Koje su vrste laminata i koje je bolje


Spojevi laminiranog parketa - ujedno i najslabiji i najjači dio premaza. Dobro osmišljen sustav zaključavanja osigurava čvrsto spajanje lamela, jednostavnu montažu i, naravno, dobivanje glatke, izdržljive podne obloge.

Malo povijesti razvoja laminatnih podova

Godine 1979. švedska tvrtka Perstorp AB (ubuduće Pergo) predstavila je kupcima novi podovi - laminat - putem IKEA maloprodajne mreže. Budući da je tehnologija tek bila razrađena, noviteti još nisu imali spojeve za zaključavanje, pa čak i užljebljene rubove. Proboj je postignut 1994. godine kada je Välinges izdao patent za jedinstveni razvoj - prvi svjetski mehanički spoj za parket, pod i laminat.

Aktivno se razvijajući divovi drvne industrije zainteresirali za inovativnu tehnologiju. Prvu licencu kupio je proizvođač laminata Alloc, koji je uveo tzv. Aluminijsku brava 1G. Sljedećih 1995. Kahrsovi rukovoditelji su se zainteresirali za izum. To je najveći proizvođač podnih dasaka, koji i danas drži vodeću poziciju na tržištu. Modificirani sustav veza dobio je naziv "lock 2G". Zapravo, ovo je prototip kompleta za spajanje pod modernim imenom Lock. To jest, povezanostprincip "trn groove", ali s pažljivo razrađen kondenzirani profil. Prilikom sklapanja podne obloge s Lok sustavom zaključavanja korišten je poseban elastični ljepilo.

Shema prvih spojeva za laminat.

Nakon toga, struktura spojnih elemenata i dalje se poboljšava, a krajem 2001. objavljuje se patent za sustav zaključavanja u kojem se dvije susjedne ploče zatvaraju pod kutom od 45 °, a nakon prešanja (uklapanja) dobiva se mehanički gusta veza. Zahvaljujući takvom razvoju, proizvodi se laminat s tako poznatim Click zaključavanjem. Odavde započinje razdoblje spajanja podnih pločica bez ljepila.

Slični spojni setovi namijenjeni su za ugradnju u višeslojne tanke podne obloge: parket, inženjerski čvrsti, laminirani HDF ili PVC pod i dr. Za tradicionalne parkete, vinil ili LVT pločice, od punog drva, koriste se jednostavni spojevi jezik i utor.

Vrste laminatnih brava

Proizvođači laminiranih premaza u oglašavanju posebno se oslanjaju na sustav zaključavanja bez ljepila koji vam omogućuje brzo i jednostavno sastavljanje i rastavljanje poda. Još jedna prednost je da posebni profili oblika oblikuju vodonepropusne spojeve bez najmanjih razmaka. Ali, u stvari, postoje sljedeće osnovne vrste laminatnih brava:

  1. žlijeb ili brava .
  2. Snap ili Klik .

Osnovni tipovi laminatnih brava.

Sva uobičajena imena kao što su T-Lock, Megalock, Click2Click,Uniclick i drugi - samo replikacija glavnih tipova s ​​vlastitim modifikacijama. Ništa fundamentalno novo ili jedinstveno još nije razvijeno. Patenti za ta poboljšanja osmišljeni su kako bi se izbjeglo piratsko kopiranje proizvoda poznatih europskih tvornica od strane beskrupuloznih azijskih prevoditelja.

Laminat s vezivnim sustavom više se ne proizvodi, iako se povremeno mogu naći obrti od kineskih "obrtnika" na prodaju. Razmotrite najzanimljivije opcije od takvih divova kao što su Egger, Quick Step, Balterio, Alloc.

Samo kliknite iz Eggera

Laminatne brave od austrijskog proizvođača klasični su sustavi klikanja. Ploče se ugrađuju pod kutom od 30-45 ° na četiri strane, a dovoljno visok konus grebena osigurava gustoću spoja i otpornost spoja na vlažno i savojno opterećenje. Premaz se proizvodi u standardnom obliku iu kompletu sa Silenzio podlogom za raspršivanje zvuka. Oblik grebena i žlijeba ostaje nepromijenjen.

Uniclic po brzom koraku

Razvoj belgijske tvornice nije ništa manje zanimljiv. Inženjerski profil osigurava mogućnost i klasičnog uguravanja pod kutom i načina umetanja ili štancanja letvica. Ovo je najbolje rješenje za početnike.

