Izrada samonivelirajućeg poda rukama - korak po korak

Iskusni graditelji znaju da je gotovo nemoguće dobiti savršeno ravnu i izdržljivu površinu. Ljuljačke, špilje, pukotine, labavi gornji sloj - to nije potpuni popis nedostataka koji se eliminiraju uz pomoć samonivelirajućih sredstava za izravnavanje.

Vrste samonivelirajućih podova

Pod pojmom „samonivelirajući podovi“ stručnjaci razumiju mješavine zaosnovnuizavršnu obraduizravnavanje podloge (drvene, betonske, cementno-pješčane, gipsane, anhidritne i druge vrste estriha) za ugradnju različitih premazi. Postojecementne ,cementno-gipsaneigipsanekompozicije. Razvrstava se kao formulacija za nacrt (pripremni) rad.

Samonivelirajuće samonivelirajuće smjese za daljnju obradu (laminat, linoleum, crijep itd.)

Koja je razlika između materijala za osnovno i završno poravnanje? Prvi sadrži krupnozrnate sastojke, nanosi se u sloju od 2 do 10 cm, a drugi su mješavine malihbrušenje koje se koristi za završnu obradu tankoslojnog taloženja pod dekorativnim premazom (laminat, linoleum, parket, tepih, itd.). Dubina rezervoara - od nekoliko milimetara do 3-4 centimetra.

Prije otprilike 8 godina proizvođači su maloprodajnim kupcima ponudili relativno novi proizvod - tzv. Samonivelirajuće podove za završnu obradu stambenih i poslovnih prostora. Materijal je polimerni mobilni (tekući) sastav. Nanosi se u tankom sloju i nakon stvrdnjavanja stvara glatki, trajni, bešavni premaz s dekorativnim učinkom. Bolje poznat kao tekući linoleum ili 3D podovi.

Samonivelirajući pod s uzorkom je završni premaz.

Ovisno o tipu elastomera, razlikovati:

 • Epoksidni spojevi. Koristi se za prostorije s visokom razinom mehaničkih opterećenja (garaže, parkirališta, skladišta). Boja sastava je siva, ali se na zahtjev klijenta može pigmentirati u bilo kojoj nijansi.
 • Jedno- ili dvokomponentne poliuretanske kompozicije. Razlikuju se u otpornosti na udarce, elastičnosti, higijeni. Prikladan za nijansiranje. Za stvaranje volumetrijskih uzoraka na podu koriste se prozirne ne-tonirane formulacije. Kao osnova se koriste punila (kvarcni pijesak, mineralna šarena mrvica, školjke, sitni kovanice) ili tkanina s tintom s tiskanim uzorkom.
 • Metil metakrilatne mješavine. Elastični spojevi visoke čvrstoće koji mogu izdržati značajan pritisak na kompresiju, savijanje i istezanje. Dizajniran za složenu industrijsku namjenuse pokazali savršeno u uvjetima stalnih vibracija, čestih udaraca itd.
 • Spojevi epoksi-uretana. Profesionalni podovi otporni na abraziju i vibracije. Koriste se na velikim površinama, odlikuju ih izdržljivost i visoka cijena.
 • Polimerni premazi. Odvojena kategorija industrijske uporabe koja se koristi u posebnim uvjetima (značajne razlike u temperaturi i vlažnosti, nestandardna opterećenja, itd.).

Savjet! Za stambene prostore poželjno je koristiti poliuretanske samonivelirajuće podove kao najsigurnije, vodootporne i higijenske.

Ovisno o debljini razlikuju se jednoslojni i višeslojni (visoko napunjeni) spojevi. Prvi čine film s poprečnim presjekom do 2 mm. Za formiranje drugog, koriste se različita punila, a polimer se ulije u slojeve sa srednjim sušenjem tijekom 24-48 sati.

Očigledno je da se način nanošenja sastava raspršivanja i završnih premaza razlikuje. Razmotrite više u nastavku.

Detaljne upute za lijevanje samonivelirajućih nivelmanskih podova

Proces niveliranja baze iznimno je prikazan na donjoj slici.

Shema punjenja samonivelirajuće podloge.

Za neprofesionalce, dajemo detaljan opis.

Prije svega, potrebno je pripremiti sljedeći skup alata:

 1. spremnik za miješanje (plastična ili pocinčana žlica);
 2. građevinski mikser ili bušilica s mlaznicom za miješanje;
 3. Plak za ekstruziju otopine ili pravila;
 4. Razina razine ili lasera;
 5. Orijentacijske točke;
 6. Igličasti valjak za uklanjanje mjehurića zraka;
 7. Cipele (plošne cipele).

