Odabir mekog poda za dječju sobu

Odabir poda u dječjoj sobi treba pristupiti posebno pažljivo. Uostalom, djeca su vrlo pokretna i mekana podna obloga spasit će dijete od ozljeda gotovo neizbježnim padovima.


Djeca se vole igrati na podu, pa pri odabiru podne obloge uzimaju u obzir zahtjeve koje bi idealna podna obloga trebala imati u dječjoj sobi:

  • svijetla boja ili tematski uzorak;
  • Meka i elastična površina;
  • dobra toplinska izolacijska svojstva;
  • kvalitetna izolacija, tako da dječje igre i skokovi ne podliježu borbama sa susjedima;
  • Zaštita okoliša - premaz ne smije ispuštati štetne tvari ili imati sintetički miris karakterističan za neke jeftine linoleume.

Sve te uvjete dobro ispunjava debeli tepih. No, za dječju sobu postoji moderno rješenje koje ima još jednu prednost - jednostavnu njegu. Ali čistoća u dječjoj sobi je jamstvo zdravlja naše djece.

EVA - to je prikladno

Etilen vinil acetat je polimerni materijal iz kojeg se proizvode meke podne obloge u velikom izboru boja, uzoraka, veličina. EVA podovi su elastične pločice koje imaju sustav zaključavanja po lastinoj repi. Pločice su međusobno povezane prema vrstizagonetke, gdje je svaka pločica fragment mozaika cijelog platna (također glasi: "Mozaik podnih pločica - vrste i načini polaganja").


Zbog ove strukture, premaz EVA premašuje druge vrste podova u sljedećim parametrima:

  1. Jednostavnost ugradnje- za njezin uređaj nije potrebno angažirati stručnjake. Pločice se polažu na površinu poda i zbunjuju zajedno.
  2. Mala težina- polimer ima poroznu strukturu, zahvaljujući kojoj mala težina omogućuje nošenje ploča i ugradnju poda na jednu osobu, a na podu nema opterećenja - za neke stanove to je važan čimbenik.
  3. Sposobnost stvaranja premaza bilo koje konfiguracije- ako prostorija ima nepravilan oblik, složenu geometriju poda zbog projekcija, niša, lažnih stupova, mozaička metoda će vam omogućiti stvaranje čvrstog premaza bez rezanja ili zavarivanja komada.
  4. Mala električna provodljivost materijalasluži kao dodatno jamstvo sigurnosti.

Mozaička struktura podne obloge ima još jedan plus: ako je dio poda oštećen ili oštećen, nećete morati izbaciti cijeli kat - samo uklonite oštećeni fragment i zamijenite ga istim.

Idealno pokrivanje u rasadniku

EVA pločice se koriste kao podovi za igraonice u dječjim vrtićima, kutovi beba u supermarketima, kao otirači u dvoranama.


Niske cijene i kvalitetne karakteristike EVA soft cover-a već su osvojile mjesto ne samo u društvenim centrima, već iu privatnim kućama i apartmanima, s roditeljima s djecom različitih uzrasta. Modularni premazi su univerzalni i koriste se za rješavanje raznih problema. Vidi također: "Odabir podne obloge za sobu - pregled raspona."

Razvoj i osposobljavanje

Pločice su dostupne s različitim slikama. Lako je odabrati premaz s uzorkom koji odgovara dobi djeteta.

Dakle, za najmanje, svijetle slike figura životinja, ptica, riba će biti izvrsno rješenje. Svijetle slike neće dopustiti da se bebi dosadi, nego će postati predmet proučavanja i prvi koraci prema razumijevanju svijeta.


Starija djeca će rado pogledati svijetla slova, brojeve, zemljopisnu kartu svijeta. Igra na ovom katu će omogućiti stjecanje osnovnih znanja koja će olakšati školovanje.

Korisne igre

Nije potrebno pokrivati ​​cijeli rasadnik s modularnim pokrivačem. Možete kupiti slagalicu - igraću podnu oblogu male veličine. Tepih može obavljati svoju funkciju u omiljenom kutku djeteta, na primjer, u blizini stalka s lutkama, i može poslužiti kao igračka. Možete igrati mekim pločicama - dodajte riječi iz slova, primjere iz brojeva i znakove zbrajanja (oduzimanje, množenje, itd.), Dodajte kocke s odgovarajućim uzorcima. Vidi također: "Kakav mekani pod za djecu u sobi odabrati."


Soft igrezagonetke razvijaju maštu i poboljšavaju pokretljivost ruku, što pozitivno utječe na mentalni razvoj djeteta.

Optimalna pokrivenost za fizički razvoj

Elastičnost i mekoća EVA-e sve više koriste teretane i sportski klubovi. Naravno, za ove namjene (zbog povećanog opterećenja premaza) koriste se ploče veće debljine i veće gustoće, elastičnosti itd. Međutim, za fizičke vježbe kod kuće, uobičajena podna obloga za dječju igraonicu je prikladna - debljine 1 cm, a dijete će moći izvoditi fizičke vježbe u svom sportskom kutku ili čak voditi kućne vježbe kada vježba određeni sport.

Mobilnost i višenamjensko pokrivanje EVA-e

Modularni tepih nema konkurencije. Lako je rastaviti, pretvarajući se u kompaktnu i laganu pri putovanju u prirodi. Na plaži ili u šumi postat će ugodno ležaljka ili mjesto za opuštanje. Površina podloge je vodootporna: savršeno sprječava vlagu iz tla. Ove osobine ne mogu se pohvaliti klasičnim piknik leglom: krpom ili pokrivačem.

Praktično: pločice se lako pere konvencionalnim sredstvima i brzo se suše. Čišćenje nakon dolaska s piknika traje 5 minuta. Stoga će nakon vikenda modularni tepih gotovo odmah zauzeti svoje mjesto u dječjem igralištu.


Za one roditelje koji još uvijek sumnjaju u izbor spola za vrtić, postoji odličan način: Vrijedi pogledati katalog s fotografijama EVA mekanih crteža, a sve ostale opcije same će jednostavno nestati. Uostalom, nijedan drugi premaz nema takvu kombinaciju dizajnerske raznolikosti i korisnih svojstava.