Kako napraviti betonski pod u privatnoj kući s vlastitim rukama - upute

U privatnom sektoru za vrijeme gradnje kuća drvo se najčešće koristi kao materijal za pod, posebice kada se pod stavlja na trupce ili šetalište. Betonski estrih je poželjniji u gospodarskim zgradama - garažama, šupama, podrumima i sličnim prostorijama. Vidi također: "Kako napraviti betonski pod u podrumu garaže vlastitim rukama."


Međutim, ponekad betonski pod na zemlji u privatnoj kući postaje jedini mogući i optimalni izlaz iz situacije, na primjer, ako se podzemna voda približi površini.

Osim toga, betonski pod može biti alternativa starim oštećenim drvenim podovima, kao i poslužiti kao osnova za bilo koji završni premaz. Kako izgraditi betonski pod u privatnoj kući vlastitim rukama, raspravit ćemo kasnije u članku.

Prednosti cementnog estriha

Podna garnitura u privatnoj kući na terenu ima niz nesumnjivih prednosti, što ukazuje na izvedivost takvog rješenja:

 • betonski pod ima visoku razinusnaga;
 • sasvim je jednostavno popuniti betonsku košuljicu čak i bez posebnog znanja i iskustva, tako da se bilo koji pridošlica može nositi s tim pitanjem;
 • trošak betona je znatno niži od bilo kojeg drugog građevinskog materijala koji se koristi u kući;
 • komponente za mort, kao što su cement, pijesak i drobljeni kamen, mogu se pripremiti unaprijed, jer se njihova cijena povećava tijekom ljetne sezone;
 • betonski pod može dugo raditi.


Imajte na umu da ako ne znate kako napraviti betonske podove u privatnoj kući, preporučujemo vam da se upoznate s praktičnim savjetima iskusnih graditelja kako biste saznali sve moguće komplikacije i zamršenosti tehnološkog procesa.

Slijed rada na izlijevanje betonskog poda

Prije nego što sipati pod na tlo, morate završiti sve nacrte rada na sastavljanju okvira kuće, zidove i krovove zgrada, te također označiti za buduća vrata (detaljnije: "Kako napuniti estrih - priprema i lijevanje"). Podložno ovom uvjetu, nema sumnje da će ugrađeni estrih biti jak i izdržljiv.

Redoslijed koraka za popunjavanje poda je sljedeći:

 • na podignutim zidovima kuće treba označiti razinu budućeg poda;
 • tlo se pažljivo poravna i nabije;
 • drobljeni kamen ili fini šljunak, koji je također nabijen, preliven je sljedećim slojem
 • zatim se sloj pijeska napuni, a zatim se vrši ponovno nabijanje;
 • uključenosljedeći korak je hidroizolacijski materijal;
 • nakon toga se postavlja izolacija;
 • dodatno izvesti ojačanje poda na tlu;
 • zatim montirajte oplatu i ugradite vodilice;
 • na kraju ulijte sloj betona i ostavite pod da se stvrdne;
 • Završni izravnavajući estrih izvodi se ispod završnog sloja.


Više detalja o tome kako popuniti pod na zemlji, opisat ćemo u nastavku.

Primjena označavanja razine

Izrada oznake na razini betonskog poda, potrebno je uzeti u obzir da završna podna obloga mora točno odgovarati vratima, bez ikakvih razlika. Prema tome, potrebno je na zidove pričvrstiti oznake visine podloge i to po čitavom obodu prostorije.

Za praktičnost možete zakucati čavle u zidove i povući kabel.

Nadalje, na temelju debljine svih slojeva poda, potrebno je pronaći nultu razinu s koje će započeti rad na izlijevanju betona. To bi se trebalo temeljiti na svjedočenju o razini izgradnje.

Priprema tla

Sva nečistoća nakupljena tijekom izgradnje moraju se ukloniti s tla.


Sada možete nastaviti izravno s pripremom baze tla:

 • Gornji sloj zemlje se uklanja, nakon čega se uklanja malo više tla dok ne dosegne nultu razinu poda.
 • Zemljani sloj mora biti dobro zbijen tako da pri hodu nema tragova ili udubljenja. Na krajuto bi trebala biti ravna i tvrda površina.
 • Ako je razina tla nešto niža od potrebne, ukloni se mali sloj tla, a zatim se pijesak napuni do potrebne visine, a zatim se površina pažljivo nabije. Kao podlogu možete koristiti zemlju iz jame ispod temelja.

