Kako položiti infracrveni toplinski izolirani pod pod laminatom - upute za instalaciju

Laminat je vrlo popularna vrsta podnih obloga zbog svojih karakteristika, kao što su trajnost, estetika, praktičnost, kao i niska cijena. Međutim, takav premaz nema odgovarajuću razinu izolacije, tj. Kada se polaže na hladnom betonu bez sloja izolacije, lamelirani pod će steći istu nisku temperaturu.


Da bi premaz bio topao na dodir, možete postaviti pod ispod laminata. O onome što je, i koji je način njegove instalacije, opisujemo kasnije u materijalu.

Prije svega, napominjemo da je ugradnja toplog poda ispod laminata sasvim unutar moći običnog čovjeka, iako je potrebno uzeti u obzir neke nijanse i preporuke.

Koje su prednosti infracrvenih podova

Laminirane ploče s njihovom toplinskom provodljivošću jednostavno se stvaraju za postavljanje dodatnih sustava grijanja. Optimalno rješenje u ovom slučaju bilo bi zagrijani pod - film ispod laminata. Nijedna druga vrsta grijanja - vodovodne cijevi, električni grijači i kabeli ne bi bila tako dobra opcija.

Infracrveni film ispod laminata ima sljedeće razlike od ostalih vrstagrijanje:

  1. Mogućnost glatkog podešavanja temperaturnog režima . Laminat je vrlo osjetljiv na velike fluktuacije temperature, tako da se tijekom vremena može deformirati, početi škripati, pojaviti će se praznine između lamela. U slučaju grijanja vode, njegovo grijanje može se kontrolirati samo ako je autonomno i opremljeno termostatom. Međutim, takav sustav također zahtijeva izlijevanje dodatnog estriha koji podiže razinu poda, što nije uvijek prikladno i izvedivo u zatvorenom prostoru.
  2. Nema potrebe za dodatnim estrihom . Infracrveno podno grijanje ispod laminata ne mora popuniti dodatni estrih. No, drugi električni grijani podovi, kao što su grijaći tepisi ili grijaći kabeli, temelje se na principima otpora i stoga ih treba napuniti estrihom. Osim toga, ove vrste grijanja zagrijavaju površinu neravnomjerno.

Infracrveni filmski pod je vrlo pogodan za polaganje ispod laminata. Njegova debljina je manja od 1 mm, tako da nema vidljivog učinka na razinu podne obloge. Osim toga, polaganje infracrvenog poda ispod laminata je mnogo brže i lakše, jer nema potrebe za dodatnim vremenom i novcem za punjenje estriha (pročitajte: "Infracrveni film za podno grijanje - princip rada i shema postavljanja").


Prostor se zagrijava infracrvenim toplinskim valovima dužine 5-20 mikrona, što povećava temperaturu zraka i sve u prostoriji,stavke.

Prednosti filmski izoliranog poda:

  • ravnomjerna raspodjela topline u prostoriji;
  • učinkovitost grijanja, kao i ušteda energije infracrvenih sustava grijanja - veća za 30% u odnosu na otporne grijane podove;
  • temperatura zagrijavanja filma ne prelazi 30-40oC, što ne šteti slojevitim pločama;
  • gustoća rasporeda elemenata koji emitiraju toplinske valove osigurava ravnomjerno zagrijavanje prostora;
  • brzog zagrijavanja prostorije;
  • lakoća ugradnje, demontaže i pomicanja, kao i trajnost sustava grijanja - dostiže nekoliko desetljeća;
  • ne suši zrak u prostoriji, eliminira neugodne mirise, ionizira zrak, doprinoseći antialergijskom učinku.

Jedini nedostatak infracrvenog podnog grijanja je pod laminatom njegov visoki početni trošak, koji se, međutim, isplati za nekoliko godina korištenja.

Načelo djelovanja filmskog infracrvenog poda

Rad infracrvenog toplinskog poda temelji se na filmskim grijačima. Smješteni su s minimalnim intervalima trake karboksilne paste, zapečaćene između dva sloja poliesterskog filma. Kada se napon primijeni na ove šipke, oni počinju emitirati infracrvene valove.

Spajanje ugljičnih elemenata na snagu odvija se preko bakrenih guma s posrebrenim kontaktima. U ovom slučaju, sve trake i pojedinačni segmenti filmskog podaparalelno priključen, što eliminira kvarove cijelog sustava u slučaju kvara jednog od elemenata.

