Je li moguće postaviti laminat na laminat - praktične savjete

Ponekad prije obavljanja popravaka na podu, vlasnici nekretnina su zainteresirani za pitanje je li potrebno demontirati zastarjele premaze i je li moguće postaviti laminat na laminat ili parket. Odgovor na ovo pitanje ovisi o stanju stare površine, koju treba procijeniti s nekoliko parametara.


Prethodni pregled prethodnih podova

Prije svega, obratite pozornost na površinu poda, koja ima značajna oštećenja. U slučaju kada ta brojka prelazi 40%, tada biste trebali razmisliti o tome treba li postaviti laminat na stari parket ili laminat. Činjenica je da bi bilo razumnije ne obnoviti pod s velikim brojem nedostataka, kao što je na fotografiji, nego postaviti novi, što znači pouzdan temelj.


Značajna šteta uključuje sljedeće nedostatke:

 • prisutnost plijesni, gnojnih procesa;
 • djelomični nedostatak podnih dasaka;
 • teška deformacija lamela, uključujući napuhavanje i podizanje dasaka.

Kada je na podnoj površini kao posljedica dulje upotrebe, mogu se otkriti male praznine, ogrebotine i drugi manji nedostaci,obavljanje kozmetičkih popravaka, što će uštedjeti ne samo vrijeme nego i novac. U ovom slučaju, odgovor na pitanje: "Je li moguće laminat staviti na laminat?" Zvuči potvrdno, budući da će se instalacija provesti na
prethodno položene iste vrste materijala.


Dakle, prije svega, potrebno je procijeniti pozitivne i negativne aspekte takvog popravka, a tek onda odlučiti je li moguće postaviti laminat na laminat ili parket.

Prednosti ugradnje laminata na stari pod

Tehnologija polaganja laminatnih ploča ima osobine, a ne svaki kućni obrtnik može samostalno obavljati takve poslove, jer je važno ne samo ispravno sastaviti i popraviti lamele, nego i pripremiti kvalitetnu podlogu.


Ako se laminat polaže na propisno pripremljenu podlogu, prednosti ove metode ugradnje su očite:

 1. Nema potrebe za potpunom demontažom poda, što znači da se može izbjeći mnogo prašine i prljavštine. Osim toga, nakon uklanjanja zastarjelog materijala, još ga treba ukloniti.
 2. Smanjenje vremena provedenog na završetku poda. Trajanje popravka je ono što interesira vlasnike nekretnina i, u skladu s tim, pitanje je li moguće postaviti laminat na laminat ili stari parket. Demontaža, priprema podloge i polaganje podova obično traje nekoliko dana. U slučaju kada se koristi postojeći kat,znatno skraćeno vrijeme popravka. Vidi također: "Način za brtvljenje praznine u laminatu - dokazane metode."
 3. Smanjeni građevinski radovi. Ako slijedite standardnu ​​tehnologiju, koja uključuje rastavljanje prethodnog premaza i polaganje novog materijala, tada morate izvršiti cijeli popis različitih procesa. Ovisno o korištenju starog parketa ili laminata, količina rada bit će znatno manja.
 4. Isplativo. Financijski troškovi pri instalaciji novog premaza na postojeću bazu znatno su manji nego u slučaju potpunog popravka.
 5. Pružanje dodatnih zvučno-izolacijskih i toplinsko-izolacijskih svojstava zbog prisutnosti već iskorištenog poda. Vidi također: "Koji laminat odabrati i kako se polaže."

Nedostaci ugradnje laminata na stare podne obloge

Da biste odlučili hoćete li staviti laminat na pod ili ne, trebate ne samo procijeniti koristi koje proizlaze iz ove metode instalacije, nego i negativne točke.

Glavni nedostaci povezani su s daljnjim očitovanjem defekata koji se javljaju kao rezultat loše kvalitete obnove baze ispod premaza. Nakon nekog vremena mogu se pojaviti škripavi zvukovi, otkloni dasaka na mjestima gdje ostaju nepopravljene šupljine ili pukotine, kao i druge deformacije pojedinačnih podnih elemenata. Kao rezultat toga, problemi koji su se pojavili sa starim premazom bit će preneseni na novi. Vidi također: "DIY instalacija laminata - mogući načini."


Da bi se spriječile takve poteškoće u budućnosti, prije polaganja laminata na parket, potrebno je pažljivo ispitati stanje prethodno iskorištenog poda, svaki od njegovih dijelova i popraviti sva oštećenja i nedostatke. U slučaju značajnih nedostataka, poput zakrivljenosti podnih dasaka i škripavih elemenata, razumno rješenje ne bi bilo riskirati, nego pripremiti novi temelj za završnu obradu.

Priprema stare prevlake za polaganje laminata

Nakon što je donesena odluka da se parket obnovi kako bi se koristio kao temelj za buduću etažu, potrebno je izvršiti niz aktivnosti:

 1. Provesti temeljiti pregled podne konstrukcije kako bi se identificirale šupljine lupkanjem po cijeloj površini. Deformirane ploče trebaju biti zamijenjene, slabo učvršćeni elementi moraju biti učvršćeni ili lijepljeni (vidi također: "Kako zamijeniti jednu laminatnu ploču - opcije popravka poda").
 2. Zalijepite pukotine i pukotine s posebnim kitom.
 3. Uvjerite se da je površina ravna s ravnom površinom.
 4. Uklonite škripu koja je čest problem za parket. Da biste ih uklonili, možete koristiti trnje od drveta, prethodno obrađene ljepilom.
 5. Temelj drvenih letvica izraditi i uz pomoć posebne opreme, primjerice brušenja ili brušenja.
 6. Očistite površinu podnožja.
 7. Izvedite punjenje nanošenjem spoja na pod.
 8. Položite podlogu. Materijal se bira ovisno o rezultatu koji želite dobiti, za maskiranje trakom za maskiranje.
 9. Položite novi laminat. U procesu instalacije ne treba zaboraviti na potrebu da se povuče sa zidova. Tehnologija polaganja slična je standardnom postupku postavljanja i učvršćivanja lamela. Vidi također: "Kako položiti laminat vlastitim rukama - upute stručnjaka."

Prije nego što stavite laminat na pod, savjetujemo da se konzultirate sa stručnjakom za popravak. Neotkriveni nedostaci kao rezultat pregleda starog laminata ili parketa, kao i loša kakvoća restauracije mogu se završiti ponovnom ugradnjom završne obrade poda.