Odabir mješavine za izravnavanje poda - koja je bolja

Kada završe svoje domove, vlasnici posvećuju veliku pažnju podu, što ne čudi jer ova površina uvijek mora biti u savršenom stanju. Takav važan proces kao što je izravnavanje poda provodi se pomoću posebnih mješavina, o čemu će biti riječi u ovom članku.


Mješavine za izravnavanje podova

Danas građevinsko tržište predstavlja veliku raznolikost podnih obloga. Tehnologija njihova polaganja podrazumijeva rad isključivo s ravnom površinom. Prisutnost bilo kakvih nedostataka na podnoj strani: čips, pukotine, nepravilnosti itd. Problematična područja mogu se lokalno eliminirati uz pomoć dostupnih alata, ali će biti praktičniji i sigurniji za izjednačavanje cijele baze.


Ako bilo koje područje ostavite neotkrivenom, pojavit će se na glavnom premazu nakon nekog vremena rada. Za pomoć vlasnicima dolaze mješavine za izravnavanje poda, od kojih svaka ima određene karakteristike i značajke.

Prednost ovog sastava je u tome da je bilo koji kvarće se eliminirati, a snaga baze će se značajno povećati. Zatim ćemo razmotriti glavne vrste mješavina za izlijevanje estriha, tako da svatko može shvatiti koja je mješavina za ravnanje poda, dok istovremeno postiže najdjelotvorniji rezultat.

mort za domaći estrih

Tradicionalno sredstvo za izravnavanje poda, koje je korišteno svugdje prije nekoliko godina, bilo je i jest cementno-pješčani mort. Priprema se ručno. Zaključak je da se dvije vode miješaju u vodi: cement i pijesak. Zapravo, pripremljena otopina razlikuje se od gotove trgovine za oko 10 posto.

Proces gnječenja zahtijeva da zaposlenik poštuje sve proporcije i nabavlja komponente određenih marki. Nepridržavanje tehnologije priprave otopine ili loša kvaliteta komponenti može dovesti do brze deformacije estriha, što je neprihvatljivo u stambenim uvjetima, gdje takav proces može imati posljedice za glavni pod.


Za kvalitetno rješenje, vlasnik mora pažljivo razmotriti glavne točke:

 • preporuča se uporaba cementa tipa M500;
 • pijesak treba biti prve klase, a veličina zrna ne smije prelaziti 5 milimetara;
 • Proporcije pri miješanju smjese treba promatrati s najvećom preciznošću. Optimalna konzistencija je 1 dio cementa na 3 dijela pijeska;
 • I sama je tehnologija gnječenja vrlo važna. ispravnoprvo pomiješajte pijesak i cement u suhom stanju, a zatim u smjesu dodajte vodu. Gotova otopina mora biti viskozna i gusta.


Proces izrade i lijevanja sastava ima i druge nijanse:

 • pijesak ne treba samo biti čist, nego treba pažljivo prosijati;
 • sadržaj vode u smjesi mora biti optimalan, jer će, u nedostatku tekućine, otopina biti vrlo gusta, a uz višak će plutati;
 • sušenje estriha se odvija unutar mjesec dana. Estrih se redovito navlažuje vodom;
 • na površini, čak i nakon toga, oblikovat će se udubljenja i šupljine, koje se mogu popraviti ponovnim izlijevanjem smjese.

Tradicionalna mješavina za izravnavanje poda među modernim građevinskim materijalima ima značajnu prednost u obliku niske cijene. Nedostatak je u tome što je vrlo teško dobiti kvalitetnu prevlaku.

Gotove suhe mješavine

Budući da se napredak ne zaustavlja, proizvođači građevinskog materijala prebacili su se na proizvodnju gotovih smjesa za izravnavanje poda. U ovom sastavu namjerno se promatraju svi proporcije, što će omogućiti stvaranje površine više kvalitete nego pri ručnom gnječenju. Također je vrijedno spomenuti da se suhoj smjesi dodaju aditivi, koji osiguravaju poboljšane karakteristike estriha.


