Usporedba svojstava inženjeringa i podnih obloga

Ovaj parket od masivnog drva ima mnogo analoga proizvedenih od drva ili njegovih derivata. Najzanimljivije alternativne opcije od prirodnih materijala, kao što su parket i inženjerstvo odbora, što će biti objašnjeno u našem članku.

Uređaj i značajke podne ploče

Izraz "parketna ploča" uveo je 1941. osnivač Kährs (Chers). Kao što je praksa pokazala, ovo je bilo jedno od najuspješnijih rješenja, budući da tvrtka još uvijek proizvodi visokokvalitetne podove od različitih vrsta drva.

Moderna podna obloga je višeslojni završni materijal koji se sastoji od (od dna prema vrhu):

Struktura podne ploče.

Stabilizirajući oblik

Tanki presjek iz spojenog crnogoričnog drva s presjekom od 1 do 3 mm. Njegova osnovna funkcija je osigurati stabilnost linearnih dimenzija lamele. Vlakna su smještena okomito na glavni rezervoar, što omogućuje kompenzaciju naprezanja koje nastaju između slojeva.

Nosač glavne ploče

To je glavni element parketnog materijala. Formirana je od spojenog tehničkog drva, debljine variraju od 6 do 9 mm. Zbog višestruke usmjerenosti vlakana, premaz je otporan na bilo kojudeformacijska opterećenja (savijanje, uvijanje, itd.).

Na tom sloju se izrežu posebne brazde s utorom ili utorom, koje omogućuju spajanje traka podne ploče u jedan sloj bez naknadnog ugradnje i brušenja. Formati dvorskih skupova:

  • Klik - složeni oblik šiljaka umetnut je u oblikovani žlijeb pod kutom od 20-40 °, lamela se spušta i sjeda na svoje mjesto. Rezultirajuća spojnica je jaka, pouzdana, karakterizirana odsutnošću praznina i kapi. Pomoću takve spojnice, formira se "plutajući" tip poda, tj. Neovisan o podnožju.
  • Brava - Klasični češalj s utorom i utorom umetnut je u udubljenje i postavljen je u red. Dodatno moguće pričvršćivanje ljepilima ili hardverom.

Kliknite i zaključajte.

Oba tipa brave omogućuju brzu ugradnju premaza, a uključivanje posebnih elemenata za zaključavanje (plastični jezičci, itd.) Značajno smanjuje vjerojatnost razmaka i pukotina između rešetaka tijekom vremena.

Dekorativni sloj

Sloj debljine do 6 mm izrađen je od vrijednog drva: hrasta, jasena, javora, višnje, makasara, zebrana i mnogih drugih. Parketna ploča izrađena je klasičnom glatkom površinom ili obrađena prema posebnim tehnologijama (četkanje, pušenje, izbjeljivanje, itd.).

Zaštitni zaštitni premazi

Radi zaštite podne ploče od abrazije, vlage, ultraljubičastog zračenja i drugih negativnih čimbenika na proizvodnoj površini prekriven je nizomsredstva za obradu:

  • Lak na poliuretanskoj, alkidnoj, alkidno-uretanskoj ili akrilnoj bazi;
  • Nafta raznih vrsta (laneno sjeme, šafranike i drugo);
  • vosak (carnauba, candela, pčela);
  • Smjesa ulja i voska.

Pločice za parket.

Zbog lakiranja se stvara film koji je vodootporan, otporan na abraziju i mehanička opterećenja. Ovaj premaz je potpuno inertan na agresivne kućne kemikalije, lako se čisti od prašine i prljavštine. UV filtri se dodaju vrhunskim proizvodima, tako da materijal za doradu zadržava svoju izvornu nijansu dugo vremena.

Formulacije ulja i voska koriste se za impregniranje drva do dubine od 3 mm. Oblikovani sloj štiti od svjetlosti i vode, ali ne od abrazije, udubljenja i ogrebotina. Stoga je poželjno ovu zaštitu ažurirati jednom u 2-3 godine.

Struktura i svojstva inženjerske ploče

Podna kombinacijska obloga koja se sastoji od dva osnovna elementa - šperploča i furnira vrijednih vrsta drva - naziva se inženjerskim nizom. U zapadnim zemljama, takav završni materijal često se naziva modularni ili dvoslojni pod.

Podni se proizvod klasificira kao višeslojni. Sastoji se od:

Struktura inženjerske ploče.

Nosive ploče

Kao osnova se koristi najkvalitetnija šperploča od breze u 6-8 slojeva. Njegova debljina može doseći 14 mm. Na obodu podnožja izrezuju se rubovi "utora-utora"Formiranje oblika veze zaključavanja Zaključavanje. Ugradnja podnih obloga provodi se postupkom ljepljenja.

Ukrasne ploče

Debeli furnir (rez) finih vrsta drva poprečnog presjeka od 6,5 mm zalijepljen je na vrhu ploče od iverice. Osim toga, koriste se samo čvrste sorte, kao što su hrast, pepeo i drugi. Površina može biti glatka ili obrađena četkom, rustikalnim, bojenje i tako dalje.

Teksturirana površina inženjerske ploče.

Zaštitna obrada otporna na vlagu

Budući da drvo ima sposobnost apsorpcije prljavštine, boji se vode i kućnih kemikalija, površina je obrađena lakom, uljem ili voskom. I u ovom inženjerstvu niz se ne razlikuje od podne ploče, jer proizvodi imaju isti dekorativni sloj vrijednog drva.

Inženjerska ploča i parket: koja je razlika

Usporedna svojstva dvaju završnih materijala uključuju utvrđivanje prednosti i mana premaza. Radi jasnoće, predstavljamo tablicu koja pokazuje kako se inženjerska ploča razlikuje od podne ploče.

Parametri Parket Inženjerska zajednica
Maksimalne dimenzije:

Duljina

širina

Debljina

2,2 m

26 cm

14 mm

2,4 m

30 cm

20 mm

Dizajn površine Klasični palubni parket s raznim oblicima obrade Standardna "paluba", "riblja kost", "kvadrati" i više u kombinaciji szavršna obrada površine
Metode oblikovanja Beskleevoy, plutajući put Ljepilo sa ili bez šperploče
životni vijek Do 20 godina Do 40 godina
Sustav podnog grijanja Voda, IR Voda
Sposobnost mljevenja Do 4 puta Do 7 puta
Obnova pokrivenosti Jednostavno Teško zbog načina ugradnje ljepila
Trošak, iz 1300 rub. 3200 rub.

Zahvaljujući tablici razlika odmah se zapazite. Podna daska je pristupačnija, ali po dimenzijama je manja, a materijal ne sjaji različitim uzorcima. U tom smislu, inženjerska ploča je bogatija varijacijama, izdržljivima, ali mnogo složenijim u instalaciji i restauraciji.

Savjet! Ako vam je potreban serviser, postoji vrlo pogodna usluga za njihov odabir. Samo pošaljite u donjem obrascu detaljan opis posla koji treba obaviti i dobit ćete ponude s cijenama od građevinskih timova i tvrtki. Recenzije o svakoj od njih i fotografije s primjerima radova možete vidjeti. BESPLATNO je i neobvezujuće.
Dobro oglašavanje
Najčitanije