Kako postaviti svjetionike za estrih i što su oni

Kada se koristi samonivelirajući pod, svjetlosni signali nisu potrebni, budući da mješavina ima svojstva samoniveliranja, može se prikazati "na nulu" bez smanjenja njegovih radnih značajki.

Konvencionalni cementno-pješčani mortovi nemaju takva svojstva. Minimalna debljina sloja je 3 cm, u donjim točkama kuće može doseći i do 10 cm, stoga je za pojedinog graditelja relevantne informacije o tome kako postaviti svjetionike za estrihe za poboljšanje produktivnosti i kvalitete.

Tehnologija ugradnje svjetlosnih signala za "mokri" estrih

Prije pravilnog postavljanja svjetlosnih signala za podno izravnavanje, potrebno je pripremiti bazu i odbiti jednu vodoravnu razinu. Kada koristite laserske razine oznake na zidovima ne morate.

Važno! Da bi se osigurao normalan radni vijek betonskih i mortnih estriha treba imati debljinu od 3 cm na vrhu postolja. Zabranjeno im je prikazivanje "na nulu", pa kada primite korake blizu ulazaVrlo je razumnije koristiti podcjenjivanje nulte oznake i korištenje rasutih podova.

Vodoravna razina probijanja

Premlaćivanje se vrši tehnologijom:

 • laserska razina ili graditelj aviona ugrađuju se na dio jedne prostorije tako da njegova zraka prolazi kroz vrata na zidovima susjednih prostorija, a oznaka se postavlja na zid u svakoj sobi kuće /stana (glavna stvar je da na sve u svim sobama);

  Pozicioniranje ravnine.

 • razina se prenosi u središte jedne od prostorija, greda se veže na prethodno označenu oznaku, a mjera trake je udaljenost od grede do poda (u uglovima i duž središta svakog zida);
 • tada se razina prenosi u drugu prostoriju, greda se veže na prethodno označenu oznaku, a zatim se mjeri udaljenost od grede do poda u svakom kutu prostorije i duž središta svakog zida.

Gore opisano djelovanje znači pronaći najvišu točku u stanu /kući. Kada je udaljenost od laserske zrake do poda minimalna, tu je i najviša točka poda. Od najviše točke u stanu mjeri se razina gotovog poda, na temelju zahtjeva minimalne debljine sloja. Za cementni malter minimalni sloj je 3 cm, pa dodamo 3 cm na najvišu točku, to će biti razina našeg estriha. Svi se signali moraju postaviti na ovu razinu.

Primjer:Radi jednostavnosti, nećemo razmatrati stan ili kuću, pokazajmo primjer za jednu pravokutnu sobu. Pretpostavimorezultate mjerenja na uglovima sobe dobili smo: 1. kut - 65,5 cm; Drugi kut je 66 cm, treći je 63 cm, četvrti je 62 cm, tako da je najviša točka tamo gdje imamo 62 cm, odavde slijedi da ga treba izliti do razine 62-3 = 59 kako bi se ispunio cementni estrih. cm od ravnine laserske zrake.

Zatim trebate postaviti svjetionike na pronađenoj razini, tj. udaljenost do svjetionika mjeri se upravo iz virtualne ravnine konstruirane na razini. Radi praktičnosti, možete napraviti predložak od drva ili drugog materijala na kojem je postavljena željena udaljenost, što će vam omogućiti da ne mjerite svaki put traku. Konstrukcije svjetionika i metode za njihovu prilagodbu na razini bit će dalje razmatrane.

Savjet! Za praktičnost mjerenja, preporučujemo da nacrtate plan stana /kuće na listu papira, a svaka dimenzija u ovom planu će biti jasnija i praktičnija. Na drugačiji način moguće je rezultate mjerenja primijeniti izravno na zidove, u blizini mjesta mjerenja.

Važno! Podovi u stanu se sastoje od položenih ploča koje se preklapaju velikog formata, tako da će najviša točka najčešće (u 99%) biti smještena na jednoj strani ploče, a ne u sredini.

Kod nekih preinaka samonivelirajućeg poda, spojnica se može "spustiti na nulu" ili spustiti na najviše 5 cm ako je donja točka na ulaznim vratima i da bi se vodoravna ravnina izravnala, potrebno je napraviti korak na ulazu u stan.

Savjet! Umjesto laserskog uređaja može se koristiti hidraulička razina, tehnologija je potpuno identična navedenoj, ali konstrukcije traju mnogo dulje imanje precizan. Ako nemate lasersku razinu, možete je iznajmiti za vrlo pristupačnu cijenu.

Vrste svjetionika za plutajuću glazuru

Izbor metodologije, kako postaviti vlastite svjetionike pod pod, ovisi o proračunu završne obrade i vještinama komode. Postoje dvije glavne kategorije svjetionika:

 • točka- brža izrada, ali zahtijeva visokokvalificirani majstor kada izravnava složenu smjesu;

  Točke.