Kako bi se izbjegli štetni učinci na podu podzemnih voda, može se napraviti dodatna zaštita. Da biste to učinili, nanesite sloj vode razrijeđen s vodom na tlo sloj, koji će poslužiti kao hidroizolacija.

Polaganje rasutih materijala

Podni estrih nad tlom nije moguć bez polaganja nekoliko slojeva rasutog materijala.

Prvo se na pripremljenu zemlju izlije sloj šljunka debljine 5-10 cm, koji se pažljivo nabije vodom. Na razinu jastuka je bio isti, možete koristiti kvačice s oznakama (onda ih treba ukloniti).

Sljedeći sloj, debljine 10 cm, preliven je pijeskom. Ulijevanje se također vrši pomoću klinova, a nabijanje se provodi zalijenjem vodom.


Fini ruševina s djelićem od 4-5 cm ulijeva se s posljednjim slojem, nivelira i na vrhu škropi tankim slojem pijeska. Nakon toga napravite završno zalijevanje i zabijanje baze. Rezultat bi trebao biti glatka i ravna površina.

Ne zaboravite kontrolirati razinu tijekom polaganja svakog sljedećeg sloja poda.

Polaganje izolacijskih materijala

Da bi se beton zaštitio od vode, postavite sloj polietilena debljine200 mikrona ili posebna hidroizolacijska membrana. Postavite film koji preklapa sljedeća platna od 10 do 15 cm i zapečatite šavove građevinskom trakom (pročitajte: "Kako napraviti dilatacijske fuge u betonskim podovima i zašto su potrebne"). Film se uključuje i na zidovima 5-10 cm iznad zadnje razine poda.


Izolacija za betonski pod na tlu, možete odabrati bilo koju od komercijalno dostupnih, na primjer:

 • rasuti materijali - perlit, ekspandirana glina;
 • bazaltna vuna;
 • mineralna vuna;
 • pjena;
 • poliuretanske pjene;
 • polistirensku pjenu.

Montaža armature

Za estrih na tlu bio je još izdržljiviji, poželjno je postaviti okvir za ojačanje prije polaganja. To je metalna rešetka, koja se nalazi na isječcima na visini od 2-3 cm od baze, tako da kada sipate beton, bit ćete u središtu betonske ploče.


Ako ste kupili gotovu mrežu, trebate je rastegnuti na blokovima. Šipke za armiranje moraju biti osigurane žicom.

Ugradnja vodilica i sklopa oplate

Kako bi proces popunjavanja poda bio što jednostavniji i točniji, montirajte drvenu oplatu ili oplatu i ugradite vodiče s obzirom na razinu gotovog poda. U dijelu oplate beton se izlije, a nakon stvrdnjavanja uklanja se rešetka. Da bi se uklonila oplata bilo je prikladnije, ona je impregnirana posebnim spojem.

Zalijevanje betona i završni estrih

Osigurajte maksimalnu snagui cjelovitost betonskog poda je moguća ako popunite pod uz minimalan broj pristupa - jedan ili dva, ne više. Da biste to postigli, morate imati pravu količinu gotovog betona (pročitajte: "Kako sipati podove u privatnoj kući - pravila za lijevanje estriha").


Odmah nakon ulijevanja, sloj betona se poravna pravilom, zbije se vibratorom i ostavi da se potpuno osuši 3-4 tjedna. Po želji, čim beton dobije maksimalnu čvrstoću, možete podliti završnu ravninu ispod podne obloge.


Rezultat

Dakle, nije tako teško napraviti betonsku podlogu vlastitim rukama. Potrebno je samo pridržavati se odgovarajuće tehnologije kako bi se dobio visokokvalitetan i izdržljiv pod koji ne zahtijeva popravak i pogodan je za bilo koji završni premaz. A ako drveni podovi u vašoj kući postanu beskorisni, betonski estrih može biti dostojna alternativa njima.