Premazivanje uljem: pregled materijala i tehnologija


Što učiniti ako imate bukva parket na podu ili solidan bor, i želite vidjeti čokoladno smeđe wenge, bogati grimizni paduk ili biserno bijeli jasen? Sve je genijalno i jednostavno - koristite ovu metodu obrade površine drveta kao toniranje parketa.

Zašto tonirati podne obloge

Tržište kemikalija za parket bogato je ponudom zanimljivih proizvoda s misterioznim imenima zlata, azurana, mrlja od drveta, pigmenata i još mnogo toga. Svi su dizajnirani za rad na drvu s jednim neobičnim učinkom. To se naziva toniranje - to jest, promjena postojeće nijanse drva uz očuvanje uzorka vidljivog na površini. To je glavna razlika između boja i sredstava za nijansiranje - prva formira neprozirni film, a drugi sadrži pigmente boje koji prodiru duboko u pore proizvoda i mijenjaju boju na željenu.

Zatamnjeni parket vlastitim rukama pozvan na:

 • Poboljšajte izgled prevlake, dajte bogat izgled i naglasite teksturu stabla;
 • Nadogradite pod, održavajući njegovu paropropusnost i povećavajući stupanj čvrstoće;
 • Zaštitite letviceod vlage, prljavštine, abrazije i mrlja.

Pod od hrasta lužnjaka.

Bilo koja otopina za toniranje ima drugu kvalitetu - fungicidnu. Činjenica je da prirodna i modificirana ulja koja se nalaze u smjesi daju stablu vodoodbojna svojstva, tako da na površini nema plijesni, mahovine, gljivica. A ako se završna kompozicija nanosi i na pod, onda može uspješno izdržati intenzivna hodajuća opterećenja tijekom 3-7 godina.

Svi proizvodi nijansi dijele se na:

 • prozirna (lessiruyuschie) - neznatno mijenjaju sjenu drva, naglašavajući karakterističan uzorak rezanja;
 • izbjeljivanje - za razliku od formulacija koje sadrže klor ili izbjeljivanje kisikom, toniranje osvjetljava površinu bez oštećenja vlakana. Na primjer, premaz parketa s bijelim uljem dovodi do činjenice da je podu dobila nijansu srebra ili slonovače, a također povećava gustoću drveta;
 • obojen efektom bojenja - promijenite ton proizvoda, od izblijedjelog do zasićenog (od jantarne do gotovo crne).

Za potonje sastave posebno je važna glatkoća poda. Što je veća hrapavost, to više pigmenata ostaje na drvu, odnosno, bogatiji, dublji ton. Dakle, samo promjenom zrna abrazivnog materijala na površini podne ploče ili polja možete dobiti različite tonove.

Stručnjaci znaju drugi način za promjenu razine apsorpcije parketa. U tu svrhu, trake se navlaže s vodom i osuše.Pile raste, zadržava veću količinu pigmentne tvari, odnosno povećava intenzitet toniranja.

Kako možete obojiti parket

Da bi pod pokrio novu nijansu, proizvodi se cijeli niz kućanskih i profesionalnih proizvoda. Uobičajeno, mogu se podijeliti u 4 glavne skupine:

Kompozicije obojenih premaza

Obojana šišmiš.

U ovu skupinu ubrajaju se tekuće formulacije na bazi ulja, koje osim glavne komponente (laneno, suncokretovo, sojino i druga ulja) sadrže i sušače (ubrzivače sušenja), otapala i druge aditive. Ovo je:

 • Mortices(mamci). Oni su višekomponentna mješavina na bazi modificiranog lanenog ulja (laneno ulje) ili suncokretovog ulja. U vodi su topiva u vodi, alkohol, na otapalima benzina i poliestera. Često impregnacije sadrže fungicidne, vodoodbojne i druge aditive. Imajte na umu da visokokvalitetni materijali ne stvaraju film na površini, ali se nanose ravnomjerno, bez uleknuća i praznina. Intenzitet bojenja može biti različit - od jedva primjetnog (ostakljenja) do zasićenog. Na tržištu se mogu naći gotovi proizvodi, koncentrati ili suhi prašci.
 • Dekorativni voskovi . Sastav podsjeća na mrlju, a kao baza koriste se samo prirodni sastojci - kandela, karnauba i drugi. To je izvrstan alat za drvo montiran u vlažnim prostorima, kuhinjama, balkonima. nijezatvara pore, ali osigurava povećanu otpornost na vlagu, prljavštinu i abrazivna opterećenja. Gotovi premaz ne puca, ne ljušti ili ljušti. Nakon primjene, preporuča se koristiti čvršće kompozicije ulje-vosak.

