Shema kolektorskog poda - kako sve treba raditi

Instaliranje grijane poda je vrlo skupa stvar, jer morate potrošiti novac ne samo na krugovima grijanja ugrađenim u podu, već i na dodatnu opremu koja osigurava normalan rad sustava grijanja. Takva oprema su razdjelnici, pumpe, ventili i senzori. U ovom članku ćemo reći kako prikupiti kolektor za toplu podu samostalno, štedi novac.


Što je toplokatni kolektor

Razdjelnik - skup dijelova koji vam omogućuje kontrolu rashladnog sredstva: pomiješajte i raspodijelite tekućinu iz paralelnih prstenova grijanja. Veliki poprečni presjek i mala brzina omogućuju miješanje vrućeg rashladnog sredstva iz kotla i tople vode iz cijevi za grijanje, što omogućuje izjednačavanje temperature rashladnog sredstva s željenim vrijednostima.

Kako bi se povrat (hlađena voda iz krugova u podu) i tople vode ispravno miješala na željenu temperaturu, na sustave su ugrađeni različiti senzori: osjetnik temperature vode, vanjski senzor topline i senzor za mjerenje tlaka unutar sustava. Senzori daju informacije ventilima koji miješaju rashladnu tekućinu. Prijemnik podnog grijanja s pumpom i poseban senzor mogu pratiti tlak u sustavu.


Za boljeRazumjeti princip rada i potrebu za ovim sustavom, obratite pozornost na sljedeći primjer: kuća je priključena na sustav podnog grijanja kotla, radijatora za grijanje i tuš. Za tuširanje je potrebna topla voda na temperaturi od oko 70 ° C, radijatori za grijanje zahtijevaju rashladnu tekućinu s temperaturom od 75 ° C, a za podno grijanje je potrebno samo 50 ° C tako da temperatura podne obloge ne prelazi sanitarni standard od 30 ° C.

Kao što možete vidjeti, nemoguće je izravno povezati sve potrošače tople vode s bojlerom, stoga je potreban kolektor za pod u toploj vodi, koji će hladiti vodu za sustav, a za normalan rad duljih krugova potreban je dodatni tlak koji osigurava crpka. Vidi također: "Optimalna shema za povezivanje grijanih podova - što je pravi izbor."

Detalji o kolektoru

Za stabilan rad jedinice za miješanje trebat će vam:

 1. Ventil za miješanje, o kojem ćemo govoriti u nastavku;
 2. Crpka koja vam omogućuje kontrolu tlaka vode (više detalja: "Kako odabrati pumpu za pod tople vode - razlike u detaljima");
 3. ventili za zatvaranje i balansiranje;
 4. senzori: manometri i termalna glava s termometrom;
 5. Zrak koji se nakuplja u sustavu ometa stabilan rad, stoga ga mora odzračiti ventilacijski otvor.
 6. Trebat će vam razni vodovodni priključci: T-komadi, okovi, itd.

Ventili za miješanje

Postoji ukupno dva tipa miješajućih ventila, kojiugrađen u čvor kolektora za podno grijanje: dvosmjerni i trosmjerni ventil. Razlikuju se u principu svoga rada, što je vrijedno spomenuti detaljnije.

Kako dvosmjerni ventil:

 1. Toplinska glava s temperaturnim osjetnikom mjeri zagrijavanje rashladnog sredstva koje ulazi u strujne krugove;
 2. Ako temperatura vode premaši normu, termalna glava zatvara ventil kako bi smanjila protok vruće vode;
 3. Ako je temperatura rashladnog sredstva niža od potrebne, ventil se otvara i količina tople vode u krugu se povećava.


Kao što možete vidjeti, rad dvosmjernog ventila je kontrola protoka vruće vode, dok je povratni tok konstantan protok. Ovaj ventil ima mali protok, što osigurava glatko podno grijanje. Ako je soba u kojoj ćete instalirati grijani pod je manje od 200 četvornih metara, onda možete sigurno koristiti ovaj miješanje ventil.

Potrebno je napraviti digresiju i dati savjet: prilikom spajanja miješajućeg ventila na razdjelni razvodnik za grijani pod, treba ga ugraditi preko odvojive spojke, što će omogućiti buduću zamjenu ako se ventil pokvari.


Rad s trostrukim ventilom:

 1. Trosmjerni ventil istovremeno balansira povratnu i toplu vodu iz kotla u sebi kroz obilaznicu;
 2. Unutar ventila nalazi se poseban ventil postavljen okomito na cijev.s toplom vodom i povratkom;
 3. Položaj ovog ventila se mijenja, što regulira konačnu temperaturu nosača miješane topline.

Takav ventil je idealan za velike sustave grijanja, na primjer, gdje se koristi nekoliko krugova grijanja odjednom. Također se preporuča ako grupa kolektora za podno grijanje može automatski regulirati temperaturu vode. Da bi sustav radio automatski, servo pogoni su postavljeni na ventil, koji se kontrolira senzorima vremena i temperature.


Trostruki ventil ima dva nedostatka:

 1. Promjena temperature poda je prilično dramatična;
 2. Zbog velikog kapaciteta protoka, vrlo je teško regulirati temperaturu, jer čak i mala promjena položaja ventila može dovesti do velikih temperaturnih promjena. Vidi također: "Kako mikser za zagrijani pod i za što služi?"

Je li vrijedno automatizirati sustav

Prije svega, razgovarajte o vremenskim senzorima. Oni vam omogućuju da podesite temperaturu rashladnog sredstva, na temelju temperature izvan prozora vašeg doma. Mogli biste to učiniti sami, ali mraz dolazi neočekivano, na primjer, kada spavate, pa kuća može postati jako hladna ujutro, upravo u takvim situacijama da vam vremenski senzori neće dopustiti da se zamrznete.


Vremenski senzori se često ugrađuju s toplinskim senzorima u zatvorenom prostoru, koji pomiču ventil za 1/20 dijela,ako je temperatura u kući niža od potrebne.

Skupni kolektor

Odabirom svih dijelova sustava grijanja možete nastaviti s montažom. Možete instalirati mikser u vanjski ili unutarnji ormarić, ali imajte na umu da se u vanjske ormare može ugraditi samo sustav širine do 16 cm.


Shema kolektora toplog poda prikazana je na fotografiji. Pažljivo ga pročitajte i izgradite svoj sustav prema ovoj shemi.

Zaključak

Kolektor je nužna stvar za uređenje sustava grijanja u kući, samo vas cijena može uplašiti, ali spajanje grijanog poda na kolektor značajno će smanjiti troškove za grijanje vode.