Kako napraviti pod izolacija na balkonu učiniti sami

Apartman s balkonom je prilično prikladna kombinacija koja vam omogućuje dodavanje volumena sobi i eksperimentiranje s dizajnerskim rješenjima. Balkoni se često pretvaraju u kompaktne radionice, prostorije za kreativnost ili opuštanje. Jedino što vas sprečava da bez balkona napravite stambeni prostor bez ikakvih problema je nedostatak izolacije, što onemogućuje zagrijavanje balkona čak i uz grijanje.


Međutim, njegovim se naporima ovaj problem u potpunosti eliminira. Prvo, zidovi su izolirani, postavljeni su visokokvalitetni dvostruki prozori, zatim pod je izoliran, grijanje se provodi - i može se koristiti kao punopravni dio stana. Kako izolirati pod na balkonu vlastitim rukama, te će se raspravljati u ovom članku.

Pripremni rad

Prvo što morate učiniti prije zagrijavanja poda na lođi ili balkonu jest provjeriti je li strop dobro ojačan. Na primjer, ako balkon nije ojačan donjim nosačem, tada će se taj nedostatak morati kompenzirati, za što se koriste nosači. Nažalost, to nije uvijek moguće utvrditi, jer to zahtijeva pristanak susjeda u nastavku.

Balkon možete ojačati pomoću metalnog okvira koji je montiranpreko betonske ploče i pričvršćena za zid zgrade. Ugradnja takvog okvira može smanjiti opterećenje koje pada na preklapanje. Međutim, u većini slučajeva, ploča balkona izvorno je bila postavljena na betonske stupove, a problemi s tim dizajnom ne nastaju.

Sljedeća važna točka je materijal iz kojeg je izrađen vanjski zid balkona. Često se za izradu vanjskog zida koristi metalna rešetka, obložena listovima tankog materijala.

Ako se podna ploča nalazi na pouzdanim osloncima, tada će vanjski zid morati biti položen s pjenastim betonom. Istina, takav će rad zahtijevati koordinaciju s arhitektonskim uslugama, tako da kasnije neće biti problema. Mnogo bolje će biti slučaj ako je vanjski balkonski zid izrađen od betona - takva se konstrukcija ne mora mijenjati ili prerađivati.


Zatim trebate zasjeniti balkon. Značenje ove faze je jasno: u nedostatku kvalitetnih prozorskih okvira ili njihove loše kvalitete instalacije, sva toplina će izaći s balkona na ulicu. Izbor prikladnih okvira je sasvim individualan: najčešće vlasnici stanova biraju pouzdana dvostruka stakla s niskom toplinskom provodnošću, ali ponekad se za balkone odabiru i dobri drveni okviri koji se uz pravilnu obradu mogu dobro zagrijati.

U svakom slučaju, nakon ugradnje okvira za balkone potrebno je ukloniti pukotine i pukotine. Osim zaštite od curenja topline, omogućit će se i brtvljenje različitih otvora i njihovo brtvljenjespriječiti ulazak vlage u prostoriju.

To je važno: svaki spoj koji propušta može uzrokovati vlagu, što će značajno smanjiti karakteristike izolacije. Nakon nekog vremena pojavit će se plijesan i svi građevinski materijali će se početi rušiti, a zatvaranje rupa potrebno je kako bi se spriječili takvi učinci.

Široke praznine u pločama najbolje se uklanjaju pomoću posebnih valjaka, za proizvodnju kojih se koristi pjenasti polietilen. Postavljanjem takvih valjaka u šupljine i njihovo brtvljenje brtvilom postiže se dobra nepropusnost.

Često se koriste valjci za izolaciju umjesto pjene za uštedu. To se radi na sljedeći način: prvo se nanosi malo pjene na željeno mjesto, a na njega se stavi valjak. Kada se pjena proširi, ona će ispuniti sav slobodan prostor i osigurati dobru vezu s brtvom. Uklonite male zazore pomoću konvencionalnog brtvila.


