Uređaj kat u kadu sa svojim vlastitim rukama - mogućnosti za provedbu

Pod se može napraviti samostalno i izgledat će kao da ga je napravio stručnjak. Kako napraviti udoban i izdržljiv pod u kadi sa svojim rukama korak po korak vodič će se dati u ovom članku.


Nitko neće voljeti bosa na hladnom podu za vrijeme tretmana vodom, pa se morate pobrinuti za to unaprijed i učiniti ga toplim. Ako je pod betonski, onda je u ovom slučaju bolje položiti pod od drva, pluta, ili možete koristiti vlaknaste prostirke (za više informacija, "Izrada betonskog poda u kadi vlastitim rukama - faze rada").

Premazi za podove

Pod u kadi je najhladnija površina, u rijetkim slučajevima toplija od 30 ° C, može se napraviti od gotovo bilo kojeg materijala. Možete koristiti pločice, beton, drvo, tu je i zemljani pod.

Prilikom izrade podnih uređaja u sauni vlastitim rukama, važno je osigurati da voda slobodno napušta sobu. Za premazivanje strogo je zabranjeno korištenje sintetičkihmaterijali. To je zbog činjenice da će na povišenim temperaturama emitirati kemikalije štetne za ljudsko zdravlje.

Prije nego počnete raditi na podu, trebali biste odabrati materijal za njegovu izradu. Potrebno je donijeti odluku prije izrade estriha. Nadalje, pobliže ćemo razmotriti kako položiti pod u kadi, što je bolje za gradnju i koje materijale podnijeti za to.

Drveni podovi u kadi

Za izvođenje drvenih podova u kadi je najprikladnija jela, bor, ariš ili smreka. Crnogorično drveće treba odabrati za podove, jer sadrže smolu, što produžuje vijek trajanja premaza.

Takav premaz ne postaje klizav kad voda dođe na njega, što je njegova druga prednost. I još jedan plus: drvo ima ljekovita svojstva koja pozitivno utječu na ljudsko tijelo.


Drveni pod može biti:

 • ne curi;
 • teče.

Zatim ćemo detaljnije razmotriti kako pod u kadi.

Drveni pod koji ne curi

Prilikom organiziranja takvog poda, zaostaci u kadi vlastitim rukama prodiru duboko u beton ili glinu. Tada su ploče naslagane na vrhu, bolje je koristiti crnogorice. Ispod ovog poda nalazi se uobičajeni pod od estriha.

Pod je izveden tako da se formira blagi nagib usmjeren prema sredini ili prema prostoriji. Na mjesto gdje će bitivoda treba biti skupljena, treba postaviti rešetku, a ispod nje napraviti udubljenje za protok vode.


Zatim postoje dvije opcije za ispuštanje vode: napravite poseban korito ili spojite na kanalizacijski sustav. Organizirati na takav način podne obloge u kadi je najlakše.

Međutim, postoji jedan veliki nedostatak - drveni pod neće se potpuno osušiti, kao rezultat toga, nakon nekog vremena ploče će početi trunuti. I još jedan minus ne-curi podnice - bit će stalno hladno.

Drveni podovi koji cure

Na tlo se slagao šljunak s pijeskom. Jedan sloj će biti dovoljan. Zatim se ovaj sloj puni cementnim mortom. Nagib poda u kadi usmjeren na zid u obliku nježnog lijevka trebao bi biti napravljen (više: "Punjenje poda u kadi - kako to učiniti sami").

U rupu se nalazi posuda za prikupljanje vode. Kapacitet može biti cigla ili betonski prsten. Važna kvaliteta koju treba imati je nepropusnost.

Dno za izlijevanje izrađuje se u kadi u skladu sa sljedećim radnim koracima:

 1. Ugraden je dovod vode.
 2. Polaganje temelja, koji je namijenjen za hidroizolaciju poda.
 3. Ploče su složene na vrhu, ali ne blizu jedna drugoj, ali na udaljenosti od 5-6 mm. Čak iu slučaju jakog bubrenja položenih ploča, voda će još uvijek slobodno teći.


Vrlo je važno da stupovi, koji služe kao rekviziti za dnevnik, imaju dobrohidroizolacije.

A da bi se podovi što duže mogli poslužiti, moraju se osušiti. Dobra ventilacija može pomoći. Da biste uklonili vlažan zrak ispod poda, možete upotrijebiti puhaljku za peć ili vezati podnu podlogu. Za kombiniranje možete koristiti limenu kutiju.

Keramičke pločice kao podovi za kupanje

Prednosti takvih podova su u jednostavnosti upotrebe i dugom vijeku trajanja, a ne podliježu procesu propadanja. Drvene štitove ili rešetke stavite na popločani pod. Na taj se način sprječava mogućnost toplinskog šoka.

Vraćajući red u sobu, rešetke se čiste i izvode na ulicu radi potpunog sušenja. Da biste spriječili truljenje položeno na pločice drvene rešetke, treba ih tretirati posebnim antiseptičkim sredstvima.


Izbor pločica danas je vrlo velik, za kupanje, možete odabrati bilo koji želite. Crijep se proizvodi čak i uz strukturu drva, izgleda vrlo atraktivno. Preporučljivo je položiti 2-3 reda pločica na zid ispod. To će spriječiti kontaminaciju ovog dijela zida.

Podovi od keramičkih pločica odabiru one koji prije svega cijene praktičnost.

Betoniranje poda u kadi

U svim prostorijama u kojima prevladava visoka vlažnost, uključujući i parnu sobu i kupku za pranje, pod može biti beton. Mi ćemo početi razmišljati o tome kako postaviti podkupka.