 • linearni- konstruirani su dulje, ali su idealni za početnike.

  Svjetionici su linearni.

Svjetionici su izrađeni od posebnih smjesa za brzo stvrdnjavanje, običnih otopina, posebnih profila, proizvoda, pa čak i običnog hardvera, konopa ili ribarske linije.

Točka

Za mala područja, s ograničenim proračunom, visokom kvalifikacijom komoda ili uporabom samonivelirajućeg poda mogu se koristiti točkasti pratioci - markeri za klupe, uvrnuti u podnožje samoreznih vijaka ili gomila početnih smjesa za stvrdnjavanje.

Važno! Glazura nije ojačana jer se lijeva na namjerno čvrstu betonsku podlogu. Međutim, mogu se ugraditi komunikacije i konture toplog poda, koji se moraju postaviti na podnu ploču prije ugradnje svjetionika.

Obrnuto

Uz dovoljan proračun za završnu obradu, preporučljivo je koristiti referentne signalne svjetiljke za povezivanje poda samonivelirajućih smjesa ili betona s različitim punilima. mjerilaoni su tronožci s središnjom šipkom s navojem sa skalom na dijelu s navojem i potpornim stolom za postavljanje pravila u gornjoj razini.

Reper za samonivelirajući pod.

Tehnologija ugradnje svjetionika ima oblik:

 • mjerila su postavljena na raspoređen način;
 • potporne tablice su uvijene na zajedničku horizontalnu razinu oznakama na zidovima, razini mjehurića ili laserskoj razini razine;
 • smjesa se stavlja na donju skalu svakog okvira;
 • nakon čega glavni uređaj izvlači te uređaje;
 • Samonivelirajuće smjese se u tim područjima samostalno zatvaraju, a uobičajeno rješenje se dodatno izravnava pravilom ili lopaticom.

Važno! Tehnologija izravnavanja stvorena je za dodatnu kontrolu samonivelirajućih podova, stoga se vrlo rijetko koristi pri lijevanju betonskih estriha.

Postoje polimerna mjerila bez potpornih stolova i stativa u obliku vertikalno postavljenog ravnala s milimetarskom skalom (obično 10 cm) koja je fiksirana unutar baze s samoljepljivim potplatom.

Plastični reper.

Montiraju se na isti način kao i čelični raperi, nakon što se glazura isuši, ravnalo se ukloni, podloga ostaje ugrađena u beton, a rupa se puni cementnim mortom ili početnom smjesom.

Bič

Jeftinije, ali teže instalirati je dowel-pin za GKL sustave. Instalacija je napravljenakako slijedi:

 • izrada paralelnih redova slijepih rupa u betonskoj podlozi, razmak između svjetionika je 0,5-1 m, između redova je 10-15 cm kraći od duljine pravila;
 • rupe u polimernim tiplama;
 • uvijanjem posebnih vijaka tako da su njihove glave u jednoj horizontalnoj razini (upravljane pravilom, vrpcom ili razinom mjehurića).

Ugradnja pribadača.

Važno! Nakon polaganja i izravnavanja smjese i sušenja s dovoljnom spojnicom za hodanje, odvijaju se vijci, rupe se pune smjesama startera.

Marke za mort

Skuplji, ali manje složen način pružanja signalnih svjetala u estrihu za lijevanje morta prema tehnologiji:

 • konusni piloti iz mješavine startnog kitova naslagani su redom s intervalom u duljini pravila, u koracima od 0,6 - 0,7 m u redovima;
 • vrh kukova je odrezan po pravilu ili duga razina mjehurića na laserskoj razini ili oznake na zidovima prostorije;

Vrste maltera.

Savjet! Nakon postavljanja žbuke, svjetlosni signali ostaju unutar konstrukcije glazure. Stoga se ne preporučuje uporaba alabastera, odbačenog od nekih betonskih i samonivelirajućih podova.

Linearna

Linearni svjetlosni signali, koji služe kao smjernice za pravilo kojim se beton izlijeva tijekom lijevanja, pogodniji su za kućnog majstora. Prilikom uporabe vodilica za žbuku mora se osigurati kompatibilnost.komponente svjetionika i betona (samonivelirajući pod), jer su ugrađeni u estrih. Svjetlosni signali za žbukanje obično su fiksirani, profili za GCR sustave se uklanjaju nakon što se mješavina djelomično namjesti, a žljebovi se zapečate betonom.

Žbuka

Ako postoji dovoljna količina startnog kita, možete instalirati linearne signale pomoću metode:

 • trake smjese polažu sa stošcem preko zida u kojem se nalazi vrata;
 • na oznakama na zidovima ili snopu laserskog plotera ravnina njihov gornji rub je u pravilu ošišan u općoj horizontalnoj razini;
 • nakon što su vodilice očvrsnute, beton je položen između njih;
 • pravilo je poravnanje tih svjetionika.

