Kako napraviti grubi pod na tlu - shema, uređaj, ispuniti

Za temelje trake i niske rešetke, proračun za izgradnju može uštedjeti grubi estrih na tlu umjesto da se preklapa na gredama ili PC pločama. Izrađuje se u skladu sa standardima izgradnje zajedničkog pothvata 31-105. 2002. (okvir energetski učinkovitih kuća, stavak 5.6).

dizajn poda na tlu

U SP 31-105 navedena je minimalna dopuštena konstrukcija tla:

 • sloj koji se širi 10 cm (pijesak ili drobljeni kamen treba zbiti pomoću vibrirajuće ploče u slojevima);
 • polietilenski film od 15 mikrona;
 • Betonski estrih od 5 cm.

Konstrukcija poda na tlu u skladu sa SP 31-105.

U praksi se dizajn kolača nadopunjuje sljedećim elementima:

 • podnožje - estrih na temeljnom sloju, koji omogućuje zaštitu vodonepropusnosti od rupica s ruševinama i pouzdano zatvaranje spojeva;

  Posteljina za pod na tlu

 • izolacija - polistirenska pjena visoke gustoće ekstrudirane marke EPS ili XPS;
 • ojačavajuća mreža - sprečava uništavanje betona od vlačnih opterećenja u potplatu podloge uz tlo;
 • prigušni sloj - obično pjenaste polistirenske trake postavljene na rubu, duž oboda čahure, roštilja ili temelja;

  Traka za prigušivanje.

 • topli pod - smanjuje gubitak topline unutar konstrukcije, povećava udobnost rada zgrade.

  Topli pod unutar poda na tlu.

Međutim, čak i ovaj uzorak pite na tlu nije konačan. Na primjer, skupi ekspandirani polistiren često se zamjenjuje ekspandiranim glinenim betonom, kombinirajući dva sloja (ne preporučujemo to, ispod je objašnjeno zašto). U idealnom slučaju, temeljni premaz na tlu treba biti izliven između elemenata temelja. Međutim, često ga podržavaju teške pregrade ili unutarnji nosivi zidovi. Stoga, na mjestima ovih zidnih konstrukcija poda na tlu ojačana rebra:
 • povećanje debljine konstrukcije - razmaci se stvaraju u sloju izolacije, tako da beton od ekspandirane gline ili beton dospijeva do donjeg sloja;
 • uređaj od dva pojasa za pojačanje - unutar učvršćivača nalazi se okvir za ojačanje koji je čvrsto vezan žicom uvučen u donju rešetku.

Ojačanje poda uz tlo ispod pregrade

Važno! Na mjestima teških samostalnih građevina (kamin, unutarnje stubište, štednjak, oprema za pumpanje ili kotao težine 400 kg ili više) bolje je ne riskirati. Potrebno je izgraditi poseban temelj i spojiti ga s podom na tlu kroz prigušni sloj.

Prilikom popunjavanja poda ima još nekoliko nijansina glinastom tlu ili običnoj mješavini s drobljenim kamenim agregatom:

 • podizači inženjerskih sustava - okreću se s prigušnom trakom preko cijele visine glazure kako bi se smanjila strukturna buka unutar prostorije;
 • GKL pregradne stijene - gipsane ploče neizbježno će apsorbirati vlagu iz estriha tijekom sušenja, stoga se prije lijevanja postavljaju samo okviri od pocinčanog profila i oblažu GLC trakom do visine 10-15 cm, preostale površine se šive nakon što se pod osuši na tlu.

  Mogućnosti za spajanje estriha s zidovima.

Drenažu na zidu ili prsten treba izvesti u projektu vikendice. Međutim, čak i uz njegovu prisutnost, pješčani temeljni sloj je tehnogena zona, unutar koje je moguće kapilarno usisavanje vode u tlu. Stoga, umjesto pijeska, preporuča se korištenje drobljenog kamena u kojem je nemoguće povećanje kapilare vlage prema gore.

