Kako staviti laminat sami - korak po korak upute za polaganje

Jedan od najčešćih i popularnih podnih obloga je laminat, primjer koji se može vidjeti na fotografiji. Osim toga, njegova instalacija je prilično jednostavan posao koji možete sami nositi. Vlasnici nekretnina često razmišljaju o tome kako staviti laminat na pod vlastitim rukama, jer će u tom slučaju popravak biti mnogo jeftiniji nego ako se obratite stručnjacima za pomoć.


Priprema betonske podloge

Prije polaganja laminatne površine nužno poravnati. Ako pažljivo pregledate ploču, možete vidjeti da postoje brave na obodu letvica. Uz njihovu pomoć, oni su presavijeni u čvrsti premaz na istoj ravnini. Ako ne slijedite ovu preporuku, brave će se popustiti, razmaci će se povećati, au slučaju značajnog odstupanja od norme, doći će do oštećenja poda.

Zbog ovog posebnog laminata, određeni zahtjevi su postavljeni na bazu. Iako SNiP ne sadrži posebne upute za ovaj materijal, njegovi proizvođači savjetuju da ne prelazi maksimalno dopuštenu veličinu razlike visine na površini baze, koja ne može biti veća od 2 milimetra po 2 četvorna metra.

Iz tog razloga, nakon uklanjanja zastarjele podne obloge, površina mora biti provjerena na nepravilnosti, koristeći pravilo duljine 2 metra. njegovnanosi se na pod u različitim mjestima i smjerovima, čime se otkriva prisutnost depresija i brežuljaka.


Važno je ukloniti sve podne obloge, sve dok na kraju ne ostane samo podna ploča. Obično se ispostavi da je površina neravna i da se mora izravnati samonivelirajućim podom ili cementnim estrihom (čitaj također: "Kako položiti laminat na neravnim podovima - dokazane opcije ugradnje").

Prije izlijevanja betonske mješavine, na ploču se mora postaviti hidroizolacijska membrana ili polietilenska folija, a pridužna traka duž zidova duž oboda duž zidova treba biti postavljena duž cijele debljine sloja betona. To je učinjeno kako bi se uklonila mogućnost poplavljivanja susjeda na dnu, kao i sprečavanje buke iz koraka i povećanja životnog vijeka premaza. Vidi također: "Kako pravilno staviti laminat na betonski pod."

Nakon završetka postavljanja glazure, pričekajte da se potpuno osuši. Ovaj proces može potrajati nekoliko tjedana, ovisno o visini sloja, temperaturi i vlažnosti u prostoriji i sastavu smjese. Dodatni napori za sušenje poda se ne preporučuju, jer će se beton puknuti kada se brzo suši.


Iz tog razloga, potrebno je dopustiti da se glazura sama osuši, čak i ako to traje dugo. Stručnjaci čak savjetuju da beton treba biti posebno obložen polietilenom, tako da vlaga ne ispari tako brzo i, sukladno tome, temelj je pouzdaniji i izdržljiviji, bez mikropukotina, što kasnijemogu povećati.

Da bi se provjerila suhoća estriha, na pod se polaže komad polietilenske folije 1 × 1 metar. Ako se do jutra na njegovoj površini nisu pojavili tragovi vlage, ona je potpuno suha i možete nastaviti s podom laminata.

Drveni podovi

Kako ćemo staviti laminat na podu, od drveta, jer opremiti estrih u ovom slučaju neće uspjeti? Površina podloge mora se izravnati pomoću stroja za brušenje parketa. Ako se ne može staviti u savršeno stanje, na njega se polaže šperploča. Zahvaljujući tome, moguće je jednostavno i brzo napraviti drveni pod i uz minimalne troškove. Vidi također: "Kako staviti laminat na drveni pod - polaganje vlastitih ruku na primjerima."


Kako obaviti posao:

 • Na površini poda postavljena je ploča od šperploče u smjeru ugradnje. Spojevi proizvoda međusobno se pomiču prema principu polaganja opeke;
 • broj listova i oznaka mjesta spajanja oznakom, moguće je olovkom;
 • po označenim crtama od drvenih letvica napravi se sanduk. Sastavni elementi konstrukcije moraju biti vodoravno postavljeni. Moguće je podesiti lamele po visini uz pomoć utičnica za šperploče impregnirane ljepilom (čitaj također: "Kako položiti laminat duž ili preko - izbor načina polaganja");
 • Šperploče se pričvršćuju na tračnice prema dodijeljenim brojevima. Vijci su pričvršćeni na svakih 15-20 centimetaraprijatelj, u toplom šeširu;
 • Nakon polaganja šperploča se obrađuje brusilicom kako bi bila savršeno ravna.

