Kako napraviti pod pod grijanjem laminat - korak po korak vodič

Obilje podnih obloga, danas poznato, upečatljivo je po svojoj raznolikosti, ali u isto vrijeme svaka od njih ima niz prednosti i nedostataka. Na primjer, jedan od nedostataka laminata je niska temperatura materijala, a može se riješiti ugradnjom grijanih podova, o čemu će se raspravljati.


Topli pod pod laminatom

Prednosti toplih podova "leže na površini" i ne postavljaju takav sustav grijanja svugdje, samo zato što se mnogi boje moderne tehnologije i promjena u vlastitom okruženju. U stvari, stvoriti podno grijanje pod laminat je jednostavan i instalacija se može obaviti samostalno, bez privlačenja radnika izvana.

U slučaju laminata, rad je pojednostavljen činjenicom da infracrveni film djeluje kao topli pod. Prednost ove instalacije je minimalni prostorni troškovi, jednostavnost i niski troškovi rada u cjelini.

Značajke dizajna i priprema materijala

Osnova cjelokupnog sustava je u pojedinom slučaju grijaći elementdostavio otirač. Sastoji se od dva sloja umjetnog materijala, između kojih su smješteni izvori toplinske energije u obliku bakrenih guma, izolirani grafitom.

Ovaj se dizajn uklapa u sloj plastike (ispunjen njime), pa grijaći elementi djeluju stabilno, unatoč tome što su pod naponom. Film toplog poda nije oksidiran, ne boji se vlage, pa je njegov život vrlo dug.


Debljina sloja toplog poda ne prelazi 0,5 milimetra, što eliminira stvaranje potporne strukture iz trupca, lijevanje estriha ili postavljanje alternativnih baza. Stoga topli infracrveni podovi uopće ne povećavaju visinu podne površine i mogu se postaviti u bilo koju prostoriju. Na vizualnom pregledu i na fotografiji neće biti moguće vidjeti filmski sustav grijanja koji se skriva u dubini stropa.

Osim kupnje najtoplijeg poda, trebat će vam skup alata:

 • posebne spojnice za spajanje folija grijaćeg filma;
 • stezaljke za kontakte;
 • električna žica od bakra s presjekom od 2,5 kvadratna metra. mm.
 • termostat;
 • građevinske trake;
 • izolacijski sastav vinil-mastike;
 • toplinski izolator.

Kada se laminat zagrijava, ne postoje specifični uvjeti za izbor termoizolacijskog sloja, ali je najbolje koristiti folijske materijale ili samu foliju. Prednost ovog materijala je u tome što nije lakopohranjuje toplinsku energiju i šalje infracrvene zrake izravno u prostoriju.


Treba samo znati da je folija dopuštena samo u slučaju infracrvenog grijanja. Ako se koristi drugo električno podno grijanje, potrebno je izbjegavati prisutnost električki provodljivih materijala u toplinsko-izolacijskom sloju i ostatku konstrukcije.

Na temelju stanja baze za polaganje laminata, možda ćete trebati dodatnu ugradnju šperploče ili debelih iverica (od 5 milimetara). Kao alat za ugradnju koristit će se standardni alati električara. Zatim ćemo razmotriti kako se laminat može ugrijati, počevši od pripremnih faza.

Priprema baze

Važno je pripremiti podlogu za polaganje svakog sloja, a započinje uklanjanjem postojećih podnih materijala. Čim se grubi pod očisti, možete nastaviti s pregledom zbog nedostataka. Betonski estrih treba brusiti, a riva - ottsiklevat.

Dopušteni pad osnovne razine je do 3 milimetra po metru poda. Ta se vrijednost može provjeriti pomoću razine zgrade. Zatim se prašina i razina zgrade uklanjaju alatima (metlom, metlom) ili brzo uklanjaju industrijskim usisivačem.

Hidroizolacijski sloj

Kao hidroizolacijski sloj možete upotrijebiti posebnu konstrukcijsku foliju ilidebeli polietilen debljine veće od 50 mikrometara.

