Kako injektirati šavove podnih pločica - stručne preporuke

U završnoj fazi polaganja pločica potrebno je obraditi šavove između susjednih fragmenata. Kada radite sami, morate znati kako pravilno obrisati šavove na podnim pločicama kako biste dobili kvalitetan i lijep rezultat. O tome kako dobro je učinio talog, ovisi o životu poda.


Što je obrada šavova podnih pločica?

Često, domaći obrtnici su zainteresirani za zašto trebate fugirati fuge između pločica na podu i na zidu. Činjenica je da, prema tehnologiji polaganja, prilikom raspoređivanja obloge podne površine između pojedinih fragmenata na spoju potrebno je ostaviti prostor. U prosjeku, ovaj parametar, prema standardima i propisima, trebao bi biti 2-5 milimetara.

Veličina šava uvelike ovisi o veličini pločice - što je veća, veća je udaljenost između susjednih elemenata.


Fugiranje spojeva fragmenata vrši se iz više razloga:

 1. Zidovi se često skupljaju, tako da se pločica počinje pomicati, ali neznatno, što znači da će trebati prostor za kretanje.
 2. Zbog prisutnosti pukotina, zid može disati kroz njih.
 3. Fugiranje podnih pločica štiti zidove i pod u kuhinji i kupaonici od prodora viška vlage u njih. Ako to nije učinjeno, gljivice koje uzrokuju bolesti umnožit će se u šavovima između fragmenata i pojaviti se plijesan, a prljavština će se skupljati u zglobovima, što će biti teško ukloniti.
 4. Isto tako, talog poboljšava prianjanje između pločica i obavlja dekorativnu funkciju. Ukrašeni zglobovi glatko i uredno izgledaju estetski ugodno, a istovremeno prikrivaju male nedostatke (usjeke, čips) koji se nalaze na rubovima pločice.
 5. Trajanje postupka premazivanja bez popravka ovisi o tome kako se fugiranje šavova podne pločice obavlja ručno.

Odabir smjese za fugiranje spojeva

Ispravno odabrane komponente za proizvodnju smjese mogu bolje obaviti fugiranje prilikom polaganja pločica.


Materijali za kupnju trebaju se temeljiti na nekoliko kriterija:

 1. Boje . Na mnogo načina ovisi o izgledu pločice. Najčešće korištena boja je bijela, kao na slici. Da bi površina izgledala kao jedan monolit prije fugiranja pločica na podu, trebate odabrati nijansu za smjesu koja savršeno odgovara pločici. To je lako učiniti - dodajte boju bijeloj smjesi. Mnogo rjeđe žbuke odaberite kontrastnu nijansu.
 2. Sastav . U proizvodnji mješavine talog možete koristiti Portland cement,alabaster, gips, epoksidna smola i drugi materijali.
 3. Svojstva . Ovisno o komponentama uključenim u sastav, svojstva otopine se mijenjaju. Postoje razlike u tome što trlja šavove između pločica na podu na mjestima gdje je vlažnost visoka, ili gdje postoji povećano opterećenje površine poda. U prvom slučaju, potrebno je upotrijebiti komponente s vodoodbojnim svojstvima, au drugom je najbolje pripremiti trajniji i grubi sastav, na primjer epoksidnu smjesu.
 4. Imenovanja . Standardna vrsta žbuke koristi se za obradu šavova na zidovima između fragmenata. Ali njegov nedostatak je da se s vremenom počinje trošiti, što znači da treba ažurirati. Za podne obloge poželjno je primijeniti više upornih kompozicija, budući da se opterećenje iz različitih objekata stalno pojavljuje na pločici i kreće se duž nje u cipeli.

Izrada fuga

Najčešće u današnje vrijeme za fugiranje koristi se fug za industrijsku proizvodnju podnih pločica. To je mnogo praktičnije, jer postoji mogućnost odabira kompozicije koja uključuje komponente koje odgovaraju određenom slučaju.

U specijaliziranim prodavaonicama nudimo dvije vrste žbuke:

 1. Prvi je suhi prah . Po potrebi se razrjeđuje i može se dugo čuvati ako se zadovolje potrebni uvjeti. Omjeri koji se trebaju slijediti pri pripremi smjese naznačeni su na pakiranju;
 2. Drugoopcija - već pripremljena težina , koja se prodaje zapakirana u male kante ili limenke. Prednost ove vrste injektiranja je u tome što se ne mora razrjeđivati, a mješavina je potpuno spremna za upotrebu. Istina, postoji i negativna točka - sadržaj otvorenog ne može se dugo čuvati.

Budući da je više isplativo razrijediti prah vlastitim rukama, bolje je dobiti suhu smjesu.


Također možete napraviti svoj vlastiti sastav. Najlakši način kuhanja je miješanje vode s alabasterom. Rezultat bi trebao biti bijela masa elastične konzistencije, ali kada se osuši, ovaj kit se često mrvi i dodavanje gipsa vjerojatno neće poboljšati kvalitetu smjese.

Nije lako pripremiti žbuku vlastitim rukama, pa je bolje odabrati opciju kupnje.

