Kako napraviti pod od zvučne izolacije, napravite to sami: uređaj na primjerima

Moderno stanovanje trebalo bi pružiti stanovnicima određenu razinu udobnosti. Ovaj višestruki koncept uzima u obzir niz čimbenika, od kojih je jedan niska vidljivost vanjskih zvukova i zvukova najrazličitije prirode. Smanjenje razine vanjske buke do određene granice pruža ne samo dobro raspoloženje ljudi, već i izravno utječe na njihovu dobrobit i zdravlje.


Dobra akustična situacija u stambenim prostorima osigurana je raznim aktivnostima. Jedna od najučinkovitijih u njihovom popisu zasluženo se smatra podna izolacija.

Taj je problem dovoljno akutan. U nekim kućama, čujnost s poda je toliko velika da se uopće ne postavlja pitanje kako napraviti zvučnu izolaciju poda, već kako ispravno napraviti zvučnu izolaciju poda, odnosno postići potrebnu razinu njegove učinkovitosti.

Što se podrazumijeva pod zvučnom izolacijom poda i kako ga napraviti

Izolacija podapodrazumijeva se kompleks završnih radova, nakon čega se smanjuje razina buke koja prodire u stan kroz potpornu podlogu i susjedni pod, kao i njihovu raspodjelu u stanu.


Obično se izolacija provodi u postupku završnih radova i temelji se na polaganju na temelju materijala koji odražavaju i apsorbiraju vanjske zvukove i druge akustične učinke.

Primjer izolacije od buke, koja se provodi i tijekom gradnje stanova, je uporaba stropova u kojima se betonu dodaju odgovarajući aditivi, kao i ugradnja tih stropova na zvučno izolirajuće brtve. To u potpunosti rješava problem kako zvučnu izolaciju poda napraviti od susjeda ispod.

Vrste akustičkog buke

Vrsta buke koja se koristi ovisi o vrsti buke.

Vanjska buka nastaje izvan područja izolacije. Stvara ga kretanje automobila, životinja i ljudi.

Unutrašnja buka inherentno ima unutarnju prirodu i javlja se prilikom pomicanja dizala, pomicanja stanara duž stepenica i hodnika i rada različitih mehanizama.


Unutarnju buku stvaraju i kućni aparati različitih namjena (TV, perilica posuđa) i stanovnici apartmana.

Bez obzira na vrstu buke, nemoguće je postići 100% izolaciju od buke bilo koje od označenih sorti. Međutim, bilo koja vrsta buke može se svesti naprihvatljivo ograničenje.

Primjerice, upotreba trostrukog stakla na prozorima značajno smanjuje vanjsku buku. Glavni način suzbijanja kućne buke je uklanjanje krutih mehaničkih veza između pojedinih elemenata građevinske konstrukcije.


Moramo uzeti u obzir vrstu završavanja poda. Na primjer, zvučna izolacija ispod parketa izvodi se različitim pravilima nego u slučaju tepiha.

Metode za izradu zvučne izolacije

U procesu odgovaranja na pitanje kako zvučno izolirati pod, postoji mogućnost odabira jednog od nekoliko osnovnih pristupa.

Najlakši i najbrži način za smanjenje ukupne razine buke je korištenje mekog poda. Ova vrsta zvučne izolacije ostvaruje se polaganjem tepiha ili linoleuma na pod. Vidi također: "Pouzdana zvučna izolacija poda u stanu - kako to učiniti kako treba".


Jastučići za upijanje zvuka ispod podne ploče ili laminata pokazuju visoku učinkovitost apsorpcije buke. Za ove vrste završnih obrada podnih obloga najprikladnije je pluto ili pjenasti polietilen. Visoki koeficijent apsorpcije zvuka ovih materijala u širokom frekvencijskom pojasu omogućuje značajno smanjenje debljine korištene trake.

Najteža, ali i najperspektivnija vrsta zvučne izolacije je implementacija tzv. Plutajućeg poda. Ona se temelji na korištenju apsorpcijematerijala, čija instalacija osigurava izolaciju od nosivog stropa.

