Hidroizolacija poda u kupaonici - odaberite materijal i način izvedbe

Od svih soba u apartmanu kupaonica je najokušenija. Zbog toga vodonepropusnost podova u kupaonici mora biti visoke kakvoće, a materijali od kojih je pod napravljen ne utječu na kvalitetu. Inače, voda će teći kroz podove, pojavit će se gljivica i plijesan, što će rezultirati kolapsom strukture. U ovom članku ćemo razmotriti kako napraviti hidroizolaciju poda u kupaonici.


Hidroizolacijski materijali

Postojeći materijal za hidroizolaciju poda u kupaonici je sljedeći tip:

 • Lijepljenje na rolanje, s tretmanom vodonepropusnosti.
 • Premaz. To su kiti, tekućine, paste na bazi različitih materijala.
 • Suhe mješavine koje treba razrijediti s vodom.
 • Prodorna izolacija betona.
 • Izolacija gume ili polimera.

Svaka vrsta hidroizolacije ima karakteristična svojstva koja određuju opseg njihove primjene. Bitumen, guma ili polimerni premaz ili hidroizolacija premaza se češće nalaze u kupaonicama.

Način lijepljenja za hidroizolaciju poda

Ova metoda može biti vodonepropusna s bitumenskim materijalima u rolama uz dodatak polimera, s ojačanim slojem sintetičkih materijalamaterijala ili stakloplastike. Postoje plutajući i samoljepljivi bitumenski materijali. Punilo se prilikom zagrijavanja mora zagrijati, za to se koristi plinski plamenik. Međutim, to u maloj sobi nije ugodno. Vidi također: "Hidroizolacija estriha - kako napraviti izbor podne opcije."

Osim toga, kada se zagrije, pojavljuje se neugodan miris bitumena, koji dugo ostaje u sobi. Najbolja opcija bila bi upotreba samoljepljivih materijala, tijekom kojih se takvi problemi ne pojavljuju.


Samoljepljivi materijali za hidroizolaciju poda u kupaonici izrađeni su sljedećom tehnologijom:

 1. Pod treba izravnati tako da nema pukotina, rupa i brežuljaka. Razlika u visini treba biti manja od 2 cm, a površinu treba očistiti i usisati.
 2. Površina se zatim obloži premazom na bazi bitumena. Površina bi se trebala osušiti.
 3. Valjani materijal se reže do veličine koja odgovara duljini poda, uzimajući u obzir prodor svih zidova za 15-20 cm.
 4. Rezani materijal se prekriva na podu i pažljivo prekriven tvrdim valjkom, to je učinjeno kako bi se istisnuli mjehurići zraka i najbolje prianjanje. Spojevi moraju biti podmazani brtvilom.
 5. Vrlo pažljivo morate postaviti vodonepropusnost oko cijevi i spojeva. Gumene brtve se koriste za izolaciju cijevi. Mjesta kontakta s vodonepropusnim cijevima su brtvila.
 6. Cementni estrih se može izraditi odmah nakonkraj polaganja, zatim - završni premaz. Najčešće se organizira takva hidroizolacija poda kupaonice ispod pločica.

Način lijepljenja zbog potrebe za dugotrajnim obavljanjem spojnice. Međutim, na kraju, ova metoda je jeftinija od drugih. Poželjnije je odabrati način lijepljenja ako se hidroizolacija provodi pod podnom kupaonicom. Za još veću čvrstoću spojnice dodaje se pojačanje polipropilenskih vlakana.

Metoda oblaganja

Postupno hidroizolacija hidroizolacija postaje sve popularnija. To je zbog proizvodnje velikog broja različitih materijala za ovu metodu hidroizolacije. Postoje kitovi na bazi bitumena i polimera, bitumena i gume, cementa i polimera. Zahvaljujući raznim punilima i plastifikatorima koji čine mastiks, njegova fleksibilnost i snaga postaju bolji.

Punila u smjesi mogu biti u obliku strugotina ili vlakana. Sastav mastike također sadrži antifungalne tvari i sastojke koji sprječavaju pojavu plijesni.


Proizvode se i prajmeri koji imaju dobru prionjivost na pod i mastiku na temelju istog materijala. Prajmer treba koristiti kao što je navedeno u uputama za ljevač.

