Što je inženjering podnice i kako ga položiti

Ne tako davno, u skladištima građevinskog materijala pojavila se suštinski nova podna obloga, inženjerska ploča. Njegova glavna čar je to što kombinira najbolje kvalitete drvenog poda i parketa. Što je inženjerska ploča za pod - reći ćemo u ovom članku.


Kako se ispostavilo, pri razvoju ovog materijala, troškovi njegove proizvodnje ne prelaze slične pokazatelje drugih popularnih građevinskih materijala, ali snaga rezultirajućeg premaza premašila je sva očekivanja inženjera.

Značajke inženjerskih ploča

Ovaj materijal ima i drugo ime - inženjerski parket - što je to i kakva je tehnologija njegove proizvodnje, opisujemo dalje.

Tehnologija proizvodnje drvenih inženjerskih ploča je inovativna. Ona osigurava mogućnost proizvodnje dvije vrste premaza - dvoslojne i troslojne inženjerske ploče.


Kao prednji sloj koristi visokokvalitetno drvo skupo drvo. Drugi središnji sloj inženjerske ploče je šperploča ili jeftinije drvo, koje je postavljeno okomito na vlakna gornjeg sloja. Ako se materijal sastoji od tri sloja, dno se također uklapaskupo drvo je paralelno s vlaknima prednjeg sloja, tj. okomito na srednji.

Rezovi napravljeni unutar i izvan ploče osiguravaju njegovu stabilnost. Debljina jednog sloja u pravilu je 0,8-1 cm.

Koje su prednosti inženjerskih ploča

Na pozadini drugih vrsta podnih obloga, kao što je, na primjer, ploča ili parket - inženjerska ploča ima nekoliko prednosti. Da bismo ih razumjeli, provest ćemo usporednu procjenu nekoliko pokazatelja.

Razlike u dizajnu

Iako su oba materijala višeslojna, sastav slojeva je nešto drugačiji. U inženjerskoj ploči, za razliku od podne obloge, koristite dva ili tri sloja masivnog drva. Parketna daska je u osnovi izrađena od vlaknene ploče.


Zbog toga debljina sloja laminata parketa doseže samo 0,4 cm, dok je inženjerska ploča debela 1 cm (detaljnije: "Dužina i debljina parketa su standardne dimenzije"). Ova razlika postaje vrlo značajna kada je u pitanju obnova podnih obloga, osobito brušenje i poliranje.

Još jedan faktor u korist inženjerske ploče je element ljepila. Novi materijal koristi ljepilo topljivo u vodi, koje ne sadrži toksične tvari.

Prema tome, prema ovom pokazatelju, nema sumnje da je parketna ploča ili inženjerska ploča bolja.

Kvaliteta i troškovi

Definitivno solidan podDrvo je vrlo pouzdano i lijepo. Međutim, cijena inženjerske ploče je znatno niža. Osim toga, to nije tako osjetljiv na promjene u mikroklimi u sobi, to je više prikladan kada polaganje, a na izgled je ni na koji način niži od drvenog poda.


Posebna slojevita struktura inženjerske ploče osigurava bolju toplinsku, zvučnu i zvučnu izolaciju.

Obilje veličina

Tehničke podne ploče mogu se značajno razlikovati po svojim parametrima, jer su ograničene samo veličinom rezane građe. Na primjer, ako je rez napravljen duž debla, možete postići relativno veliku duljinu materijala s minimalnom količinom otpada.


Dakle, nekoliko faktora govori u prilog inženjering podnice:

 • visokokvalitetan premaz od prirodnog drva;
 • dovoljna margina debljine za restauraciju;
 • razumna cijena;
 • pouzdanost;
 • otpornost na promjene mikroklime;
 • dobra izolacijska svojstva;
 • različite veličine.

Polaganje poda inženjerske ploče

Kao podloga za inženjersku ploču najčešće se koristi betonski estrih, ili OSB ploče (čitaj: "Što debljina OSB-a treba biti za pod").

Postavljanje inženjerske ploče na šperploču

Ova metoda polaganja najčešći je kod profesionalaca i početnika.


Redoslijed radnji izgleda ovako:

 1. Betonski estrih mora se izravnati i premazati.
 2. OSB ploče se polažu preko estriha s offset spojevima. Optimalna veličina lista je 50 cm2debljine 1,2 cm ili više. Fiksirajte ploče s tiplama ili ljepilom. Kada polaganje OSB, trebali zapamtiti o uvlačenje između ploča do 5 mm, kao i praznine u blizini zida do 1,5 cm (više: "Kat od OSB ploče - kako postaviti i staviti ispravno").
 3. Osušena baza šperploče treba brusiti i pripremiti za polaganje ploče (također čitaj: "Kako se šperploča uklapa u pod - tehnologija").
 4. Potrebno je položiti inženjersku ploču na vrh baze tako da se maksimalno poveća njezina duljina, ostavljajući što manje otpada.
 5. U posljednjem stadiju, uvlake od zidova su zatvorene podnom daskom.


Važno je napomenuti da je najbolje koristiti poliuretansko ljepilo za lijepljenje dasaka na šperploču. Ako je ploča montirana na način zaključavanja, najbolje ju je pričvrstiti čavlima ili vijcima.

Ugradnja inženjerskih ploča na betonsku sponu

Ova metoda se prakticira mnogo rjeđe, ali je ekonomičnija.

 1. Gotovi betonski estrih prekriven je slojem temeljnog premaza koji bi trebao biti potpuno suh. Nakon mjerenja vlažnosti, njegova razina ne smije prelaziti 1,8-2%.
 2. Polaganje dasaka izvodi se s razmakom od 1,5-1,8 cm od zidova.
 3. Poliuretansko ljepilo za inženjersku ploču treba nanositi na estrih s vrlo debelim slojem.
 4. Stavite dijeloveKonstruiran parket zahtijeva njihovu duljinu da ostavi što manje otpada.
 5. Tijekom instalacije ne smije se zaboraviti praznine u zidovima, jer se drvo može proširiti pod utjecajem vlage. Tijekom sljedećih 4-5 dana nakon polaganja inženjerske ploče, podu treba dati vremena da se učvrsti, tj. Da se ne učita.


Najbolje je početi polagati inženjerske podove na sunčanoj strani prostorije duž najdužeg zida.

Prednosti inženjerske ploče

Uzimajući u obzir sve gore navedene činjenice, može se zaključiti da inženjerska ploča ima niz nedvojbenih prednosti, a razlikuje se od ostalih završnih materijala.

 1. Visoka kvaliteta se postiže tehnologijom proizvodnje i upotrebom vrijednog drva.
 2. Materijal koji se može prezentirati može se natjecati s drvenim podovima i parketom. Osim toga, podložan je obnovi.
 3. Ploča je prikladna za instalaciju sama, a pomoćni materijali su uvijek slobodno dostupni.
 4. Trošak materijala je znatno niži od posteljine od punog drva.
 5. Snaga inženjerske ploče postiže se inovativnom proizvodnom tehnologijom.
 6. Spol ne zahtijeva posebnu skrb posebnim sredstvima.
 7. Materijal ima dobra izolacijska svojstva protiv hladnoće i zvukova.
 8. Ako uredite sva pravila, možete uštedjeti mnogo na materijalu.

Rezultati

U zaključku, dodajemo da je to izloženoProjektirani podovi ne mogu se razlikovati po izgledu od masivnih drvenih podova. Međutim, materijal ima kvalitetne karakteristike i dokazao se na tržištu građevinskog materijala.