Kako napraviti betonski pod u podrumu garaže vlastitim rukama

Za uređenje poda u podrumu najprikladniji je obični betonski estrih - takav premaz može trajati dugo i lako se može popraviti. Izlijevanje betona spriječit će uništavanje poda u podrumu garaže kao posljedica mehaničkih oštećenja ili utjecaja agresivnih kemikalija.


Prednosti betonskog poda u garaži

Ako je pod pravilno ispunjen betonom, ova konstrukcija dobiva niz prednosti:

 1. Dobre performanse: betonski pod nije pogodan za vatru, dobro podnosi vlagu, ima visoku čvrstoću i potpuno je zapečaćen (uz odgovarajuće instalacijske radove).
 2. Niska cijena materijala i niski troškovi punjenja poda, osobito ako se obavljaju samostalno.
 3. Razni paraziti ne počinju u betonskom podu i truljenje je nemoguće.
 4. Jednostavna instalacija omogućuje vam da vlastitim rukama opremite betonski pod u podrumu garaže (više: "Kako napraviti betonski pod u garaži: prednosti i mane, metode lijevanja").
 5. Po želji, poplavljeni pod može biti dodatno ukrašen uporabombilo koji materijal za završnu obradu.


Kombinacija tih pokazatelja i betonskom podu popularnosti, a ovaj dizajn se može naći u većini garažnih podruma.

Ugradnja betonskog poda u podrumu garaže

Za rad na uređenju poda je učinjeno kvalitativno, morate pažljivo pripremiti za rad.

Instalacija se provodi u nekoliko faza:

 1. Priprema podnožja u garaži.
 2. Polaganje hidroizolacijskog sloja.
 3. Ugradnja oplate
 4. Podna armatura.
 5. Napunite betonski estrih.
 6. Fugiranje poda garaže.

Sve faze imaju svoje osobine i suptilnosti koje trebaju pozornost. Kako bi se izbjegla zabuna u akcijama, potrebno je svaku fazu što detaljnije obojati.

Priprema baze

Stvaranje kvalitetnog temelja za betonski pod izravno utječe na njegovu kvalitetu, tako da ovom koraku treba posvetiti veliku pozornost.

Prilikom uređivanja baze trebate graditi na tom algoritmu:

 1. Prvo morate očistiti i izravnati podlogu na kojoj će se izvoditi građevinski radovi.
 2. Nadalje, prajmer je zbijen. Da bi pod u podrumu garaže bio iznimno pouzdan, baza mora biti dovoljno tvrda (za te se potrebe obično koriste ruševine ili sitni kamen).
 3. Pjeskoviti jastučić smješta se na zbijeno tlo. Debljina jastuka trebala bi biti dovoljno velika, jer će s vremenom to i učinitiMalo pitam.
 4. Ako je pijesak poravnat i vlažan, mora ga se i nabiti. Standardna garaža rijetko ima veliko područje pa se rad može obaviti ručno.


Po želji, novi pod u podrumu garaže može se urediti izravno na staroj površini, ali u ovom slučaju bit će potrebna pripremna priprema koja će izgledati ovako:

 1. Prvi korak je čišćenje baze, koja vam omogućuje da otkrijete sve površinske nedostatke.
 2. Male ogrebotine, strugotine i pukotine moraju se napuniti cementnom žbukom ili smjesom polimera (ako je potrebno, oštećenje se unaprijed proširuje). Vidi također: "Kako napuniti pod u garaži vlastitim rukama - upute."
 3. Kada se otkrivaju područja koja se ne mogu popraviti, može postojati samo jedno rješenje - takva se područja moraju rastaviti.
 4. Sve visinske kapljice starog premaza treba ukloniti, a nakon obavljenog rada ponovno temeljito očistiti površinu.

Ugradnja hidroizolacijskog sloja

Kada je površina pripremljena za rad, možete nastaviti s instalacijom hidroizolacije. Ovaj korak je od vitalnog značaja za normalnu uporabu poda: ulaz vlage u prostoriju uzrokovat će stalnu vlagu i plijesan.

Materijal za hidroizolaciju odabire se pojedinačno. Najčešće se koriste rolne bitumenske ili polimerne vodonepropusne, ali u nekim situacijama prikladne i konvencionalne polietilenske folije dovoljne debljine.


Slojevi hidroizolacije moraju se preklapati preko cijele površine poda. Pričvršćivanje pojedinih dijelova materijala vrši se pomoću građevinske trake. Svakako preklopite zidove (oko 25 cm) kako biste u potpunosti spriječili ulazak vlage u prostoriju.

