Zamjena poda u stanu vlastitim rukama - korak po korak vodič

Potreba za zamjenom elemenata podne obloge u stanu može nastati iz raznih razloga. Bez obzira na to zašto je bilo potrebno izvršiti velike popravke, opseg posla je ogroman. Zamjena poda u stanu vlastitim rukama napravljena je u fazama.


Razlozi zbog kojih trebate promijeniti spol

Razlog za popravak poda može biti:

 • potreba za ugradnjom toplinske i zvučne izolacije;
 • odlučivanje o rasporedu "toplog poda";
 • pojavu škriputavih zvukova pri kretanju po površini;
 • deformacija drvenog poda;
 • povećanje razine vlage u zraku koji prodire iz podruma;
 • želju za promjenom interijera stana.

Popis radova koje treba obaviti uvelike ovisi o materijalu starog premaza i izboru nove vrste podne površine. Osim toga, bit će potrebno planirati provedbu aktivnosti vezanih za zaštitu prostora od vlage i poboljšanje toplinske i zvučne izolacije.

Informacije o tome kako promijeniti pod u stanu vlastitim rukama, pomoći će vam unaprijed planirati sve faze provedbe plana.

Rastavljanje zastarjelih drvenih podova

Taj je proces najdugotrajniji i neugodniji, ali bez njega je nemoguće.

Kada je stari parket drven, onda je za demontažu potrebno pripremiti sljedeće alate:

 • čekić s izvlakačem;
 • sjekirica;
 • nosač;
 • odvijač;
 • električna pila ili ubodna pila (bit će potrebni za rezanje starih ploča);
 • lopata;
 • vreće za smeće.

Rastavljanje započinje uklanjanjem dasaka po obodu prostorije.


Ako se planira ponovno polaganje podnih dasaka ili se za izgradnju zastoja koriste stare daske, onda ih treba vrlo pažljivo rastaviti, pokušavajući minimizirati štetu. Alat za skidanje čavala mora izvaditi prethodno izvađene čavle, a odvijač vijke.

Kada uklonjeni drveni elementi više nisu potrebni, treba ih ukloniti iz stana. Nakon oslobađanja prostora, nastavite s rastavljanjem kašnjenja. Vrlo često su sigurno pričvršćeni na osnovu nacrta, pa ih je potrebno pažljivo ukloniti kako ne bi oštetili podlogu. Inače će trebati vremena za brtvljenje formiranih rupa.

Kada se stari premaz ukloni iz prostorije, mora se temeljito očistiti. Na kraju ovog postupka možete početi s pripremom poda za instalaciju.

Proces čišćenja betonskog poda

Stari betonski pod je rastavljen samo kao posljednji izbor, jer se obično može popraviti. Remont takvog poda obavlja se pod uvjetom da ga je nemoguće sačuvati. Na primjer, kada je betonska baza redovito bila izložena vodi i nije bila osušena. Tijekom tog vremena u strukturi betona počele su se razmnožavati gljive i drugi mikroorganizmi štetni za ljudsko zdravlje. Premaz u ovom stanju mora se bez problema rastaviti.


Također, ponekad se uklanja betonski pod, ako stan ima niske stropove, a planirano je ukrašavanje poda toplinskom izolacijom, zbog čega će biti podignuta na određenu udaljenost. Stari premaz se uklanja i time se oslobađa prostor za ugradnju izolacijske strukture.

Prilikom odlučivanja o uklanjanju estriha, morate se sjetiti da je montiran na preklopu između poda, te ga stoga treba vrlo pažljivo ukloniti. Uklonite sloj betona perforatorom, razdvajajući ga na odvojene fragmente. Tipično, visina estriha je 50-120 milimetara. Nakon demontaže građevinski otpad se čisti.

Provođenje pripremnih aktivnosti

Prije polaganja nove podne obloge, temeljni sloj očišćen od starih materijala treba dovesti u pravilan oblik:

 1. Prašina se uklanja s površine kako bi se vidjelo ima li oštećenja na dnu, na primjer pukotine ili pukotine, područja s labavim ili zdrobljenim komadima. takođerObratite pozornost na prisutnost tragova plijesni i vlage.
 2. Ako se utvrde gore navedeni nedostaci, treba ih ispraviti - u suprotnom će utjecaj toplinske i zvučne izolacije biti manji. U tu svrhu upotrijebite cementni mort, brtvilo ili pjenu. Izbor materijala ovisi o količini oštećenja podloge. Kada se pronađe gljivica ili plijesan, beton se tretira impregnirajućim antisepticima.
 3. Nakon sušenja podloge popis daljnjih mjera ovisi o vrsti nove podne površine.


Treba napomenuti: prije mijenjanja podova u stanu s cementnim pijeskom na drvene podne obloge i dalje će biti potrebno urediti novi tanki sloj betona. Vidi također: "Pod na trupcima ili estrih - razumijemo što je bolje."

