Kako pravilno povezati linoleum

Nije teško polagati linoleum bez sudjelovanja stručnjaka, ali, kao iu svakom poslu, ovdje postoje neke suptilnosti. Na primjer, kako spojiti linoleum jedni s drugima, tako da su šavovi pouzdani i lijepi.


Metode spajanja linoleum ploča

Postoje različiti načini kombiniranja linoleuma:

 1. Korištenje dvostrane trake je najbrži i najlakši način.
 2. Dijelovi linoleuma povezani su pomoću pregrada ili pragova. Mogu biti od plastike, gume ili metala. Ova metoda je napornija od prve.
 3. Rubovi premaza se lijepe zajedno hladnim zavarivanjem. Trenutno je ova metoda najpopularnija.
 4. Lijepljenje linoleuma vrućim zavarivanjem. Ova metoda je najdugotrajnija i najteža, međutim, ova metoda je najpouzdanija. Na taj način je nemoguće spojiti uobičajeni linoleum, budući da ova vrsta materijala ne može izdržati visoke temperature.


Prva metoda na popisu kako povezati linoleum zglob je nepouzdan, linoleum se često udaljava od poda.Druga metoda je pouzdana, međutim, letvice će biti izbočene i one će biti vidljive, a to nije baš zgodno i lijepo. Zbog nedostataka prve dvije metode pristajanja, stručnjaci koriste vruće i hladno zavarivanje.

Hladno zavarivanje

Hladno zavarivanje je prilično jednostavan i pouzdan način za povezivanje linoleuma. Zapravo, riječ je o kemijskoj metodi spajanja dijelova linoleuma pomoću posebnih vrsta građevinskih ljepila.

Prednosti ove metode:

 • Dobiveni šavovi su neprimjetni - to je glavna prednost ove metode lijepljenja.
 • Rad se obavlja jednostavno i bez napora.
 • Ova metoda omogućuje lijepljenje složenih i oblikovanih šavova.


Ova metoda ima svoje nedostatke. Izolirani i višeslojni linoleum ne može se hladno zavarivati. Spojevi su vrlo primjetni, osnovni materijal se uopće ne lijepi ili nije dovoljno dobar.

Vrste ljepila

Linoleum je dostupan u različitim vrstama. Stoga je ljepilo odabrano prikladno za određeni tip (čitaj također: "Kako lijepiti linoleum - dokazane metode s primjerima").

Sada proizvodi sljedeće vrste ljepila:

 1. Tip A. Ovaj se sastav koristi za novu, novo postavljenu prevlaku, komercijalnu ili bitu. Budući da je ljepilo vrlo tekuće, može se koristiti samo za čvrsti linoleum.
 2. Tip C. Ovo ljepilo može se koristiti za spojeve čija veličina nije veća od 4 mm. Takoder se koristi takav sastavpopraviti stari premaz. Glavna prednost ovog ljepila je u tome što se na spojevima stvara dodatni sloj.
 3. Tip T. Koristi se za spajanje PVC linoleuma na poliesterskoj bazi. Ovaj sastav je teško ukloniti, tako da treba raditi s njim vrlo pažljivo, tako da se ne dobije na prednjoj strani premaza.

Faze rada na spoju hladnog zavarivanja linoleuma

Za spajanje linoleuma na ovaj način, potrebni su sljedeći alati:

 • dvostrana traka;
 • ponderirani valjak;
 • nož za izgradnju;
 • epruvete s ljepilom i iglom.


Nakon što su svi alati pripremljeni, nastavljamo s radom:

 1. Linoleum se polaže tako da se rubovi preklapaju za 3-5 cm.
 2. Nakon toga premaz se reže u sredini spoja.
 3. Nakon toga slijedi korak lijepljenja šavova linoleuma (više: "Kako lijepiti stražnji linoleum - moguće opcije"). Na spoju dvije ploče materijala u sredini treba zalijepiti dvostranu traku.
 4. Pritisnite teški valjak na traku i prebacite spojnicu. To mora biti učinjeno tako da šav nije vidljiv, a sam materijal dobro je spojen s podom.
 5. Ljepljiva traka se lijepi na šav. Potrebno je zaštititi premaz od ljepila. Zatim izrežite traku kako biste došli do šava. Bolje je koristiti nož s trapezoidnom oštricom ili okruglim oblikom.
 6. Prije uporabe epruveteprotresti se ljepilom. Fini vrh i igla moraju biti čisti. Cijev treba raditi s obje ruke. Jedan od njih kontrolira smjer kretanja, a drugi istiskuje potrebnu količinu ljepila. Iglu treba namotati duboko u šav. Kada je ljepilo dovoljno, višak će se početi istiskivati. Kod debljine linije od 5 mm ili više, dovoljno je ljepilo.