Toplinski izolacijski sloj

Nakon izrade hidroizolacijskog sloja možete početi polagati izolaciju. Obično se za to koristi materijal od valjaka, koji se postavlja po cijelom prostoru i fiksira pomoću konstrukcijske ljepljive trake.

Sljedeća je oznaka površine za polaganje termalnog filma. Možete koristiti najčešći marker.


U procesu obilježavanja valja zapamtiti sljedeće nijanse:

 • za teški namještaj i kućanske aparate film nije položen;
 • udaljenost od zidnih stropova treba biti od 10 do 40 centimetara;
 • optimalno zagrijavanje prostorije osigurano je kada folija za grijanje zauzima više od dvije trećine površine i u tom slučaju se može koristiti kao glavni sustav grijanja, a 40% - dodatno.

Prilikom označavanja potrebno je uzeti u obzir preporuke proizvođača.

Montaža infracrvenog filma

Racionalna i ekonomična je mogućnost polaganja folije za grijanje na uzdužni način (duž duljine prostorije). U tom slučaju, skup mjesta u kojima će se veza uspostaviti mora biti što je moguće manji. U tom slučaju, film će biti izrezan na manje listova. Na površini filma postoje posebne linije koje se mogu rezati.


Film se polaže na takav način da se bakreni dio odmotava.na pod, a platno se međusobno ne preklapa. Montažu možete obaviti na određenom razmaku između listova. Jednakost grijanja može se osigurati što je moguće više gustoća, dok je važno slijediti snagu koju podno laminatno podno grijanje daje za vrijeme rada laminata. Standardno, jedan metar filma je oko 0,2 kW ili više. Vidi također: "Kako postaviti film podno grijanje ispod laminata."


Ploče se pričvršćuju s građevnom trakom kako bi se izbjegla njihova pokretljivost tijekom rada na polaganju preostalih slojeva poda. Druga mogućnost montaže je uporaba samoreznih vijaka ili klamerice za gradnju. Naravno, pričvršćivači koji uzrokuju deformaciju filma trebali bi se koristiti u onim područjima gdje nema sloja grijanja (za više detalja, "Kako položiti infracrveni pod pod laminat - upute za ugradnju").

Na reznim rubovima filma potrebno je izvesti obradu uporabom bitumenske izolacijske smjese. Uzemljenje treba biti savijeno i ostavljeno slobodno za naknadno povlačenje. Razmotrimo dalje kako se provodi rad na spajanju sustava na napajanje i termostat. Postoje dva glavna načina: pomoću kontaktnih kopči ili lemljenja. Vidi također: "Kako napraviti topli pod ispod laminata vlastitim rukama - savjeti iz iskustva."

Kontaktni isječci

Ova se stavka koristi na sljedeći način:

 • središte grijaće trake se probije vrhom šila ilibušiti rupu u koju je umetnut stezni terminal;
 • spojnica je postavljena na takav način da se njen izduženi dio nalazi na strani na kojoj se nalazi bakreni dio.

Lemljenje

Prije lemljenja, potrebno je ukloniti zaštitni plastični sloj iz kontakata tako da metalna površina grijaćeg elementa postane slobodna. Lemilica s kojom se plastika zagrijava na temperaturu od oko 50 stupnjeva Celzija koristi se kako bi se očistila običnim nožem.


Unaprijed kupljena električna bakrena žica zalemljena je na mjestu kontakta, čiji je poprečni presjek 2,5 kvadratna metra. mm. Stavite šiljke lijepljene tehničkom trakom za rad s električnim ožičenjem. Veličina upotrijebljene vrpce ne smije biti manja od kvadrata 5x5 cm.

Povezivanje pojedinih komada infracrvenog filma provodi se paralelno, a svi izlazni kabeli su spojeni na jednu sabirnicu. Važno je ne brkati "nulu" i "fazu", pa je bolje koristiti obojene žice ili napraviti odgovarajuće oznake.