Naravno, prilikom polaganja hidroizolacije iznimno je važno da ga ne oštetite, jer će inače takav premaz odmah izgubiti svoju učinkovitost. Ostaci materijala koji se drže blizu zidova mogu se ukloniti nakon lijevanja betona.

Ugradnja oplate

Oplata omogućuje razlikovanje odvojenih dijelova poda koji će biti izliveni. Osim toga, potrebno je postaviti oplatu u slučaju da betonski pod u garaži ne bude popunjen u jednom danu.


Rad s oplatom je sljedeći:

 1. Sam oplata je konstrukcija nekoliko dasaka postavljenih u cijeloj prostoriji. Debljina dasaka mora biti najmanje 2 cm.Vidi također: "Kako napraviti pod u garaži ploča vlastitim rukama."
 2. Oplata razbija površinu u odvojene kvadrate u koje se izlije beton. Oplata se mora prilagoditi razini.
 3. Nakon odabira veličine kvadrata ovisno o ritmu rada, može se nastaviti s sljedećim koracima.

Podna armatura

Za povećanje karakteristika čvrstoće betonskog poda potrebno je izvesti armaturu, za koju se koristi metalna mreža promjera od 5 do 15 mm. U pravilu, zaarmatura se koristi spremna i prilično tanka mreža, ali ako će pod imati veliko opterećenje, možete ručno stvoriti deblju i jaču mrežu armature.


U nekim slučajevima, metalna vlakna pomiješana s betonom dodaju se u mrežu kako bi se pojačao učinak armature. Takva konstrukcija bit će što je moguće jača i pouzdanija, dajući podu u podrumu najveću otpornost na deformacije i mehanička oštećenja.

Napunite betonski pod

Betoniranje je najteža i dugotrajna faza uređenja poda u podrumskoj garažnoj sobi, a potrebno je puno truda da se dovrši.
Algoritam radi na sljedeći način:

 1. Najprije se miješa cementni mort. Tada se dio ulijeva u odabrano područje za otprilike pola, nakon čega se stvaraju svjetionici: male visine iz rješenja, postavljene točno na razini. Da biste poravnali vrh svjetionika, koristite običan pljosnati grablje. Udaljenost između svjetionika ne smije biti veća od 2 metra.
 2. Punjenje otopine između svjetionika, potrebno je izravnati, za što se koristi vibracijska tračnica. Naravno, prije poravnavanja, morate postaviti vodilice razine kako biste na njih položili vibrirajuću tračnicu. Istezanje tračnice duž lijevanog otopine prolazi kroz sve planirane dijelove.
 3. Nakon završetka radova moguće je ostaviti svježi beton da se stvrdne ili ubrza taj proces,primjenom usisavanja. Izgleda ovako: na beton nanosi se materijal za filtriranje, preko kojeg se nalazi poseban nepropusni otirač s ugrađenom mlaznicom. Pumpa spojena na mlaznicu omogućuje značajno ubrzavanje procesa uklanjanja vlage. Vidi također: "Punjenje poda betonom u garaži - kako to učiniti kako treba s vlastitim rukama."

Fugiranje površine

Završna faza je brusiti pod, zbog čega se stvara monolitni premaz betonske konstrukcije. Prije fugiranja, pričekajte da se beton potpuno osuši i osuši.

Injekcija, kao i sve prethodne akcije, izvodi se prema određenom algoritmu i ima svoje karakteristike:

 1. Potrebno je započeti fugiranje s onih područja koja su ranije zamrznula, a zatim krenuti dalje, dosežući osušene fragmente poda. Za rad je najprikladniji poseban učvršćivač koji se dobro spaja s gornjim slojem betona.
 2. Najprije se provodi gruba žbuka koja uzima otprilike polovicu učvršćivača. Zatim se provodi još jedna žbuka, a završni premaz se može izvesti samo ako se nakon stiskanja površine dobije trag dublji od 1 mm.
 3. Pri obradi poda za lagana opterećenja, možete koristiti najviše 5 kg žbuke po kvadratnom metru površine. Ako su opterećenja velika, potrošnju učvršćivača treba povećati na 8-10 kg.


Nakon završnog fugiranja betonski pod u podrumu garaže može se puštati u rad - projektiratizavršena i ne zahtijeva daljnju obradu. Vidi također: "Kako napraviti pod u podrumu i koje materijale je najbolje koristiti."

Zaključak

Betonski pod u podrumu garaže je uobičajeno i kvalitetno rješenje problema podnih obloga. Ako se pažljivo pripremite za rad, koristite odgovarajuće materijale i pažljivo pratite sve korake kako biste stvorili betonsku konstrukciju, rezultat će biti ugodna i glatka površina koja može trajati više od desetak godina.