Koja podloga ispod laminata je prikladnija za betonski pod


Višeslojni sustav za polaganje slojevitog premaza tipa "plutajući" zahtijeva uporabu međusloja - podloge. Proizvodi se u velikom rasponu, pa je pitanje "kako odabrati" relevantno. U našem članku naći ćete detaljne odgovore.

Zašto mi je pod laminatom potreban supstrat

Podloga je netkani tankoslojni materijal rola ili lima koji se koristi za stvaranje međusloja u neovisnom instalacijskom sustavu za laminatnu podnu ploču.

Europski odbor za normizaciju (CEN) i Udruga europskih proizvođača podnih lameliranih premaza (EPLF) 2013. razvili su standarde za osnovni sloj:

 • CEN /TS 16354 - tehnička specifikacija koja određuje što se točno primjenjuje na epigastrične materijale i metode njihove provjere;
 • Tehnički priručnik EPLF-a "Materijali podloge" koji opisuju zahtjeve i preporuke proizvoda.

Sukladno tim dokumentima, proizvod bi trebao obavljati sljedeće funkcije:

 • Ukloniti male kapi na podnožju (do 2 mm u skladu sa zahtjevima proizvođača i SNiP 3.04.01-87 /SP 71.13330.2011), nepravilnosti kako bi se osiguralo pravilno polaganje laminata.

Važno je! Strogo je zabranjeno postavljanje podloge, preklopljene u nekoliko slojeva, ispod podne obloge kako bi se izravnale značajne osnovne defekte. Previše igra na području brave dovodi do njihovog brzog razaranja, kao i stvaranja pukotina, čipsa i pojave škripe.

 • Osigurati potpuno funkcioniranje podnog sustava, uključujući zaštitu od preostale vlage betonskog poda, izolaciju, ugodno hodanje zbog amortizacije itd.
 • Da bi se smanjila razina udarnog šuma, odnosno, osigurala izolacija od buke (ne smije se brkati sa zvučnom izolacijom).

Dopuštena debljina podloge.

Debljina podloge za laminatne podove koju preporučuju svi proizvođači iznosi 1-3 mm. Ako majstor zahtijeva da kupite temeljni sloj s poprečnim presjekom od 5-10 mm - potražite profesionalnije opločnike.

Vrste supstrata

Sljedeće vrste temeljnog materijala su komercijalno dostupne:

Izolon ili IPE

Izolon - nevezani polietilen.

Ovo je supstrat od pjenastog polimera - nevezani polietilen. Proizvodi se kao rolovani materijal širine 50-150 cm, duljine 20-50 m. Struktura nalikuje na tanku spužvu, proizvodi se u tvornicama specijaliziranim za proizvode od sintetičkih elastomera (tvornica plastike Nelidovo), kao iu poduzećima koja proizvode laminat (QuickStep, Balterio).

U prodaji postoji nekoliko vrsta:

 • IPP;
 • NPE-F - laminirana folijom (folijom) na jednoj ili dvije strane. preporučakoristiti izolon debljine 2-10 mm za zagrijavanje podloge, zidova, stropa;
 • NPE-P - izolon lijepljen filmom od polietilena poprečnog presjeka od 300 mikrona. Koristi se kao vjetar, parni i hidroizolacijski materijal. U tom slučaju, polietilenski sloj strši oko 10-20 cm izvan podloge, stoga je prikladno da se preklapaju.

Isolon je bio-i vodootporan, ne reagira s agresivnim kućanskim kemikalijama, većinom alkalija, uključujući cementno mlijeko. To je nepoželjno koristiti na drvo, iverica, OSB, jer ima nulu propusnost. To znači da ispod njega na daskama tijekom vremena dolazi do truleži, plijesni i drugih "iznenađenja". Pogodan za betonske podove.

Glavna prednost materijala je niska cijena po kvadratnom metru. Supstrat NPP-a koštat će oko 20-50 rubalja /m2 .

