Parna brana u drvenoj kući: materijali i dijagrami


Specijalizirane parne barijerne membrane izvorno su razvijene za višeslojni sustav krovne izolacije. Materijal je pokazao izvrsne karakteristike, pa se i aktivno koristio za pod.

Zašto mi je potrebna parna brana

Najprije ćemo razumjeti što je parna brana. Nažalost, mnogi to shvaćaju kao sloj tkiva koji osigurava potpunu izolaciju poda ili zidova od vode i njezinih para. Koristeći ovu pogrešku, beskrupulozni prodavači i obrtnici predlažu zamjenu specijaliziranog proizvoda običnim polietilenskim filmom, tekućom gumom i drugim analozima, koji su prikladniji za naziv "vodonepropusnih materijala".

Parna brana je dvoslojni ili višeslojni sintetički materijal - posebno perforirana membrana s selektivnom propusnošću. Jednostavno rečeno, platno u jednom smjeru dopušta paru ili plin, au drugom - ne. U praksi se to očituje u sljedećem:

 • "kondenzat" koji se formira uklanja se iz izolacije i drvenog okvira;
 • sprječava prodiranje česticatoplinski izolator u dnevnoj sobi;
 • održava se normalna razina vlage u drvu, što omogućuje izbjegavanje stvaranja rose, razvoj truleži, plijesni, gljivica.
Struktura osnovnog sloja parne brane pod mikroskopom.

Pri radu s podom proizvod se instalira u zatvorenom prostoru. Jedna strana parne brane je gruba (naslagana na izolaciju), druga (vanjska) je glatka, zadržava kondenzat za njegovo naknadno isparavanje.

Složenija "verzija" je hidro-parna zapreka. Ovaj višeslojni materijal zahvaljujući posebnoj strukturi perforacije i pomicanja slojeva doprinosi izmjeni plina, izvlači paru izvana, ali ne dopušta da voda ulazi u dizajn "izolacijski-drveni okvir". To znači da štiti elemente od atmosferske vlage, kondenzata, kao i vode nastale na površini vodopropusnih podloga (uključujući kao posljedicu kapilarnog usisavanja ili u prostorijama s visokom vlagom).

Uočavamo još jednu karakterističnu značajku difuzijske parne brane. Materijal tijekom ugradnje zahtijeva zračni razmak, dok se vodootporna ploča može polagati bez sloja zraka, blizu. Na primjer, na bazi šperploče za tim, itd.

Vrste materijala za sprječavanje isparavanja

Mnogi proizvodi za parne brane zastupljeni su na ruskom tržištu. Najzanimljivije profesionalne serije, kao što su Ondutis, Izover, Izospan i drugi. To je raspon materijala koji se razlikujunamjena, gustoća, sastav, perforacijska struktura i drugi parametri. I naravno, parna brana na podu u drvenoj kući ili "pitu" treba biti izrađena od platna različitih svojstava.

Difuzijske membrane su sljedećih tipova:

 • Standardna parna brana je polipropilenski dvoslojni materijal koji služi kao zaštita za konstrukcijske elemente i izolaciju od zasićenja vodenom parom koja dolazi iz zgrade. Montira se u zidove i stropove, sprječava prodiranje vlakana u izolaciju prostora, prašinu, prljavštinu.

Parna brana.

 • Kompleksna vodonepropusnost visoke gustoće je dvoslojna tkanina namijenjena zaštiti drvenog poda od vode nastale na betonskoj ili zemljanoj podlozi.
 • Paro hidroizolacija povećane čvrstoće s poboljšanom površinom protiv kondenzata. Ovaj se materijal koristi u građevinarstvu i unutarnjem uređenju kako bi se drveni elementi i toplinski izolator zaštitili od prodiranja vodene pare iz prostorije. Glavni cilj primjene - mansarda, preklopi na podovima i krovni prostor.
 • Pojačana vodonepropusnost pare standardna je dvoslojna tkanina ojačana trećim slojem - polipropilenskom mrežom. Koristi se za sve vrste podova, uključujući podrume, kao i premaze na vlažnim područjima.

  Ojačana parna brana.

 • Materijal za vodonepropusnost od vjetra s metaliziranom refleksijompovršina je polipropilenska membrana visoke čvrstoće nazvana folijom ili poliesterskom tkaninom. Upotrebljava se kao podloga za ugradnju sustava mekog podnog grijanja (grijaće ploče za grijanje, IR grijanje). Ona se razlikuje od uobičajene hidroizolacije manje pora.

  Hidroizolacija vjetrom.

Tako se proizvode 4 vrste barijernih materijala:

 • Parobaryer;
 • Paro-hidroizolacija;
 • Hidroizolacijsko platno;
 • Vodonepropusnost vjetra.

Kao analog parne brane, možete koristiti uobičajenu gustu polietilensku foliju ili pjenasti PE, ali samo s uređajem od mineralnih podova. Na primjer, ispod cementnog estriha na betonu ili tlu. Ne zaboravite da drveni elementi, kao i mineralna izolacija, zahtijevaju prisilnu ventilaciju ili prisutnost ventilacijskog otvora.

Umjesto profesionalne termo-parne hidroizolacije, prikladan je folijski polietilen ili metalizirani polipropilenski film. Uvjeti uporabe su isti - bez drva, samo cementa, betona, žbuke itd.

