Odabir izolacije za betonski estrih

Izolacija se postavlja ispod podne obloge u dva slučaja - na podnim pločama ili podovima uz tlo. Ovisno o uvjetima rada (podrum, potkrovlje ili preklapanje poda), podne obloge i maksimalno dopuštenu razinu podizanja gotovog poda, dizajn kolača i položaj pojedinih slojeva u njemu će varirati.

Varijacije podnog kolača s kravatom

Toplinska izolacija poda ispod estriha provodi se u nekoliko slučajeva:

 • na ploči poda - smanjuje gubitak topline u podrumu ili na tavanu;

  Toplinska izolacija na podnoj ploči.

 • pod iznad tla - smanjenje gubitka topline na tlo;

  Toplinska izolacija poda uz tlo.

Osim toga, izolacija se postavlja ispod kontura grijanog poda na bilo kojem katu, ako se donese odluka da se ne koristi masivno preklapanje kao akumulator topline. Stoga će se sve opcije detaljno razmotriti.

Postoje tri vrste glazura koje također utječu na izbor izolacije. Primjerice, usuhim estrihimakoristi se ekspandirani glineni pijesak, koji ima i toplinsku izolaciju i svojstva zvučne izolacije. Za mokre ipolusuhe estrihe , identične izolatore i principe hidro, zvučne iparna brana.

Podna ploča

Pri polaganju tvorničkih ploča ili njihovom izlijevanju na lokalnoj razini, nije moguće osigurati parnu barijeru za ovu konstrukciju od vlažnog zraka odozdo. Stoga se na strop nanosi parna brana, uzimajući u obzir sljedeće nijanse:

 • s nedovoljnim proračunom za popravak, jeftini filmovi u dva sloja koriste se kako bi se osigurala debljina od 300 mikrona, koji se lako podižu pri polaganju žičanih rešetki i pješačkih radnika;
 • pouzdaniji deponirani bitumenski materijali, međutim, ostaje problem neravnomjerne površine ploča i razlika u visini, što dovodi do preciznog prekida slojeva;
 • teške EPDM membrane ne mogu se slomiti s nogama i mrežama, čak i sa značajnim nepravilnostima na podu, ali ovaj materijal je vrlo skup;

Izolacija se postavlja ispod estriha uzimajući u obzir sljedeću shemu međusobnog rasporeda slojeva:

 • izravnavajući sloj - potreban za izradu ravne površine na koju se može staviti parna brana, kako bi se osigurala njegova cjelovitost i nepropusnost šavova, izrađenih od tankog estriha ili rasutog materijala (granotsev, ekspandirani glineni pijesak);

  Izravnavanje ploča pijeskom.

 • parna brana - film, valjani materijal na bazi fiberglasa, platna, tkanine ili polimernih tekstila impregniranih epoksidom, bitumenskom smolom, polimernim vezivom;
 • izolacija - ne preporučuje se ugradnja mineralne vune u estrihe, pjenasto staklo i ekspandirani polistiren (PSB ili EPPS).

  Za betonske konstrukcijekao izolacija bolje je koristiti polistirensku pjenu.

 • zvučna izolacija- skupa, koristi se samo s dovoljnim proračunom za popravak, povećava debljinu estriha, koji može biti kritičan za stan, nastaje iz elastičnog (izolatorskog) ili labavog (apsorpcijskog) materijala;
 • beton - ojačan žičanom mrežom u prisutnosti toplinske izolacije ili bilo kojeg drugog elastičnog materijala bez iznimke.

  Ojačanje estriha na mrežici separacijskog sloja.

Važno! Betonski i akustični materijali pod njim čine jedinstveni sustav zvučne izolacije. Zvučni val koji dolazi iz dna djelomično je dispergiran u akustičnom materijalu, a zatim se reflektira masivnim betonom.

Standardi gradnje SP 29.13330 preporučuju debljinu sloja betona od 3 cm, a kako bi se osigurala normalna zvučna izolacija, preporučuje se povećati ovaj parametar na minimum 5 cm.

Na razini podruma

U ovom konkretnom slučaju, ispod podnih ploča nalazi se podrum ili tehničko podzemlje. Sljedeći se proizvodi koriste za prirodnu ventilaciju u podzemlju:

 • ukupna veličina svih prozora treba biti najmanje 1/400 podzemnog prostora;
 • preporučena visina prozora od slijepog prostora iznosi 0,5 m, tako da se zimi ne prekrivaju snijegom;
 • zabranjeno je zatvaranje proizvoda za zimu.

Torta za estrih u podrumskom podu.

Ovi uvjeti nisu uvijek zadovoljeni, stoga u podzemlju može biti prisutna prekomjerna vlaga. stogatoplinska izolacija treba imati minimalnu zasićenost vlagom, treba biti postavljena na vrh parne brane.