Nedostaci: slijeganje i gubitak do 50% volumena, s vremenom se promatraju slaba izolacijska svojstva.

Bez obzira na to koju polietilensku podlogu odaberete, tehnika polaganja je ista: listovi se režu duž duljine prostorije i šire se preko podnožja, fiksirajući ljepljivom trakom. Nije potrebno preklapanje.

Ekstrudirana polistirenska pjena (EPPS ili XPS)

Ekstrudirana polistirenska pjena.

Ekstrudirana polistirenska podloga se proizvodi:

 • Ploče veličine 1 × 0,5 m, 1,2 × 0,5 m i druge;
 • valjci širine 1 m i duljine do 30 m;
 • "Harmonika" različitih veličina: 1 × 6 m, 1 × 10 m, 1 × 12 m, itd. To se događastandardna, folija, s integriranom parnom zaštitom, perforiranom XPS. Potonji je namijenjen za bazu sa sustavom "topli podovi".
Svaki materijal ima svoju svrhu. Na primjer, svitak je prikladniji za velika područja. Pogodno je transportirati supstrat sklopljen "harmonikom" i dobro se koristiti u prostorijama složene geometrije. Standardne prostirke najčešće se kupuju za standardne stanove i kuće.

Ekstrudirana polistirenska pjena ima gotovo nultu paropropusnost, zbog čega nije poželjno koristiti na drvu. Preporučene baze: beton, GVL, DSP itd.

Osim toga, EPPS supstrat ima visok stupanj deformacijske čvrstoće - do 24 T /m², biološki i kemijski je stabilan. Vrijedi odabrati da li je niska razina toplinske vodljivosti poda presudna za vas.

Neki proizvođači (QuickStep, Izoshum) imaju u svom asortimanu posebne proizvode za suzbijanje buke i buku koji se dobivaju povećanjem gustoće materijala. Akustički učinak je povećan u prosjeku za 15-20%.

Trošak materijala dostiže 300 rubalja /m.2 . Taj je čimbenik često presudan, stoga, s ograničenim proračunom, bolje je odabrati jeftiniji ekvivalent - IPP.

Instalacija EPPS-a ispod laminata se izvodi spojnicom, poželjno je ljepljenje dasaka i valjaka zajedno s trakom. Folije i integrirane podloge postavljaju se na netretiranu stranu.Spojevi su fiksirani aluminijskom trakom.

Borova četinjača


Iz komprimiranih tehničkih drvenih vlakana pasmina crnogorice, pomiješanih s termoreaktivnim smolama, dobiva se paropropusni noseći materijal za montažu ispod laminata, parketa i inženjerskih ploča. Izvrsno radi na drvenim i betonskim podovima, zajedno s membranama za parne brane. Veličine ploča:

 • Širina - do 60 cm;
 • Duljina - do 120 cm.

Savjet! Bolje je koristiti crnogoričnu podlogu na drvenom podu bez vodonepropusne folije, jer će to poremetiti sustav izmjene pare i dovesti do pojave truleži i plijesni.

Crnogorična podloga postavljena je na dijagonalnu stražnjicu. Završne ploče treba rezati pod kutom od 45 ° i montirati na obodu prostorije.

Cork aglomerat

Pluta se smatra jednim od najsvestranijih materijala za završnu obradu. Iz njega se izrađuju zidne, podne, stropne obloge i oplate. Granulirana kora hrasta plute pomiješa se s termoreaktivnim smolama i preša. Dobiveni proizvod se naziva aglomerirani supstrat ispod laminatne podne ploče.

Materijal je vrlo elastičan, s dobrim prigušnim svojstvima za uštedu topline. Dostupan u rolama i listovima, radi na betonskoj i drvenoj podlozi.

Razgovarajmo sada o minusima. Prvo, tvrdnje o 100% -tnoj ekološki prihvatljivosti nisu istinite. Da biste to potvrdili, samo pogledajteu sanitarnom certifikatu. Prema specifikaciji, pluteni nosač za podove odnosi se na polimerne i polimerne materijale. Stoga se može nazvati prirodnim samo uvjetno.

