Uređaj drvenog poda na trupcima - polaganje tehnologije

Mnogi vlasnici vlastitih domova u popravak i uređenje prostora u stanu ili kući obavljati izgradnju drvenih podova na trupcima, okrećući svoju pozornost na okoliš čistoće materijala i jednostavnost rada. U članku će se raspravljati o tome kako stvoriti potporu iz trupca i na njega postaviti drvenu oblogu.


Glavne karakteristike zaostajanja

Lag je duga greda koja je postavljena okomito na pod i služi kao osnova za odabrani materijal za oblaganje. Glavni materijal za izradu takvih šipki je drvo.

Korištenje takvih materijala daje vlasniku nekoliko prednosti:

 • povećavaju izolacijske karakteristike obloge ispod;
 • mehaničko opterećenje premaza je ravnomjerno raspoređeno;
 • postoji ventilacijski blok ispod podne obloge, koji drvo drži netaknutim;
 • toplinske izolacijske karakteristike su poboljšane, budući da je izolacija različitih vrsta lako položena između zaostataka;
 • sama podna konstrukcija je ojačana;
 • popravak podova je jednostavan.

Odabir i kupnjamaterijali

Kada naslagane podove u logove dizajn uključuje korištenje crnogoričnog drva. Ariš ima najbolja svojstva, ali je cijena previsoka. Trebate koristiti drvene materijale 2-3 razreda s sadržajem vlage koji ne prelazi 20 posto.

U odjeljku, zaostatak treba imati oblik pravokutnika visine 1,5-2 puta veće od njegove širine. Određene dimenzije se odabiru ovisno o razmacima između slogova i debljine izolacije koja se nalazi u njima.

Kao podna obloga za takve trupce, preporučuje se i korištenje ploča od mekog drva. Najpraktičnije je kupiti ploče iz istog drva kao što su trupci kako bi se povećala učinkovitost dizajna, ali u slučaju šetališta, dodatna obrada će i dalje biti potrebna za poboljšanje performansi svih drvenih elemenata (detaljnije: "Kako napraviti podne obloge prema trupcima: upute za montažu" ).


Hrastove i borove daske s izvrsnim karakteristikama smatraju se elitnim. Ariš je cijenjen u uvjetima visoke vlažnosti, jer ovaj materijal ne trune. Podovi Aspena i johe izvrsni su za djecu i spavaće sobe, jer ovo drvo ima ljekovita svojstva.

Ako koristite gore navedene materijale, možete se odlučiti za polaganje završnih podova, jer je polirana šuma, lakirana i raznih mrlja, vrlo lijepa i pouzdana.Ovaj kat će izgledati sjajno na fotografiji i vizualnom pregledu, ne mnogo manje od tradicionalnog parketa ili laminata.

Da bi instalacija podnih zaostataka prolazila bez prepreka i da bi se koristio dobiveni premaz bez ikakvih problema, preporuča se kupiti suho drvo u iznosu od 15 posto više od prethodnih izračuna potrebnih za izradu drvenog poda na trupcima. Prije početka radova, nabavljeni materijali moraju biti podvrgnuti dodatnoj obradi antiseptičkim i vatrostalnim sredstvima kako bi se zaštitili trupci i podovi od stvaranja gljivica, plijesni i povećali njihovu vatrostalnost. Za poboljšanje vodoodbojnog učinka preporučuje se uporaba hidrofobne impregnacije.

Razmak između zaostataka

Ispravan uređaj genitalnih zaostataka podrazumijeva postavljanje određenog koraka, koji se izračunava ovisno o debljini dasaka dobivenih za izradu podne obloge.

Značajke ovog postupka su sljedeće:

 • najtanje ploče se slažu na trupce, a vožnja između njih nije veća od 0,3 metra;
 • gusti masivni proizvodi od teškog drva mogu biti složeni s vremenom prije instalacije na udaljenosti od 1 metra;
 • prema standardu, koristi se interval od 0,5-0,7 metara, ali vrijednost može varirati ne samo zbog osobitosti ploča, već i zbog vrste izolacije koja se koristi.


Drveni trupci mogu se polagati i na betonsku podlogu i na drvene grede podova i natlo. Bez obzira na to koja će podloga biti ispod zaostataka, barovi se trebaju nalaziti u istoj ravnini. Uz visoku kvalitetu polaganja lag poda je zajamčena visoka čvrstoća i kvaliteta. Bit će ugodno pogledati savršeno ravnu površinu, razni nedostaci neće se istaknuti na fotografiji, a tijekom rada neće biti dodatnih zvukova, pod će biti fiksiran, itd.

Ugradnja na drvene grede

U drvenoj kući, nosači za dnevnike obično su predstavljeni gredama podova. Treba imati na umu da grede nisu potpuno glatke, a zatim treba pričvrstiti na krajnje dijelove s poravnanjem koristeći konstrukcijsku razinu.


Ako je vlasnik odlučio provesti polaganje izravno preko okvira greda, onda je potrebno promatrati jednaku visinu za sve zaostatke uz pomoć posebnih podloga. Ova metoda je posebno prikladna u slučajevima kada veliki razmaci između stropnih greda ne dopuštaju fiksiranje zaostataka između njih. U tom slučaju polaganje se provodi na drvenoj konstrukciji. Vidi također: "Kako napraviti pod na trupcima u stanu vlastitim rukama - primjeri."

Za pričvršćivanje koristite vijke promjera 6 milimetara i duljine 2,5 puta veće od širine trupca. Uklonite deformacije šipki mogu se prethodno izbušiti rupa za vijak.