Kompleks dvorca Unilin pogodan je za prostore kompleksnog perimetra, teško dostupnih mjesta ili raznih “prepreka” - cijevi, podija, nisko ugrađeni radijatori itd.

Kako bi razumjeli bit sustava s tri varijante, pogledajte video izproizvođač Quick Step.

PressXpress iz Balterija

Takvi laminatni zaporni spojevi nazivaju se 3G, 4G ili 5G. To jest, elementu se dodaje struktura kandže - plastični "jezik", aluminijske hvataljke ili izbočine koje osiguravaju bolje prianjanje, sprečavaju da se ploče vremenom divergiraju (stvaranje uzdužnih i poprečnih proreza). Jedan od najsjajnijih predstavnika ove grupe je PressExpress iz belgijske tvornice Balterio. Dobro osmišljen "aditiv" za glavnu spojnicu eliminira čak i naznake izgleda praznina između lamela i značajno jača područje spoja. Zahvaljujući tom rješenju, gotovi podni pokrivač izdržat će znatnu težinu bez oštećenja.

Zabilježite jedan nedostatak. Prema ocjenama majstora, plastični umetci za vrijeme sastavljanja postaju radije nego pomoćni element, pa se najčešće uklanjaju pomoću kliješta. A da bi se dobio čvrsti spoj, koriste se brtveni gelovi ili brtvene mase.

4G i 5G-S sustav zaključavanja aluminija iz alka za bobice

Laminat s aluminijskim bravama iz Alloka je sam po sebi neobičan. Kao vrlo uspješna modifikacija dvaju osnovnih tipova spojeva, metalni "utor" povećava pouzdanost prianjanja i ubrzava montažni mehanizam. Osim toga, ova shema omogućuje smanjenje težine podne obloge, što je značajna prednost za podove sa smanjenom nosivošću.

Prema proizvođaču, aluminijski profil na dvije duge strane šipke, dopunjen rubompovećava čvrstoću veze. Granična vrijednost prema ispitnim izvješćima je 1200 kg /bar. m. Zbog toga se aluminijske brave koriste isključivo u podnim oblogama klase 33-34, namijenjene mjestima s teškim pješačkim prometom. Dopušteno je 3-struko rastavljanje i ponovno sastavljanje podnice.

Koja je laminatna brava bolja

Otklonimo najslikovitiji mit koji kaže da se najbolji pod dobiva od laminiranog premaza s bravom Click. Zapravo, podni materijal s bilo kojim tipom spoja za zaključavanje konstruiran je na takav način da na kraju dobije savršeno glatku površinu bez izbočina, pukotina i škripanja. Životni vijek i kvaliteta izrade ovise o:

  1. dostupnost originalnih premaza od poznatih robnih marki;
  2. profesionalni vodiči;
  3. strogo poštivanje uputa.

Priključak za zaključavanje, za razliku od analognog, ne proteže se toliko tijekom vremena, tako da je premaz s bravom za zaključavanje prikladniji za ponovno sastavljanje. Zglobna kuka je čvršća, ali pod uvjetom visoke gustoće ploče - ne manje od 750 kg /m3 . Našim čitateljima olakšavamo odabir - u velikim trgovačkim centrima 85% asortimana je laminat s Click sustavom.

Laminat s zaključavanjem klikom.

Uništavamo drugi stereotip. Neki majstori tvrde da klik-lock omogućuje postavljanje laminata na podu s razlikama koje prelaze dopuštene 2 mm za 2 metra površine. Razočarati ćemo takve nesretne stručnjake - ne jednu vrstuSpojevi nisu namijenjeni za ublažavanje značajnih nepravilnosti, uvijek je potrebna ravnomjerna, čvrsta podloga. Samo u ovom slučaju dobit ćete glatki, lijepi i funkcionalni pod koji služi najmanje dva desetljeća.

Savjet! Ako vam je potreban serviser, postoji vrlo pogodna usluga za njihov odabir. Samo pošaljite u donjem obrascu detaljan opis posla koji treba obaviti i dobit ćete ponude s cijenama od građevinskih timova i tvrtki. Recenzije o svakoj od njih i fotografije s primjerima radova možete vidjeti. BESPLATNO je i neobvezujuće.
Dobro oglašavanje
Najčitanije