Zvučna izolacija drvenog poda s dokazanim primjerima

Izolacija prostora od vanjskih podražaja je vrlo važna. Ako je prije svega naglasak na poboljšanju toplinske izolacije, sljedeći korak je postizanje maksimalne zaštite od buke koja dolazi izvana. Pogotovo se problem javlja u privatnim kućama s drvenim stropovima, jer drvo savršeno prenosi zvučne valove.


Zapravo, bilo kakve fluktuacije će teći kroz stablo unutar sobe i donijeti neugodu vlasnicima. Što se tiče betona i cementa, konstrukcije od njih ne dopuštaju da zvuk prođe i smatra se prvotno savršeno izoliranim. Dakle, članak će se baviti takvim postupkom kao zvučna izolacija drvenog poda: nijanse, pravila i algoritam za instalaciju po podu.

Značajke instalacije zvučne izolacije

Važno je zapamtiti da se zvučna izolacija montira tijekom faze izgradnje pri polaganju podova određene etaže. Ako zaboravimo na ovaj trenutak, onda u budućnosti, ako je potrebno, izolirati podove morat će obaviti demontažu premaza, što će dovesti do dodatnih troškova i povećati vrijeme rada.

Važno je znati da je zvučna izolacija poda u drvenoj kući napravljena pomoću različitih materijala koji se biraju ovisno o potencijaluizvori buke u kući:

  • šok grupa: koraci, udarci, udarci po podu itd.;
  • zvukovi akustične prirode: TV, zvučnici, ljudski glas itd.;
  • zvukove koje stvara sama zgrada (strukturna): škripanje podnih dasaka, zvižduk vjetra itd.


Uzimajući u obzir ovu mogućnost, možete se unaprijed pripremiti za kupnju građevinskog materijala i uštedjeti vrijeme na njihovom izboru. Najbolje ih je kupiti u specijaliziranim prodavaonicama, jer su proizvodi predstavljeni na najvišoj razini. Snimanjem pripremljenog dijela poda nakon estriha i izradom potrebnih mjerenja, možete dobiti pomoć od prodavatelja u odabiru materijala.

Prva faza

Polaganje podnih obloga provodi se ugradnjom više pričvrsnih elemenata i spojnih elemenata koji kombiniraju podnu i drvenu konstrukciju. Svaki takav kontakt je dodatni predmet koji reflektira zvuk, što pridonosi brzom prodiranju zvučnog vala u unutrašnjost. Stoga, u posljednje vrijeme, kao što je pitanje kao zvučna izolacija poda na trupaca je dobio najveću popularnost i njegovo rješenje je da koristite meke vlaknaste strukture.


Zvučna izolacija spojeva i učvršćenja vrlo je važna, budući da su primarni izvor zvukova, a njihovo posebno mjesto određuje smjer buke ne samo sa strane od njih i prema gore ravno u sobu. Potrebno je započeti s radom već uzimajući u obzir namjeravanu skupinu.stvaranje buke. Izravnost podne obloge izravno će postići maksimalnu učinkovitost u slučaju već obrađenih elemenata kroz koje se ostvaruje kontakt s podlogom.

Ugradnja drvenog poda prvog kata

U slučaju niže razine zgrade potrebno je započeti rad na zvučnoj izolaciji istovremeno s rasporedom estriha. Vrlo često, materijal je odabran na takav način da kombinira kvalitete izolacije i prigušivača buke. Prednost ovog materijala nije samo u učinkovitosti različitih funkcija koje se izvode, nego iu smanjenju troškova.

U vezi sa svim navedenim, proces zvučne izolacije se obično izvodi istovremeno s polaganjem izolacije u podu, a ponekad i korišteni materijal obavlja obje funkcije. Ako je materijal jednosmjeran, onda neki stručnjaci preporučuju da se stavi pod završni premaz (parket, laminat, itd.).

Takva mjera će minimizirati buku iz bilo kojeg otkucaja, zvukove distribuirane zvučnicima različitih uređaja ili samo glasan glas. U tu svrhu, nakon lijevanja, na njega se postavljaju ploče od plute ili ploče od vlakana, vrlo čvrsto jedna uz drugu, ali bez spona (čavli, vijci, itd.), Budući da su metalni dijelovi dodatno pojačanje zvučnog vala.