Vrste materijala za izolaciju poda od buke

Izbor zvučne izolacije podnog materijala je ozbiljno pogođen primijenjenom tehnologijom rada.

Svi materijali dostupni za zvučnu izolaciju dijele se na:

 • meke (kompozicije na bazi filca, mineralnih ili staklenih vlakana);
 • srednje tvrdoća (najpoznatija mineralna vuna sa staničnom strukturom);
 • tvrdi (granulirani materijali na bazi mineralne vune, perlita i vermikulita).

Materijali sa svojstvima akustične apsorpcije strukturno su podijeljeni na vlaknaste i stanične. Njihova se učinkovitost u smislu uklanjanja neželjene vanjske buke akustičkog podrijetla neznatno razlikuje.


Zvučna izolacija može se pojaviti kako u strukturi poda, tako i na razini završnih materijala. Na primjer, dobar učinak daje zvučno izolirani tepih.

Zvučna izolacija betonskog poda ispod estriha

Kod betonskih podova često se koristi izolacija estriha. Popularnost ovog rješenja je zbog njegove pouzdanosti, prilično visoke učinkovitosti i jednostavnosti samo-implementacije. Kao temelj estriha koristi se cement 400 marke s koncentracijom od jednog do tri.

Upotreba ove metode najčešće je potrebna ako je potrebna zvučna izolacija poda ispod pločica.

Glavna značajka ove metode je u tomeosigurava formiranje dodatnog sloja debljine do 15 cm, koji, zajedno s teškim materijalima, stvara značajno dodatno opterećenje na preklapanju. Osim toga, zbog dugog vremena stvrdnjavanja mješavine cementa, ova vrsta zvučne izolacije zahtijeva najmanje dva tjedna.

Glavne faze zvučne izolacije na tehnologiji "ispod spojnice"

Tehnologija se temelji na korištenju sljedećih materijala:

 • samorazlivna masa;
 • traka za upijanje zvuka;
 • ploče od ekstrudirane polistirenske pjene;
 • plastična folija s armirajućom armaturom;
 • ojačavajuća mreža.

Osim toga, trebat će vam metalne oznake u obliku slova T za postavljanje podloge za poravnavanje.

Buka izolacija poda pod pločica počinje s pripremom prostora: čišćenje namještaja od njega, rastavljanje postojećih podova i čišćenje temeljne konstrukcije do golog betona (detaljnije: "Pravilna zvučna izolacija poda ispod estriha - što i kako").


Baza se prati na prisutnost mehaničkih oštećenja u obliku strugotina, rupa i pukotina, koje se zatvaraju mortom. S nepravilnostima većim od dva ili dva i pol centimetra, površina se prethodno izravnava pomoću samonivelirajuće smjese.

Zatim se izvode sljedeće operacije:

 1. Uređaj za zvučnu izolaciju poda počinje s činjenicom da su spojevi postolja sa zidovimazalijepljena sa mineralnom trakom koja apsorbira zvuk, preporučljivo je odabrati visinu ulaza trake na zidu od oko 10 cm.
 2. Ekstrudirane polistirenske ploče polažu se na unaprijed pripremljenu površinu betonske ploče poda. Polaganje se provodi tako da između susjednih ploča nema šupljina. Ako ih ima, pune se pjenom. U tu svrhu je dopušteno koristiti male komade pjene od stiropora.
 3. Zaštita ploča za zaštitu od buke od vlage provodi se polietilenskom folijom koja se postavlja na njih.
 4. Sljedeći sloj je armaturna mreža s ćelijama od 10 centimetara. Na njega su postavljeni svjetlosni signali, koji su fiksirani u radnom položaju cementnom žbukom ili montažnom pjenom.
 5. Ojačavajuća mreža je ispunjena mortom čija se gornja površina izravnava pravilom svjetionika. Nakon izravnavanja, glazura se prekrije plastičnom folijom i ostavi na tjedan dana. Svjetionici se uklanjaju nakon pet dana, šupljine nakon njih se zatvaraju otopinom, nakon čega se zvučni izolacijski sloj smatra spremnim za ugradnju završne obloge.

