Odabir poda za sobu - pregled raspona

Tržište građevinskog materijala doslovno je prepuno asortimana različitih vrsta podnih obloga. Osim toga, svaka vrsta premaza ima svoje nedostatke i nedostatke. Prilikom odabira podne obloge za sobu, trebali biste razmotriti sve prednosti i nedostatke takvih premaza. Ono što je najvažnije, vrsta poda ispunjava operativne zahtjeve, ovisno o svrsi određene prostorije.


Na primjer, pločice ili pločice od mramora su prikladnije u područjima gdje se povećava opterećenje na podu. Proizvodi tepiha pogodniji su za prostore u kojima osoba provodi slobodno vrijeme. A u kuhinji će izgledati dobro sjajni premazi s trodimenzionalni uzorak.

Da biste odabrali najbolji materijal iz ogromne raznolikosti predloženih opcija, trebali biste provesti usporednu analizu svih karakteristika. Ako postoji veliki izbor, onda je prikladno podnicu podijeliti u skupine, kao što su drvo, keramika i umjetno.

Da biste utvrdili koje su vrste modernih podova prikladnije za korištenje u stambenim prostorima, obratite pozornost na kratak pregled kako biste imali ideju o najpopularnijim opcijama.

Puno drvo

U početku je najpogodniji materijal za podnu ugradnju bio drvo. To je i zbog činjenice da je u to vrijeme drvo bilo jedini građevni materijal. Ovaj se pod bio sastojao od nejednolikog premaza, gdje je posjekotina bila jasno vidljiva između susjednih podnih dasaka.


Pravilno postavljeni drveni podovi mogu trajati najmanje 50 godina. Prirodni materijali, kao što je drvo, uvijek su ukrašavali unutrašnjost stana, ali su ovaj interijer učinili dosadnim. Stoga razmislite o najsuvremenijim dizajnerima. Unatoč činjenici da je struktura stabla jasno vidljiva na površini poda, tijekom vremena, ako podovi nisu pravilno održavani, oni gube svoju bivšu ljepotu.

Činjenica je da okoliš vrlo aktivno utječe na drvo. Temperaturni ekstremi i fluktuacije vlage ostavljaju svoj destruktivni trag na drvenim proizvodima. Podovi od drva mogu se instalirati u bilo kojem stambenom području. Ali ne u tehničkim prostorijama, gdje možete dati prednost alternativnim vrstama podova.

parket

Parket, kao podna obloga u prostoriji, ima dug vijek trajanja. Istodobno, podovi imaju moderan atraktivan izgled. To je zbog činjenice da je kvalitetno drvo oduvijek služilo kao materijal za takav parket. U pravilu je kvalitetan parket uvijek izrađen od plemenitog drva.

Pomoću individualnog parketa možete stvoriti bilo koji uzorak, što ga čini svestranijimu primjeni. Parketni podovi odlikuju se svojom posebnom toplinom, ekološkom čistoćom i nisu inferiorni u odnosu na moderne podove.


Polaganje parketa zahtijeva ravnu grubu površinu, a polaganje može obaviti samo gospodar parketnog poda koji sužava područje njegove raspodjele. Takvi podovi, kao rezultat toga, bit će vrlo skupi za vlasnika stana. Osim toga, podovi parketa ne podnose iznenadne promjene vlažnosti i temperature. U tom smislu, potrebno je pratiti radne uvjete parketa.

Parket se može koristiti u svakoj sobi, ali takvi podovi izgledat će bolje u dnevnoj sobi, gdje je interijer dizajniran u klasičnom stilu.

Drveni podovi

Prije nego što odlučimo koji će se kat izabrati, valja obratiti pozornost na financijsku stranu stvari. Parket je vrijedan mnogo novca. Cijena jednog kvadratnog metra drvenog parketa kreće se od 100 USD. A, ako uzmemo u obzir da ne može svatko staviti parket i da će biti potrebno zaposliti majstore parketa, nije teško zamisliti koliko će takvi podovi koštati.

Ako postoji želja za podovima ispod parketa, ali sredstva ne dopuštaju, onda se možete odlučiti za pod. Takav premaz ima savršeno glatku površinu i ne mora se dovoditi do savršenstva nakon ugradnje (čitaj: "Što je podna pločica ispod parketa - vrste, prednosti, načini polaganja") iakoda je životni vijek takvih podova dva puta manji od prirodnih parketa, ali to je sasvim dovoljno, s obzirom da je ploča već polirana od proizvođača, lakirana i lakirana.


A budući da u dizajnu podnice postoje posebne brave, čak i stručnjak za početnike može osigurati kvalitetu sklopa podne obloge. Žljebovi su tako precizno projektirani da se dobiva gotovo bešavna veza. Uz pravi pristup, polaganje podnih ploča može se obaviti ručno, štedeći na majstorima.

Cork

Za dugo ne razmišljati o tome kakvu podnice odabrati za pod, možete odabrati izbor pluta podova. Mnogi vjeruju da je to jedna od sorti podne daske, jer je tehnologija njihove proizvodnje ista. Unatoč tome postoje neke razlike. Te se razlike odnose na gornji sloj koji je načinjen od tankog sloja pluta. Po cijeni, ova opcija će koštati dva puta jeftinije od poda podnice.

Vijek trajanja takvih podova izračunava se od 5 do 20 godina, ovisno o osnovnom materijalu, kao i načinu ugradnje.