Rezultat je "plutajući" premaz na koji se polaže zid od glavnog eksploatiranog materijala (podna oblogana gornjem katu). Pod njim će zapravo postojati dvostruki sloj izolacijskog materijala: izolacijski i nadgradni dio.

Ugradnja poda gornjih katova

Kat gornjih katova (prvi strop) je okvir greda i podova koji su pričvršćeni na rešetke građevinskog okvira. Tijekom gradnje, donja površina će biti obrezana kao strop, a na drugom katu morat će se polagati odabrani podovi.

Za razliku od zvučne izolacije drvenog poda na kašnjenju prvog kata, proces izgleda malo drugačije na gornjim razinama. Prije svega, svi spojni čvorovi su položeni s valjanim izolatorima i zvučnim izolatorima. Konkretno, grede i podove treba pokriti filcom kako bi se poboljšala sigurnost od požara.

Glavni zadatak tijekom zagrijavanja drugog kata je suzbijanje buke koju će sama građevina proizvesti nakon određenog razdoblja rada kuće. Problem je u tome što grede i podovi imaju tendenciju isušivanja, a to je ispunjeno škripanjem pri hodanju na gornjim katovima. Pokrivanje stabla u izolaciji može potisnuti ovu vrstu buke. Vidi također: "Izrada poda drugog kata na drvenim gredama vlastitim rukama."


Najpopularniji način za uklanjanje takve buke je raspored "drugog stropa". U stvari, ovaj dizajn je popularan strop u mnogim domovima, ali se razlikuje u tomeima dvije drvene ploče materijala koji apsorbira zvuk.

Ovaj postupak se izvodi u sljedećem redoslijedu:

  • na vrhu rešetke greda i podova postavlja se jedan list s dimenzijama koje odgovaraju površini prostora i izrađene su od unaprijed odabranog materijala;
  • zatim se ispod njega postavlja po obodu građevinskog materijala odabranog kao zvučni izolator s maksimalnim punjenjem šupljina;
  • drugi list zatvara neobičnu membranu odozdo i zapravo ispada "sendvič" od dvije drvene ploče sa slojem izolacije.

Ovaj dizajn ne dopušta različite buke. Kako bi se izbjeglo stvaranje vibracija ovog dizajna s različitom snagom, fiksira se oko oboda zidova zgrade s posebnim vješalicama. Bit će pouzdanije kupiti gotovu konstrukciju, jer se moraju koristiti specifični materijali, a korištenje jednostavnih metalnih elemenata, kao što je već spomenuto, jednostavno je neprihvatljivo.


Ova metoda ima mnogo varijacija koje se razlikuju u vrstama materijala koji se koriste. Još jedan pozitivan aspekt je da dizajn ne kvari estetiku podova, što znači da vlasnik može sigurno fotografirati svoju kuću i pokazati se rođacima i prijateljima.

Odabir materijala

Kao što je već spomenuto, odabir materijala provodi se u skladu s potencijalnim izvorima buke.

U tom smislu vrijedi razmotriti sljedeće vrste:

  • staklena vunaje višenamjenski materijal koji istodobno obavlja funkciju izolacije i smanjenja buke;
  • vuna s bazaltnim vlaknima - izvrstan zvučno-izolacijski materijal, visoke popularnosti zbog velike otpornosti na vatru i vlagu, kao i zbog dobre zaštite izravno od raznih udarnih zvukova;
  • filc- materijal jedinstvene strukture koji olakšava polaganje u sve šupljine ispod podne obloge, što uzrokuje visoku toplinsku izolaciju i smanjenje buke. Međutim, postoji i nedostatak u obliku visokog rizika od požara, koji se eliminira kemijskom obradom;
  • materijal od pluta- osigurava maksimalnu zvučnu izolaciju pri polaganju ispod vanjskih podova.

Svi ovi materijali se mogu kombinirati jedni s drugima, jer neki pomažu u uklanjanju praznina i pukotina koje snižavaju toplinske karakteristike prostorije, dok druge obavljaju tako važnu funkciju kao izolacija drvenog poda na trupcima, što će omogućiti korištenje materijala što je moguće raznovrsnijim. Vidi također: "Što zvučna izolacija materijala za pod će pomoći riješiti buke."

Ishod

Naravno, takav posao možete napraviti i sami, ali je isplativije tražiti pomoć profesionalaca. Ako je izbor pao na samostalan rad na zvučnu izolaciju i izolaciju zgrade, onda je potrebno slijediti sve savjete i materijalne zahtjeve navedene učlanak.