Uređaj i popravite pod u garaži vlastitim rukama

Pod garaže stalno se povećava opterećenje, jer se nakon određenog vremena može deformirati i uništiti. Čak i običan betonski pod je podložan ovim procesima. Možete popraviti ovu površinu sami, ako slijedite savjete i upute. U članku se detaljno opisuje popravak poda u garaži i uzroci kvarova na površini.


Glavni uzroci deformacije betonske podloge

Glavni razlog za nastanak pukotina i drugih defekata, naravno, leži u neravnomjernoj raspodjeli opterećenja i prekomjernom prodiranju vlage u podnu oblogu garaže. U tom smislu, vlasnici vole koristiti kao materijal za lijevanje podova - beton.

Ima jeftinu i jednostavnu metodu lijevanja, što ga čini jednostavnim za korištenje i malim troškovima obnove.

Ako je vlasnik važna estetska strana problema, tako da se pod može prikazati na fotografiji za prodaju ili se može pohvaliti nova garaža pred prijateljima, onda na građevinskom tržištu postoji ogromna količina raznih materijala i smjesa.


Međutim,Postoje određeni čimbenici koji utječu na izvedbu poda.

Za popravak poda u garaži nije potrebno, izbjegavajte:

 • prodiranje vlage u unutarnju strukturu. Beton sa stalnim kontaktom s mokrim tlom može upiti vodu, nabreknuti i urušiti se;
 • Razina pokrivenosti može varirati ovisno o sezonskom kretanju tla i padu temperature. To može uzrokovati pukotine u betonskoj podlozi;
 • Mehanički tlak na betonskom podu može dovesti do stvaranja strugotina i udubljenja. Potrebno je minimizirati utjecaj na površinu, što se ne smije izbjegavati prilikom popravaka u garaži.

Ako pregledate betonsku podlogu na pravovremen i ispravan način, možete se riješiti postojećih problema i zaštititi se od pojave novih. Standardni postupak izrade betonskog poda podrazumijeva da se sloj drobljenog šljunka debljine oko 1 decimetar izlije na prethodno izravnanu zemljanu osnovu. Sljedeći sloj nanosi se pijeskom iste debljine.

Dalje, polaganje hydrobarrier, za koje možete koristiti krovni filc i debeli polietilen. Sada trebate instalirati ojačanu mrežu i izlijte je betonskom otopinom. Preporučuje se polaganje cementnog estriha s dodatkom ekspandirane gline na dobivenu betonsku podlogu. Dakle, vlasnik može samostalno napraviti podni uređaj u garaži na zemlji,naravno uz strogo pridržavanje uputa i preporuka.

Uklanjanje nedostataka betonskih podova

Ako radnik ne odstupa od tehnologije prilikom lijevanja betonskog poda, tada će se kvarovi na temeljima pojaviti mnogo manje s vremenom. Ako stručnjak obavi posao, onda možete zaboraviti na probleme s razinom površine (pročitajte također: "Kako izravnati pod u garaži - mogućnosti poravnanja"). Ako se nađu minimalne razlike u debljini (do 2 centimetra), može se primijeniti masa za izravnavanje.


Takav sastav se nanosi na betonsku podlogu, a posebni aditivi (plastifikatori) smanjuju rizik od pucanja. Ako koristite ovaj alat, ne samo da možete izravnati površinu, već i ukloniti razne tehničke nedostatke: rupe, čips i šupljine male veličine.

Brušenje estriha prije impregnacije

U slučaju da raspored poda u garaži ne dopušta podizanje razine površine još više, postoji metoda brušenja. Brusilica za površinsku obradu. Uz njegovu pomoć, možete ukloniti neispravan sloj betona i na taj način izravnati pod bez primjene posebnih sredstava. Naravno, ako postoje duboke rupe, morat ćete upotrijebiti brtvilo ili smolu kako bi omotač bio savršeno glatak.

Ako se otkriju pukotine, potrebna je dodatna površinska obrada. Zidovi takve šupljine prekidaju se kako bi im se otvorio pristup dnu. Dosegnite dnorubove treba napuniti i zatim napuniti mješavinom cementa dodavanjem ljepila ili posebnih polimera. Čim se smjesa stvrdne, možete je izravnati posebnim alatima.

Ako pukotine tvore cijelu mrežu ili imaju nekoliko grana, najlakši način je da se komad betona koji ih sadrži izreže. Nastala šupljina se očisti i napuni odgovarajućom otopinom, a nakon sušenja vrši se mljevenje.


Kada je pod u garaži završen, zaštitni polimerni sloj može se nanijeti na površinu. Takav sastav je tekućina koja se koristi kao impregnacija za površinski sloj betona. Ona prodire na dubinu od oko 5 milimetara i povećava čvrstoću bez promjene visine premaza.

Postoje dvije glavne vrste impregnacije:

 • organske- tekuće otopine koje uključuju akrilnu, poliuretansku ili epoksidnu smolu. Ovaj alat ravnomjerno se raspoređuje po porama betonske podloge, zatežući površinu zbog svoje viskoznosti. Prednost upotrebe je u tome što se povećava brzina odbijanja tekućine, stvara se apsolutna otpornost na agresivne medije i kemikalije, kao i blokiranje intenzivne prašine koja je karakteristična za beton. Najpopularnije su poliuretanske formulacije;
 • anorganski- ne prodiru u pore baze i transformiraju topljivu molekuluspojevi koji su dio betona. Kao rezultat, takve tvari postaju netopive i daju betonskoj površini iste karakteristike kao u slučaju korištenja organskih impregnacija.