Cementni pod je premazan hidroizolacijskim premazom kako slijedi:

 1. Pod je u pripremi, to jest, potrebno je očistiti i pomesti. Mokro čišćenje ne bi trebalo biti učinjeno, umjesto toga, usisavanje bi trebalo biti vrlo dobro.
 2. S valjkom se nanosi temeljni premaz sve dok se površina potpuno ne zasiti. Ako je pod vrlo upijajući, može biti potrebno nekoliko slojeva. Prajmeri na bazi polimera, uz povećanje adhezije mastiksa, također čine prvi hidroizolacijski sloj. Vidi također: "Hidroizolirate li prije ili poslije estriha?".
 3. Brtvena traka mora biti zalijepljena na sve uglove i spojeve sa zidovima, mjestima dodira između poda i cijevi. Na cijevi se stavljaju gumene brtve.
 4. Mastiks se razrjeđuje u skladu s uputama navedenim na pakiranju i treba nalikovati na toplu plastelinu u debljini. Potrebno je nanijeti čvrstim valjkom, u kutovima i na zglobovima - četkom. Za visokokvalitetnu hidroizolaciju s lijevkom, zidovi su pokriveni od poda za 20 cm.


Suhi mastiks za hidroizolaciju poda u kupaonici oko jedan dan. Dok se potpuno ne osuši, nemoguće je da prašina, voda, bilo kakvi predmeti padnu na pod ili hodati po njoj. Kada je hidroizolacija suha može se postaviti pločica ili porculan.

Hidroizolacija s premazom od mastiksa na bazi bitumena ili mješavine cementa i polimera male debljine je pouzdana i ima dugi vijek trajanja. Ima jedan nedostatak: može se koristiti samo za beton. Za drvene podove ove hidroizolacije nije dovoljno (pročitajte: "Pouzdan hidroizolacija drvenih podova u kupaonici - što i kako to učiniti").

U tom slučaju se koristi hidroizolacija.dvokomponentni kitovi koji se sastoje od tekuće gume i aktivatora koji potiče njegovo stvrdnjavanje.

Organizacija hidroizolacijskih drvenih premaza

Priprema drvenog poda za hidroizolaciju nije jednostavna. To je dugotrajan i skup postupak, budući da izolacijski spoj ne mora protjecati kroz njega, jer će se njegova potrošnja znatno povećati.

Površina se čisti od prljavštine. Zatim se stavljaju zaostaci, filmska barijera i izolacija (možete uzeti polistirensku pjenu, a površina će biti tvrda i glatka). Potrebno je zatvoriti razmak između ploča i zaostataka. U slučaju mineralne vune kao grijača, na nju treba postaviti sloj otporan na vlagu.


Sljedeća je stvarna hidroizolacija. Tekuća guma je spojena na aktivator i odmah nanesena valjkom na pod, spojevi zidova i poda moraju biti pravilno podmazani.

Nakon sušenja, morate provjeriti kvalitetu hidroizolacije: mora postojati jednolika i glatka površina. Ako je potrebno, primjenjuje se drugi sloj.

Dovršavanje se obavlja na uobičajeni način. Treba uzeti u obzir da ljepilo za pločice ima slabu adheziju na gumene smjese, pa se estrih treba izraditi s armaturnom mrežom (više: "Kako napraviti estrih u kupaonici - vrste i načini uređenja").

Korisni savjeti

Takva hidroizolacija može se primijeniti ispod estriha u kupaonici, a ne samo ispod drvenih podova. U bazenu iu kupki za pranje može se primijeniti i ova metoda hidroizolacije, jer to omogućuje visoka kvaliteta.

Prilikom hidroizolacije poda u kupaonici, bez obzira na odabranu metodu, slijedite upute koje se nalaze na materijalu, posebice točku koja označava vrijeme sušenja premaza. Obmazochnoy hidroizolacija može ispucati nakon instalacije završiti, ako nije potpuno suha.

Članak odgovara na pitanja kako vodootporiti pod u kupaonici i kako to učiniti. Ako pratite tehnologiju, kvaliteta hidroizolacije će biti izvrsna.