Infracrveno podno zagrijavanje pod laminatom proizvodi se u širini od 50 cm ili 1 m, a također varira i duljinu valjaka. Izbor veličine grijaćeg filma ovisi o parametrima prostorije. Ako je potrebno, film se može rezati po dužini posebnih linija koje se nalaze na svakih 25,7 cm, a na drugim mjestima nije moguće rezati film.


Infracrveni film za grijanje dostupan je s specifičnom snagom od 150, 220 i 440 W /m2 . Ovi pokazatelji uzimaju se u obzir pri izračunu opterećenja na električnoj mreži u stanu prije ugradnje sustava grijanih podova. Pod laminatom se u pravilu koristi film s kapacitetom od 150 W /m2 , koji može zagrijavati do 40-45oC, budući da je više zagrijavanja nepoželjno za ovu prevlaku.

Toplinski senzor i kabel za kontrolu temperature, set terminala za povezivanje filma s mrežom, izolacija i uklopne žice isporučuju se zajedno s toplim podom. Odvojeno nabavite termostate koji su instalirani u svakoj sobi, na mjestima gdje imaju lak pristup. Termostat je spojen na električnu mrežu, a energetski kabeli na podnom sloju se razlikuju od njega.

Polaganje podnog grijanja filma ispod laminata

Prije nego što počnete instalaciju infracrvenog podnog grijanja ispod laminata, trebali biste napraviti raspored grijaćih elemenata i ožičenja u sobi.

Prvo odredite lokacijuregulator temperature montaže, koji će biti u blizini svih kabela. Vanjski dio kabela koji je izravno spojen na termostat može biti usmjeren kroz valovitu cijev i skriven u stroboskopu u debljini zida, ili lijevo izvana, pokriven zaštitnom kutijom.

Potrebno je označiti izgled filmskih elemenata na shemi, uzimajući u obzir sve mjere opreza i ograničenja. Važno je napomenuti da je na površinu filma grijanja nanesena oznaka, duž koje se može rezati.

Roll s filmom je bolje kotrljati se duž sobe kako bi se izbjegli nepotrebni rezovi i veze. Udaljenost od filma grijanja do ostalih grijaćih uređaja i zidova mora biti najmanje 25-30 cm. Vidi također: "Kako staviti podno grijanje pod laminat."


Film ne smijete polagati na mjestima gdje se nalazi namještaj, jer će se grijaći elementi pregrijati, trošiti višak energije i možda čak i ne uspjeti. Da i ne spominjem namještaj, koji također može patiti.

Potrebno je postaviti susjedne segmente filma na udaljenosti od 5 cm, izbjegavajući njihovo preklapanje ili križanje.

U pravilu, polaganje infracrvenog poda pod laminat na području od 40-60% ukupne površine sobe smatra se optimalnim.

Posljednji korak u izradi sheme je primjena metode povezivanja. Načini povezivanja mogu biti dva. U nekim slučajevima dopušteno je samo povezivanje kabela s filmskim elementimajedna strana (pročitajte također: "Kako napraviti toplu pod ispod laminata vlastitim rukama - savjeti iz iskustva").


U drugoj izvedbi, "nulti" i "fazni" kabeli su montirani na suprotnim stranama filma, kako bi se izbjeglo njihovo sjecište. Ovaj način spajanja zahtijeva brigu da ne izazovete kratki spoj.

Toplinski senzor smješten je približno u sredini položenih filmskih elemenata, tako da je dužina kabela dovoljna za spajanje na termostat.

Kada su sve nijanse uzeti u obzir u shemi, možete nastaviti izravno polagati pod.

Preliminarna priprema okvira

Ako se predviđa ugradnja infracrvenog poda pod laminat na betonsku podlogu, treba ga dobro pripremiti - izravnati, ojačati, premazati i očistiti od prašine. Zatim nastavite s pripremom za polaganje filmskih elemenata.

Estrih se uklanja iz prašine, prljavštine i mikročestica usisivačem.


Ispod grijaćih elemenata, radi uštede električne energije, postavljena je podloga za izolaciju folije. Debljina ovog sloja je 2-3 mm.

Sloj folijske folije je metalizirana strana. Ova podloga je pričvršćena na pod pomoću obostrane trake, a šavovi između listova su zalijepljeni ljepljivom trakom.