Stvaranje novog estriha

Postoji nekoliko načina na koje možete napraviti novu vezu. Kada su grube razlike u visini, a na njemu se planira polaganje drvenog poda, njegova površina može biti savršena sa samonivelirajućim premazom kao na fotografiji. Sposoban je neutralizirati manje nedostatke i nedostatke koji su prisutni na bazi.

Tehnologija nanošenja suhe mješavine za samonivelirajuće podove je kako slijedi:

 1. Otopina se izrađuje u skladu s uputama na pakiranju.
 2. Pripremljena smjesa se prelije, a zatim nanosi širokom lopaticom ili nožem liječnika na površinu. Da bi se uklonili mjehurići zrakaiz otopine, materijal za oblaganje se probuši pomoću igličastog valjka.
 3. Izravnavajuća površina poda ostaje neko vrijeme tako da se osuši i dobije snagu.

Svi materijali imaju svoje razdoblje zrenja, koje ovisi o sastojcima koji čine suhu smjesu.


Pored ravnog poda možete:

 • položi tanak sloj izolacije i na njega stavi završnu obradu;
 • staviti ploče od šperploče i instalirati infracrveno podno grijanje;
 • učvrstiti drvenu oblogu na trupce.

Izolacija estriha i ekspandirane gline

Potpuno drugačiji oblik estriha koristi se kada se izlije na ekspandiranu glinu - dobar toplinski i zvučno izolirajući rasuti materijal (detaljnije: "Kako napraviti podove od ekspandirane gline vlastitim rukama"). Osim toga, razlikuje se u neznatnoj težini i stoga njegova primjena neće imati snažno opterećenje na preklopima između poda.


To je vrlo važna točka u uređenju takvih glazura u stanu koje se izvode na sljedeći način:

 1. Pri gradnji betonskog sloja na donjem katu, koji se nalazi iznad hladnog podruma, prvo se provodi hidroizolacija. Može se montirati na različite načine, primjerice lijevanjem, lijepljenjem, žbukanjem itd. Hidroizolacijski materijal treba postaviti na pod i na donji dio zidova, unaprijed obraditi s temeljnim premazom.
 2. Gusta polietilenska folija stavlja se na već pripremljenu površinu tako da se stavi na nju15-20 centimetara otišlo je do zidova. Dijelovi materijala pričvršćeni posebnom trakom.
 3. Na vrhu filma duž perimetra prostorije postavljaju se prigušna traka koja pomaže u održavanju netaknute veze u slučaju promjene temperature. Pročitajte i: "Kako napraviti podnu oblogu na drvenim zaostacima na podu."
 4. Na vrhu vodonepropusnosti, oni se postavljaju i poravnavaju s razinom svjetionika. Obično se fiksiraju s konkretnim rješenjem. Visina orijentira mora odgovarati zbroju debljine ekspandirane gline i estriha.
 5. Proširena glina se lijeva nešto niže od rubova montiranih svjetionika i izravnava. Sipajte betonsku otopinu odozgo.
 6. Kada je glazura suha, malo će se izlijevati i na kraju se može izlijevati tankim slojem samonivelirajuće smjese.

Na vrhu ove baze možete postaviti bilo koju vrstu dekorativnog premaza.

Napuniti estrih bez izolacije

Prije zamjene drvenih podova u stanu, jednostavni betonski estrih se koristi za ojačanje temelja ispod poda. Također se izrađuje u višestambenim zgradama, gdje toplina nije potrebna. Vidi također: "Punjenje poda u stanu - faze rada vlastitim rukama."Rad se izvodi u sljedećem redoslijedu:

 1. Na podnožje se postavlja vodonepropusna folija, a duž perimetra zidova zalijepi se prigušna traka.
 2. Armatura (metalni ili fiberglas) postavlja se na materijal za hidroizolaciju, a svjetlosni signali postavljaju se na vrh rešetke;postaviti prema razini u horizontalnoj ravnini.
 3. Otopina betona izlijeva se s udaljenog zida iznad oznaka za 1,5 do 2 centimetra. Polaganje mješavine proizvedene pravilom, kreće se strogo prema smjernicama.
 4. Na taj način poravnaju cijelu podnu površinu, nakon čega ostavljaju košuljicu da se stvrdne - to će potrajati do 4 tjedna (pročitajte i: "Podna obloga vlastitim rukama u stanu - redoslijed uređaja").
 5. Zatim slijedi ugradnja trupca, polaganje izolacije i podnih obloga.