Ugradnja parne brane na podu u drvenoj kući

Nosiva konstrukcija može biti različita: preklapanje između negrijanog potkrovlja i dnevnog boravka, međukatni konstrukti, podovi za beton, tlo, trupci i još mnogo toga. U svakom slučaju, preporuča se upotreba visoko specijaliziranih materijala, jer će to omogućiti formiranje ispravnih i,najvažnije, trajna struktura. Razmotrite opcije.

Pod je postavljen na gredama preko nečistoće

Karakterizira ga značajna temperaturna razlika u potpolju i sobi.

Shema uređaja poda na gredama u drvenoj kući.

Kao što znate, zbog razlike u temperaturi nastaje kondenzat. Ako je ispod podnog gaza nezagrijan podrum ili postoji prostor do visine podruma između nosivih greda i tla, tada je zadatak gospodara da formira takvu "kolač" tako da kondenzirana vlaga ne prodire u konstrukciju, ali drvo i izolacija mogu "disati". Zapravo, potrebno je spriječiti vlaženje izolatora i drva. Prema tome, parna brana drvenog poda mora biti raspoređena na sljedeći način:

 • Šipke za lubanje se slažu na grede, ploče ili OSB ploče obrađene zaštitnim spojevima (na njih se postavljaju vatro-bioprotektivni, antiseptički, vodoodbojni).
 • Postavljena je vodonepropusna membrana (glatka strana prema mineralnoj vuni) ili hidroizolacijski materijal montiran na zidove. Imenovanje - sprječavanje namokaniye grijača. Trake od tkanine ili filma fiksiraju se spajalicama na drvene elemente. Instalacija se izvodi s preklapanjem od 15-20 cm, spojevi se lijepe ljepljivom trakom. Parna hidroizolacijska membrana bolje je od jednostavne hidroizolacije, ali košta mnogo više.
 • Postavljene su ploče od mineralne vune ili bilo koje druge izolacije s koeficijentom propusnosti pareiznad nule (ekovoda, toplinska izolacija, isoplat).
 • Na toplinski izolator (npr. Izospan B ili Izospan D, itd.) Postavlja se zaštitna membrana od parne pare, pričvršćena konzolama na trupce. Između tepiha i parne brane trebala bi biti zračni razmak od 3-5 centimetara.
 • Na pripremljenu izoliranu podlogu montira se podna ploča ili bilo koji materijal za modularne estrihe (iverica, OSB, GVL itd.).

Pod u nezagrijanom potkrovlju ili potkrovlju opremljen je na sličan način uz male izmjene. Zadatak je napraviti toplinski prekid hladnog zraka krovnog prostora i toplinu životnog prostora. Umjesto hidroizolacije, na šivanje na stropu se postavlja parna brana ili parna brana s površinom protiv kondenzata. Instalacija se također izvodi s preklapanjem od 15-20 cm, spojevi i spojne točke na ogradama pričvršćuju se ljepljivom trakom.

Podni podovi

U isto vrijeme, sobe s istom radnom temperaturom se preklapaju. Osnovna zadaća parne brane između podova je spriječiti prodor toplinski izolirajućih vlakana u stambeni prostor, kao i održavanje normalne razine vlage u drvu. Prema preporukama proizvođača, shema podnog pita trebala bi biti kako slijedi:

Šema podnih obloga u drvenoj kući.

 1. Pavao;
 2. Paro-hidroizolacija;
 3. toplinski izolator;
 4. Counter Ruts;
 5. Grede;
 6. Nosač - podnožje stropnih ploča, OSB, iverica;
 7. parna brana;
 8. Unutarnje uređenje.

Instalacija se izvodi glatkom stranom prema izolaciji, potrebno je formiranje preklapanja i razmaka ventilacije. Ako je soba klasificirana kao mokra, tada se odabire parna brana s visokom površinom protiv kondenzata. Osim toga, prilikom polaganja spojeva membrana i spoja sa zidovima mora se zalijepiti ljepljivom trakom.

Ugradnja sustava podnog grijanja

Konstrukcija podnog grijanja uključuje ugradnju tepiha za grijanje ili infracrvenih sustava podnog grijanja pod:

 • završni premaz položen na plutajući način (parket, laminat);
 • podne pločice ili porculanske kamene ploče, složene na vlažnim mjestima.

Postavljanje pločica na infracrveni sustav podnog grijanja.

Proizvođači preporučuju instalaciju pregrade za toplinsku paru s reflektirajućom stranom na grijaći element. Međutim, ovdje možete uspješno koristiti uobičajene folije izolon ili EPPS, trošak koji je 2-5 puta manje od membrana konkurenta.

Konačna shema rada je sljedeća:

 1. Gruba baza
 2. Reflektirajuća hidroizolacija pare;
 3. Sustav podnog grijanja, uzimajući u obzir karakteristike korištenog tipa (na primjer, infracrveni tepisi ne mogu se montirati pod teškim namještajem);
 4. Završni podovi

Sumirajući, napominjemo da je puna zamjena membrana za parne brane selektivnom propusnošćubr. Jeftini pandani su poprilično hidroizolacija, isključujući bilo kakvu difuziju plinova, pare ili vode.

Savjet! Ako vam je potreban serviser, postoji vrlo pogodna usluga za njihov odabir. Samo pošaljite u donjem obrascu detaljan opis posla koji treba obaviti i dobit ćete ponude s cijenama od građevinskih timova i tvrtki. Recenzije o svakoj od njih i fotografije s primjerima radova možete vidjeti. BESPLATNO je i neobvezujuće.
dobro oglašavanje
Najčitanije