Pavao na vlastitim rukama

Čak i ako postoje informacije o konstrukciji podne torte na tlu, ostaje pitanje za pojedinog graditelja kada treba izliti estrih. Slijed rada može biti različit:

 • poda uređaja na tlu odmah nakon stvrdnjavanja temelja (roštilj);
 • nakon završetka izgradnje kutije i preklapanja zadnjeg kata.

Prva mogućnost je moguća ako se zgrada ne čuva zimi. Budući da će nakon vlaženja i smrzavanja beton od gline neizbježno puknuti, smanjit će se čvrstoća. Drugi je postupak poželjniji, jermjesto rada je zaštićeno od padavina, postoje zidovi na koje je pričvršćena prigušna traka ili vertikalno postavljena polistirenska pjena.

Zatrpavanje

Temeljni estrih na tlu mora biti oslonjen na ojačani osnovni sloj, budući da je svako slijeganje ispunjeno uništenjem. Stoga moraju biti ispunjeni sljedeći zahtjevi:

 • uklanjanje obradivog sloja - černozem sadrži organsku tvar, koja se pod betonom razlaže anaerobnim mikroorganizmima i opada u prvih 3 do 8 mjeseci eksploatacije poda;
 • slojevito zbijanje - 10-15 cm nemetalnog materijala ili prirodnog tla s minimalnim sadržajem gline (ilovača, pjeskovita ilovača) ulijevaju se u malu roštilj ili MLF; oznaka projekta.

Zbijanje materijala zapune za pod preko tla

Savjet! Ako se na lokalitetu nalazi plodni sloj dublji (0,8 - 1,2 m), volumen zemljanih radova i trošak nabave materijala za zatrpavanje dramatično će se povećati. U tom slučaju, preporuča se razmotriti mogućnosti preklapanja računala ili greda.

Mogućnost održavanja poda na tlu je nula, tako da su komunikacije razvedene u istoj fazi. Pod grijanom zgradom kanalizacija i vodovod ne mogu se zamrznuti, pa nema smisla zagrijavati ih. Kako bi se osigurala održivost inženjerskih sustava, komunikacije se polažu u cijevi većih promjera tako da mogu bitiBilo je to izvući i montirati nove kada izrađuje resurs i začepljuje se.

Čišćenje i hidroizolacija

Čak se i na suhim tlima preporuča uređaj za vodonepropusnost, budući da se razina podzemnih voda može s vremenom promijeniti, u tlu se nalazi voda u tlu. Izrađen je od filmskih ili valjanih bitumenskih materijala. Glavni problemi su:

 • na pijesku je teško zalijepiti spojeve vodonepropusnosti podne podne obloge na tlu;
 • oštre rubove ruševina koje probijaju materijale, ometajući kontinuitet sloja.

Zadaci su riješeni lijevanjem podloge debljine 3–5 cm bez armature. Ovaj spojnik također treba odrezati od temeljnih elemenata pomoću prigušne trake. Kako bi se uštedio proračun za gradnju, obično se koristi vitki beton B 7,5.

Obloga za hidroizolaciju.

Ako je temeljni sloj načinjen od ekspandirane gline (na primjer, cijena ovog materijala u regiji je niska ili vlasnik ima rezerve), upotrijebite drugu tehniku:

 • donji sloj je prekriven gipsanom mrežicom s malom ćelijom koja sprječava uspon ekspandirane gline;
 • površina je prolivena cementnim mlijekom, tako da površina nalikuje na ekspandirani glineni beton i nivelira se radi fuzije vodonepropusnosti.

Slična se tehnologija može koristiti i za ruševine, međutim, jeftinije je izravnati taj inertni materijal sa slojem pijeska, čija je debljina dvostruko veća od frakcija krša.

Shema podne izolacije na zemlji

U klasičnim tehnologijama, toplinska izolacija estriha u prizemlju se izvodi pomoću ekstrudirane polistirenske pjene visoke gustoće, koja se ne smeta pod opterećenjem. Ako nanosite keramsit, koji se smatra "toplim", trebat će vam mnogo deblji sloj. Nije prikladno raditi s ovim materijalom, budući da peleti imaju tendenciju plutanja, zasićeni su vlagom i dugo se suše u prostoriji.

