Instalacija laminata za samostalni rad

Prirodni materijali kao podna obloga zamjenjuju se modernim. Prije nekoliko desetljeća birali su između parketa i linoleuma, a sada je razvijen novi tip premaza - laminat. Dopušteno je korištenje u spavaćoj sobi, dnevnom boravku, dječjoj sobi. Kako instalirati laminat ovisi o klasi i fizičkim svojstvima premaza.


Laminatna struktura

Svi znaju kako izgleda parket. Kako izgleda laminatni pod? Izgleda kao parket. A što se tiče tehničkih karakteristika, čak i premašuje takve materijale. Veliki plus je jednostavnost instalacije. Laminat lakši za postavljanje od parketa.

Laminat je papir s jakim zaštitnim slojem. Premaz nije zaštićen od vlage samo sa strane, tj. Tamo gdje su trake spojene.

Razmotrite kako izgleda laminat u rezu.


Sastoji se od sljedećih slojeva:

 1. Prozirni film otporan na habanje s numeričkim indeksom . Klase kao što su 31, 32, 33 mogu raditi 20 godina. Najotporniji na habanjeje klasa 34, koja može trajati više od 50 godina.
 2. Zatim slijedi papir impregniran smolom i slojeviti papir . Na nju se primjenjuje slika prema kojoj potrošači odabiru ovaj premaz.
 3. Ispod papira nalazi se noseći sloj, koji se sastoji od dovoljno guste ploče od vlaknastih vlakana impregniranih vodoodbojnim spojem . Ovdje se nalazi bravica koja je potrebna da bi se laminatne letvice spojile jedna s drugom. Takve karakteristike budućeg poda kao trajnost poda, toplinske i zvučne izolacije (čitaj: "Učinkovita zvučna izolacija poda ispod laminata, eliminiranje buke pomoću zvučne izolacije") ovisi o debljini, gustoći i kvaliteti ploče. Ako se odjednom neka vrsta laminatnog poda pogorša, onda brave olakšavaju njeno uklanjanje i promjenu na novu. Brave najviše kvalitete mogu izdržati maksimalno opterećenje od 1200 kg /m2 . Opterećenje od 700–900 kg /m2sasvim je prihvatljivo.
 4. Posljednji sloj je supstrat . Visoka je razina zvučne izolacije i potpune apsorpcije zvuka. Vidi također: "Kako postaviti fleksibilne laminate - primjeri iz prakse".

Pripremna faza polaganja laminata

Instaliranje laminata vlastitim rukama tek nakon završetka ožičenja, lijepljenja tapeta ili bojanja zidova. Prije instaliranja laminata treba pažljivo pregledati za prisutnost braka. To uključuje ogrebotine i strugotine koje se nalaze na površini lamela, pukotine brave, kao i oštećenje lakapokrivenost.

Osigurajte da je osnova za ugradnju laminata ravna i suha. Takav pod je dopušteno leži na linoleum, parket i ljepljene PVC podnice, dok je nemoguće spriječiti pojavu pukotina i delaminacije. Ako se beton koristi kao podloga za premaz, njegov sadržaj vlage ne smije prelaziti 2%.


Ni u kojem slučaju laminat ne smije biti postavljen na tepihe. Da bi se spriječilo škripanje gotovih podova, potrebno je postaviti laminat i podlogu od pjene između laminata i stare prevlake. Ako je osnova za polaganje laminata betonska, potrebno je izvesti hidroizolaciju. U tu svrhu na površinu se nanosi pravilna filmska ili polietilenska pjena.

Ako površina nije dovoljno glatka, mora se izravnati posebnim sastavom. Da biste to učinili, sve izbočine i nepravilnosti treba češljati, a zatim pod treba dobro usisati. Tada možete zaliti samonivelirajuću smjesu. U procesu izlijevanja potrebno je osigurati da nema nodula. Neophodno je kuhati smjesu nekoliko sati prije polaganja.

Metode ugradnje laminatnih podova

Postoje sljedeće metode za polaganje laminata:

 • metoda od daske prema dasci;
 • polaganje brava s klikom;
 • polaganje s bravama tipa "Lock";
 • korištenje adhezivnog sastava.


Jedna ili druga opcija odabire se ovisno o značajkama sustava dvorca, kao ikoristite ljepila ili styling bez njih. Razmotrite svaki način.