Nakon rješavanja problema na zglobovima i zidovima balkona, morate se nositi s uklanjanjem takvih nedostataka u podu. Sve pukotine se čiste od prašine i raznih ostataka, nakon čega podnu površinu treba obraditi temeljnim premazom. Nakon toga, svaki prorez se puni brtvilom ili smjesom ljepila na bazi cementa.

Primjećujući duboke i uske praznine, potrebno ih je proširiti bušilicom ili brusilicom, a zatim je napuniti brtvilom: u tom slučaju sastav će dobro prodrijeti u površinu i ispunitiprostora.

Kada se sastav popravi otvrdne, cijela površina poda i donji dio zidova trebaju biti premazani. Ovo pravilo vrijedi samo za betonske površine: ako je vanjski zid izrađen od pjenastih blokova, onda je on premazan cijelom visinom.

Hidroizolacija balkona

Kada se uklone svi nedostaci podne ploče i zidova, možete nastaviti s uređenjem hidroizolacije. Ponekad se ovaj korak promaši i potpuno uzalud: hidroizolacija je izuzetno važna za kvalitetu stambenog balkona.

Ako vodonepropusni sloj nije ugrađen, vlaga mora pasti u prostoriju. Osim vlage i plijesni, ovaj učinak također dovodi do činjenice da izolacija poda na balkonu gubi većinu svojih svojstava: gotovo svi izolacijski materijali podnose učinke vlage i gube karakteristike.

Stoga je moguće zaključiti potrebu za hidroizolacijom.

Postoji nekoliko vrsta hidroizolacija:

 • Cast;
 • premaz;
 • Film;
 • Povucite.

Svaki od njih ima svoje karakteristike i zahtijeva posebnu pozornost.

Izolacijska izolacija

Za hidroizolaciju od lijevanog materijala korišteni su razni "tekući" materijali. To uključuje "tekuće staklo", bitumenski perlit, penoepoksid i druge materijale sličnih karakteristika. Zajednička značajka koja je svojstvena svakom od prikazanih pripravaka je tekuća struktura.

Izolacijska izolacijaje vrlo jednostavna: sastav se izlije na površinu i izravnava (najčešće uz pomoć valjka). Ovisno o materijalima, hidroizolacija od lijevanog materijala može se primijeniti u toplom ili hladnom stanju.

Da bi se postigla najviša kvaliteta, lijevana hidroizolacija nanosi se u nekoliko slojeva tako da je debljina 2-3 mm. Svaki sljedeći sloj nanosi se tek nakon što se prethodni potpuno stvrdne.


Za hidroizolaciju opremiti lako i učinkovito, prije ugradnje, površina mora biti osušena. Na donjem dijelu zida postavljene su male strane visine od oko 20-25 cm, a za to možete upotrijebiti bilo koji hidroizolacijski materijal do uobičajenog polietilenskog filma.

Izgradnja hidroizolacijskih materijala koji zahtijevaju grijanje, je kako slijedi:

 • Najprije se smjesa zagrijava do određene temperature;
 • Nakon toga, sastav se nanosi na površinu i brzo izravnava valjkom ili oštricom liječnika;
 • Između slojeva hidroizolacije potrebno je postaviti rešetku za armiranje ili stakloplastiku kako bi se povećala čvrstoća hidroizolacije.

Postupak primjene "hladnog" sastava provodit će se istim algoritmom, osim prvog stavka, budući da takve kompozicije ne trebaju biti zagrijane. Osobitost takvih materijala je da njihovo zamrzavanje obično traje znatno duže.

Brusna hidroizolacija

Za ovu vrstu hidroizolacijekoriste se bitumenski kitovi, polimerni lakovi i drugi spojevi te vrste. Glavna prednost premaza hidroizolacije leži u jednostavnosti njegove primjene bez gubitka u kvaliteti: učinkovitost takve zaštite od vlage je prilično visoka.

Prije nanošenja sastava premaza površina je prethodno odmašćena i premazana. Smrznuta hidroizolacijska smjesa stvrdnjava i stvara debeli film koji štiti prostor od prodiranja vlage.