Ovisno o tiksotropiji, sastavi se nanose četkom, lopaticom, mekom krpom (krpe), valjkom, spužvom pa čak i sprejom. Broj primarnih boja može doseći 120 tona, au nizu asortimana mogu postojati ne samo tradicionalne drvene nijanse, već i nestandardne - zelene, plave, ljubičaste, ružičaste itd. Proizvođači ne preporučuju miješanje tonova prajmera i osnovnog sastava. Za razrjeđivanje mogu se koristiti samo bezbojna specijalna bazna ulja.

Uzorci tonirajućih sastava.

U tom smislu, od posebnog su interesa najnovije predformulacije s učinkom glaziranja, koje se koriste u kombinaciji s završnim bojama ulja. Proizvod se raspršuje ili izlije po površini i rasteže se četkom za tvrde čekinje, posebnom krpom s gustom tkaninom (npr. LOBATOOL Wischwiesel) ili gumenom gumicom. Ukupna nijansa drva neznatno varira, a uzorak piljenja ("prstenovi", čvorovi) je jasnije istaknut. Nakon obrade parketa završnim uljem, površina je karizmatična i spektakularna. Nije zabranjeno kombinirati kompozicije različitih boja, jer vam omogućuje da dobijete nestandardne nijanse.

Obojeni početnici svih sortine može se koristiti kao završni premaz - to je materijal za srednju uporabu, zbija površinu, ali ne stvara trajni zaštitni film.

Na internetu često možete pronaći video tutoriale o tome kako sami napraviti mrlju. Nude se razne komponente, od kore drveta s deterdžentom do smjese bitumen-kerozin. Treba napomenuti da se sastavi napravljeni prema sumnjivim receptima primjenjuju neujednačeno, brzo izgaraju, stvaraju neugodan miris dugo vremena. Kvalitetni prajmeri iz Loba, Osmo, Biofa ili Saicos su bez takvih nedostataka.

Dorada obojenih ulja

Ulje u boji.

To su višekomponentne formulacije sa sadržajem suhe tvari do 97%. Za usporedbu, isti pokazatelj u tlima ne prelazi 90%. Izrađeno od:

 • smjese masnih tvari biljnog podrijetla. Kao osnova mogu se koristiti lana, suncokret, soja, čičak i druga ulja. Neki proizvodi dodaju čvrste čestice karnaube, kandelile, parafina i drugih komponenti koje tvore obloge njihovih serija ulja-vosak;
 • sikkativa, ubrzavajući sušenje pripravka;
 • posebne polimerne aditive koji sprječavaju stvaranje filma na površini;
 • polisiloksani, koji uljima daju poboljšana vodoodbojna svojstva;
 • otapala (kopolimeri topljivi u vodi, alifatski ugljikovodici, itd.).

Koristi se za bilo kojiproizvodi od drva i pluta. Ona se apsorbira u strukturu drva do dubine od 5 mm, dok stvara površinu otpornu na habanje otvorenog tipa s antistatičkim svojstvima. Parketna ploča pod uljem otporna je na vodu, prljavštinu, mrlje, sigurna za djecu i alergije. Dostupne su u dvije varijante - mat i sjajne, pogodne za bojenje, uključujući i od tamnih do svijetlih boja.

Ulje za parket nanesite bilo kojim alatom za slikanje, krpom ili viskijem, kao i posebnim gumenim noževima.

Alati za nanošenje ulja na parket.

Azurno obojeni

To su gel-ili polutekuće mješavine raznih ulja, otapala, zgušnjivača, desikanata i antioksidanata. Preporučuje se za uporabu u mekim i tvrdim stijenama. Te spojeve treba doslovno protrljati na površinu kako bi se dobilo obojeno drvo s prljavštinom i vodoodbojnošću. Za rad možete koristiti tvrde četke, viskije ili lopatice.

.

Za nepokretne površine (ukrašavanje zidova, namještaj, igračke) kao samostalan proizvod koristi se plava boja. Ali za vanjske proizvode koji se koriste u kombinaciji s završnim premazom uljem, voskom ili uljanim bojama.