Debljina podloge omogućuje prikrivanje svih komunikacijskih kabela, terminala, temperaturnog senzora, tako da ne prelaze ukupnorazina toplinski izoliranog poda kod polaganja lameliranih ploča.

Polaganje filma za grijanje

Prema unaprijed pripremljenoj shemi, izvodi se rezanje i raspored filma grijanja na području prostorije. Rezanjem filma i pomicanjem po njemu nakon polaganja, treba paziti da ne oštetite vodljive i zračeće segmente. Ako se to dogodi, neispravno područje treba ukloniti.

Na liniji reza potrebno je izolirati sve prazne kontakte koji nisu potrebni za povezivanje filma s mrežom. U tu svrhu se materijal stavlja u bitumensku traku.


Položiti segmente filma trebaju biti bakreni elementi. U tom slučaju, fiksirajte položaj grijaćih elemenata jedan prema drugom i na podlogu pomoću ljepljive trake.

Obujmice su umetnute u posebne otvore u filmu, a izbočeni dijelovi su ugrađeni u debljinu podloge. Nakon toga, kvačice se uvijaju kako bi spojile grijaći element na kabel za napajanje.

Nakon postavljanja kabela prema dijagramu, krajevi se čiste i prebacuju na priključke, nakon čega se uvijaju.

Prilikom polaganja grijaćih elemenata važno je ne zaboraviti temperaturni senzor. Nalazi se ispod termalnog filma, otprilike u sredini platna tako da njegov radni predmet pada na tamnu traku koja zrači. Senzor je moguće pričvrstiti s bitumenskom trakom isporučenom s filmskim podom.


Osim toga, poslijePrebacivanje žica u stezaljke također se moraju izolirati bitumenskom trakom. Fiksira se iznad i ispod terminala, kombinirajući rubove jedan s drugim, kako bi se postigla potpuna nepropusnost veze. Vidi također: "Samostojeća instalacija podnog grijanja - pravila instalacije".

Nakon spajanja ožičenja na filmski pod, svi kabeli s priključnim čvorovima skriveni su u izolacijskoj podlozi, stvarajući posjekotine, a zatim fiksirane s trakom.

Električni priključak

Po završetku instalacije možete spojiti sustav na mrežu i probni rad kako biste pratili njegove performanse.

Svi energetski kabeli grijaćih elemenata poda vuče se na termostat koji je prethodno ugrađen u zid. U slučajevima kada se odvojeni dijelovi grijanog poda napajaju s odvojenim kabelima, oni se trebaju spojiti pomoću konektora, posebice za to su prikladni "Wago" priključci.

Ni u kojem slučaju ne može se okretati žica pojedinačnih vodova, jer će se time smanjiti kvaliteta uključivanja i može doći do pregrijavanja i iskrenja.

Ako nemate dovoljno teoretskog znanja za rad s električnom opremom, bolje je konzultirati se sa stručnjakom. On će vam reći koja je snaga stroja trebala biti ugrađena za topli pod, kao i savjetovanje o priključenju kabela za napajanje na termostat. Istovremeno priključite infracrveni sustav podnog grijanja na redovitu utičnicuje zabranjeno.


Kako bi se električna mreža zaštitila od prenapona i kako bi se osigurala sigurnost korisnika, grijani pod povezan je s mrežom preko RCD-a.

Nakon završetka svih radova na spajanju grijane poda na električnu mrežu, provode ponovljenu temeljitu provjeru ispravnosti prema shemi. Nakon toga se provodi probni rad sustava grijanja. Ako sve radi i nema nikakvih problema, možete nastaviti s polaganjem laminata.

Na površinu infracrvenog podnog grijanja postavlja se sloj hidroizolacije. Može biti ili gusti polietilen ili posebna podloga za laminat. Film se polaže s preklapanjem između susjednih platna od 15-20 cm, nakon čega se šavovi zatvaraju trakom. Ovaj korak će zaštititi grijaće elemente u slučaju neočekivanog prodora vode u laminat.


Daljnje polaganje laminata proizvedeno prema uputama proizvođača, uzimajući u obzir nijanse karakteristične za ugradnju premaza.

Kada se sav posao završi, možete postaviti ugodnu temperaturu za vas i uživati ​​u toplini i udobnosti.