Prije izravnog rada na ugradnji betonskog poda potrebno je pripremiti bazu. Izrađen je od sloja šljunka i pijeska, koji mora biti nabijen. Pod je izoliran slojem toplinske izolacije od gline i filca.

Toplinska izolacija mora biti debela oko 30-50 mm. Zatim se sve izlije slojem betona debljine 5-6 cm, a nakon stvrdnjavanja betona treba ga izravnati cementnim mortom. Onda je pločica položena.

Ispada vrsta kolača poda u kadi, koji se sastoji od slojeva:

 1. krš i pijesak;
 2. toplinska izolacija;
 3. beton;
 4. cementni mort;
 5. završni premaz.


Betonski pod mora imati blagi nagib usmjeren prema rupici za kremu. Također bi trebali napraviti ventilaciju u podnožju temelja. Potrebno je ukloniti vlažan zrak i osušiti pod, što će spriječiti pojavu truleži i neželjenih mirisa.

Betonski pod će biti bolji ako koristite šljunak u podnožju, koji se onda izlije betonom. Da bi podovi bili topliji, moraju biti izrađeni od dva sloja betona s izolacijskim slojem između njih. Kao izolacija, možete uzeti mineralnu vunu (pročitajte i: "Kako napraviti topli pod u kadi iz peći vlastitim rukama").

Razlike između podova u različitim prostorijama kupatila

Pod u kupaonici je izrađen od pločica s izvedbom hidroizolacije. Također možetesipati beton, koji je pokriven daskama na vrhu. S drvenim podom tuš će biti ugodniji. U ovoj prostoriji uvijek je visoka vlažnost, pa nije praktično praviti drvene podove, vrlo brzo će se pokvariti i na njemu će biti nemoguće hodati (čitaj: "Koji su podovi bolji za kupanje - odaberite pod").

U parnoj sobi pod može biti drven, popločan ili betonski. Drvene podove treba položiti na trupce u kadi vlastitim rukama. Visina treba biti najmanje 50 cm (detaljnije: "Kako napraviti podove u drvenoj kupki vlastitim rukama"). To je potrebno kako bi se osigurala dobra ventilacija drvenog poda. Najbolje bi bilo koristiti više praktičnih materijala, kao što su pločice ili beton, koji imaju duži vijek trajanja. Također možete napraviti prag u kadi.


Ako je u drugim prostorijama kupke postotak vlažnosti zraka nizak, tada se kao završna obrada poda može koristiti laminat ili linoleum. Pod u svlačionici treba osušiti. Da biste to učinili, pod mora biti izgrađen na potporama male visine. Za istu svrhu možete organizirati dvostruki pod koji se sastoji od gaza i završnog premaza.

Podna izolacija

Na početku izgradnje kupke potrebno je razmisliti o organizaciji hidroizolacije. Budući da je kvalitetna gradnja potrebna zaštita od vode i izvana i iznutra.

Akumulirana voda treba na vrijeme ukloniti iz prostorije, stoga bi odvod trebao biti na najnižem mjestu. Za ovaj katizvedena s pristranošću u bilo kojem smjeru, to se vrši lijevanjem cementnog estriha. Kravata se zatim izravnava, s blagim nagibom.


Prije izvođenja hidroizolacije pomoću žbuke, površina mora biti pripremljena, odnosno betonski pod je temeljito očišćen od svih vrsta prljavštine i prašine. Tada je površina prekrivena temeljnim premazom. Nakon sušenja nanosi se hidroizolacijski sloj kao građevinska smjesa.

Hidroizolacija se može izvesti postupkom lijepljenja. Prvi pripremljeni betonski pod. Zatim se nanosi na mastiks u 2-3 sloja. Na vrhu se širi valjak izolator. Nakon toga možete završiti pod.

Sada znate kako napraviti podni uređaj u kadi vlastitim rukama, a da ne napravite greške.


Pitanja i odgovori

 1. Što znači koristiti za liječenje poda u kadi?
  Drveni podovi u kadi je najbolje da uopće ne obrađuju i boje, tako da i dalje „dišu“. Ali ako, ipak, nečim tretirate i obojite drveni pod, onda će ljudi koji se nalaze u kadi morati disati kemikalije koje će se ispustiti kad se zagriju. A to je štetno za zdravlje. Najbolja opcija je mljevenje drva, što će mu omogućiti da se brže suši. Nakon nekog vremena, takav pod će početi trunuti i nažalost to se ne može spriječiti.
 2. Koja bi trebala biti razina poda u kadi?
  Pod bi trebao biti otprilike40 cm iznad razine tla. Ako planirate napraviti pod od prirodnih materijala, onda trebamo ploče debljine 25-38 mm. Možete koristiti i utorene ploče, njihova debljina također treba biti jednaka 25-38 mm. Na stupove od opeke treba staviti zastavice.
 3. Koja je razlika između organizacije poda u ruskoj kupelji i drugih vrsta kupki?
  Organizacija poda ne ovisi o vrsti kupke. Podnice se izvode po istoj tehnologiji, bez značajnih razlika.
 4. Od kojeg je materijala napravljen pod?
  Za izvođenje estriha proizvedena je gotova mješavina. Smjesa se može prirediti neovisno. To će zahtijevati: cement 500 marke, pijesak, vodeno staklo i vodu. Sve su komponente dobro izmiješane. Sva mješavina za estrih je spremna. Betonski pod će biti izdržljiv, ovisno o njegovoj pravilnoj primjeni.
 5. Kako odvoditi u kadu?
  To se pitanje mora riješiti prije postavljanja poda. Betonski pod treba imati blagi nagib u smjeru odvodnog otvora, koji je spojen na cijev koja odvodi vodu u kanalizaciju.