Glavne prednosti podova od pluta:

  1. Ekološka čistoća.
  2. Jedinstvene karakteristike zvučne izolacije.
  3. Statički elektricitet se ne nakuplja na podovima.
  4. Jednostavno rukovanje.

Podovi od plute su topli i ugodni na dodir. Osim toga, ovi podovi su vrlo mekani iimaju osobine koje upijaju šok, što je vrlo korisno za osobe koje pate od mišićno-koštanog sustava.

No, pokrov od pluta ima niz nedostataka, a glavni je slab otpor protiv vlage. Osim toga, na mjestima postavljanja namještaja nalaze se udubljenja (pročitajte i: "Pravilna briga o podu od pluta"). Unatoč tome, materijal od pluta idealan je za dječje sobe.

Laminat

U procesu popravka, mnogi ljudi misle o činjenici da je ležao na podu u sobi tako da je udoban, moderan i jeftin. Kao opciju, možete postaviti laminat, kao moderan i jeftin, u usporedbi s drugim podnim oblogama, dorade materijala za pod.

Ovaj materijal se sastoji od 3 sloja: glavni, središnji sloj, stvoren na temelju MDF ploča, koji nosi, kao i donji sloj, izrađen od izdržljivog kartona i gornjeg slojevitog sloja, vrlo sličnog teksturi bilo kojeg drva. Vidi također: "Što odabrati i kako pokriti pod u stanu vlastitim rukama."


Jednostavna instalacija razlikuje je od konkurencije u usporedbi s drugim materijalima. Podijeljena je u razrede, ovisno o trajnosti. 21 i 22 klasa laminata spada u sorte čiji je radni vijek samo 2-3 godine, ovisno o uvjetima rada. Razredi 32 i 33 odlikuju se najvećom izdržljivošću i mogu trajati najmanje 10-15 godina.

Unatoč prednostima, a ne po visokoj cijeni,ovaj materijal se boji vlage, pa se ne preporučuje polaganje u prostorijama kao što su kupka, WC ili kuhinja.

Guma

Gumeni pod je srednja varijanta između poda od linoleuma i samonivelirajućih podova. Možete ga kupiti u trgovinama, a prodaje se u rolama, a polaganje je zadovoljstvo. Svaka soba ima svoju svrhu. Isto vrijedi i za igraonicu za djecu.

Što katu je bolje odabrati za ovu sobu - pitanje je vrlo ozbiljna, jer je vrlo važno da tijekom igara pokreti djeca ne mogu dobiti ozlijeđen. Gumeni podovi mogu riješiti većinu postojećih problema.

Imaju izvrsnu higijenu, visoku zvučnu izolaciju, kao i minimalan traumatski rizik. Osim toga, oni su topli i izdržljivi, što je važno za igraonice.


Temelj takvih podova je sintetička guma. Premaz ima antistatička svojstva, što sprječava privlačenje prašine i prljavštine. Ovo svojstvo ima pozitivan učinak na njegu premaza, što uvelike pojednostavljuje taj proces.

Unatoč prednostima, ovaj premaz ima svoje nedostatke. Glavni nedostatak gumene obloge je da se boji velikih temperaturnih padova: u hladnom, guma postaje krhka, a na vrućini počinje se omekšati.

Unatoč tome, takvi premazi za posebne namjene preporučuju se za uporabu u industrijskim prostorijama gdje se nameću povećani zahtjevielektrična provodljivost i nepropusnost.

Modularne pločice za tepih

Ovo je zanimljiv moderan modularni materijal. Ima smisla gledati na to, ako niste zadovoljni premazom uobičajenog tepiha. Budući da postoje različite boje, moguće je postaviti pločice s tepihom na određeni uzorak, čineći složene geometrijske oblike.


No, postoji jedan “ali” koji može utjecati na rašireno korištenje takve podne obloge: težina pojedinih pločica mnogo je veća od težine materijala za tkanje, na temelju jednog kvadratnog metra položenog područja. To znači da modularni tepih može povećati opterećenje baze. Taj negativni čimbenik uvijek treba uzeti u obzir pri odabiru materijala.

Samonivelirajući podovi

Među moderne inovacije mogu se naći samonivelirajući poliuretanski podovi. Njihovo dostojanstvo je očigledno, budući da je moguće dobiti savršeno ravan pod, ali na velikim površinama, pogotovo kada zalivamo podove javnih zgrada i građevina. U stambenim naseljima bolje je koristiti u fazi velikih popravaka.

Veliku pažnju treba posvetiti epoksidnim podovima koji mogu trajati 20 ili više godina (više detalja: "Koji epoksidni podovi treba odabrati"). Kada se mnogi pitaju kako pokriti drveni pod u stanu tako da stari pod nije rastavljen i istovremeno ima atraktivan izgled, bolje je dati prednost poplavnim podovima.


Ako su takvi podoviza pripremu i otvaranje s epoksi smjesom, problem će se definitivno riješiti. Epoksidni premaz učinit će podove savršeno glatkim, a također će vam omogućiti da odaberete strukturu i uzorak drva, koji će zasigurno ukrasiti svaku sobu. Vidi također: "Kako napraviti zdrav pod - 3D pod vlastitim rukama."


U zaključku,

Prisutnost velikog raspona materijala za podove može zadovoljiti svakog potencijalnog kupca. Stop za male - odabrati pravi materijal, uzimajući u obzir značajke rada, na temelju njihovih tehničkih karakteristika.