Sličnost s neovisnom pripremom otopine leži u činjenici da je u smjesu potrebno dodati optimalnu količinu vode. Uvijek na pakiranju prahapostoji naputak koji ukazuje na količinu vode potrebnu za postizanje kvalitetne baze.

Važan uvjet, kao što je slučaj s konvencionalnim cementnim mortom, je da se u smjesu dodaje voda, a ne obrnuto. Dodavanje tekućine provodi se postupno, a miješanje se obavlja ručno ili pomoću bušilice s mlaznicom građevinske mješalice.

Suhi mort će se sušiti oko 72 sata. To razdoblje izravno ovisi o debljini estriha koji se ulijeva, ali u svakom slučaju takav sloj treba sušiti najmanje jedan dan. Vjerojatnost takvog povlačenja je minimalna.

Klasifikacija smjesa

Do danas, gotove mješavine za izravnavanje poda predstavljaju dvije glavne sorte. Razlika između njih leži u činjenici da se u pripravku koristi vezna komponenta. To je obično cement ili gips. Cementna mješavina može biti uključena u bilo koje uvjete, a gips ne podnosi visoku vlažnost. U isto vrijeme maksimalna debljina estriha od gipsane smjese može biti 10 centimetara, a debljina cementa - 5 centimetara.

Smjese se također klasificiraju prema dogovoru:

 • kalupljenje - dizajnirano za punjenje baze;
 • Završna obrada - nanosi se kao površinski premaz koji eliminira preostale nedostatke.

Neprihvatljivo je upotrijebiti završnu smjesu za punjenje baze, jer se takav sloj vrlo brzo deformira.


Što se tiče izbora najbolje mješavine, vrijedi raditiovlaštenja proizvođača. Obično se mješavina prezentira u trgovinama hardvera u višeslojnim papirnim vrećicama. Paket sadrži detaljne informacije o mješavini i proizvođaču. Najbolje je odabrati materijale onih proizvođača koji u ovom području rade najdulje. Bez obzira na to koliko je takva smjesa skupa, njezina će kvaliteta biti najveća. Proizvođači robnih marki imaju u svojoj ponudi nekoliko vrsta smjesa. Također je vrlo važno zapamtiti da materijal za pakiranje mora biti čvrst.

Glavni parametri suhe mješavine na koje treba obratiti pozornost prilikom kupnje:

 • prosječna potrošnja. Optimalna vrijednost je 16 kilograma po kvadratnom metru s debljinom sloja od 1 milimetra;
 • Potreba za vodom - što je manja, to se otopina brže zamrzne. Također, mala potreba za tekućinom ukazuje na visoki sadržaj plastifikatora u smjesi;
 • ovisno o tehnologiji pripreme, suhe smjese za izravnavanje poda ponašaju se drugačije nakon stvrdnjavanja;
 • troškovi mješavina za oblikovanje i završnu obradu se razlikuju jer su komponente koje čine završnu smjesu obično mnogo povoljnije i veće u troškovima.

Podni oblog od poliuretana

Moderna sredstva za poravnanje podloge je masivni poliuretanski pod. Ovaj alat za sada nema veliku popularnost, jer njegova vrijednost nije dostupna širokom krugu vlasnika. Međutim, ovaj materijaluniverzalna je jer je uz njezinu pomoć moguće ne samo poravnati podlogu, nego je i koristiti kao glavnu podnu oblogu. Izvana, samonivelirajući podovi su vrlo lijepi kada se gledaju vizualno ili na fotografiji, neće biti pitanja o kvaliteti premaza. Vidi također: "Koja mješavina za estrih je prikladnija."


Glavne karakteristike sloja poliuretanske mase i zahtjevi za postupak lijevanja:

 • Debljina sloja poliuretana treba biti u rasponu od 1,5 do 2,5 milimetra. Ako učinite manje, onda će najvjerojatnije opterećenje uzrokovati deformaciju baze, a veću debljinu ćete morati potrošiti mnogo novca;
 • poliuretanski samonivelirajući pod može se staviti u pogon dan nakon izlijevanja;
 • pripravak se može koristiti samo u suhoj prostoriji, jer visoka vlažnost može uzrokovati kemijsku reakciju, koja narušava kvalitetu prevlake;
 • poliuretanski samonivelirajući pod je sloj završnog premaza koji se može nanositi samo na savršeno ravnu podlogu bez pukotina i nepravilnosti. Prije početka rada vrlo je važno očistiti prašinu, prljavštinu, krhotine, tekućinu itd. Podsjetimo, primijenjeni sastav ima originalni dizajn, te je stoga vrlo važno da je premaz visoke kvalitete;
 • potrebno je zatvoriti sobu od propuha i sunčeve svjetlosti za vrijeme sušenja sastava.