Ugradnja na betonsku podlogu

U slučaju kada je betonska podloga podloga, mogu postojati dva osnovna načina instalacije:

 • više popularannanesite supstrat ispod šipki, koji ravnomjerno zaostaje pri gradnji drvenog poda na betonskoj podlozi. No, vrijedi uzeti u obzir da se tijekom rada takvi elementi izbijaju pod lagom, skupljaju se ili deformiraju, a ne kreću se od mjesta. Podovi počinju proizvoditi neugodne škripe. Prema tome, metoda nije savršena;
 • skuplji, ali učinkovitiji prije polaganja lag-a za izravnavanje baze i sipanje visokokvalitetnog estriha. Punjenje se provodi prema standardnoj tehnologiji pomoću svjetionika. To će biti jeftinije koristiti cement-pijesak mort, ali ako vlasnik želi dobiti kvalitetne i pouzdane podove, onda će biti razumnije kupiti gotove samonivelirajuće smjese.

Na podlogu se postavlja hidroizolacijski sloj debelog polietilena. Zvučna izolacija može se ostvariti pomoću posebnih završnih podloga za zaostajanje, što će smanjiti razinu vibracija koje se prenose preko preklapanja.


Najbolje je koristiti trupce čija je duljina jednaka širini prostorije kako bi se smanjio broj spojeva u konstrukciji. Izolacija se postavlja u razmacima između susjednih šipki na činjenicu njihove instalacije (više: "Ugradnja poda na trupce vlastitim rukama - upute").

Što se tiče krutosti kašnjenja prema bazi, stručnjaci preporučuju da se ne pretjeruje, tako da se buka koja se prenosi na susjede ne pojačava snažnim povlačenjem podne konstrukcije u podlogu. Najbolje je upotrijebiti popraviti kašnjenjecement-pijesak mješavina, ali šipke treba prethodno obraditi s bitumen-based izolacije ili hidro-staklo izolacija.


Čim se otopina osuši, možete postaviti pod od drvenog poda. Lagovi su podešeni na istu razinu zbog činjenice da je otopina za njih prilagođena već tijekom ugradnje, čime se dobiva potreban oblik. Najbolje zvučno izolacijsko pričvršćivanje je ono pod kojim je ugrađena antivibracijska obloga.

Ugradnja trupca na nečistoću

U privatnoj kući mogu se izraditi drveni podovi na tlu na trupcima kako slijedi:

 1. Za početak, tlo je nabijeno. Najjednostavniji način da se široka ploča prikupe u dnevnik i učvrsti ručke za praktičnost.
 2. Zatim se na mjestu nalazi obilježavanje kako bi se odredile točke na kojima će se zaustaviti potporni stupovi ispod zaostataka (za više informacija: "Kako se koriste stupovi ispod zaostataka poda"). Ekstremni oslonci spajaju se s temeljima kuće, slijevaju se u susjedne prostore. Međutim, razmak između prvih zaostataka i zidova prostorije treba biti od 5 do 20 centimetara.
 3. Svaki stupac je stvoren s vlastitom četvrtastom podlogom 40x40 centimetara. Visina takvog improviziranog temelja trebala bi biti od 20 centimetara, ali na površini tla dovoljno je imati samo četvrtinu te vrijednosti.
 4. Razina stupova se kontrolira pomoću zategnutih kabela, a temelj se ulijeva u prethodno izrađenu udubinu. Na površini je ispunjena otopina sačuvanaizgrađena oplata. Moguće je povećati čvrstoću podupirača ojačavanjem lijevane otopine šipkama debljine 8 mm.
 5. Nakon stvrdnjavanja otopine, stupovi se polažu iz opeke, na koju će se polagati trupci. Važno je da se između betona, stupova i zaostataka postavi hidroizolacijski krovni sloj.
 6. Moguće je popraviti logove na postovima po uglovima, na prethodno izrađenim ugrađenim nišama, itd. Razlika u visini između ugrađenih zastoja ne smije biti veća od 1 milimetra po metru duljine.

Izgled izolacije

Kao što je gore spomenuto, konstrukcija drvenog poda na trupcima podrazumijeva upotrebu sloja izolacije koji se uklapa u praznine između trupaca. Popularno za korištenje u ove svrhe: mineralna kupka, ekstrudirana polistirenska pjena, penoizol, piljevina itd.


Zastoji instalirani na bazi tla, kompliciraju proces polaganja izolacijskog sloja, jer se materijal montira na grubu bazu stvorenu na njima. Hidroizolacijski sloj je fiksiran ispod zaostataka ako je u tom dijelu poda niska vlažnost i postoji opasnost od vlage koja se kondenzira na drvu i deformira.

Polaganje šetališta

Počinje oblaganje podova iz kuta najudaljenijeg od ulaznih vrata. U slučaju ekspanzije ploča za vrijeme grijanja, oko cijelog prostora ostaje razmak od centimetra. Postavljene ploče okomite na zaostajanje nosača. Tada će se jaz zatvoriti.lajsna, a premaz će biti zaštićen od mogućih deformacija.


Ispravan postupak polaganja, proizveden bez odstupanja od tehnologije, omogućit će postizanje trajnog premaza koji se može koristiti i kao baza i za naknadne obloge s konvencionalnijim materijalima.


Rezultat

Poštujući pravila polaganje log i ploča podnice, možete dobiti kvalitetan drveni pod, kako u privatnoj kući iu stanu. Bolje je izgubiti 7-10 centimetara od visine sobe, ali postati vlasnik kvalitetnih podova. U slučaju poteškoća u jednoj fazi instalacije, uvijek možete kontaktirati stručnjake koji će preuzeti odgovornost za sva mjerenja, izračune, izbor materijala, naknadnu ugradnju, kao i dati savjete o radu rezultirajućih podova.