Koja je optimalna debljina porculanskog kamena za pod?

Do danas su porculanske pločice jedan od najpopularnijih materijala za oblaganje koji se koriste kao podnice. U članku će se raspravljati o tome koji će kriteriji pomoći vlasniku u odabiru materijala kako bi njegovo poslovanje bilo što učinkovitije.


Glavni fokus će biti na tome što bi trebala biti debljina podnog porculana, budući da ovaj parametar treba prilagoditi ovisno o načinu ugradnje, karakteristikama obrađenog poda, itd.

Značajke porculanske kamenine

Porculanska pločica je jedinstvena vrsta umjetnog kamena, koji se dobiva kao rezultat prešanja određenih komponenata i naknadnog pečenja te mješavine na temperaturi od oko 1300 stupnjeva Celzija.


Tako dobivena pločica ima izvrsna tehnička svojstva. U početku se ovaj materijal koristio isključivo za podne obloge u industrijskim i tehničkim prostorijama. Moderna tehnologija dopuštala je dodavanje estetike pločicama. Vidi također: "Porculanski pločica ili pločica za pod je bolji - da razumijemo."

Izrađuju se sa sljedećimizmjene:

 • izrada površina nalik prirodnim materijalima: drvo, kamen, metal;
 • crtanje na površini raznih tekstura, crteža;
 • upotreba različitih tvari za bojenje;
 • dajući jedinstvene fizičke osobine: drugačiji pokazatelj hrapavosti pločica, promjenu debljine, izvorno oblikovanje (linearnih i složenih oblika).

Debljina keramičkih granitnih pločica

Kada vlasnik napravi izbor između različitih vrsta keramičkih pločica, treba pažljivo proučiti sve značajke svakog od predloženih proizvoda. Kao što je već spomenuto, u članku će se raspravljati o tome koja je optimalna debljina porculanskog kamena za pod i kako se postavlja svaka od postojećih vrsta ovog materijala (čitaj: "Polaganje porculanske kamenine na pod vlastitim rukama: podne obloge s primjerima").

Postoji uzorak: što je debljina veća, to je keramika keramika jača. U skladu s tim, proizvod s povećanom debljinom bit će lakše ograničiti fizički stres i udarce, što će omogućiti prilagodbu pločica za uporabu u različitim okruženjima. Međutim, postoje određeni faktori koji mogu ispraviti proces polaganja i rada pločica.


Prema standardnoj debljini porculanske pločice je od 0,7 do 1,2 centimetra. Određene prostorije zahtijevaju manju debljinu ili obratnokorištenje trajnijih i debljih proizvoda. Prema tome, cijena obloge varira u odnosu na promjenu debljine podne pločice. Dakle, razmotrit ćemo glavne pokazatelje debljine keramičko-granitnih pločica i obilježja njihove ugradnje.

Ultra-fini kameni proizvodi

Ova vrsta materijala za oblaganje pojavila se relativno nedavno, i ne znaju svi o tome. Debljina takvih pločica nije veća od 0,4 cm, a širina i dužina su oko 50 centimetara. Prednost ovog tipa je njegov trošak koji je dostupan svakom kupcu. Nedostatak je niska čvrstoća u odnosu na fizički napor. Zbog toga je neophodno koristiti ultra tanke keramičke granitne pločice samo u onim prostorijama gdje podnice neće biti izložene intenzivnim i redovitim opterećenjima. Također, s takvom debljinom, polaganje pločica je teže nego u slučaju većih predmeta.


Prvo pravilo za polaganje ove vrste porculanskih pločica je da se osobama bez posebnih vještina, koje nisu u potpunosti upoznate s tehnologijom premaza, ne smije dopustiti da rade.

U procesu polaganja zahtijevat će se:

 • iskustvo s posebnim alatima;
 • najveća brzina;
 • briga, ali u isto vrijeme, točnost i točnost svakog pokreta.

Najteži korak je polaganje pločica na pripremljenu podlogu s nanesenim ljepilom. Proizvod mora biti vakuumsuckers, a onda je potrebno idealno ga položiti ravno na ljepilo, pristajanje s postojećim pločicama bez uglova i praznina. Polaganje se može obaviti samo na savršeno ravnom podu. Poravnajte podlogu zbog baze ljepila neće raditi, što znači da ćete trebati dodatni estrih. Prema tom standardu se u takvim uvjetima ne koristi ultra tanak porculanski kamen, već se koristi samo ako je potrebno zamijeniti postojeće keramičke premaze. Pločica se može postaviti na staru ploču, što će značajno smanjiti vrijeme i troškove.