Spoj spojeva linoleuma moguće je izvesti hladnim zavarivanjem na drugačiji način:

 1. Ljepilo se nanosi prije rezanja ploča linoleuma.
 2. Šavovi moraju biti dobro očišćeni od prašine i prljavštine. Na donjem dijelu ljepljive trake je pričvršćena.
 3. Gornju traku treba staviti na dno i ponovno obrisati.
 4. Scotch traka se ponovno lijepi uz rubove.
 5. Zatim se izvodi dvostruko rezanje. Tkanine se fiksiraju s dvostranom trakom.
 6. Sad se lijepi ljepilo.

Prednost ove metode je u tome što se istodobno s linoleumom isječe i viski, što znači da neće biti potrebno slijepo tražiti spoj traka za premazivanje.

Vruće zavarivanje

Za provedbu lijepljenja spoj linoleuma vrućim zavarivanjem zahtijeva određeni skup alata koji se trebaju kupiti:

 1. Potrebne su posebne škare i rezači trake (ako je potrebno rezanje trake).
 2. Za nanošenje i izravnavanje ljepila potrebna je nazubljena lopatica i uteženi valjak.
 3. Komplet za vruće spojeve ima prilično visoku cijenu.Komplet je uključivao: ručni aparat za zavarivanje, razne mlaznice, rezač za žljebove, nož u obliku srpa za rezanje viška kabela i druge predmete.

Vruće zavarivanje kabela

Tijekom vrućeg zavarivanja kao linoleumski priključak koristi se poseban PVC kabel. Poseban sušač za kosu opskrbljuje vrućim zrakom, pod utjecajem kojeg se kabel topi i ispunjava spoj. Nakon stvrdnjavanja formira se šav s istim svojstvima kao i premaz. Vidi također: "Zavarivanje šavova linoleuma - za i protiv načina."

Duljina kabela treba biti pola duljine zgloba. Potrebno je da se njegov kraj nalazi paralelno s podom i točno iznad utora.


Kabel ima debljinu od 4 mm. Realizira se u svitcima od 100 m. Možete odabrati materijal za spajanje koji odgovara boji linoleuma ili ga kontrastira. Vidi također: "Kako pristati linoleum međusobno vlastitim rukama."

Faze rada na lijepljenju linoleuma vrućim zavarivanjem

Dakle, pokrovne ploče se polažu i pričvršćuju, a sada je potrebno spojiti spojeve linoleuma.


Da biste to učinili, pridržavajte se sljedeće tehnologije:

 1. Prvo morate jako dobro usisati linoleum. Rubovi linoleuma na zglobovima trebaju dobro stati uz pod. Kvaliteta zavarivanja može trpjeti i najmanju neravnost.
 2. Na spoju se izvodi utor, čija širina treba biti 2-3 mm, a dubina oko dvije trećine debljine linoleuma. Da biste to učinili, koristite rezač ili kako drugačijedrugačije se naziva urezivanje dlijeta. Zatim će se kabel za zavarivanje uklopiti u utor.
 3. Zatim treba nastali žlijeb pažljivo usisati.
 4. Sljedeće je lemljenje spojeva. Aparat za zavarivanje zagrijava se do radne temperature (oko 350-400 ° C). U mlaznici promjera 5 mm, kabel je umetnut i učvršćen. Kada taljenje kabel ljepila dva rubova linoleum i ispada čvrsto platno. Zahvaljujući tome, premaz će biti hermetičan, lijep i izdržljiv. Da bi se kabel čvrsto držao i kako bi se izbjegli razmaci, treba ga pritisnuti na spoj (pročitajte također: "Kako lemiti linoleum - opcije i načini").
 5. U slučaju kada je kabel još vruć, njegov višak se odvaja posebnim nožem s lučnom oštricom. Ovaj nož ne pokvari premaz, a višak materijala nježno se reže.
 6. Završna obrada šava nožem.
 7. Zatim je spojen drugi dio spoja. Vrpce u sredini šava međusobno su spojene za 2-3 cm.

Linoleum za spajanje s pločicama

Ponekad se postavlja pitanje kako spojiti spojeve linoleuma i pločica.


Ovaj je problem vrlo složen i zahtijeva sljedeće zadatke:

 • Ostavite korak između linoleuma i pločica, ili čak izjednačite razliku.
 • Potrebno je odabrati kratkospojnik u boji koji odgovara podnici.
 • Spoj mora biti čvrst i zategnut.

Najbolje rješenje za ovaj problem bilo biupotreba dekorativne matice u obliku letve. Dostupno u metalu, plastici i gumi.

Sredstvo za brtvljenje, silikon ili tekuća plastika olakšat će prijelaz između premaza. Korak povezivanja premaza može biti ukrašen pomoću kutnog profila.


Ukratko

Spajanje šavova linoleuma može se obaviti na nekoliko načina. Izbor metode kojom će se koristiti ovisi o vrsti ležaja linoleuma i financijskim mogućnostima. I ne zaboravite da spojni šavovi moraju biti jaki i lijepi.