Izrada poda u kući s vlastitim rukama - što i kako

Ovaj članak govori o tome kako napraviti podne uređaje u kući s vlastitim rukama. Radi se o ugradnji - od nabijanja tla ispod potpornih stupova, na koje se montiraju trupci, do suočavanja s podnom oblogom.


Glavne značajke uređaja

U usporedbi s drugim zgradama u okviru kuće postoji prednost, koja je ujedno i nedostatak. Rad na stvaranju poda počinje odmah nakon pripreme temelja. Nedostatak je u tome što se trupci u kućištu koji se koriste kao baza mogu navlažiti i instalacija se mora izvoditi isključivo u toplom i suhom vremenu. Istodobno se trupci trebaju poravnati duž horizonta uz pomoć razine zgrade, a popis ne smije biti veći od 1 centimetra po metru podne obloge.


Valja napomenuti da se čak iu pripremnoj fazi pri stvaranju temelja u nju uvode sidra, na koja su pričvršćene daske. Polažu se u koracima od 2 metra u 30 centimetara od uglova. Oni djeluju kao funkcionalni dio pri instaliranju dnevnika. Što se tiče kašnjenja, interval između njih trebao bi biti oko 3 metra, ako koristite trupce veličine 5x20 centimetara.

Mogućnosti polaganja

Počevši da položi podove u kući s vlastitim rukama, potrebno je provesti polaganje kreveta. Najbolje je koristiti ploče debljine 5 cm i širine jednake debljini temelja. Preporučuje se korištenje drva koje je otporno na vlagu. Ariš se obično koristi jer je lagano truo, ali je potrebno proizvesti antiseptik čak i kod visokokvalitetnog drva.


Postupak oblikovanja je sljedeći:

 • za početak se primjenjuje dvoslojna hidroizolacija pomoću valjanog krovnog materijala;
 • daljnje označavanje se vrši ispod umetaka za umetanje. Da biste označili ploču, morate je položiti na sidro i udariti je po površini, nakon čega će ostati oznaka na dnu, gdje trebate izbušiti rupu;
 • Izbušene ploče postavljaju se na sidro i zatežu, prianjaju na pod.

Ugradnja stupova

Ako su dno dnevnika u okviru kuće instalirane na udaljenosti od više od 3 metra, trebat će vam oprema specijalnih potpora - stupovi od opeke. Osnova za takvu potporu je armirani beton, izliven u kvadratnom obliku s razmjerima 40x40 centimetara. Sam stup u presjeku predstavlja kvadrat sa stranom od 25 centimetara - 1 opeka.


Polaganje u ovom slučaju je kako slijedi:

 • obilježavanje se vrši uz određivanje mjesta polaganja nosača. Čak i na najvećoj udaljenostiraspon između stupova trupaca nalazi se na udaljenosti od oko 70 centimetara. Uporaba ploča u ovom slučaju treba biti usmjerena na debljinu od 4 centimetra;
 • za početak su iskopane i zbijene plitke jame od 25-30 centimetara. Možete stvoriti ručni alat za nabijanje: trupac s fiksnom kvadratnom oblogom i ručkama;
 • pijesak se ulijeva u pripremljene brazde (sloj od –5 centimetara) i prelije se vodom kako bi se istaložio;
 • dno i bočne stijenke su prekrivene polietilenskom folijom, koja ne dopušta da tekućina u cementnom mortu prodre u tlo dok se ne učvrsti. Nakon stvrdnjavanja baze, film će je zaštititi od vlage u tlu;
 • u izlivenu žbuku se stavlja mreža armature, a iznad udubljenja se stvara oplata koja će vam omogućiti stvaranje temelja većih 5 centimetara od same jame;
 • betonska mješavina za izradu baze izrađena je od cementa, pijeska i šljunka u omjeru 1: 3: 3;
 • beton koji se ukočio u roku od 3 dana prekriva se krovom, a polaganje stupova od opeke počinje na njegovoj površini. Potrebno im je dati visinu na prethodno izmjerenom horizontu, a ako postoji manjak razine, podiže se s istim cementnim mortom. Ako je nosač neravnomjeran, onda će premaz na fotografiji i tijekom vizualnog pregleda izgledati loše kvalitete, što je još gore, njegova deformacija je moguća na mjestima posebne izobličenja visine;
 • pripremljeni stupovi također su pokriveni hidroizolacijommaterijal.

Baza zaostajanja i vezanja

Neka vrsta kolača na podu okvirne kuće sadrži na stupovima okvir zaostajanja, koji će se, između ostalog, morati vezati. Možete koristiti ploču debljine 5 centimetara i širinu od 20-25 centimetara kao lag i materijal za vezanje.