Obmazochnoy hidroizolacija može se primijeniti na dva načina:

 1. "Hladno." Materijali koji se nanose u hladnom stanju ne zahtijevaju grijanje. Na taj se način hidroizolacija ostvaruje iz "tekuće gume" i materijala koji uključuju epoksidnu smolu.
 2. Vruće. U zagrijanom stanju primjenjuju se hidroizolacijski materijali na bazi bitumena i razni polimeri.

Za postizanje maksimalne učinkovitosti hidroizolacije mora se nanositi u najmanje dva sloja.

Obmazochnaya hidroizolacija ima izvrsne karakteristike i zadovoljava sve zahtjeve. Mala rezerva odnosi se samo na premazivanje bitumena - ovaj materijal rijetko traje duže od 5-7 godina zbog svoje niske otpornosti na niske temperature, zbog čega se pukne.

Najbolje je koristiti gumene ili polimerno-bitumenske premaze na balkonima i ložama, koji su vrlo pouzdani i mogu trajati mnogo duže, zbog čega je izolacija poda lođe podcrijep će također imati duži život. Vidi također: "Kako napraviti pod na lođi s vlastitim rukama - faze dorade."

Hidroizolacija filma

Najjednostavniji i pristupačniji hidroizolacijski film. Za njegov raspored koristi se uobičajen polietilenski film, koji košta vrlo jeftino i lako se slaže.

Postupak instalacije izgleda vrlo jednostavno:

 • Prvo, odabran je više ili manje gust film;
 • Čvrsti komad filma postavlja se na pod s polumatnim preklapanjem na zidovima;
 • Tako postavljena hidroizolacija pričvršćena je na zidove ljepljivom trakom.


Time se dovršava instalacija hidroizolacije filma, a možete nastaviti s daljnjim radnjama.

Evo nekoliko stvari koje treba uzeti u obzir prilikom polaganja:

 • Prvo, film se može koristiti samo ako izolacija ili obloga nisu pričvršćeni preko nje, jer će film dobiti oštećenje kroz koje prolazi vlaga;
 • Drugo, oprez je potreban kada se radi s velikim čvrstim tkivom - i najmanja oštećenja filma će dovesti do potpunog gubitka učinkovitosti takve hidroizolacije;
 • Treće, polaganje filma na uglove, morate učiniti bez rezova, tako da materijal mora biti pažljivo presavijen.

Hidroizolacija valjaka

Za raspored rola (lijepljenje) koriste se hidroizolacijski materijali, proizvedeni u obliku rola ili listova. Cijela površina poda je prekrivena takvim podommaterijal s pozivom na zidu oko 1,5-2 metra.

Valjana hidroizolacija se vrši pomoću bitumena i na bitumensko-polimerskoj osnovi. Za polaganje materijala potrebno je zagrijavanje njegovog ljepljivog sloja, za koji se koristi plinski plamenik ili građevni sušač.


Postavljanje hidroizolacije provodi se prema sljedećem algoritmu:

 • Prvo, osnovna površina je pokrivena tankim slojem bitumena (1-2 mm);
 • Naneseni mastiks se zagrijava, nakon čega se odmah zalijepi hidroizolacija;
 • Ako je potrebno, rad se ponavlja nekoliko puta, a svaki sljedeći sloj materijala mora biti postavljen okomito na prethodni;
 • Najgornji sloj hidroizolacije obrađuje se polimernim kitom.

Proces polaganja hidroizolacije valjaka može se pojednostaviti korištenjem posebnog materijala s ljepljivom trakom. Za ugradnju ovog materijala, dovoljno je ukloniti zaštitnu foliju s dna role prije nanošenja. Platno je pritisnuto uz površinu i spojeno je s osnovnim slojem.