Beacon mort.

Tehnologija zahtijeva relativno nisku kvalifikaciju zapovjednika, osigurava čvrstoću konstrukcije kravate.

Žbukanje

Industrija proizvodi za pred-poravnavanje zidova i stropova perforirani profil u obliku slova T, koji se naziva gipsani bljeskovi. Perforacija je namijenjena za samorezne vijke s kojima su dugi elementi pričvršćeni na omotač zgrade.

Žbuka profila svjetionika.

Profil se postavlja na betonsku podlogu poda, bilo na plastičnim klinovima (stupanj oslanjanja 0,4 - 0,6 m) ili na hrpe brzosušivog kita. Unutrašnja krutost gipsanih signala vrlo je niska, stoga se ne preporuča prekoračenjenavedenu podršku za korak.

Profil stranica

Sa značajnom debljinom estriha, idealna opcija za signalne svjetiljke je profil od pocinčanog ili nehrđajućeg čelika za sustave gipsanih ploča. Ovi elementi se ugrađuju na razinu smjese za brzo stvrdnjavanje ili se pričvršćuju na betonsku podlogu pomoću samoreznih vijaka.

Profil za GCR.

Profil ima stabilnu prostornu geometriju, može izdržati pritisak velikih količina betona, lako se uklanja iz smjese nakon sušenja. Ne preporučuje se ostavljanje profila ugrađenog u estrih.

Barski oblik

Kako bi se uštedio proračun, pojedinačni investitor može koristiti drvenu šipku odgovarajućeg dijela kao svjetionika. Budući da se ti elementi mogu nadoknaditi, dovoljno je tretirati drvo prije polaganja na podlogu s antiseptikom i korištenom vodom ili sapunastom vodom, nakon uklanjanja treba očistiti od betona i koristiti u pregradama, krovnom sustavu zgrade.

Važno! Tehnologija je potpuno identična ugradnji profila, ali drva rijetko imaju idealnu geometriju, tehnika se često ne koristi.

Cjevasti​​

Druga mogućnost za izravnavanje linearnih elemenata proračuna za pomicanje pravila su kvadratne i pravokutne cijevi. Oni se stavljaju na brzo sušenje starih svjetionika, uklanjaju se na kraju stvrdnjavanja betona na uobičajen način, razmatran u prethodnim tehnologijama. Okrugle cijevi potpuno skriveneu konstrukcijskom materijalu estriha, izvući ih iz betona mnogo je teže bez oštećenja područja koja se nalaze uz njih.

Usmjeravanje iz cijevi.

Svjetionici za "suhu" kravatu

Za razliku od samonivelirajućih podova i tradicionalnih betona, dvoslojne gipsane gipsane ploče koje se postavljaju na ekspandiranoj glinenoj korici koriste se u suhim estrihima.

Skup opreme za suhi estrih.

U klasičnoj tehnologiji proizvođača Knauf, koja proizvodi komplete materijala koji su spremni za polaganje, vodilice služe kao svjetionici za izravnavanje ekspandirane gline:

 • naslagani su na sloj rasutog materijala;

  Ugradnja tračnica po razini.

 • prikazani su na jednoj razini;
 • izravnavajuća šipka se kreće duž njih, poravnavajući sloj inertnog materijala;
  Izravnavanje rasutog materijala.
 • tada se vodilica na suprotnoj strani pomiče na drugu stranu;
 • poravnajte sljedeću traku za suhi estrih;
 • Letvice se uklanjaju i nose s izravnavajućom šipkom u susjednu sobu.

Međutim, pojedini programeri rijetko koriste skup tih uređaja. Koriste se linearni signali, čija je instalacijska tehnologija objašnjena ranije u ovom priručniku. U ovom slučaju, glavni majstor treba razmotriti:

 • ako se koriste svjetlosni signali iz grede, oblikovane cijevi, žbuke u obliku slova T ili gipsane ploče u obliku slova U,hoda uz izravnani sloj hajdita treba biti u komadima GVL veličine 0,5 x 0,5 m minimalno;

  Hodanje po ekspandiranoj glini.

Važno! Točkasti signali za suhe estrihe koriste se vrlo rijetko, u pravilu se drže vijaka, a oznake na klupama nisu dovoljno popularne kod domaćih finišera.

Tako se mogu koristiti različiti materijali kao svjetionici, postavljeni na različite načine. To vam omogućuje podešavanje proračuna i izbor tehnologije ovisno o vještinama kućnog majstora.
Savjet! Ako vam je potreban serviser, postoji vrlo pogodna usluga za njihov odabir. Samo pošaljite u donjem obrascu detaljan opis posla koji treba obaviti i dobit ćete ponude s cijenama od građevinskih timova i tvrtki. Recenzije o svakoj od njih i fotografije s primjerima radova možete vidjeti. BESPLATNO je i neobvezujuće.
Dobro oglašavanje
Najčitanije