Instalacija se vrši postavljanjem elementa na rub. Za pričvršćivanje šipki, zavesa i vrpci između sebe preporučuje se korištenje pocinčanih kutova ili najjednostavnijih zatvarača u obliku čavla. Potrebno je zakucati čavle pod kutom u krajnji dio ploče, ali jačina okvira bit će znatno smanjena.


Montirana podna konstrukcija u okvirnoj kući od lag:

 • vezanje se postavlja okomito na vanjski rub baze;
 • nadalje, podložno određenom intervalu, vrši se instalacija i fiksacija zaostajanja;
 • Naposljetku, svako kašnjenje je fiksirano na stupu uz pomoć postojećih pocinčanih kutova.

Nema potrebe razmišljati o tome kako napraviti pod u kući kućišta, ako se u prisutnosti duge daske ne koriste kao lag. Elementi kraće duljine kombiniraju se međusobno na takav način da se pristajanje vrši na stupovima.

Stvaranje sloja toplinske izolacije

Da biste napravili toplu podnicu u kućici, možete koristiti bilo koju izolaciju s prikladnim omjerima. Za ovaj postupak je popularno koristiti bazalt, eko ili staklenu vunu. Osim toga, morat ćete položiti sloj na vrh izolacijekao parna brana, a ispod materijala priložene tehničke ploče kao baza.


Postupak oblikovanja je sljedeći:

 • Tehnička ploča postavlja se preko trupca na koji se polaže toplinski izolacijski sloj. Ploče su fiksirane jednostavnim čavlima. Ako je prekomjerno povećanje površine poda neprihvatljivo, možete pričvrstiti rešetke na kojima će se ploča polagati od kraja zaostatka;
 • na pod je postavljena hidroizolacijska membrana;
 • položiti na vrh odabranog materijala za toplinsku izolaciju. Preporučuje se da se u ovom sloju ne ostavljaju praznine, ali se ne preporučuje miješanje vate, kako bi se zadržala visoka gustoća, što bi dovelo do boljeg očuvanja toplinske energije.

Debljina sloja mora biti takva da ostaje praznina za ventilaciju podne konstrukcije.

Lagging

Pod toplim podom i podom ne popuniti estrih u kući kući, i koristi uobičajene riva (pročitajte: "Kako napraviti topli pod na drvenim zaostaje s rukama"). Obično se za to koriste utorne ploče debljine 3 cm. Debljina ploče raste s razlikom u udaljenosti između susjednih zaostataka. Za najmanje 3 centimetra dovoljan je razmak od 40 centimetara, a na 4 centimetra morat ćete povećati korak na 70 centimetara.


Proces polaganja podnih obloga je sljedeći:

 • prva ploča je učvršćena šiljkom na stranu zida s udubljenjem10-20 milimetara. Ta je praznina potrebna kako bi se izbjegla deformacija premaza tijekom ekspanzije ploča kada su izloženi temperaturi i vlazi. Taj smjer se bira na temelju činjenice da su daske međusobno spojene nabijanjem i da je bolje izvršiti udar na ravnoj strani s utorom, a ne da se deformira šiljak;
 • proces pristajanja je cikličan i ponavlja se sve dok se ne završi cijela podna obloga, ali se preporuča da se spojevi između ploča pretvore u ciklus. U tom slučaju, spojevi trebaju biti smješteni na trupcima, što omogućuje povećanje karakteristika čvrstoće podnih obloga.

Moguće je pričvrstiti pločicu s samoreznim vijcima, čije su kapice udubljene kako ne bi došlo do oštećenja gornjih slojeva.

Podna obloga u okvirnoj kući

Prije završetka podova može se instalirati toplokatne podove u okvirnoj kući, ako postoji potreba za sličnim načinom grijanja prostorije.

U tom slučaju, preporuča se koristiti laminat kao podnu oblogu, koja bi najbolje imala ulogu podne obloge, bez utjecaja na strukturu podnih slojeva. Izvana, premaz izgleda vrlo estetski i ne stidi ga objaviti na fotografiji ili prezentirati gostima. Vidi također: "Izrada poda drugog kata na drvenim gredama vlastitim rukama."

Rezultat

U članku se detaljno opisuje kako vlastitim rukama napraviti pod u okvirnoj kući. Ovaj se postupak naziva teškimto je nemoguće, ali će biti potrebno strpljenje i jasnoća rada. Ako postoje određene poteškoće u procesu instalacije, uvijek možete kontaktirati stručnjake koji će preuzeti odgovornost za sve faze rada - od odabira materijala do ugradnje svakog sloja i puštanja u pogon sustava podnog grijanja.