Montaža suhog estriha

Drugi način da izjednačite bazu prije promjene poda u stanu je tzv. Suhi estrih. Ova opcija osnovnog poravnanja izvrsna je za visoke zgrade. Njegova prednost je što nema potrebe miješati otopinu koja sadrži vodu.Rasporedite pod pomoću suhog estriha u etapama:

 1. Polietilenska folija postavljena je na površinu podloge tako da zahvaća zid za debljinu buduće podne obloge s rubom od 5-10 cm. Na vratima je postavljena ploča koja bi trebala spriječiti izlijevanje suhe mješavine.
 2. Na vrh filmskih nosača od drvenih greda ili metalnog profila. Orijentiri su usklađeni s uporabom razine zgrade kako bi se dobila vodoravna ravnina.
 3. Punilo se izlije na film, čiji sloj treba biti nekolikocentimetara prelazi razinu montiranih svjetionika.
 4. Suhi materijal se izravnava u skladu s pravcima.
 5. Na kraju procesa se postavljaju PRT-ovi (ploče od gipsanih vlakana) s spojnicama za zaključavanje. Mjesta sparivanja tretiraju se ljepljivom kompozicijom, a slijedeća ploča se nanosi tako da se elementi za zaključavanje točno uklapaju. Ploče dodatno pričvršćuju vijke.
 6. Dekorativni premaz postavljen je na vrh pripremljene površine, ovisno o osobnim željama.

Drvene podne konstrukcije

Zamjena drvenog poda u stanu na unaprijed opremljenom estrihu. Podovi rade ili na trupcima, ili izravno na betonskoj podlozi.

Obično vlasnici nekretnina odabiru prvu opciju, jer ona ima mnoge prednosti. Činjenica je da je između zaostataka moguće postaviti toplinsku izolaciju i materijale koji apsorbiraju buku. Osim toga, podna konstrukcija podignuta iznad betona povećava izolacijski učinak. Također, trupci daju podu dodatnu krutost.


Zamjena zaostajanja u stanu u nekoliko faza:

 1. Nakon rastavljanja starih zaostataka, kao što je opisano gore, i raspoređivanja estriha, započinje instalacija novih šipki.
 2. Najprije označite sobu. Za nanošenje linija pomoću rastegnutog konopca, obojene u plavo. Instalacija se vrši, promatrajući razmak između zaostataka, koji mora odgovarati širini izolacije.
 3. Zatim nastavite s rezanjem šipki željene duljine. Ne smije se zaboraviti da ih treba ugraditi sa zida na udaljenosti ne manjoj od debljine izolacije. Najčešće za te svrhe koriste minwata. S obzirom na uporabu polistirena u dnevnom boravku, proizvodi niske kvalitete mogu negativno utjecati na zdravlje štićenika.
 4. Tijekom sljedeće faze, trupci su pričvršćeni na bazu. Mogu se pričvrstiti na betonski pod ili ih podići na određenu visinu pomoću posebnih čavlića ili držača izrađenih od metala.
 5. Između regala s langovima pričvršćenim na betonski pod, potrebno je promatrati udaljenost od 40 do 50 centimetara. Podešavanjem visine regala, razina podne površine koja se montira dovodi se do horizontalne ravnine.
 6. Zatim složite izolaciju. Prije svega, ovaj se postupak provodi između zaostataka i zida duž oboda prostorije, a zatim između rešetki.
 7. U sljedećoj fazi, cijela sklopljena konstrukcija prekrivena je filmom za sprječavanje isparavanja, pričvršćujući ga na trupce klamericom.
 8. Stvaranje podova od dasaka jedan je od najvažnijih procesa. Prve podne ploče postavljaju se na udaljenosti od 5-7 milimetara od zida, čime se stvara ventilacijska i kompenzacijska praznina u slučaju linearnog širenja kao posljedica povećanja vlažnosti ili temperaturnih promjena u prostoriji.
 9. Kada se postavi dno daske, na njega se pričvrsti postolje. Pričvrstite ga izravno na zid, a ne na drvene podne daske.
 10. UAko je na vrh trupaca postavljena šperploča, spoj dvije ploče treba biti postavljen tako da padne u sredinu šipke. Da bi se dodala dodatna čvrstoća na površinu, ploče od šperploče se fiksiraju analogno s polaganjem opeke, premještajući sljedeći element za polovicu proizvoda.
 11. Nakon završetka ugradnje materijala, potrebno je popuniti praznine između ploča kitom, a nakon što se potpuno osuši, površina treba biti ottsiklevyat.
 12. Na šperploču možete ugraditi različite podove, dovršavajući ukrašavanje poda ugradnjom podnica.

Često se drveni pod zamjenjuje betonskim podom u stanu kao rezultat odluke o postavljanju podnih obloga poput pločica, laminata itd.

Nezavisna demontaža i ugradnja podne konstrukcije pomoći će uštedjeti značajnu količinu, budući da su takve usluge profesionalaca skupe.