Vrste samonivelirajućih podova

Možda najoriginalniji podni izravnavajući sloj je transparentan.pod. Pod ovim sastavom možete staviti različite crteže, uzorke ili trodimenzionalne skladbe. Ekskluzivnost takve obrade čini presale fotografije stvarnim umjetničkim djelom i izaziva veliko zanimanje među kreativnim ljudima. Međutim, treba razumjeti da će trodimenzionalni uzorak morati preklapati veliki broj smjese. Vijek trajanja takvog premaza je najmanje 50 godina. Budući da je vrlo teško demontirati, pametnije je koristiti samonivelirajuće podove u nestambenim prostorijama: kupaonicu, kuhinju itd. Vidi također: "Bazični pod ili estrih koji je bolji i koje su razlike."

Na suvremenom tržištu gradnje, poliuretanski samonivelirajući podovi prikazani su u dvije glavne vrste sastava: jednokomponentna (vodena disperzija polimera) i dvokomponentna (polimer i alkohol).

Ako se jednokomponentni sastav može koristiti odmah, tada će se dvokomponentna mješavina morati miješati nakon kupnje. Alkohol u ovom slučaju igra važnu ulogu, daje snagu i krutost premaza. Prema tome, dvije komponente imaju bolje performanse, ali i vlasnike koštaju skuplje. Vidi također: "Izbor samonivelirajućeg poda - značajke premaza."


Što se tiče pravila lijevanja poda od poliuretana, nije uvijek algoritam, koji je predstavljen na paketu, dovoljan za početnike. Stoga je potrebno tražiti dodatna objašnjenja kako bi se izbjegli poteškoće u procesu lijevanja.

Posljednji tip polimernih nasutih podova se miješa sdodavanje različitih smola. Takvi se premazi koriste isključivo u područjima s velikim prometom: trgovinama, barovima, restoranima itd. Ova kategorija uključuje podove od metakrilnog metala itd.

Pomoćna pomagala

Nemojte biti u zabludi i smatrajte da se samonivelirajuća smjesa bez upotrebe bilo kakvih alata sastoji od kvalitetnog premaza.

U tom procesu morate imati određene alate:

 • pravilo;
 • lopaticom;
 • valjak s iglama, itd.

Donji pod ili estrih, koji se nanosi na polimerni sloj, mora se prethodno obraditi s premazom koji poboljšava interakciju između premaza i baze.

Stručnjaci kažu da je marka temeljnog premaza u skladu s markom samonivelirajućeg poda. Ovaj uvjet nije izmišljen s ciljem povećanja zarade proizvođača, već zbog toga što je samonivelirajući pod u fazi proizvodnje ispitan na takvom prajmeru.

Premazi za prioritetne poliuretane

Raznolikost samonivelirajućih smjesa je takva da se, naravno, ističu oni koji daju bolji ili lošiji rezultat. To je zbog nedostatka skupih plastifikatora, koji određuju kvalitetu dobivenog premaza. U tom smislu, proizvođači smanjuju troškove, tako da i niskokvalitetne formulacije imaju i svoje kupce. To uključuje mješavine domaće proizvodnje i iz zemalja jugoistočne Azije. Pokrivenost sživotni vijek sastava je oko 30 godina.

Rezultat

Na temelju gore navedenog, može se zaključiti da će različite smjese i rješenja za izravnavanje poda omogućiti svakom vlasniku da u svojim domovima stvori kvalitetan i pouzdan pod. Praksa pokazuje da gotove suhe mješavine imaju najveću popularnost i najbolje karakteristike. Ako vlasnici imaju određene poteškoće s poravnanjem baze, preporučuje se da potražite pomoć stručnjaka.