Primjena impregnacije polimera na estrih

Organski sastav je apsolutno siguran za ljudsko zdravlje i njegova cijena je vrlo niska. Ako se takva tvar proizvodi s dodatkom obojenog pigmenta, tada impregnacija može zamijeniti boju, a za dovoljno dugo razdoblje da površini na dubini od nekoliko milimetara daje karakterističnu teksturu. Iznad boje impregnacije može se nanositi i vodootporan ili učvršćivač. Vidi također: "Koji su podovi bolje raditi u garaži - odaberite materijal za pod."

Kada se koriste polimerne impregnacije, vrijedi promatrati nekoliko jednostavnih pravila:

 • nanošenje se vrši isključivo na osušenom i očvrslom estrihu, ne manje od 2 tjedna nakon punjenja;
 • impregnacije se mogu primijeniti na temperaturi od 5 do 40 stupnjeva Celzijusa, budući da izlaženje iz tog raspona može dovesti do pogoršanja karakteristika sastava, što će utjecati na kvalitetu baze;
 • impregnaciju treba nanositi samo na površinu bez prašine i prljavštine.

Također je vrijedno zapamtiti o sigurnosti kada se koristi impregnacija. Potrebno je koristiti pojedinačni način zaštite (respirator, rukavice) kako ne bi udisali neugodan miris koji izlazi iz otopine, a ne kontakt s tekućinom. iakocertifikati kvalitete za takve proizvode osiguravaju da je impregnacija apsolutno sigurna za ljude.

Izolacija betonskih podova

Mnogi vlasnici, polaganje poda u garaži na terenu, također žele napraviti bazu za zagrijavanje, jer se garaža može koristiti ne samo kao skladište vozila (čitaj također: "Kako napraviti toplu podnicu u garaži vlastitim rukama su opcije"). Ako osoba mora dugo provesti u takvoj zgradi, onda treba paziti da se uspostavi ugodan temperaturni režim.

Zagrijavanje se može obaviti samostalno. Da biste to učinili, morate zaliti betonski estrih, stavljajući ga na sloj izolacijskog materijala: ekspandirane gline ili pjene. U ovom slučaju, razina poda će se podići. Kravata mora biti ojačana posebnom mrežom.

Površina mora biti izrađena s karakterističnim nagibom tako da se tekućina koja se koristi za pranje automobila lako ispušta u kanalizaciju ili žlijeb. Naravno, nemoguće je osigurati pod od dobivanja tekućine u sloj izolacije, te je stoga bolje ne koristiti materijale poput mineralne vune.


Sljedeći korak je polaganje 10-centimetarskih ploča od pjene. Polaganje se obavlja besprijekornom metodom s lijepljenjem spojeva između ploča. Najbolje je koristiti ljepilo koje će izdržati temperaturne promjene. Obično se koristi za rad na ulici. Nanesite ovaj sastav treba, kao na betonskoj podlozi, ina ploči, s lopaticom sa zubima. Ploče se mogu jednostavno držati sve dok se ljepilo ne osuši mehaničkim prešanjem ili učvršćivanjem pomoću klinova pomoću svjesnog pravljenja rupa.

Nadalje, pod u metalnoj garaži ili bilo kojoj drugoj zgradi zahtijeva organizaciju estriha na vrhu ploča. Stoga je pjena prekrivena polietilenom da izolira vlagu iz sloja izolacije. Kao što je već spomenuto, kravata se može obojiti ili nanijeti polimernom impregnacijom. Smjesa za estrih može se nadopuniti granulama ekstrudirane polistirenske pjene. Vidi također: "Kako napraviti polimerne podove za garažu: opcije i metode."


Ova tvar, čiji je pojednostavljeni naziv Penoplex, omogućuje rješavanje nekoliko problema odjednom:

 • izolacija;
 • hidroizolacija;
 • zvučna izolacija.

Značajke poda s takvim estrihom znatno se povećavaju, odnosno povećava se dopuštena razina opterećenja i povećava se raspon radnih temperatura.

Drugi učinkovit materijal za poboljšanje karakteristika izolacijskog sloja je poliuretanska pjena. Proces dodavanja u estrih je vrlo jednostavan. Vi samo trebate prskati sastav i čekati da se stvrdne. Brzo prodire u sve šupljine i ispunjava fuge između ploča, a ostaci površine mogu se rezati bilo kojim oštrim predmetom: nožem, vilicom, oštricom.

Maksimalna zaštita se postiže kada je površina obložena keramičkim granitnim pločicama, polaganjem gumePVC obloge ili ploče (pročitajte: "Kako napraviti gumene podove za garažu: vrste, prednosti i nedostaci"). Kao što je već spomenuto, takvi materijali i dalje rješavaju problem dizajna. Na primjer, porculanska pločica je elitni premaz koji se može prikazati na fotografijama prije prodaje ili samo tijekom prezentacije kod kuće i susjednih zgrada kako bi se gosti pokazali.