Polaganje s metodom daska-daska

Tehnologija polaganja laminata "daska za dasku" uključuje sljedeće radnje:

 • Ugradnja laminata iz najudaljenijeg kuta od ulaznih vrata počinje. Paneli bi trebali biti postavljeni paralelno s svjetlosnim fluksom koji dolazi iz prozora. U tom slučaju, ploče će biti paralelne sa zidovima. U prostoriji s kružnim oblikom treba voditi isključivo svijet.
 • Treba postojati praznine između zidova i laminata, čija se veličina izračunava prema sljedećoj shemi: za 1 m prostora postoji 1,5 mm razmaka, ali ne bi trebalo biti manje od 10 mm.
 • Potrebno je znati širinu posljednjeg retka. Da biste to učinili, izmjerite duljinu sobe, uzimajući u obzir praznine. Ako je nakon izvršenih izračuna širina posljednjeg reda bila manja od 5 cm, onda biste trebali rezati daske tako da se prvi i zadnji redak podudaraju po širini.
 • Uz zidove su postavljeni klinovi jednaki veličini razmaka. Vidi također: "Dijagonalna ugradnja laminata - kako pravilno postaviti."

Ugradnja laminata s bravama s klikom

Instaliranje laminata s ovom vrstom brave se obavlja bez upotrebe bilo kojeg alata.


Polaganje kako slijedi:

 • Uzmite dvije ploče. Druga ploča mora se držati u odnosu na prvu pod kutom od 30 °. Umeće se u krajnji žlijeb prethodne ploče. Zatim drugi panelpritisne na podnu površinu dok ne sjedne na svoje mjesto.
 • Što se tiče šavova prethodnog reda, završni šavovi trećeg reda moraju biti pomaknuti za 30-40 cm, a svaki sljedeći red počinje s komadom laminata koji je ostao iz prethodnog reda. Ali ako je ovaj dio manji od 4 cm, onda se preporuča uzeti novi komad jednak polovici ploče. Slaganje se vrši u šahovnici. To pridonosi ravnomjernoj raspodjeli tlaka na laminatu.
 • Podignite drugi red i postavite ga pod kutom od 30 ° u utor prvog reda sve dok ne čujete karakterističan klik. Vidi također: "Koje su vrste laminatnih brava - vrste i razlike?"

Postavljanje laminata s bravama "Lock"

Najekonomičnija opcija je samonosivi laminat s ovom vrstom brave. Tehnologija ugradnje podudara se s uputama za polaganje laminata s tipom brave „Klik“ s izuzetkom prve stavke.


U tom slučaju, povezivanje panela je izvedeno u horizontalnom položaju. Na suprotnom rubu ploče pričvršćena je drvena šipka, udarajući je čekićem, paneli su međusobno povezani. Mora se čuti karakterističan zvuk.

Montažni ljepljivi laminat

Ako odaberete laminat koji se uklapa s uporabom ljepila, onda kako bi uštedjeli ne biste trebali dobiti jeftin sastav. Trebate koristiti ono što proizvođač laminata preporučuje.

U tom se slučaju polaganje lameliranog poda obavlja plutanjemmetoda, tj. spajanje lamela izvodi se duž grebena i utora. Podnice nisu pričvršćene na podnožje.


Približna potrošnja ljepila za svakih 12 m2je 0,5 litara. Nanosi se s viškom cijele duljine utora svake sljedeće ploče. Zatim lagano tapkajte dok ne čujete karakterističan zvuk. Višak ljepila uklanja se vlažnom krpom. Spojevi su zaštićeni od prodiranja vlage. Ako je potrebno, premaz se može rastaviti.

Ne preporučuje se korištenje PVA ljepila. Dobar rezultat s njim neće biti moguće, najvjerojatnije, morat ćete kupiti novi laminat.

Hodanje po položenom pokrivaču će trajati oko 10 sati.

Korisni savjeti

Prije nego počnete polagati laminat treba ga odnijeti u prostoriju u kojoj je temperatura iznad 18 ° C, a vlažnost zraka je oko 75%.

Na zidu je razapet konopac, a vođen njime, prvi je red izravnan. Ako je zid u prostoriji neravnomjeran, tada se prvi red laminata mora izraditi duž njegove konture.

Ako se za rezanje laminata koristi uobičajena pila, lamele su okrenute licem prema gore, a ako je kružna pila okrenuta prema dolje.


Prva dva reda moraju se glatko uklopiti, jer se prilikom postavljanja svih sljedećih redova vode njima.

Laminirani podovi imaju izvrsnu zaštitu od prašine, samo im je potrebnausisavanje. Nemojte dopustiti mnogo vlažnog materijala. Ako se na njega iznenada nešto prolije, tekućinu treba odmah ukloniti s površine.

Ne preporuča se čišćenje ovog premaza uporabom abrazivnih sredstava za čišćenje, jer oni mogu ogrepsti gornji ukrasni sloj. Teški namještaj se ne smije pomicati po podu, što također može oštetiti dekorativni sloj laminata.


Ne postoji ništa teško u tehnologiji ugradnje laminata, tako da nije teško samostalno napraviti pod od ovog materijala. Ako se u procesu polaganja lameliranog poda pridržavali svih gore navedenih uputa, rezultat bi trebao biti izvrstan premaz koji će zadovoljiti oko mnogo godina.