Jedna od vrlo popularnih varijanti ove tehnologije temelji se na korištenju privremene oplate umjesto trake za izolaciju od buke. Oplata je izrađena od drvenih dasaka, šperploče ili suhozida. Nakon skrućivanja estriha, uklanja se oplata, a nastala praznina se puni mineralnim izolacijskim materijalom.

Suhi estrih

suhoestrih se upotrebljava u situacijama gdje je njegova provedba na temelju konkretnog rješenja nemoguća. U slučaju primjene ove tehnologije, zalijevanje betonom zamjenjuje se punjenjem izolirane površine suhom smjesom. U takvoj situaciji, ekspandirana glina se često koristi kao podna izolacija. Nakon dodatnog poravnanja, formirana površina prekrivena je listovima šperploče ili ploča od gipsanih vlakana, nakon čega je spremna za polaganje laminata.

Podloge koje apsorbiraju zvuk

Pitanje kako izolirati podove pri završnoj obradi laminata ili poda od linoleuma rješava se korištenjem podloga koje apsorbiraju buku. Ova vrsta materijala povoljno se razlikuje od estriha svojom znatno manjom debljinom: zbog dobrih akustičkih svojstava debljine od samo 2 mm postiže se vrlo učinkovito prigušivanje buke.


Za izradu podloga koriste se sljedeći materijali:

 • spojevi plute i gume;
 • polietilenska pjena;
 • pjena od stiropora.

Pluteni supstrati imaju visok stupanj ekološke prihvatljivosti, kao i otpornost na propadanje i stvaranje gljiva. Podloga od pjenastih polimernih materijala savršeno potiskuje akustičnu buku, ali se ne preporuča koristiti zajedno s linoleumom (čitaj: "Kako napraviti zvučnu izolaciju pod linoleumom na podu").

Ugradnja supstrata koji apsorbiraju buku

U slučaju primjene zvučne izolacije na bazi apsorbirajućeg supstrata, provodi se proces njegovog oblikovanjakao zasebne tehnološke operacije koje slijede jedna za drugom:

 1. Gornja površina podne ploče čisti se od prljavštine i, ako je potrebno, velike rupe i pukotine pažljivo popravljaju uz obvezno poravnanje.
 2. Spoj poda sa zidovima s malom okomitom marginom zalijepljen je trakom koja apsorbira zvuk, kao što je prikazano na fotografiji. Da bi se poboljšao rezultirajući učinak, perimetar prostorije dodatno je prekriven pjenastim polietilenom.
 3. Površina crnog poda prekrivena je ivericom. Da bi se povećao rezultirajući učinak, bolje je koristiti dva sloja s preklapanjem.
 4. Podloga se polaže na šperploču s odvojenim pločicama za "stražnjicu". Učvršćivanje spojeva vrši se dvostranom konstrukcijskom trakom.
 5. Nastala struktura je prekrivena laminatom ili linoleumom. Izbočeni dio trake za zvučnu izolaciju pažljivo je obrezan ili savijen tako da se može sakriti iza ploče tijekom završne obrade.

Značajke organizacije rada

Iz opisanog opisa proizlazi da, bez obzira na tehnologiju, rad na implementaciji zvučne izolacije ne zahtijeva visoku kvalifikaciju i obveznu uporabu posebnih alata. Kontakt s specijaliziranim građevinskim tvrtkama nije potreban, kao i prisutnost službenog projekta koji provodi licencirana organizacija.

Točnost i početnina razini vještina za rad sa standardnim građevinskim materijalima, same operacije ne zahtijevaju veliki fizički napor.

Zvučna izolacija uređaja izvodi se kao dostupna. Iznimka je cementna košuljica, koja se nužno mora u cijelosti izraditi u jednom trenutku.

Materijali koji se koriste u procesu izrade premaza za zvučnu izolaciju nisu oskudni i skupi te se obično prezentiraju u prilično širokom izboru iu slobodnoj prodaji iz skladišta u trgovinama.

Podna izolacija buke vlastitim rukama u većini slučajeva može se obavljati samostalno bez uključivanja vanjskih resursa. Iznimka je uređaj cementni estrih. U ovoj fazi bolje je raditi zajedno s partnerom.