Između katova

Za razliku od podruma i potkrovlja, u podnim pločama nema gubitka topline. Na svim etažama nalaze se uređaji za grijanje. Međutim, radi uštede energije, izolacija je još uvijek ugrađena u dizajn:

 • bez tog sloja dio topline će se potrošiti na zagrijavanje podne ploče, što će smanjiti učinkovitost grijanog poda;
 • toplinska izolacija će odražavati toplinski tok i potpuno će ga ostaviti u zatvorenom prostoru.

Stoga umjesto ekstrudirane polistirenske pjene i pjenastog stakla ima dovoljno pjenastog polietilena.

Važno! Najučinkovitiji u estrihu s konturama toplog poda na pločama međuetažnih podova je reflektirajuća izolacija s premazom od aluminijske folije. Reflektirajući sloj mora biti na vrhu, tj. Ekspandirani polietilen se polaže s folijom okrenutom prema gore.

Potkrovlje

Prilikom konstruiranja toplinske izolacije gornjeg kata u zgradi s nezagrijanom potkrovnom sobom, treba uzeti u obzir sljedeće čimbenike:

 • u toj se strukturi pojavljuje točka rosišta, jer se potkrovlje potpuno zamrzava;
 • da se točka rosišta treba pomaknuti prema van, tako da se kondenzirana vlaga može ukloniti s površine prirodnom ventilacijom;
 • osigurati ventilaciju u neogrevanom potkrovlju, koriste se krovni prozori, koji bi trebali biti otvoreni tijekom cijele godine po analogiji sod podzemlja.

Sukladno zahtjevima građevinskih standarda zajedničkog pothvata, parna brana pojedinačnih slojeva u pitu stropa trebala bi se povećati iznutra prema van. Prilikom polaganja izolacije na armirano-betonske ploče, stanje je potpuno očuvano:

 • para prodire iz donjeg poda kroz peć u izolaciju;
 • zatim se vlaga slobodno isparava iz nje i ispušta se putem prirodne ventilacije u ulicu.

Međutim, za normalno hodanje na grijaču, na njega se često postavljaju ljestve ili puni pod. U tom slučaju stanje prestaje biti ispunjeno, na granici između toplinske izolacije i podne ploče nastaje kondenzat. Izolacija gubi svoja svojstva, a ploče su podložne truljenju, moguće razvoju gljivica i patogenih bakterija.

Pod na tlu

Raspored slojeva kolača na tlu treba odgovarati radnim uvjetima:

 • iz tla moguće kapilarne usisne vlage u tlu i vlažnog isparavanja;
 • ovdje nije potrebna zvučna izolacija, budući da u tlu nema izvora buke
 • u prisutnosti toplinske izolacije na vanjskim rubovima podruma i ispod slijepe površine, tlo ispod poda na zemlji nikada se neće smrznuti;
 • za estrihe možete koristiti bilo koji pod, uključujući i ploču s utorom na trupcima;

Pri odabiru izolacije treba uzeti u obzir sljedeće:

 • apsolutno hermetički slojevi barijere pare ne postoje;
 • vlaga unutar izolacije isparava iz nje kroz slojbeton ne može;
 • kada vlažna mineralna vuna i Ecowoola drastično gube svoja izolacijska svojstva;
 • pjenasto staklo i polistiren zadržavaju svoja svojstva čak i kada su uronjeni u vodu;
 • iz tih materijala potrebno je isključiti polistiren, čija je gustoća premala i ne daje 100% -tnu garanciju protiv skupljanja estriha.

Pavao preko zemlje.

Dakle, od različitih grijača, najbolja opcija za pod na tlu ostaje ekstrudirana ekspandirana polistirolna pjena XPS ili EPPS i pjenasto staklo.

U nedostatku obrisa podnog grijanja ostaju visoki toplinski gubici. Tlo ispod poda na tlu ima stabilnu temperaturu od +5 - + 8 stupnjeva, što je značajno manje od istog parametra u stambenom području (+ 25 stupnjeva). Stoga je potrebno temeljito, izolirati podlogu, postolje i slijepo područje na dubini od 0,4 m kako bi se spriječilo smrzavanje potpornih konstrukcija zimi. Zvučna izolacija u ovom slučaju nije potrebna.

S toplim podom

Situacija za te radne uvjete je slična onoj na podnim pločama. Položena je podna voda ili električno podno grijanje. Ispod njega je film, membrana ili parna brana s valjkom. Kao grijač je bolje upotrijebiti pjenasto staklo ili ekstrudiranu polistirensku pjenu, jer se i dalje može prodrijeti vlaga.

Grijani pod u podovima na tlu.

Dakle, pri projektiranjutoplinska izolacija estriha na betonskoj podlozi primjenjuje različite sheme izrade kolača, uzimajući u obzir specifične radne uvjete.

Savjet! Ako vam je potreban serviser, postoji vrlo pogodna usluga za njihov odabir. Samo pošaljite u donjem obrascu detaljan opis posla koji treba obaviti i dobit ćete ponude s cijenama od građevinskih timova i tvrtki. Recenzije o svakoj od njih i fotografije s primjerima radova možete vidjeti. BESPLATNO je i neobvezujuće.
Dobro oglašavanje
Najčitanije