Kako postaviti pod od ploča - korak po korak upute

Polaganje poda od prirodnog drva - to znači izabrati apsolutno ekološki i siguran materijal, koji će, štoviše, dati praktičnost i udobnost u uporabi. Radi se o kvaliteti, a također i zbog mogućnosti samonapajanja, da je dno daske poželjno mnogim potrošačima u njihovom domu.


Kako pravilno položiti drvene podove, kao i principe odabira materijala, raspravit ćemo kasnije u članku.

Vrste drvenih podova

Drveni pod možete opremiti u vašem domu iz sljedećih materijala:

 • Ploča od punog drveta.
 • Parket se sastoji od malih letvi s žljebovima i žljebovima.
 • Čvrsta parketna daska s masivnim drvenim bravama, čije su standardne dimenzije 0,5-2 m duljine i 1,8-2,5 cm debljine.
 • Lijepljena parketna daska - po izgledu i karakterizaciji vrlo je slična masivnoj ploči, ali se sastoji od nekolikoslojevi drva, od kojih je samo jedan od plemenitog drva (debljina mu je oko 5 mm). Unutarnji i stražnji slojevi izrađeni su od jeftinijih vrsta drva, pa je ovaj materijal jeftiniji od masivnog drvenog poda. Laminirana ploča sadrži najmanje 3 različita sloja furnira.

Odabir vrsta drva

Na odabir vrste drva prvenstveno utječe vrsta prostorije u kojoj će ležati, karakteristike mikroklime u prostoriji, očekivano opterećenje na podu i drugi uvjeti. Bor, ariš i smreka optimalno su prikladni za stambene prostore - dovoljno su izdržljivi, izdržavaju teška opterećenja, a koštaju mnogo manje od tvrdog drveta.

U isto vrijeme, nemoguće je ne spomenuti i takva stabla kao što su Aspen i hrast - takvo drvo može održati svoje performanse već nekoliko desetljeća.


Često, za ukrašavanje drvenih površina, birajte zaobljenu ili obrubljenu ploču koja ne treba dodatno poliranje (više: „Polaganje poda od zečje daske vlastitim rukama: lekcije specijalista“).

Što tražiti prilikom kupnje materijala

Prije polaganja podne ploče, trebali biste biti sigurni da su idealni za polaganje na pod. Prije svega, potrebno je provjeriti prisutnost mrlja, krhotina ili pukotina. Ako ih ima, materijal nije prikladan za uporabu na podu.

Kriteriji za odabir materijala su sljedeći:

 • Optimalna duljina platna je 2 m, u svakom slučaju ne manje, a ponekad i duže ploče su relevantne.
 • Stablo za polaganje na pod mora se temeljito osušiti. Ako se ploča suši, ona će se tijekom vremena deformirati, a sirovo drvo položeno na pod će izgubiti svoj izvorni oblik zbog isušivanja.
 • Zalihe podnih materijala moraju biti veće od onih koje zahtijevaju proračuni iz
  15%.
 • Potrebnu količinu drva treba nabaviti iz jedne serije, onda će postojati jamstvo da su sve sirovine podvrgnute istoj obradi, da imaju sličan uzorak i nijansu.


Imajte na umu da biste trebali ukloniti tvorničku ambalažu s ploče neposredno prije polaganja na pod kako biste izbjegli njezinu deformaciju.

Tehnika polaganja poda

Postoje dva načina polaganja podnih dasaka u kuću. Jedan od načina sugerira da je šetalište postavljeno na trupce, a drugo da se ploče polože na čvrstu podlogu (pročitajte: "Kako napraviti dasku u drvenim pločama: upute za ugradnju").

Koji god način da odaberete, trebat će vam određeni skup alata za rad:

 • konstrukcijska razina - kapanje ili laser;
 • odvijač;
 • pila za rubove;
 • poluga;
 • brusilica;
 • klamerica za gradnju;
 • čekić;
 • motorna pila;
 • tiple;
 • samorezni vijci;
 • nokte.


Naravno, ovaj set nije univerzalan, ipotrebni su bilo koji drugi alati i materijali - sve ovisi o situaciji.

Pripremni radovi

Prije nego što stavite drveni pod vlastitim rukama, važno je unaprijed obraditi materijal. Posebne impregnacije za drvo služe za sprječavanje rasta plijesni i propadanja, te je moguće zaštititi od požara i povećati vatrostalnost s vatrostalnim sredstvom.

Zaštita od vlage

Polaganje sloja hidroizolacije potrebno je prije polaganja drvenog poda. Ovaj sloj će spriječiti utjecaj vlage na drvo i postati zaštitna barijera protiv buke. Penofol je najprikladniji za ovu svrhu, ali možete postaviti i plastičnu foliju.

Podna ploča na trupcima

Često u privatnom sektoru vole opremiti katu nije samo kako postaviti drvene podove na trupcima. Ovakav dizajn omogućuje vam da nadoknadite sve razlike u podlozi i učinite drveni pod savršeno ravnim. Usput, dijelovi između zaostajanja omogućuju vam da sakrijete u podu sve moguće komunikacijske, vodovodne ili kanalizacijske cijevi. Lagovi su često drvene šipke 5 × 10 cm, vidi također: "Polaganje šperploče na trupcima - slijed podnih uređaja."


Prije postavljanja zaostataka na podu, morate ih držati u zatvorenom prostoru nekoliko dana kako biste se navikli na mikroklimu (pročitajte i: "Kako izračunati lag - moguće opcije"). Tada možete nastaviti s njihovim instaliranjem, promatrajući male uniformeudubljenja između traka kako bi se izbjeglo savijanje šetališta na njima.