Nanošenje kita za obradu šavova

Kada sami obavite fugiranje pločica na podu, prije početka rada morate pripremiti sljedeće alate i komponente:

 • malu gumenu lopaticu;
 • četka;
 • spužvica od pjene;
 • spremnik za pripremu smjese;
 • građevinski mikser;
 • voda.

Razrijedite malter u malim obrocima u posudi malog volumena, miješajući dok ne postane glatka s lopaticom, a miješalica se po potrebi koristi za pripremu velike količine smjese.


Fugiranje šavova podnih pločica u određenom nizu:

 1. Udaljenost između fragmenataočišćeni od prljavštine i prašine, odmašćeni i tretirani antifungalnom kompozicijom.
 2. Šavovi se navlaže vodom pomoću četke kako bi se poboljšalo prianjanje materijala.
 3. Razrijedite malu količinu kita.
 4. Smjesa se nanosi gumenom lopaticom izravno na spoj pločica, pažljivo ga nabijajući unutra izbjegavajući praznine.
 5. Dodatna masa se uklanja špatulom.
 6. Nakon što se otopina malo osuši, lagano se navlaži vodom kako bi se spriječilo pucanje.
 7. Spoj između pločica i kupaonice ili tamo gdje se planira ugradnja postolja bolje je obraditi silikonskom brtvom, koja će osigurati pouzdanu zaštitu od tekuće vode i spriječiti stvaranje gljivica u blizini zida.


Fugiranje pločica na podu i na zidovima je različito. Rad u vertikalno postavljenoj ravnini treba obavljati od vrha do dna Konačno, nanosi se brtvilo koje se prodaje u cijevi s posebnom uskom mlaznicom. Prilikom fugiranja pločica na površini poda, pomaknite se u smjeru od dalekog ugla do izlaza iz prostorije.

Ponovno učvršćivanje obrađenih zglobova

Sljedećeg dana, kada se mješavina osuši, u prostorijama u kojima se promatra visoka vlažnost, potrebno je ponoviti površinsku obradu šavova antiseptikom. Ova mjera sprječava pojavu plijesni i umnožavanje patogena.


Vlaga se često nakuplja na horizontalnim površinama.stoga, da bi se spriječilo ulazak vode u šavove, one su obložene epoksidom. Nakon ovog procesa završi se fugiranje pločica - ostaje samo čišćenje.

Čišćenje površine pločice

Pločica će dobiti potpuni izgled nakon uklanjanja tragova od kita. Budući da se tijekom sušenja prodire mastiks, fugiranje se provodi u nekoliko faza, a površina poda se čisti u završnoj fazi.

Oni uzimaju spužvu od pjene, navlažuju je vodom i lagano operu pločicu tako da se osušena smjesa na njoj malo natopi. Zatim, pomoću strugača ili lopatice, držeći ih okomito na pločicu, uklonite preostali sastav s njegove površine. Razvod se uklanja vlažnom krpom ili spužvom, a njihovom uporabom moguće je ispraviti rad.


Šavovi ne bi smjeli biti izbočeni ili postavljeni na pločice. Za čišćenje valovitih pločica upotrijebite četkicu za zube umočenu u vodu. Uklonite kit bi trebao biti dok je potpuno suha - inače će biti prilično teško omekšati talog. Kao rezultat, proces čišćenja će biti duži i teži.

Odvaljivanjem osušene mješavine možete oštetiti površinu pločica, osobito u sjajnim proizvodima. S reljef pločica za uklanjanje tvrdog injektiranja je gotovo nemoguće. Briljantne pločice mogu se tretirati sredstvom za čišćenje prozora i zatim polirati.

Preporuke za njegu pločica

Nije dovoljno znati kako pravilno popločati pod, potrebno je proučiti informacije o njezi površine pločica. prijesve što trebate imati na umu da održavanje čistoće sprječava pojavu pljesnivih gljivica i klica koje su štetne za ljudsko zdravlje.

Opće čišćenje zglobova treba obaviti najmanje jednom mjesečno ili dva puta. U tu svrhu možete nanijeti sapunsku otopinu, ocat, limunsku kiselinu ili deterdžente za dezinfekciju. Preporučljivo je koristiti bjelilo za površinsku dezinfekciju, te soda i peroksid za izbjeljivanje. To je prikladno za čišćenje šavova četkicom za zube. Također, parni čistač savršeno se nosi s uklanjanjem prenapučene zemlje.

Bolje je ne bacati preostalu smjesu, jer će trebati više od jednom da se prostor između pločica izbriše, osobito u kupaonici i kuhinji. Po potrebi se vrši ponovna obrada.


Ako je spoj još uvijek poprskan, potamnjen ili je u njima počela gljivica, staru osušenu smjesu treba ukloniti. Zatim se spojevi pločica tretiraju antiseptikom, a nanosi se svježe fugiranje. Brtvilo se uklanja s oštricom i premazuje novim materijalom.

Dakle, za poboljšanje performansi svojstva pločica površine će pomoći u ispravnom odabiru smjese i visokokvalitetne fugiranje, kao i redovito održavanje pločica.