Koji senzor temperature za podno grijanje odabrati i kako ga ispravno instalirati

Svaki moderni sustav grijanja za podno grijanje u svom dizajnu sadrži uređaj za nadzor i optimizaciju rada cijele instalacije. U članku će se raspravljati o temperaturnom senzoru za topli pod, omogućujući vam da održavate stalnu temperaturu u prostoriji bez potrebe za stalnim nadzorom vlasnika.


Značajke i varijacije suvremenih temperaturnih senzora

Prije spajanja senzora za podno grijanje, trebate se upoznati s glavnim vrstama ovog uređaja i odabrati najbolju opciju za određeni sustav grijanja. Ne biste trebali odabrati uređaj isključivo na fotografiji u specijaliziranim internetskim trgovinama.

Konkretizirani zaključak o svrsishodnosti korištenja određenog uređaja može dati samo stručnjak u ovom pitanju.

Na primjer, prema funkcionalnosti, razlikuju se sljedeći termalni senzori:

 1. Postoji mogućnost spajanja dva senzora, koji zajedno kontroliraju rad sustava u dvosmjernom načinu rada. Prva određuje temperaturu u prostoriji, a druga - unutar sustava. Značajka ovog dizajna je povećana učinkovitost i sigurnost.Različite modifikacije omogućuju postavljanje automatskog sustava za aktiviranje grijanja, zaštite djece itd.
 2. Glavni proizvođači imali su mogućnost instalirati senzor podnog grijanja s alarmima. Vlasnik će znati o bilo kakvim kršenjima i smetnjama u radu sustava bez kašnjenja, što će značajno ubrzati proces rješavanja problema i postati dodatni sustav zaštite (za više detalja, "Kako odabrati i instalirati temperaturni senzor za topli pod").
 3. Dobivanje popularnosti su senzori sa sustavom kontrole temperature. Oni se postavljaju unaprijed za raspon radne temperature i aktiviraju sustav grijanja, ako se pod hladi ispod određene vrijednosti ili se inače isključi. Tipično, takvi se senzori ugrađuju u valovitu cijev između vodova za dovod energije u sustav, što ih čini zaštićenim od vanjskih utjecaja.
 4. Ako je instalacija senzora za podno grijanje izvedena izvan sustava, uređaj je potpuno siguran. Preporučuje se ugradnja u prostorijama u kojima aktivne zračne mase, izravna sunčeva svjetlost itd. Nemaju pristup. Tek kada je uređaj potpuno zaštićen od raznih vanjskih podražaja, možete biti sigurni u točnost podataka koje senzor šalje sustavu. Prema tome, jasnoća sustava ovisi o tome koliko dobro senzor radi i zaštićen.
 5. Tu su i senzori s ugrađenim termostatom, ručni i elektronički.


Od svegaIznad toga, možemo zaključiti da je najjednostavniji uređaj termostat za podno grijanje bez senzora, ali je bolje instalirati kompletan sustav u sustav tako da njegov rad ne smeta vlasniku, ali je naprotiv udoban (više: "Pravilna ugradnja termostata podnog grijanja i radnih uvjeta „). U slabo provjetravanim prostorima, gore navedeni popis može se dopuniti i senzorima za zrak.

Odabir opreme na temelju raspoloživih podova

Do danas, topli podni regulator bez temperaturnog senzora ili, naprotiv, s kompletnim skupom različitih modifikacija treba odabrati na temelju onoga što se koristi kao podna obloga. Mnogi uređaji dobili su određeni dizajn upravo zbog karakteristika poda u koji će se montirati.

Na primjer, unutarnji temperaturni senzori mogu se ugraditi samo ispod poda s minimalnim opterećenjem na bazu, što znači da se keramičke ili keramičke pločice više ne mogu koristiti. Obično se senzori montiraju ne u podu, već u njegovoj neposrednoj blizini, nakon čega slijedi spajanje na termostat. U tom slučaju, uređaj prikuplja i odmah daje informacije o zagrijavanju zraka u kontrolni dio sustava.


Danas proizvođači proizvode sljedeće vrste uređaja:

 1. Mogućnosti pod svjetlom poda(laminat,linoleum, tepih itd.) instalirajte cilindrične senzore od plastike. Oni su učvršćeni na kraju kabela za napajanje. Takav uređaj moguće je ugraditi tek nakon što su u stropove postavljeni slojevi koji sadrže vlagu. To se posebno odnosi na betonsku košuljicu, koja se mora temeljito osušiti prije nego što s njom možete raditi. Ispod senzora je izbušena rupa u koju je položena valovita cijev s uređajem. S jedne strane, cijev je zapečaćena kako bi se zaštitila od otopine, koja je napunjena spojnicom, as druge strane, senzor se uvijek može ukloniti ako se pojavi potreba.
 2. Pod masivnim materijalima(pločice, kamen, drvo itd.) Ugrađuju se uređaji velikih dimenzija s dodatnim zaštitnim omotačem.

Ugradnja senzora podnog grijanja

Prije postavljanja senzora temperature podnog grijanja, pročitajte detaljne upute za ovaj postupak.


Izgleda ovako:

 1. Ako se instalacija provodi interno, senzor treba postaviti između petlji energetskog kabela na jednakoj udaljenosti od njih.
 2. Pričvrstite uređaj komadom građevinske trake.
 3. Traku treba učvrstiti na udaljenosti od 50 centimetara od zida u području između petlji kabela koje su najbliže točki ugradnje senzora
 4. Zatim se senzor stavi u valovitu cijev i čvrsto zatvori rupe u njoj.
 5. Jedan rub cijevi treba biti učvršćen komadommontažna traka, a druga sažeta na regulator temperature.

Povezivanje uređaja

Na pitanje kako spojiti senzor za podno grijanje, svaki stručnjak će dati odgovor da se to može učiniti na dva načina:

 • izravno povezivanje "kabel - termostat";
 • pomoću priključne kutije.

Senzori toplog poda obično su spojeni na odvojeni vod struje štita pomoću bakrenih električnih žica, čiji presjek iznosi oko 2,5 četvornih metara. mm. Da biste zaštitili sustav od curenja električne struje, instalirajte RCD i prekidač u štit.


Izravno u prostoriji u kojoj se nalaze grijani podovi, postavlja se još jedna razvodna kutija na koju se dovodi kabel iz glavne ploče. Zatim se od kanala do poda nalaze dvije cijevi s glavnim grijaćim kabelom i jedna cijev koja će napajati instalirani senzor.

Konačno, regulator temperature i senzor su fiksirani na mjestima koja su za njih namijenjena, a podovi su pokriveni odabranim materijalima za oblaganje. Prednost ove instalacije je u tome što sustav grijanja praktički nije vidljiv na fotografiji i tijekom vizualnog pregleda, što nije slučaj s vodenim krugovima grijanja s velikim brojem cijevi i raznim montažnim elementima.


Rezultat

Ovisno o tome koji je temperaturni senzor odabran, učinkovitost sustava grijanjaspolovi će se promijeniti. Pouzdanije će biti povjerenje stručnjacima koji mogu preuzeti odgovornost za sve faze rada - od kupnje potrebnih uređaja, materijala i alata do ugradnje sustava grijanja i njegovog puštanja u rad.