Koji grijaći kabel za podno grijanje je bolje koristiti i kako ga položiti

Sustav "toplih podova" snažan je konkurent ne samo za električne kamine i konvektore, već u nekim slučajevima i za centralno grijanje. Grijaći kabel za topli pod je montiran ispod poda dekorativni premaz, ne zauzimaju korisne površine i ne "sudjeluju" u unutrašnjosti sobe. I to je važno u uvjetima malih prostorija i nekih stilskih smjerova dizajna apartmana.


Prednosti sustava toplog poda

Električno podno grijanje odabire se u slučaju:

 1. Hladni podovi. Keramičke pločice - udoban, lijep materijal, ali hladan. Grijani pod uspješno uklanja taj nedostatak.
 2. Sanitarne prostorije s visokom vlagom. U kupaonicama, WC-ima i toplom podu pruža se suhoća i udobnost.
 3. Male prostorije s nemogućnošću instaliranja centralnog grijanja - hodnika, svlačionica.
 4. Odsustvo bilo kakvog drugog grijanja u kućama, kolibama ili za podno grijanje.

Kabel za podno grijanje ima visoku učinkovitost, pretvarajući gotovo svu električnu energiju u toplinu. Pravilna instalacija pomoću toplinske izolacije donjeg sloja smanjuje gubitak na gotovo nulu.


električnapodovi mogu biti opremljeni za programiranje na optimalan način rada. U tu svrhu koristite elektronički termostat. Dakle, električna energija se troši na najučinkovitiji mogući način, zagrijavajući podove u pravo vrijeme dana (na primjer, kada se kućanstva vraćaju s posla) ili (s dvostrukim tarifama za električnu energiju) troše ih tijekom razdoblja niže cijene (pročitajte: "Koliko struje troši topli pod - što utječe na potrošnju" ).

Grijanje podne površine stvara ravnomjernu temperaturu u prostoriji, što osigurava udobnost i nedostatak propuha.

Instalacija podnog grijanja je napravljena za bilo koju vrstu premaza (drvo, linoleum, laminat), dostupna je za domaće obrtnike - samo se trebate upoznati s uređajem i principom ovog korisnog uređaja. Gledanje fotografija korak-po-korak pomoći će čak i početniku da se nosi.

Napomena: čak i domaćica može rukovati pripremom površine, pričvršćivanjem i polaganjem poda vlastitim rukama. No, ožičenje, s nula znanja električne energije, bolje je povjeriti profesionalcima. Vidi također: "Električno podno grijanje - koje je bolje i praktičnije, odaberite zajedno."

Načelo rada

Grijaći element toplog poda je kabel. Može biti jednokrevetna ili dvostruka. Dvokomponentni dizajn može se sastojati od jednog grijanja, a drugog od energetskog ili oba grijanja.

Osim toga, postoje i samoregulirajući modeli koji zagrijavaju željenu temperaturu i zatim prestaju s grijanjem (ienergije) - nakon postizanja određene ocjene. Oni su znatno skuplji, ali ekonomičniji i sigurniji.


Međutim, pravilna instalacija osigurat će sigurnost od požara svakog sustava. Glavno je da je kabel za podno grijanje odgovarajuće snage. Specifična emisija topline od 17 do 21 W /m će osigurati dovoljno podno grijanje bez opasnosti za bilo koji dekorativni premaz.

Prilikom odabira sustava podnog grijanja provjerite je li sustav napajanja stana dizajniran za snagu od 2,5 kW, uz negativnu opciju, potrebno je instalirati zasebno ožičenje i automatsku sklopku.

Struktura grijaćeg elementa

Otporni grijaći kabel može se sastojati od jedne ili dvije žice. Dvojezgrene žice za grijanje lakše se ugrađuju. Jedna žica se grije, a druga je za napajanje. No postoje opcije kada su oba kabela grijaći elementi. Kabel je prekriven metalnim pletenicama i slojem zaštite od elektromagnetskog zračenja.

Treba imati na umu da su modeli s dva temeljna kruga grijanog poda nešto skuplji od jednožilnih. Otporna žica je idealan grijaći kabel za pod u estrihu. Sloj otopine održava toplinu dugo vremena, odvajajući je dok se soba hladi.