Izbor izolacijskog materijala

Nakon polaganja hidroizolacije možete napraviti podnu izolaciju, ali prije toga morate odlučiti koji je najbolji način zagrijavanja poda na lođi. Tržište danas obiluje raznim grijačima, tako da izbor s jedne strane može biti težak. S druge strane, izbor vam omogućuje da odaberete najbolju opciju.

odabirumaterijal kako bi izolirali podove na lođi vlastitim rukama, prije svega je potrebno obratiti pozornost na njegov koeficijent toplinske vodljivosti. Ovaj indikator treba biti što je moguće niži - u ovom slučaju učinkovitost izolacije će biti najveća. Vidi također: "Pouzdan pod na balkonu - što učiniti, odabrati materijal."


Za izolaciju balkona možete koristiti sljedeće materijale:

 • proširena glina;
 • Penoflex;
 • mineralna vuna;
 • Stiropor (pjena).

Karakteristike ovih materijala treba detaljnije razmotriti.

Proširena glina

Zagrijavanje poda balkona s ekspandiranom glinom često se provodi - materijal je dobro poznat i vrlo čest. Izolacijska glina dostupna je u tri formata:

 1. Claydite s velikim cijepljenjem. Ovaj materijal je idealan za zatrpavanje u prostor između zaostataka, na koji je postavljen drveni pod.
 2. Srednjefleksna glina. Ovaj format se koristi za izradu ekspandirane gline, koja također popunjava prostor između zaostataka. Osim ove primjene, keramsit beton se često koristi kao osnova za ugradnju pločica.
 3. Fazna frakcija glina. Materijal male frakcije koristi se u rasutim podovima, koji su prekriveni pločama od gipsanih vlakana (pročitajte: "Kako izolirati pod proširenom glinom - opcije za zagrijavanje").

Penoflex

Penoflex je pjenasti polietilen koji se ispuštaformat zapisa. Osim uobičajenog penoflexa, postoji i varijacija s površinom presvučenom folijom koja sprječava prijenos topline na zidove, odražavajući je u suprotnom smjeru.


Ako je riječ o podnom grijanju na balkonu s pjenastim žbukom, onda se ovaj materijal obično koristi kao dodatni materijal koji se postavlja preko hidroizolacijskog sloja. Pričvršćen je na vrpcu, a vrh je pokriven sandukom. Odvojene materijalne trake međusobno su povezane folijskom trakom, što stvara čvrsti sloj.

Nakon popunjavanja podne izolacije na lođi s penoplexom, na njega se može postaviti bilo koji drugi izolacijski materijal, a ovaj dizajn će pružiti maksimalnu zaštitu od gubitka topline (detaljnije: "Kako izolirati pod s penoplex - dokazanim metodama").

Mineralna vuna

Najčešći među grijači dobio Minvat, s kojim često izvodi podnu izolaciju na balkonu ispod pločica.

Ova popularnost je zbog svoje mase:

 • Vrlo niska toplinska vodljivost;
 • Mala težina;
 • Jednostavna instalacija;
 • Ekološka sigurnost.

Za uređenje balkona takav se materijal vrlo dobro uklapa. Kada se polaganje mineralne vune širi, čime se eliminiraju sve praznine, tako da nećete morati koristiti montažnu pjenu za brtvljenje svih pukotina. Osim toga, izolaciju poda balkona s mineralnom vunom treba kombinirati s izolacijom drugihmaterijala za daljnje smanjenje toplinske vodljivosti. Vidi također: "Kako napraviti toplu podnicu na lođi vlastitim rukama."


Postoji nekoliko vrsta mineralne vune: staklena vuna, kamena vuna i vuna od troske. Ovi materijali imaju različite karakteristike, tako da će izbor optimalne varijante biti individualan. U pravilu, u većini slučajeva, izbor pada na bazalnu kamenu vunu, što je najpogodnije za rad.

Jedini ozbiljan nedostatak mineralne vune je njegova slaba otpornost na vlagu, stoga, za veću pouzdanost, materijal treba biti pokriven na vrhu s filmom koji sprječava prodor vlage u izolaciju.

Ugradnja parne brane je vrlo jednostavna: film se rasteže i fiksira na trupce običnim zagradama. Važno je samo postaviti film na desnu stranu tako da može obavljati svoje funkcije.