Skup alata za lijevanje samonivelirajućeg poda.

Faza 1. Priprema podloge

Krajnji rezultat ovisi o tome koliko je temeljito i ispravno pripremljen pod. I to nije tvrdnja. Na prašnjavoj, slaboj, ne-premazanoj podlozi, smrznuta otopina brzo će se razbiti, izgubiti snagu, na kraju će se jednostavno skinuti. Prema tome, svi napori i troškovi će nestati.

U skladu sa SP 29.13330.2011 i SNiP 3.04.01-87, osnova mora biti:

 • Suha. Koeficijent vlažnosti - ne više od 2%, glazura s grijanjem - manje od 1,8%.
 • Trajni. Indeks kompresije - ne manje od 10 MPa.
 • Odrastao. Starost cementno-pjeskovite baze je više od 28 dana, a betonska je od 3 mjeseca.

Pod treba očistiti od krhotina, prašine, prljavštine. Mrlje, ulje, bitumen, boje - uklonite ih otapalima ili očistite. Slabo raspadajuća područja, uklonite cementno mlijeko i pukotine, špilje moraju biti izvezene i napunjene posebnim spojevima koji se brzo suše (epoksidni kit ili popravni blitz-cement).

Ako je podloga jako kontaminirana bitumnom, uljem i čvrstoćom, proizvođači preporučuju korištenje takozvanog separacijskog sloja. Kao neka vrsta "prigušivača" može djelovatiplastična folija debljine 100 mikrona, materijali za hidroizolaciju valjaka i njihovi analozi. Ista metoda dobro djeluje na visoko upijajuće baze.

Anhidritni estrisi preporučuju sanitarne standarde koji se moraju brusiti prije razvoja punila. Ne bojte se ove akcije, jer se brusilica može lako iznajmiti za 1-2 dana. To je ekonomično i praktično.

Posljednji korak trebao bi biti temeljni. Temeljne formulacije dubokog prodiranja ili jačanja nanose se na površinu četkom ili valjkom u 1-3 sloja (Betonkontakt, Puttsgrunt, ST-17). Međusobno sušenje je potrebno najmanje 12 sati između slojeva.

2 stupnja. Gnječenje rješenja

Na ambalaži, svaki proizvođač koji poštuje samu sebe uvijek ispisuje upute (vidi fotografiju 1), što ukazuje na brzinu potrošnje vode za miješanje. Njegova temperatura varira od +15 do +20 ° C.

U posudu je potrebno ulijevati pažljivo izmjerenu količinu čiste, bez onečišćenja, tekućinu, postupno dodavati suhu smjesu i miješati s mješalicom dok se ne dobije homogena otopina. Trajanje održivosti otopine ovisi o osnovnom vezivu i, u pravilu, ne prelazi 30-60 minuta.

Savjet! Materijali koji sadrže cement, u interakciji s vodom, tvore lužinu, pa se pri radu preporučuje izbjegavanje kontakta smjese s kožom i očima. Koristiti osobnu zaštitnu opremu (respirator, zaštitne naočale, rukavice).

Višak vode je opasan za samonivelirajući pod. Gotova otopina može se rastopiti, kao na slici 2, i očvrsla baza -ispucati i izgubiti snagu.

Oštećeno viškom vode u tekućem podu

Faza 3. Sastav punjenja

Ovaj se korak smatra najlakšim. Koristeći razinu lasera ili razinu vode, provjerava se pad baze i izračunava se debljina sloja. Sustav podnog grijanja se isključuje 48 sati prije početka rada. Ponovno uključivanje je dopušteno nakon 3-7 dana nakon formiranja prevlake.

Za tankoslojno taloženje (poprečni presjek - manje od 1 cm), gotov sastav treba naliti na podlogu, pažljivo razmazati pomoću strugača ili pravila. Ako razina sloja za izravnavanje prelazi 1-2 cm, tada za kontrolu razine poda možete koristiti referentne signalne svjetiljke, koje su raspoređene u istom intervalu u prostoriji.

Nakon izlijevanja žbuke treba je valjati valjkom za igle, kao što je prikazano na slici 3. Ovaj postupak će ukloniti zračne mjehuriće i kondenzirati smjesu. Ako se u podnožju nalaze deformacijski šavovi, oni se moraju ponoviti u završnom sloju.

Valjanje otopine valjkom za igle.

