Kako izravnati drveni pod pod laminatom - načine iz prakse majstora

Udobnost i udobnost u kući uvelike ovisi o kvaliteti poda i materijala koji se koriste za uređenje. Pogotovo kada se radi o starim privatnim kućama s drvenim podovima, koje s vremenom postaju beskorisne.


Za nadogradnju podnih obloga u stanu, za njegovu ugradnju potrebno je pažljivo pripremiti podlogu, učiniti je ravnomjernom i čvrstom. Poravnanje drvenog poda ispod laminata je obavezan korak prije daljnjeg rada, ako ste se zaustavili na ovoj vrsti premaza.

Kako uskladiti drveni pod ispod laminata i zašto je potrebno, raspravit će se dalje u materijalu.

U koju svrhu razina poda

Laminirane ploče su vrlo osjetljive na promjene u razini poda, tako da baza mora biti gotovo savršena da premaz traje duže vrijeme. Kako će biti potrebna velika prilagodba drvenog poda laminatu vlastitim rukama ovisit će o stanju poda. Međutim, svatko ne razumije razlog za takav posao i pita se može li se taj proces zanemariti kako bi se uštedjelo vrijeme i novac.

Napominjemo da bez ove tehnološke faze ne možetebudući da bilo koji osnovni defekt može dovesti do uzburkavanja, škripanja i čak loma laminata, brzo će izgubiti svoju privlačnost i performanse. Nepravilnosti doprinose slabljenju i lomu mehanizama za zaključavanje, tako da se premaz uskoro mora potpuno promijeniti.


Stoga je vrlo važno prije postavljanja lameliranih ploča na pod identificirati sve nedostatke i nepravilnosti drvenog poda i eliminirati ih.

Metode za određivanje nedostataka oblaganja drva

Prvo, sve drvene podne daske treba provjeriti na postojanost, a ako se nađu trule ili trule daske, one se moraju rastaviti, a na njihovo mjesto postaviti nove jake.

Kako biste temeljito izmjerili razine poda, potrebno je izvršiti temeljito čišćenje, riješiti se prljavštine, krhotina i prašine.

Neravnomjernost drvenog poda može se provjeriti na razini gradnje. Ovaj proces zahtijeva skrb od izvođača i određene vještine u građevinskom poslovanju.

Najprecizniji alat za otkrivanje nepravilnosti drvenog poda je laserska razina. Prvo, najviša točka se nalazi na podnoj površini, prema kojoj je postavljena osnovna razina. Dalje, na svim mjestima gdje su laserske točke pogođene, ostavljaju tragove. Tada na tim mjestima vršite mjerenja razine poda.

Drugi prikladan uređaj je vodostaj, čije se načelo temelji na zakonu o komuniciranju plovila.Takav alat je vrlo jednostavan za korištenje i daje točne rezultate.


Nivo montaže je također prihvatljiv za mjerenje razine poda, a poželjno je da bude što duži. Započnite mjerenja iz ugla, postupno se krećući duž perimetra sobe. Alat je naslonjen na zid, izravnan, označen i pomaknut dalje uz zid. Na taj način izvršite mjerenje na svim dijelovima sobe.

Stručnjaci bilježe nekoliko stupnjeva nepravilnosti ovisno o veličini:

  • manja razina pada unutar 5-20 mm;
  • kapljice prosječne veličine - variraju unutar 20-60 mm;
  • velika odstupanja razine - preko 60 mm.

Nakon određivanja stupnja neravnina poda, možete nastaviti s izravnavanjem starog drvenog poda.

Metode niveliranja drvene podloge pod laminatom

Postoji nekoliko popularnih metoda kako izravnati stari drveni pod ispod laminata. Ispričat ću vam više o svakom od njih.

Struganje

Izravnavanje drvenog poda metodom bodovanja vrši se uz pomoć brusilica. To se može učiniti i ručno i mehanički. Važno je napomenuti da je ovaj proces vrlo dug i naporan. Prije početka struganja, sve izbočene glave noktiju moraju se utopiti u površini stabla, inače možete razbiti brusač.


Posebno se javljaju velike poteškoće pri obradi uglova prostorije. Na takvim mjestima optimalnoopcija bi bila uporaba ručnog biciklista. Međutim, ova metoda nije optimalna kada se radi s drvenim podovima, jer s vremenom može doći do novih poteškoća.

Usklađivanje s listovima od iverice

U slučajevima kada su razlike u razini drvenog poda beznačajne, najbolji način poravnavanja podnih obloga je šperploča. Ova vrlo jednostavna i učinkovita tehnika ne uključuje značajne materijalne i vremenske troškove.