Lakovi u boji

Lak za parkete.

Ovo je najopsežnija kategorija. Materijali za završnu obradu parketa izrađeni su na bazi polimernih smola (alkidne, akrilne, poliuretanske),poliesteri ili organski proizvodi (laneno ulje). Proizvodi na otapala, za razliku od onih u vodi, u pravilu malo spaljuju drvo, dajući mu nijanse jantara i meda. Da bi se pojačao učinak, u lak se uvode pigmenti. Za dobivanje bijele površine proizvode se posebni ekstra bijeli aditivi.

Napravimo malu digresiju. Kao što znate, ulje i lak nisu kombinirani - adhezija materijala teži na nulu. Međutim, neki proizvođači su pronašli izlaz i razvili cijeli sustav:
 1. Posebni adhezivni aditiv uvodi se u prednamaz za ulje prije nanošenja.
 2. Nakon obrade parketa nanosi se srednji sloj - lak na bazi biljnih ulja (laneno ulje, ricinusovo ulje itd.).
 3. Završni sloj je dvokomponentni lak sastav na bazi vode ili alkidno-uretanske baze.

Boje za pigmentiranje

Bojenje parketa uljem, lakom ili temeljnim premazom možda neće dati željeni učinak. I ovdje se spašavaju tonovi. To je koncentrat koji se treba uvoditi postupno, dodajući doslovno kap po kap i pravljenje stalno obojenih uzoraka.

Koles su univerzalni.

Coles se može koristiti i za bezbojne formulacije i za one koji su već obojani. Ne preporučuje se premazivanje drva - nije lak ili ulje, koje su ravnomjerno raspoređene i imaju dobro prianjanje.

Kako obojati parket uljem: metode primjene

Najvažnije pravilo je slijediti preporuke proizvođača. Svako samopoštovanjePostrojenje mora dostaviti svoje proizvode s detaljnim uputama koje ukazuju:

 1. Zahtjevi za površinu i metode njezine pripreme.
 2. Mjere opreza.
 3. Tehnika primjene.

Preporučeni uvjeti:

 • Temperatura - od +15 do +28 ° C (ne ispod +5),
 • Relativna vlažnost: zrak - 40-60%, drvo - 9-18%.

Prajmeri, mrlje i lazuli primjenjuju se kako slijedi:

 1. Površina se čisti od starih premaza, poliranih do čistog drva abrazivnom granulacijom od najmanje 100 jedinica, optimalno za završnu obradu - 150 jedinica. Šavovi, ogrebotine i drugi nedostaci ispunjeni su elastičnim kitom istog proizvođača. Površina je temeljito otprašena.
 2. Prije uporabe, mješavina se temeljito miješa, provodi se probno bojenje malog područja. Ako sve odgovara, onda je mrlja uredno raspoređena tankim slojem na drvu uz vlakna četkom, kratkim valjkom, ravnom četkom, krpom ili lopaticom. Nakon 10-20 minuta pod se obrađuje mlinom s posebnom mlaznicom - bijelom sintetičkom podloškom za fugiranje ulja.
 3. Nakon 2-3 dana pod se provjerava na glatkoću. Ako postoji hrapavost, onda ih treba brusiti s modulom veličine zrna od 200-240 jedinica. Tada površina mora biti bez prašine i može se nanijeti završni premaz.

Način upotrebe završnih ulja gotovo je isti, ali uz manje razlike:

 • Prvi se sloj nanosi tanko imogućnosti. Nakon 7-10 minuta, fugiranje i uklanjanje viška bijelog jastučića ili valjka, zatim ostaviti 3-4 sata da se osuši. Možeš zračiti.
 • Drugi se sloj također nanosi tanko. Na površini ne smije biti filma, sav materijal ostaje unutar drva. Dakle, višak se uklanja, a pod se temeljito protrlja i suši 3-5 dana. Konačna čvrstoća završnog sloja dobiva se za 10-14 dana.
Savjet! Ako vam je potreban serviser, postoji vrlo pogodna usluga za njihov odabir. Samo pošaljite u donjem obrascu detaljan opis posla koji treba obaviti i dobit ćete ponude s cijenama od građevinskih timova i tvrtki. Recenzije o svakoj od njih i fotografije s primjerima radova možete vidjeti. BESPLATNO je i neobvezujuće.
Dobro oglašavanje
Najčitanije