Primjećujemo važnu točku koju učitelji često zaboravljaju. Nacrt - neprijatelj glatkog i trajnog premaza. U prostoriji je potrebno zatvoriti prozore, vrata, debeloslojnim premazom, a napunjenu otopinu dodatno pokriti plastičnom folijom tako da se sušenje odvija ravnomjerno.

Nakon 7-10 dana, temeljni nacrt je spreman za ugradnju bilo kojeg podnog materijala, od LVT pločica do parketa.

Dekorativni samonivelirajući pod - značajke formacije

Samonivelirajući ukrasni podovi s 3D efektom postavljeni su kao vodootporna i izdržljiva alternativa tradicionalnim premazima za sobe s visokom i normalnom vlagom.

Samonivelirajući 3D podovi.

Stvarni pod je dobiven kao rezultat polimerizacije jednokomponentnog ili dvokomponentnog spoja. Ima tekuću strukturu koja podsjeća na tradicionalni parketni lak. Kada se nanese doslovno se širi preko baze, tvoreći monolitni tanki premaz s izvrsnim karakteristikama čvrstoće.

Kupci često zaboravljaju, a izvođači ne podsjećaju da su samonivelišući čisti podovi hladni materijal. Stoga ih je bolje koristiti u kombinaciji sa sustavom "toplog poda".

Kako pod popunjava podove? Proces stvaranja je na mnogo načina sličan radu sa smjesama, kao što je prikazano na slici ispod. No postoje značajne razlike.

Shema tankoslojnih samonivelirajućih podova dekorativnog tipa.

Radi boljeg razumijevanja tehnologije, dat ćemo detaljan opis stvaranja konačnog premaza pomoću 3D poliuretanskih spojeva.

Priprema betonske podloge

Pravila su zapravo ista: pod mora biti glatka, suha, jaka i uvijek čista. U idealnom slučaju, estrih treba pažljivo brusiti posebnom jedinicom s dijamantnim ili korundnim rezačem krupnih zrna (od 300 do 600 jedinica), kao što je prikazano na slici 4. Svi nedostaci moraju se ukloniti, inačetanki sloj poliuretana jednostavno će ući u pukotinu ili rov, odnosno lijep premaz neće raditi. Ljuljačke - ne više od 2 mm na svakih 2 metra površine.

Brušenje betonskog estriha.

Nakon brušenja, podloga mora biti presvučena posebnim premazom na poliuretanskoj ili akrilnoj podlozi. Značajno jača površinu poda, poboljšava prianjanje i smanjuje potrošnju glavnog spoja.

Stvaranje dekorativnog sloja

Da biste dobili pod sa 3D efektom, koristite sintetičku tkaninu. Uzorak koji odabere kupac primjenjuje se na njega metodom visokopreciznog laserskog ispisa. Zatim se platno pažljivo poravna preko površine i zalijepi na premazanu ploču s polimernim ljepilom. Višak zidova je uredno odrezan. Razdoblje sušenja adhezivnog sloja je najmanje 1-2 dana.

Lijepljenje uzorkovanog materijala na podlogu.

Za izradu visoko napunjenog premaza koriste se posebna punila - kvarcni pijesak, mramorni agregat ili pigmentirani šljunak, čips, školjke i drugi ukrasni elementi. Oni su pažljivo razbacani po površini, pažljivo poravnati.

Primjena polimernog spoja

Ako je potrebno, promiješajte smjesu s učvršćivačem, izlijte je na pod i pažljivo je raširite po cijeloj površini pomoću gumenog grijača ili lopatice. Slijedi odzračivanje - uklanjanje mjehurića zraka s igličastim valjkom.

Odzračivanjepolimerni pod.

Višeslojni polimerni podovi se lijevaju u 3-4 koraka, jer će poliuretan debljine više od 3 mm polimerizirati vrlo dugo - više od tjedan dana. Stoga se svaki sloj poprečnog presjeka od 0,5-1 mm temeljito suši tijekom dana. Slojevi se formiraju sve dok se punila ne skriju ispod laka.

Potrebno je pričekati od 5 do 10 dana dok se premaz u rasutom stanju potpuno ne stvrdne. Nakon toga pod može se iskoristiti.

Savjet! Ako vam je potreban serviser, postoji vrlo pogodna usluga za njihov odabir. Samo pošaljite u donjem obrascu detaljan opis posla koji treba obaviti i dobit ćete ponude s cijenama od građevinskih timova i tvrtki. Recenzije o svakoj od njih i fotografije s primjerima radova možete vidjeti. BESPLATNO je i neobvezujuće.
Dobro oglašavanje
Najčitanije