Iskusni graditelji preporučuju polaganje šperploče u dva sloja s ofsetnim spojnicama kako bi se postigao najbolji rezultat. Međutim, ako ne morate previše podići visinu poda (unutar 1,5-2 cm), možete koristiti tanke ploče od šperploče (za više informacija: "Izravnavanje poda šperpločom ispod laminata - upute za instalaciju").

Samorazlivajući spojevi

Ova metoda izravnavanja često se koristi u pripremi drvenih podova za polaganje laminata. Samonivelirajuće smjese omogućuju uklanjanje malih padina i padova razine. Prije ulijevanja sastava potrebno je provjeriti čvrstoću svih podnih dasaka, pričvrstiti labave, zamijeniti neprikladne i popuniti postojeće šupljine kitom. Vidi također: "Kako pripremiti pod ispod laminata i što uzeti u obzir."


Tada je drvo premazano i postavljen je hidroizolacijski materijal. Da bi se napunjeni sloj smjese ojačao, možete na njega staviti polietilensku armaturu.

PVA piljevina i ljepilo

Za poravnanjedrveni pod putty mješavina ljepila PVA i piljevine koristi prilično često. Prvo, na površini vodilica razine poda postavljen u koracima od 50-60 cm, nakon čega je prostor između njih ispunjen smjesom. Površina poda mora biti potpuno čista. Čim se domaći kit osuši, pod je zašiven tankim listovima šperploče. Vidi također: "Koristite smjesu za izravnavanje drvenog poda - kako to učiniti."

Poravnanje zaostajanja

Ako su stare podne obloge potpuno propale i nisu prikladne za daljnju uporabu, podna ploča je potpuno demontirana, ostavljajući zaostatke. Između zaostataka, možete ispuniti izolaciju u obliku ekspandirane gline, koja se zatim zatvara slojem pjene. Na trupcima popraviti svježe listove šperploče.


Betonski estrih

Betonski estrih, zahvaljujući svojoj značajnoj težini, u pravilu se primjenjuje samo u slučajevima kada je stari pod daske i dalje vrlo jak i jak. Međutim, ova opcija je također vrlo uobičajena za izravnavanje poda prije polaganja laminata.

Ako odaberete pravi materijal, onda možete izravnati drveni pod ispod laminata, a također strogo slijediti preporuke stručnjaka, tada će bilo koji od opisanih metoda pripreme baze biti potpuno dobro za svakog vlasnika.

Kako izravnati drveni pod

Na građevinskom tržištu možete pronaći veliki izbor različitih materijala za izravnavanje poda pri polaganju laminata. Kada kupujete treba platitiprije svega, pažnja se pridaje trajnosti, pouzdanosti i kvaliteti takvih materijala, tako da konačni premaz, osobito laminat, može trajati što je duže moguće.

Najpopularniji, jeftin i ekološki materijal je iverica. Može poslužiti i kao glavni i pomoćni element pri izvođenju različitih metoda niveliranja poda. Šperploča je vrlo izdržljiva, sposobna izdržati teška opterećenja i jednostavna je za rukovanje.


Zbog svoje čvrstoće i otpornosti na deformacije i pucanje, samonivelirajući spojevi su vrlo traženi. Posebno su popularni spojevi s komponentama za pojačanje, kao što su vlakna. Međutim, stjecanje takvog sastava trebalo bi obratiti pozornost na opseg materijala koji je naveden na ambalaži.

Često se koriste i ljepila, mješavine betona, kitovi i različita rješenja.

Tehnologija izravnavanja za šetalište

Dakle, u početnoj fazi potrebno je odrediti razinu nepravilnosti i segmenta koji sadrže neispravne podne daske.

Sljedeći korak je čišćenje područja - uklanjanje prašine, odmašćivanje. Nakon toga se zamjenjuju neispravne ploče, čips i pukotine se zakvače, produžuju se istureni čavli i fiksiraju se labave podne daske.

Prije izvođenja radova na izravnavanju drvenog poda, morate pričekati da se kit potpuno osuši. Vidi također: "Kako napraviti dasku na ploči: upute za instalaciju."

Tada možete početi kupnju potrebnih materijala i obavljati rad na izravnavanje drvenih poda pod laminata na jedan od odabranih načina.

Dakle, ono što način izravnavanje drveni pod izabrati ovisi samo o vama. Ipak, valja imati na umu da je glavni uvjet za pravilnu ugradnju i trajnost laminata prisutnost savršeno ravne podloge. Stoga je neophodno tretirati ovaj proces sa svim mogućim pozornost i integritet. Vidi također: "Kako izravnati drveni pod - metode i opcije."