Važno! Koeficijent toplinske vodljivosti ekspandirane gline = 0,1 W /(m * K), ekspandiranog polistirena = 0,04 W W /(m * K), tj. glina proširena 2,5 puta bolje provodi toplinu. Čini se da možete napuniti estrih deblji i napustiti izolaciju. Ali ekspandirana glina koristi se u mješavini s otopinom cementa (ekspandirani glineni beton), a njezina toplinska vodljivost je već 0,5 W /(m * K), što je 12,5 puta više od ekspandiranog polistirena. To znači da je za zamjenu sloja ekspandiranog polistirena debljine 5 cm potrebno ispuniti 62,5 cm debeli ekspandirani glineni blok, a komentari su, kako kažu, suvišni. Osim toga, glina je vrlo higroskopan materijal, a time i visoki zahtjevi na kvalitetu hidroizolacije.

Pod betonom su položena dva 5 cm sloja EPPS-a s offset spojevima poput opeke. Pod teškim pregradama, stvara se razmak u izolaciji za širinu zida, a kavez za pojačanje se postavlja unutar rezultirajućeg rebra za ukrućenje.

Ojačanje

Prizemni estrih na tlu nije temelj, ne doživljava opterećenja od sila uzdizanja. Stoga, jedan slojarmatura sa zavarenom žičanom mrežom od 3 - 5 mm, međutim, treba uzeti u obzir sljedeće:

 • potrebno je postaviti rešetku u zoni napetosti betona, tj. Bliže potplatu konstrukcije;
 • preporučeni zaštitni sloj je 1,5 - 2 cm, tako da je mreža postavljena na polimerne ili betonske jastučiće ugrađene na polistirensku pjenu.

Sl. 15 Uzorak armature

Sličan zaštitni sloj treba predvidjeti po obodu konstrukcije. Obično se koriste karte s veličinom ćelija od 10 x 10 - 15 x 15 cm, preklapanje je najmanje jedna stanica. Konture toplog poda smještene su na rešetki, pričvršćene na nju najlonskim stezaljkama.

Prigušni sloj i sjenčanje

Podna obloga odrezana je od zidova, podruma, roštilja ili temelja s prigušnim slojem. U tu svrhu, trake od polistirenske pjene postavljaju se na rubu duž oboda ogradnih struktura ili se površina zidova lijepi posebnom trakom po obodu. Visina amortizera bi trebala biti veća od debljine betona od betona, višak se kasnije odvaja pri ugradnji postolja.

Ugradnja prigušnog sloja.

Preporučljivo je da se pod temeljni sloj poda u jednom trenutku kako bi se osigurao maksimalni vijek trajanja. Međutim, u velikim prostorima većim od 50 m2potrebno je izraditi temperaturne spojeve polaganjem posebnog profila.

Temperatura zavarivanja.

Radi lakšeg izravnavanja, često se koriste gipsani signalni bljeskovi;mortovi za brzu ugradnju (npr. gips ili git za početak).

Smjesa je smještena između svjetionika, izravnanog pravilom. Bikovi ili ostaju ugrađeni u pod na tlo, ili se uklanjaju nakon određenog otvrdnjavanja, a oblikovane šupljine se pune betonom i ponovno poravnavaju. Površina se povremeno navlaži u prva tri dana kako bi se spriječilo pucanje.

Popunite svjetionicima.

Prema tome, može se izraditi gruba konstrukcija podne konstrukcije uz tlo sama, uzimajući u obzir dane preporuke.

Savjet! Ako vam je potreban serviser, postoji vrlo pogodna usluga za njihov odabir. Samo pošaljite u donjem obrascu detaljan opis posla koji treba obaviti i dobit ćete ponude s cijenama od građevinskih timova i tvrtki. Recenzije o svakoj od njih i fotografije s primjerima radova možete vidjeti. BESPLATNO je i neobvezujuće.
Dobro oglašavanje
Najčitanije