Također, porculan pločice u procesu polaganja povremeno potrebno smanjiti. Samo se na taj način može dobiti simetrična prevlaka. Međutim, ovaj postupak također zahtijeva značajno iskustvo i znanje o tehnologiji rezanja.

Pločice imaju takvu snagu da i najmanja pogreška može uzrokovati stvaranje pukotina. Alat mora biti u besprijekornom stanju, tako da minimalne oscilacije diska brusnog kola ne stvaraju neispravne rubove na pločici.


Stručnjaci kažu da će najučinkovitiji za ovaj proces biti upotreba diska obloženog dijamantom i sustava za hlađenje vode. Crijep koji treba rezati treba položiti na komad pjene koji je mnogo veći u veličini tako da je podloga ravna i nepomična.

Ljepilo na bazi treba nanijeti tako da je debljina materijala jednaka na cijelom području premaza. Ako se koristi standardna debljina podaPorculanske pločice se mogu polagati pomoću gumenog čekića, a što se tiče ultra tankih proizvoda, ne mogu izdržati silu udarca ovog alata. Najvažniji uvjet za polaganje je odsustvo zračnih šupljina između pločica i podnožja. U slučaju takvih, ionako niska čvrstoća keramičkih granitnih pločica bitno će se smanjiti.

Polaganje jednog proizvoda mora se obaviti prvi put, jer se mješavina ljepila brzo veže za površinu, a velika površina pločice u kombinaciji s niskom čvrstoćom ne dopušta joj zakačivanje bilo kojim alatom.

U tom smislu, popularnost ultra tankih keramičko-granitnih ploča vrlo je mala i koristi se u rijetkim slučajevima. Samo stručnjaci koji imaju dovoljno vještina i iskustva u radu s takvim materijalom mogu biti primljeni u polaganje finog porculanskog kamena. Izuzetna porculanska kamenina također nije našla popularnost među prodavačima zbog niske čvrstoće i visokog rizika od oštećenja tijekom transporta.

Stolarija standardne debljine

Kao što je već spomenuto, debljina od 0,7 do 1,2 centimetra svojstvena je standardnim keramičko-granitnim pločicama. Ovaj tip je najpopularniji među graditeljima, jer njegove tehničke karakteristike su optimalne. Uz pomoć takvih ploča, podovi su pokriveni, kako u stambenim zgradama tako i na mjestima gdje postoji stalni dotok ljudi, a time i veliko opterećenje na pod. Linearne dimenzije ploča mogu varirati u rasponu od 5x5 do 60x60centimetara.

Upotreba ovog materijala za oblaganje opisana je državnim regulatornim dokumentima koji sadrže podatke o dopuštenom opterećenju premaza.


Standardna debljina porculanskog kamena omogućuje stvaranje dodatnih vrsta pločica:

 • tehnički- imaju najniže troškove i koriste se za izradu podnih obloga u industrijskim radionicama i skladištima. Pločica je dobila takvo ime zbog nedostatka dodatne obrade površine. Prednost materijala je u tome što ne reagira na učinke agresivnog okoliša, a gruba površina bez tretmana eliminira klizni učinak, povećavajući sigurnost radnog procesa;
 • glaziranoje najskuplji tip materijala, koji u svom sastavu ima dodatni sloj tvari koji nakon pečenja materijalu daje različitu površinsku boju. Primijenite ovaj izgled najčešće u kućama ili elitnim ustanovama gdje je estetska ljepota podne obloge vrlo važna;
 • mat- nakon stadija pečenja prednja površina keramičkih pločica je polirana krupnozrnastim krugom. Kao rezultat toga, pločica ne skliznuti, ali izgleda vrlo naočit, što vam omogućuje da napravite pre-prodaju fotografiju podova u kući ili ih pokazati gostima. Cijena ovog materijala je niska;
 • polirani- izvana su visina savršenstva, a po vrijednosti nadmašuju sve druge sorte.Nedostatak polirane površine je u tome što se ne može koristiti na otvorenim prostorima (balkoni, terase, verande, itd.), Jer učinci prirodne oborine uzrokuju destruktivne procese na prednjoj strani;
 • strukturirano- njihova debljina ne smije biti manja od 1 centimetra, jer će manja vrijednost utjecati i na karakteristike čvrstoće proizvoda. Takvi zahtjevi proizlaze iz reljefa strukturirane pločice. Na mjestima gdje su utori, debljina će biti kritična, a povećano opterećenje će uzrokovati deformacije. Prednost ovog tipa je da prednja površina može biti imitacija parketa, tkanine, kože i sl. U posebnim slučajevima, tretira se dekapiranjem ili nanošenjem sloja zlatnog lista.

Tehničke karakteristike ove porculanske pločice omogućuju vam da ih koristite bilo gdje. Stručnjaci vjeruju da je takav materijal najpouzdaniji, djelotvorniji i profitabilniji od cjenovne strane problema.

