrađen od keramike, prirodnog kamena, stakla pa čak i metala:

 1. Prva opcija je najpopularnija - savršeno se kombinira s monokromatskim pločicama, a mozaički elementi se koriste za stvaranje uzoraka.
 2. Kameni mozaik izrađen je od prirodnog kamena, kao što je mramor,jaspis, tuf, granit itd. mljevenjem i oblikovanjem željenog oblika.
 3. Stakleni mozaik izgleda jedinstveno na podu. Proizvodi se u raznim bojama. Možete odabrati višebojnu, prozirnu, sjajnu ili mat verziju. U proizvodnom procesu staklo je toplinski obrađeno i stoga trajno. Vidi također: "Kako napraviti pod od stakla - vrste i načini uređenja".
 4. Na tržištu se također prodaje smalt podni mozaik. Spada u osobito jake podne obloge. U proizvodnji smalt proizvoda od neprozirnog stakla dodaju se boje. To objašnjava jedinstveno lijep rezultat prilikom polaganja poda.
 5. U prodaji se može naći i metalni mozaik za čiju izradu se koriste čelične ili mesingane ploče.

Moderni paneli se u tvornici sklapaju iz pojedinačnih elemenata, pričvršćujući ih uz pomoć papirnate podloge ili posebne rešetke. Gotovi proizvodi kvadratnog ili pravokutnog oblika isporučuju se izravno na mjesto postavljanja. Mogu se savijati, tako da se ti moduli mogu postaviti na neravne površine.


Ponekad podni mozaik za kupaonicu i ostale prostorije izrađuje se u obliku standardnih keramičkih pločica, koje se dijele na male žetone koristeći plitke utore smještene na prednjoj površini. Zahvaljujući žljebovima, proizvođači su u mogućnosti simulirati mala "tessera". S prednje strane pločiceIzgledaju kao mozaik, ali na poleđini imaju čvrstu površinu.

Na prvi pogled, može se činiti da je polaganje poda mozaika jednostavan posao. Ali u stvarnosti, ova vrsta završetka ne oprašta učinjene pogreške. Mozaik se u procesu fiksacije ponaša prilično hirovito. Međutim, zahvaljujući najnovijim tehnologijama, svaki domaći majstor ima priliku stvoriti na podu prekrivenu sliku mozaika - keramičke ili porculanske keramike.

Tipovi podnih mozaika

Parametar podjele mozaik pločica za pod je dubina urezivanja otisnuta na prednjoj strani proizvoda:

 1. Na površini su dovoljno duboki prazni utori koji dijele pločice na stanice. Prema mišljenju stručnjaka, ova opcija je najbolja imitacija podnog mozaika. Na kraju procesa polaganja izvodi se fugiranje i punjenje žlijebova, čime se stvara iluzija stvaranja poda od malih komada.
 2. Sa prednje strane mozaik pločica ima plitke zareze, koje su tvornički ispunjene posebnim sastavom koji simulira talog. Ova pločica je vrlo slična mozaiku, ali ima značajan nedostatak. Tijekom transporta, “tvornički” talog često pukne ili počne padati. U procesu instalacije, manji nedostaci mogu se prikriti injektiranjem, ali njegova boja treba odgovarati sastavu koji se primjenjuje tijekom proizvodnje proizvoda.
 3. Površinski mozaik pločica za kupaonicu ili drugou prostorijama nema mjesta, ili su gotovo nevidljivi. Vrh proizvoda je potpuno glaziran. Pogled na uzorak mozaika stvara se iz kvadrata-piksela ili krugova, različitih veličina. Obično površina izgleda dobro na udaljenosti, ali u blizini obmana daje žbuke, jer naglašava stvarne parametre pločica. Vidi također: "Kako napraviti pod od šljunka u kupaonici - mogućnosti polaganja."

Prednosti podnih mozaika

Prednosti mozaika su vidljive:

 • podna obrada takvih proizvoda daje površini visoku čvrstoću, tako da nije opasno usmjeravati udarce i abrazivno trošenje. Iz tog razloga, upravo je ta podna obloga ugrađena na mjestima povećanog terena, a ne na primjer, na staklene proizvode;
 • keramiku karakterizira dovoljna kemijska otpornost - može se tretirati baktericidnim pripravcima, a ne potamniti i ne zamagljuje;
 • karakterizira minimalna apsorpcija vode, tako da može raditi u uvjetima visoke vlažnosti;
 • površina se ne boji ultraljubičastog zračenja;
 • materijal je potpuno ekološki prihvatljiv;
 • pod je postavljen brzo i jednostavno nasuprot mozaiku;
 • pristupačna cijena.

Značajke podne pločice u kupaonici

Pri izvođenju popravaka potrebno je odlučiti koji mozaik se može staviti na pod tuša, jer takav pokrov neće biti lako postaviti. Preporučljivo je da se taj posao obaviprofesionalca

Prije nego počnete instalaciju, trebate razmotriti dvije važne točke:

 • mozaik na podu kupaonice treba postaviti na savršeno ravnu površinu koja može biti izrađena od betona, metala, drva;
 • Prije početka fugiranja fuga, pričekajte najmanje 24 sata. Epoksidna smjesa je posebno otporna na vlagu.

Čak i najskuplji mozaički proizvodi neće ukrasiti kupaonicu, ako je tijekom njihove instalacije prekinuta tehnologija rada.


Nakon završetka pripreme grube podloge, mozaik na podu u kupaonici se polaže ljepljivom kompozicijom i špatulom-češljem, koja se kupuje s obzirom na veličinu pločice. Odabir ovog alata, obratite pozornost na zube - oni bi trebali biti više od dva puta. U protivnom, mozaik nećete moći pravilno postaviti. Vidi također: "Kako staviti pločice na podu u kupaonici vlastitim rukama."

Na mjestu gdje će se slika nalaziti, bilježi se oznaka. Nakon toga, ljepilo se nanosi na mjesto iz kojeg će se polagati.

Njega poda od mozaika

Zbog činjenice da briga o podnoj površini nije teška, odgovor na pitanje: "Mogu li staviti mozaik na pod?" Zvuči potvrdno. One čiste onečišćena mjesta uz pomoć posebnih formulacija. Ne preporučuje se upotreba agresivnih deterdženata jer će oni negativno utjecati na stanje spojeva susjednih elemenata. Prilikom čišćenja koristite četku s mekanom čekinjom itakođer vlažnu krpu. Možete koristiti usisivač.