Ožičenje se postavlja tako da prekomjerna napetost ne dovodi do deformacije infracrvenog filma i sustava u cjelini. Povoljnije je napraviti rub u obliku petlje kako bi se dobio laminat koji se ne deformira na mogućim pomacima. Na mjestima gdje se ožičenje nalazi na pragovima i lajsni treba postaviti u valovitu cijev. Glatki prijelaz izfilm toplog poda na valovitu cijev stvara se ljepljivom trakom.

Uzemljenje se analogno povezuje s prethodnim kabelima, a kabel se također šalje na tlo preko valovite cijevi.


Toplinski senzor mora biti postavljen u središte podnog grijanja, jer će u tom trenutku temperatura grijanja biti najviša. To je jedini način da se toplinski film zaštiti od pregrijavanja. Senzor se nalazi na unutarnjoj strani sloja. Kako bi se izbjegla razlika u visini na ovoj razini, potrebno je izrezati toplinski izolacijski materijal i u njega umetnuti senzor. U isto vrijeme potrebno je izvršiti pričvršćivanje pomoću konstrukcijske trake.

Ugradnja termostata

Termostat je potreban za upravljanje sustavom podnog grijanja i za postavljanje željene temperature. Također, ovaj element djeluje kao glava, na koju je spojen infracrveni pod, termostat i glavno ožičenje.

Po konstrukciji, termalni regulator može biti mehanički ili elektronički. Prvi ima minimalni skup funkcija: aktivaciju i deaktivaciju sustava, kontrolu snage grijanja (pročitajte također: "Kako izračunati snagu grijanog poda - teorija i praksa"). Elektronska verzija je, u pravilu, modernija: može se kontrolirati, podešavati, programirati itd.


Mjesto za njegovu ugradnju mora se odabrati na temelju jednostavnosti rada i blizine prikazanogpovršinski kabeli iz sloja za grijanje. Ako termostat ima funkciju praćenja temperature zraka, najbolje je postaviti na visinu od oko 50 centimetara od površine poda. Nemojte dopustiti njegovu instalaciju pod izravnim sunčevim svjetlom.

Dva glavna načina povezivanja s mrežom:

 • kroz blisku ugradnju ispusta;
 • koristeći skrivena područja električnih ožičenja. Položite ga u posebno isjeckane kanale i zatvorite valovitu cijev.


Kućište termostata opremljeno je kontaktnom sabirnicom na koju se mogu pričvrstiti sljedeće vrste žica:

 • žice kabela koje dolaze iz filma za zagrijavanje;
 • "faza" i "nula" (pri polaganju električnih instalacija u kanalima pripremljenim za to);
 • ožičenje od termalnog senzora.

Također je u nekim slučajevima stvoren dodatni kontakt za montažu timera za automatski rad sustava.

Ispitivanje podnog grijanja za grijanje

Nakon dovršetka veze možete početi provjeravati izvedbu infracrvenih podova. Sustav se napaja i termostat je podešen na prosječnu temperaturu. Nakon minute, isključite. Potrebno je provjeriti ujednačenost grijanja podova u svakoj dionici uz pomoć normalnog dodira rukom.

Čim je test dao pozitivan rezultat: površina se ravnomjerno zagrijava, nema kvarova u radu iitd., možete početi čišćenje sobe od ostataka ožičenja, filmskih materijala itd. Sloj debelog polietilena (od 160 mikrometara) polaže se na infracrveni pod.

Za poboljšanje hidroizolacijskih karakteristika poda, preporučljivo je napraviti lopatu na zidovima od 10-15 centimetara. Nakon završetka radova na polaganju glavnog poda (laminata), film se može rezati na razinu poda. U tom slučaju, foto i vizualni pregled neće biti vidljivi ostaci slojeva položenih ispod razine podnice.

Rezultat

Kada vlasnici razmišljaju o grijanim podovima, električni način odabira optimalnog sustava za laminat može se potaknuti izgradnjom radnika u trgovini. Radovi se mogu obavljati samostalno. Važno je ne odstupati od algoritma opisanog u članku.


Ako postoje poteškoće, uvijek možete kontaktirati stručnjake koji će preuzeti odgovornost za izbor materijala, polaganje i ispitivanje sustava, kao i pružiti kvalitetnu uslugu ako je potrebno.