Drugo, prisutnost u sastavu prirodne kore ne jamči biostabilnost proizvoda. Treće, prema procjenama tijekom vremena, temeljni sloj pluta se raspada, može apsorbirati vodu.

Negativna strana je trošak materijala. Plutajući aglomerat ispod podne obloge košta 200-800 rubalja /m2 . To jest, temeljni sloj može koštati kao laminirani pod od europskog proizvođača.

Kombinirani proizvodi

Osim tradicionalnih proizvoda, na raspolaganju su i različiti kompozitni materijali sa specifičnim svojstvima. Mi nabrajamo glavne:

 • Valjana kombinirana obloga (Tuplex, Profitex) je dva sloja debelog polietilenskog filma, između kojeg se lijevaju polistirenske kuglice. Prema proizvođaču, jedna strana je gusta, a druga je perforirana, zbog čega se izlaz pare nalazi na obodu prostorije. Sa stajališta fizike, takva je tvrdnja diskutabilna, jer je materijal pod znatnim pritiskom, osobito na mjestima namještaja, opreme, itd. Da, i vodene pare "premjestiti", relativno govoreći, nasumično, a ne namjerno. Cijena proizvoda je do 140 rubalja /m2 . Montaža se vrši od kraja do kraja, s tanjom stranom prema dolje.

  Supstrat Tuplex.

 • Podloga od gumenog pluta (Kraiburg, Sedacor) - mješavinagranulat od plute i sintetička guma. Dostupan je u rolama širine do 1 m i duljine do 30 m. Treba ga izabrati ako su u prostoriju prikazani posebni uvjeti na dielektričnoj otpornosti (antistatički i slični premazi). Učinkovito u području suzbijanja udarnog šuma, vibracija opreme. Radovi na betonskim i drvenim temeljima, hidroizolacija nije potrebna. Cijena je do 300 rubalja /m2 .
 • Bitumen-pluta supstrat (Ikopal Parkolag) je kompozitni materijal dobiven impregnacijom celulozne baze s bitumenom i prskanjem finom frakcijom pluta. Proizvodi se u listovima i rolama, koristi se bez hidroizolacije. U prednosti: smanjenje buke, visoka deformacija i gustoća. Standardne spojnice, ploče i rezovi lijepe se zajedno s trakom. Nemojte instalirati u blizini grijača. Stoga, ako ste montirali "tople podove" ili neku drugu vrstu podnog grijanja, preporučujemo odabir različitih materijala. Cijena je do 150 rubalja /m2 .

  Podloga od bitumenskog pluta.

Dakle, koji je supstrat najbolji? Najpristupačniji je izolon. Za podlogu od drva i materijala koji sadrže drvo (šperploča, iverica), poželjna je pluta i aglomerat crnogorice.

Za betonske podove možete koristiti bilo koji od gore navedenih materijala, ali prije polaganja podloga mora biti pažljivo pripremljena. Uključuje:

 • Izravnavanje cementno-pjeskovitim mješavinama ili samonivelirajućim samorazlivnim spojevima.
 • Sušenje prirodnim putem ili upotrebom posebnih vodonepropusnih temeljnih premaza.
 • Usisavanje prašine pomoću građevinskog usisivača.
 • Pripremanje sastava za pojačanje tako da podloga nije prašnjava i da se ne raspada.

Ako je priprema i instalacija izvedena ispravno, podloga će služiti jednako kao i slojevita prevlaka.

Savjet! Ako vam je potreban serviser, postoji vrlo pogodna usluga za njihov odabir. Samo pošaljite u donjem obrascu detaljan opis posla koji treba obaviti i dobit ćete ponude s cijenama od građevinskih timova i tvrtki. Recenzije o svakoj od njih i fotografije s primjerima radova možete vidjeti. BESPLATNO je i neobvezujuće.
Dobro oglašavanje
Najčitanije