Samoregulirajući kabel - razlika ovog grijaćeg elementa u njegovoj sposobnosti da regulira oslobađanje topline s promjenom temperature okoline. Štoviše, pri različitim temperaturnim vrijednostima u određenim dijelovima poda, odgovarajući segment će se samo dodijelitipotrebnu količinu topline kako bi se postigao željeni rezultat ovog određenog područja poda.


Samoregulacijski sustavi skuplji su otporni. Osim toga, oni zahtijevaju posebnu kontrolnu opremu, koja je također skupa. Takvi se podovi često koriste kao pomoćno grijanje, jer nisu u stanju raditi prisilno.

Kabel za podno grijanje prodaje metar (u svici) ili montirana zmija na armaturnoj mreži (valjci, otirači). Za složene konfiguracije putanje grijanja, rešetka se može rezati (bez oštećenja žica za grijanje /opskrbu) i transformirati potrebne brojke u ravninu poda.

Sustav "topli pod" uključuje: kabel (prostirke), termostat (ručni ili programabilni), temperaturne senzore. Senzori temperature mogu biti unutarnji (smješteni između zavoja kabela) i vanjski - nalaze se u termostatu i nadziru temperaturu zraka u prostoriji.

Osim toga, trebat će vam pričvršćivači za pričvršćivanje kabela na pod, izolacija od folije kako bi se smanjio gubitak topline, podozetniki.

Montaža u betonski estrih

Polaganje grijaćeg kabela u spojnici osigurava ravnomjerno zagrijavanje podne plohe. Važno je promatrati debljinu sloja koju preporučuje proizvođač - obično ne više od 3 cm. Sloj koji je previše gust, zahtijeva mnogo energije, a tanak estrih neće moći dovoljno dugo skladištiti toplinu.


Radni nalog:

 • Da bi se smanjio gubitak topline na grubeizolacija s površinskim snopom.
 • Zatim pričvrstite grijaći kabel na površinu.
 • Postavite termostat, senzore. Spojite sustav na napajanje.
 • Ispitajte sustav pola sata.
 • Nanesite pripremljenu otopinu na vrh sustava.

Treba paziti da se ne ošteti i premjesti žica na topli pod.

Žbuka za estrih mora biti dovoljno elastična da čvrsto ispuni sve šupljine (više: "Polaganje toplog poda u estrih - kako to raditi ispravno"). Mjehurići zraka u zavojima žice negativno će utjecati na prijenos topline sustava.


Ako je prostor predviđen za popločavanje, grijaći kabel za podno grijanje može se instalirati u ljepilo za pločice. Potrebno je samo upotrijebiti mješavinu koju je proizvođač označio o mogućnosti uporabe za tople podove.

Napomena: ponekad se električni pod polaže izravno na stari estrih ili pločice. To je prihvatljivo kada nije moguće rastaviti stare slojeve. No, ne biste trebali zanemariti toplinski izolacijski sloj (neiskusni obrtnici prakticiraju ga kako bi smanjili visinu poda) - na kraju, gubici energije će koštati mnogo više nego što je razina poda nešto veća od željene.

Podno grijanje za drvene podove

Teže je urediti tople drvene podove, nego postaviti grijaći kabel u spojnicu. Međutim, težak posao vrijedi veliki rezultat - topla soba bez suhoće.i konvektivno kretanje zraka.


Tehnika izvršenja je sljedeća:

 • Donji dio je ispunjen izolacijskim materijalom.
 • Ojačana metalna mreža pričvršćena je u prostoru između zaostataka.
 • Grijaći kabel postavljen je na rešetku.
 • Na mjestima gdje kabel prolazi kroz zaostatke izrađeni su utori i izolirani su nezapaljivim materijalom - možete koristiti foliju, nabore za električne žice.
 • Montirajte sustav.

Nakon provjere toplog poda napravite instalacijske ploče.


Raznovrsnost korištenja toplih električnih podova, mogućnost ugradnje pod bilo kakvom završnom obradom povećava popularnost ovog sustava grijanja. Međutim, električna energija je skup resurs, pa biste trebali odabrati vrstu i učinkovitost sustava podnog grijanja u skladu s posebnim uvjetima rada i potrebama. I također nabaviti samo visokokvalitetne srodne materijale i pribor: toplinsku izolaciju, senzore, termostate.