Stiropor

Bolje poznat kao polistirenska pjena, ovaj materijal se vrlo često koristi za unutarnje i vanjsko uređenje zgrada. Ekspandirani polistiren se proizvodi sa širokim rasponom gustoće i debljine, ovisno o promjeni njegovih svojstava: materijal niske gustoće osigurava bolju zaštitu, ali je mnogo krhkiji.


Pjena od pjene ima mnogo prednosti - to je svjetlo, zgodan i lako prilagoditi željenu veličinu pomoću klerikalnog noža. Sve ove kvalitete, zajedno s niskim troškovima i mogućnostimaUpotreba u kombinaciji s drugim grijačima čini pjenastu plastiku jednim od najpopularnijih izolacijskih materijala.

Tijekom ugradnje polistirenske pjene između zaostatka pojavit će se razmaci koji se moraju ispuniti poliuretanskom pjenom kako bi se postigla dobra učinkovitost izolacije. To treba imati na umu pri izvođenju podne izolacije ploče od pjene.

Toplinska izolacija poda balkona s sandukom

Jedan od načina izolacije balkona je polaganje izolacije pomoću sanduka. Ova metoda može izgledati potpuno jednako za različite grijače.

Prije nego što izolirate pod na balkonu ispod pločica, koristite sanduk, morate znati kako će biti postavljen.

Redoslijed radnji izgleda ovako:

 1. Prvo, visina poda se izračunava bez obzira na debljinu podne obloge. U pravilu se razina poda obično podudara s visinom praga vrata.
 2. Zatim odaberite metodu koja će se koristiti za podizanje visine poda. Pod se može podići postavljanjem šipki u dva sloja, po širini samih dasaka, ili pomoću posebnih jastučića izrađenih od metala, plastike ili drva.
 3. Nakon toga se pripremaju elementi potrebni za izradu sanduka - ploča ili šipki.
 4. Svaki element mora biti zasićen antiseptikom, što će spriječiti truljenje drveta i prodiranje vlage u njega.
 5. Kada su osušeni i obrađeni elementi letvicespremni, možete nastaviti izravno na njegovu instalaciju, koja koristi nekoliko shema.

Shema 1

Nosači u ovom slučaju su U-oblikovani dijelovi, izrađeni od zakrivljene metalne trake. Između polica dijelova montirana drvena građa, smještena na traženoj visini. Pričvršćivanje drva vrši se vijcima.

Udaljenost između potpornih nosača je oko 50-60 cm, a prvo se postavljaju uz zidove, a zatim se u određenom intervalu montiraju preko cijele širine balkona. Elementi su pričvršćeni na pod pomoću sidara.


U izolaciji se krojevi izvode u istom intervalu kao što su police raširene. Izolacijski materijal stavlja se na metalni nosač i pritiska na pod. Nakon ove operacije sa svakim nosačem, ostatak prostora između redova je također ispunjen izolacijom.

Nakon postavljanja izolacije potrebno je ugraditi šipke u držače i uvrnuti rupe vijcima. Prilikom rada potrebno je provjeriti razinu tako da je podnožje strogo horizontalno.

Shema 2

Drugi tip dizajna koji se koristi za stvaranje rasporeda izolacije s sanducima.

Ovaj dizajn izgleda ovako:

 1. U betonskom podu na koji su pričvršćeni vijci montirani su posebni umetci.
 2. Na vrhu nosača nalazi se konac koji vam omogućuje podešavanje visine kašnjenja, podešavajući ih na željenu razinu.
 3. Nakon postavljanja kašnjenja na vijke, višak dijela se odrezuje brusilicom, a cijela površina postaje glatka.


Ovaj dizajn je vrlo zgodan i omogućuje vam da lako položiti izolaciju na razini lag. Često se uloga metalnih čavlića odvija u plastičnim stalcima, koji se moraju zakriviti u zaostatke.

Ova opcija je mjesto koje treba biti, ali postoji jedna poteškoća - rešetke za trupac trebale bi biti dovoljno široke da prođu kroz plastične police velike širine. Inače, sve je isto kao kod metalnih čavlića.