Gusta porculanska pločica

Ova vrsta materijala odgovara najvećoj debljini podnog kamena koji doseže vrijednost veću od 2 centimetra. Dužina i širina u ovom slučaju mogu varirati na zahtjev proizvođača ili kupca.

Takve ploče imaju neke značajke ugradnje:

 • velika masa jednog proizvoda zahtijeva veliku količinu fizičke snage za ugradnju, a najsigurnije je koristiti mehanička dizala;
 • debele ploče od kamenih pločaslagati bez uporabe ljepila, jer težina proizvoda stvara snažno prianjanje uz podlogu.

Mjesto koje treba položiti mora se izravnati. U tu svrhu puni se pijeskom i zabija se specijalnim vibracijskim strojevima. Nakon toga ponovno se provjerava sloj pijeska kako bi se identificirale preostale nepravilnosti, a ako ih nema, započinje proces polaganja.

Za postizanje maksimalne čvrstoće na bazi pijeska se posipa cementom u omjeru jedne vreće na 10 četvornih metara. Ova mješavina će početi interakciju kroz vrijeme nakon polaganja ploča, a snaga baze će se značajno povećati.


Postupak oblikovanja je standardni postupak. Da bi svaka pločica bila idealno postavljena, upotrijebite napeto uže. Postavljenu pločicu moguće je montirati pomoću istog gumenog čekića mnogo veće veličine ili drugog uređaja s velikom silom udarca.

Također pod pločice možete sipati smjesu pijeska. Rezanje keramičkih granitnih ploča velike debljine moguće je samo uz korištenje snažnih instalacija, jer će se običan brusač moći dugo nositi sa zadatkom, a ispravljanje nepravilnosti natjerat će vas da ponovno patite. Za provjeru kuta premaza od porculanskog kamena potrebno je upotrijebiti dugu gradnju ili obične drvene letvice.


Mješavina pijeska i cementa prelivena je preko gotovog premaza, a zatimširi se po cijelom području konvencionalne metle. Ovaj sastav pouzdano će ispuniti sve spojeve između ploča. Posljednji korak bi trebao biti dodavanje tekućine u ovu smjesu, što će uzrokovati da se stvrdne, a premaz će postati savršeno glatka. Ne smijemo dopustiti intenzivno opterećenje na pločama od porculanskog kamena dva tjedna nakon polaganja, budući da je upravo taj vremenski interval potreban da se cementna mješavina skrutne.

Danas se debele keramičke granitne ploče najčešće koriste za stvaranje čvrstih platformi za parkirališta, staze u parkovima itd.

Savjeti za debljinu

Nakon čitanja ovog članka i upoznavanja sa svim radnim uvjetima svake od sorti keramičkih granitnih ploča, nemojte odmah požurivati ​​na tržište debelog keramičkog granita. Podrazumijeva se da će zračne šupljine, čak i pod ovim pogledom, uzrokovati razdvajanje strukture s malim fizičkim naporom. Stoga je glavni zadatak kupca brinuti se za izbor pločica odgovarajuće debljine i za traženje stručnjaka koji će obaviti instalaciju.


Provjerite kakvoću polaganja pločica možete, kao i kod samoinstalacije, te u slučaju da rad obavljaju zaposleni radnici. Dovoljno je dotaknuti površinu da bi se shvatilo gdje su praznine skrivene ispod nje, ako ih ima. Takva mjesta reagirat će zvuk zvona kada udaraju pločice.

U trenutku kupnje morate provjeriti materijalerazumjeti koliko su dobri. Linearne dimenzije mogu se provjeriti pomoću mjerača. Kako bi saznali koliko je površina ravna, dovoljno je samo složiti jednu pločicu od dva paketa i provjeriti odsutnost razmaka između njih, a savršeno podudaranje perimetara reći će o visokoj kvaliteti proizvoda.

Rezultat

Iz gore navedenog, može se razumjeti da se pri odabiru pločica od porculanske kamene ploče prije svega treba osloniti na specifikacije proizvoda. Trošak nije glavni pokazatelj, jer će vlasnik koji želi uštedjeti strašnu pogrešku. Nedovoljna čvrstoća pločica dovodi do njihovog uništenja, a prekomjerna masa debelog keramičkog granita može negativno utjecati na bazu, a novac za kupnju materijala morat će biti dodijeljen mnogo više.

Sukladno tome, najučinkovitije rješenje bit će traženje pomoći od stručnjaka koji će izvršiti potrebna mjerenja, odabrati vrstu keramičkih granitnih pločica i izvesti instalaciju u najkraćem mogućem roku.