Mjesta spojeva ploča, po želji, tretiraju se posebnim gitom na drvu ili mješavinom male piljevine s bijelim ljepilom. Nakon toga se završava priprema podloge i možete početi polagati letvice.


S obzirom na to da li se laminat može polagati u stan s vlastitim rukama na zastarjelom podu, to se može učiniti samo ako je površina ravna. Polaganje novog materijala dopušteno je ne samo na laminatu, već i na linoleumu ili parketu. Iznimka je tepih.

Ugradnja laminata

Polaganje povjerljivih profesionalaca. Da, to vam omogućuje da dobijete dobar rezultat, ali je cijena usluge prilično visoka. U isto vrijeme, ovaj posao nije tako težak da se ne može samostalno rješavati.


Upute kako staviti laminat:

 1. Provjerite podnu ploču ili staru podnu oblogu za razlike u vodoravnom položaju i visini.
 2. U slučaju neravne podloge, ugradnju estriha ili izravnavanje poda učiniti šperpločom, poliranjem ili drugim sredstvima.
 3. Na pripremljenu suhu bazu polaže se PVC membrana ili posebna polietilenska folija. Ovaj sloj će služiti kao hidroizolacija i zaštititi susjede od dna od poplava. Film se polaže na takav način da se na zidovima snima 5centimetara.
 4. Vodonepropusne ploče postavljaju se s preklopom od 30 centimetara, a spojevi se spajaju sa sanitarnom trakom.
 5. Položite podlogu. Preporučljivo je koristiti materijal preporučen od proizvođača laminata. No, također je prihvatljivo koristiti polistirensku pjenu, pluto ili posebnu kombiniranu podlogu debljine 3 mm.
 6. Zatim treba saznati širinu prostorije, oduzeti 20 milimetara i podijeliti dobivenu vrijednost širinom jednog panela. Ako je ravnoteža manja od 5 centimetara, odrežite oba reda smještena u blizini zidova. Prvi od njih je oko pola, a drugi - prema slobodnom prostoru.
 7. Sada kako brzo staviti laminat. Instalacija počinje na krajnjem kutu sobe. Prva ploča nalazi se u kutu, a razmak sa zidom kontroliraju klinovi debljine 10 milimetara. Na kraju umetnite sljedeću lamelu dok se ne aktivira bravica. Dakle, oni potpuno skupljaju liniju duž zida, i čine drugi red, počevši s ploča izrezati na pola, usmjeravajući ga na zid (detaljnije: "Do-it-yourself instalaciju laminata").
 8. Zatim umetnite bočnu bravu, uzmite sljedeću ploču i ponovno je postavite bočno na maloj udaljenosti od kraja prethodnog elementa. Zatim čekićem zakucaju ploču kroz drvenu šipku i zaključavaju bravu.
 9. Ako laminat ima sustav "klik", prvi i drugi red se sklapaju na kraju, a zatim potpuno stavljaju u bočnu bravu i škljocnu na mjesto.
 10. Kada je posljednjiploča u retku ima sustav "zaključavanja", zatim se koristi stezaljka za nabijanje dijelova.
 11. Dakle, pokupite sve podne obloge. Na mjestima gdje prolaze cijevi, rupe se režu u pločama u veličini. Zatim odrežite dio lamele tako da ih je linija rezanja podijelila na pola. Mjesta na kojima se nalazi ulaz cijevi prekrivena su drvenim ili plastičnim manžetama.


Tako izgleda instrukcija, kako postaviti laminat u sam stan. Nakon instalacije možete koristiti sobu. Laminatni pod je prilično pouzdan sloj koji dugo zadržava privlačan izgled. Dekorativni sloj proizvoda prekriven je dovoljno snažnom zaštitom koja štedi materijal od mehaničkih i drugih oštećenja.

Ipak, preporučljivo je pažljivo rukovati s laminatom. Najčešće se premaz oštećuje namještajem, petama, oštrim predmetima. Da bi se spriječilo ozljeđivanje traka, preporuča se lijepljenje gumenih ili filcanih jastučića na noge stolova i stolica, što će vas spasiti od pojave tragova i loma.


Sve što je potrebno za postavljanje laminata u stan je vrijeme i strpljenje. Rad je jednostavan, s njim se možete nositi sami, bez trošenja mnogo novca na usluge stručnjaka. Vi samo trebate pažljivo razini baze - to će potrajati puno vremena, ali ako ne radite ovaj posao, pod neće biti tako pouzdan i izdržljiv. I onda, prema uputama, stavite sam laminat.