Treba napomenuti da je poželjno da se okvir zaostatka postavi samo u onim prostorijama gdje su stropovi dovoljno visoki, jer takav okvir podiže razinu poda za oko 7-15 cm.

Metoda polaganja

Prvo se postavljaju dvije šipke na suprotnim zidovima i usmjeravaju se vodoravno. Zatim se protežu niti u koracima od 1,5 metara između njih, što će poslužiti kao svjetionici. Prema tim svjetionicima, preostali zaostaci su ravnomjerno položeni, a izolacijske punila se nalaze u ćelijama između njih.

Korak između zaostataka određuje se debljinom materijala. Dakle, daska debljine 30 mm zahtijeva polaganje koje nije šire od 60 cm; 30-40 mm drveni stubovi na trupcima u koracima od 80 cm; ploča debljine 40 mm može se nalaziti na trupcima odijeljenim 1 m.


Za podešavanje razine zakašnjenja koristite klinove za šperploče. Oni moraju biti pričvršćeni na podnožje čavlima ili vijcima, a ako je prolazni beton betoniran, onda sa sidrima. Izravno na vrhu instalirane i fiksne zaostaje, morate položiti sloj šperploče.

Postavljanje ploča

Tehnologija, kako pravilno postaviti drveni pod, uključuje raspored dasaka na trupcima na takav način da su šavovi između platna jasno okomiti na položene šipke. Polaganjem prvog reda na konopac koji je rastegnut za kontrolu razine, ostavite razmak od 1,5 cm na zidu.


Za popravak ploča koje trebate na svakojgrađa. Izbušite rupe ispod vijaka. Neki preferiraju unaprijed popraviti podne daske sa spajalicama i dodatno ih ojačati čavlima. Praznine koje ostaju na zidovima su maskirane daskama.

Postavljanje dasaka na šperploču

Zbog čvrstoće i niske sklonosti deformiranju, šperploča se često koristi kao osnova za završnu obradu podne obloge. Osim toga, takva se podloga može lako ukloniti i zamijeniti u slučaju nepredviđenih okolnosti. Još jedan plus šperploča - nije potrebna nikakva dodatna obrada, a ploča se širi izravno na nju.

Tehnika pravilnog polaganja poda u drvenu kuću na osnovi šperploče, ako se to učini po prvi put, podrazumijeva pred-polaganje kašnjenja na ravnu podlogu ili izlijevanje samonivelirajuće smjese.


Jedina prepreka za polaganje iverice je visoka vlažnost u prostoriji ili opasnost od poplava, kao i intenzivne promjene temperature.

Da biste razumjeli kako urediti zaostaje, najbolje je položiti ploče od šperploče na pod i napraviti preliminarnu oznaku, prema kojoj se radi daljnji rad. Za izravnavanje podnožja, u prostoriji se postavljaju svjetionici, dijeleći prostor na područja sa strane od 20-30 cm, na uglovima kojih su vijci pričvršćeni.

Instaliranje kašnjenja ispod šperploče

Između vijaka izložite bljeskalice i pričvrstite ih na razinu odvijača. Prema svjetionicima, lag je položen sa razmakom od oko 40 cm.Treba imati na umu da je širina između šipki veća, odabrana je deblja šperploča (čitaj i: "Ispravna ugradnja podne lag - upute za ugradnju").

Kako bi se izbjeglo zaostajanje, klinovi ili komadi šperploče se zabijaju u prostor ispod njih. Šipke su pričvršćene na grubi pod sa sidrima, vijcima, kutovima ili oblogama ljepilom. Ne zaboravite produbiti kapice sidra u drvo za 2 mm.


Zaštita od kondenzacije može poslužiti kao sloj stakla, položen na trupce ispod šperploče. Učvrstite vijke za šperploče, postavljajući male pukotine između platna, kao i razvučene od zidova. Da bi površina bila savršeno ravna i glatka, spojeve treba brusiti. Nakon toga možete početi polagati rivu, ne zaboravljajući na prazninu u blizini zidova.

Ugradnja podnih obloga na betonski estrih

Prije polaganja podne obloge na betonsku košuljicu potrebno je osigurati savršenu ravnost podloge. Najprikladnija samonivelirajuća smjesa, ispunjena svjetionicima. Budući da je podnica ploče vlastitim rukama izravno na betonu neprihvatljiva, ispod drveta ležao je sloj polietilenske pjene, čije su ploče preklopljene kako bi se osigurala zaštita od vlage.

Završna obrada drvenih podova

Nakon polaganja drvene obloge, treba je brusiti, ispirati, premazati i završiti lakiranje ili lakiranje. Važno je napomenuti da je boja bolje primijeniti duž vlakana, tako da nemavidljivi potezi kistom.


Korisni savjeti

Postoje brojni trikovi koji olakšavaju polaganje šetališta:

 1. Rasporedite ploče tako da prstenovi izgledaju u različitim smjerovima.
 2. Radi lakšeg snalaženja, ploče se prije ugradnje moraju numerirati.
 3. Nokte bi trebalo gurati u drvo pod kutom.
 4. Kako bi se osiguralo da se podne daske dobro prianjaju, na udaljenosti od 6 cm od najudaljenije ploče, nosač se stavlja u zaostatak. Razmak između daske i nosača je ispunjen letvom, a zatim se klin zakači između nosača i letve. Tada se ploče guraju gušće i mogu se pričvrstiti čavlima.
 5. Zatim se nosač i tračnica uklanjaju i nastavlja se s daljnjom ugradnjom ploča u sličnom postupku.
 6. Posljednja preostala ploča mora biti ravna s ravninom i postavljena na ljepilo i nokte.
 7. Pukotine na zidovima su maskirane daskama.