Shema 3

Ako se prethodni programi iz nekog razloga ne uklapaju, tada možete koristiti samo-sastavljenu konstrukciju barova. Ovaj se sanduk može ugraditi samo ako je betonska ploča u početku potpuno ravna, inače neće uspjeti napraviti ravan pod.


Letvice letvice spojit će se metalnim uglovima, a elementi uz zidove pričvrstit će se na njih sidrima. Rezultirajući pod može se izravnati na gornjem rubu letvice, za što se na zidu uzdiže ravna crta, duž koje su pričvršćene bočne šipke. Podizanje jednog od potpornih sanduka ukazuje na potrebu da se ispod nje stavi mali komad daske ili šperploče.

Shema 4

Ako je razina preklapanja u početku dovoljno visoka, a pod praktično neće rasti, onda možete napraviti sanduk od dva sloja šipki,okomito. Donji red će biti pričvršćen za osnovnu površinu, a drugi - za prvi.


Ovim dizajnom prvi red lag-a se lijepi na podnu ploču s montažnom pjenom. Učvršćivanje drugog reda kod korištenja ove sheme moguće je tek nakon što izolacija ispuni sav prostor između vodilica.

Shema 5

Jedan od najlakših načina za podizanje razine poda na balkonu je dizajn, napravljen kako slijedi:

 • Široke, ravne ploče pričvršćene su na strop i međusobno s uglom;
 • Ploče su postavljene na rub tako da je udaljenost od zidova oko 5-7 cm;
 • Izolacijski materijal postavlja se između zidova i ploča;
 • Sav slobodan prostor između ploča također je ispunjen izolacijom;
 • Preporučljivo je pokriti strukturu s filmom na vrhu tako da prašina i fragmenti izolacije ne uđu u prostoriju.

Nakon završetka polaganja obloge i izolacije, možete napraviti polaganje završnog premaza.

Zagrijavanje poda bez sanduka

Ova metoda podne izolacije, kao što naziv implicira, ne zahtijeva stvaranje sanduka. Za primjenu ove metode koriste se nasipni podovi (tzv. Suhi estrih). Ova metoda je vrlo popularna i prikladna za izvođenje podne izolacije na lođi.


Odmah je vrijedno napomenuti da za rasute podove mora koristiti polietilenhidroizolacija, po mogućnosti u kombinaciji s drugim slojem vodonepropusnog materijala. Film se pričvršćuje ljepljivom trakom, a prigušna traka se zalijepi na vrh, izjednačavajući širenje poda kada se temperatura promijeni.

Uz zidove, prije rada, postavljeni su svjetlosni signali, uz koje će biti potrebno kretati se prilikom izravnavanja rasutog materijala. Nakon izravnavanja poda, potrebno je položiti gipsane ploče na njega, koje su pričvršćene jedna za drugu uz pomoć posebnih brava. Za spajanje ploča najviše kvalitete, one se moraju dodatno pričvrstiti bilo kojom ljepljivom polimernom smjesom.

Polaganje gotovog poda

Iznad izolacije postavljena je podna obloga koja također može utjecati na temperaturu u prostoriji. Naravno, izbor materijala za završni pod je individualna stvar, ali bolje je odabrati premaz koji će biti ugodan i topao na dodir. Čak i ako znate kako izolirati pod na lođi ispod pločica, možete smanjiti učinkovitost izolacije s neprikladnom podnom oblogom.


Dobar bi izbor bio drvo ili šperploča prekrivena tepihom, laminatom ili linoleumom. U svakom slučaju, prije nego što odaberete materijal za pod, vrijedno je znati koji se materijali koriste kao završni premaz i koje karakteristike posjeduju.


Zaključak

Zagrijavanje poda na balkonu se obavlja bez ikakvih problema - ništa komplicirano u tomenema posla. Dovoljno je samo kompetentno dizajnirati sve, odabrati prikladne materijale i obratiti pozornost na detalje pri radu - a onda će balkon biti topla, korisna soba koja se može koristiti za bilo koju svrhu.