Kakvu vrstu podova u garaži odabrati: vrste i značajke materijala

Pod svake garaže često je izložen mehaničkim stresima i agresivnim kemijskim sredstvima. Takvi uvjeti rada nameću posebne zahtjeve na podu garaže: moraju biti dovoljno čvrsti, sposobni izdržati negativne učinke i trajati što je duže moguće. O tome koje su vrste podnih obloga za garažu, a raspravljat će se u ovom članku.


Postoji masa podnih obloga koja vam omogućuje da napravite ne samo visokokvalitetan i funkcionalan pod, nego i da ga dobro ukrasite - na primjer, modularni podovi za garažu omogućuju stvaranje zanimljivog uzorka bez puno truda.

Betonski estrih za garažu

Prvo što treba reći o proračunskoj verziji kravate. Ovaj dizajn je izrađen od armature i koristi se kao glavni premaz. Za običnu betonsku košuljicu bit će potreban beton dovoljno visoke kakvoće, a rezultirajući premaz će se morati strojno obraditi glodalicom i polirati.


Raspored betonske košuljice, unatoč jednostavnosti, mora biti izveden ispravno i uzimajući u obzir sve aspekte. Važno je unaprijed izračunati područje.površinu i pripremiti dovoljno materijala za punjenje. Ako površina u garaži prelazi 50 četvornih metara. m, onda ga treba podijeliti u nekoliko dijelova i ispuniti šavove posebnim spojevima, čime se stvaraju dilatacijski spojevi.

Osim toga, garaži treba nagib u slučaju da u njoj ima vode. Na rubovima površine estriha treba napraviti šav, koji će se kasnije napuniti polistirenskom pjenom ili poliuretanom.

Bezbojna impregnacija poda

Da bi se poboljšala kvaliteta betonske košuljice i ubuduće olakšalo njeno čišćenje, vrijedi tretirati pod bezbojnu impregnaciju. Ovaj posao će zahtijevati valjak ili četku. Premaz će spriječiti da se prljavština zalijepi za pod, i bit će mnogo lakše očistiti. Osim toga, impregnacija će osigurati podnu oblogu u garaži s malom zaštitom od oštećenja.


Naravno, bit će potrebno neko vrijeme za rad, a nakon toga će morati pričekati da se impregnacija osuši, ali vrijedi. Dobra vijest je činjenica da će biti potrebno ažurirati impregnaciju prije tri godine.

Bojenje poda garaže

Gotov betonski estrih koji mu daje kvalitetan izgled može se obojiti. Za to se obično koriste ili akrilne ili epoksidne boje - izbor ovisi o tome koliko određeni materijal podnosi mehanička oštećenja i je li prikladan za određenu površinu.

Također morate razmisliti o tome hoće li pod u garaži biti polje za eksperimentiranje: bojanakon svega svega je ukrasni materijal, ali ne i zaštitni. Naravno, izbor različitih boja na tržištu je ograničen, ali uvijek možete miješati boje, stvarajući na taj način najzanimljiviju boju.


Prije bojanja betonske košuljice mora se izravnati. U pravilu, prije toga primjenjuju se posebne tvari koje poboljšavaju vezu estriha s betonom. Izravno izravnavanje se obično provodi pomoću samonivelirajućih spojeva, za koje nije potreban nikakav napor.

Naravno, estrih se mora osušiti i očistiti prije bojenja. Potrebno je nanositi boje ne samo na pod, nego i na donji dio zida (ne više od 20 cm). Obično se boja suši do dva dana, a nakon što se prvi sloj osuši, preporučuje se nanošenje još jednog (više: "Slikanje betonskog poda u garaži: nijanse i savjeti").

suhe cementne smjese

Da bi se kvaliteta, pa čak i premaz u garaži, možete koristiti suhe cementne mješavine. Miješanje takvog sastava s običnom vodom omogućuje stvaranje tekuće smjese koja se prostire na površini sama i može izravnati relativno ravnu površinu.


Naravno, ova podna obloga ima svoje nedostatke:

  • Prvo, stvaranje padine s samonivelirajućim sredstvom neće uspjeti;
  • Drugo, ako postoje ozbiljne razlike u visini, upotreba takvog sastava za izravnavanje podne površine možda neće biti moguća ili će to koštati previše.skupo.


Za nanošenje suhe cementne mješavine na pod, površina mora biti prethodno očišćena i nanesen sloj prajmera. Zatim se na pod nanosi razrijeđeni sastav koji će nakon nekog vremena samostalno zauzeti sav raspoloživi prostor. Naravno, prije nanošenja potrebno je voditi brigu o kvalitetnoj bazi, ako ima ozbiljne nedostatke ili velike visine.

Premazivanje polimerima

Dobro dizajnersko rješenje za garažu bit će premazivanje polimernih materijala. Temelj takvih spojeva mogu biti akrilne, epoksidne i druge smole. Među prednostima polimernih premaza može se izdvojiti dobra čvrstoća i otpornost na agresivne tvari, kao i opsežna boja. Ovi materijali su na mnogo načina slični pokrivanju podne obloge za garažu, proizvedeno u gotovom obliku. Vidi također: "Kako napraviti polimerne podove za garažu: opcije i metode."


Kako bi se povećala učinkovitost takvog premaza, dodatno ga možete tretirati lakom ili bojom s grubom površinom, što će poboljšati prianjanje na površinu. Možete poboljšati vizualnu kvalitetu polimernih premaza pomoću pijeska ili drugih dekorativnih materijala - vrijedi pogledati fotografiju kako biste saznali koliko dobro izgleda.

PVC podne obloge u garaži primjenjuju se na različite načine: neke od njih spadaju u kategoriju samoniveliranja, dok se druge moraju nanositi ručno pomoću četke ili valjka. U svakomOblaganje obično traje 3 do 6 dana. Prije potpunog stvrdnjavanja materijala, morat ćete pričekati oko 2 dana, ovisno o sobnoj temperaturi i kvaliteti učvršćivača.

Popločavanje poda

Dobar materijal za uređenje pokrivenosti u garaži je pločica.

Odabirom ovog materijala, morate obratiti posebnu pozornost na sljedeće specifikacije:

  • Tvrdoća;
  • Kapacitet vode;
  • Površinska tekstura.

Betonske ili klinker pločice koje nisu otporne na abraziju najbolje su za garažu.

Tehnologija polaganja pločica ne razlikuje se mnogo od ugradnje drugih materijala. Prvo, premaz je očišćen i premazan, a zatim se pločica montira na sloj elastičnog ljepila. Spojevi između pločica moraju biti prekriveni posebnim mješavinama (detaljnije: "Polaganje pločica za garažu: pod pločice izrađujemo u garaži").


Suočavanje s podom garažnih pločica će potrajati dugo: samo rad obično traje oko 8-10 dana. Konačno, pločica sjedi na svom mjestu dva tjedna nakon početka rada, i tek tada se može koristiti.

Dobar izbor bi bio modularni pod za garažu od gumenih pločica koji ne zahtijevaju kompliciranu ugradnju i istovremeno imaju nekoliko prednosti, a često se koriste i kao završni pod (pročitajte: "Kako napraviti gumene podove za garažu: vrste, prednosti i nedostaci") ,

Zaključak

Postoje mnoge vrste podova za garažu, a to daje više slobode izbora. Kako bi odabrali najprikladniji materijal, potrebno je krenuti od financijskih mogućnosti, individualnih želja, kvalitete materijala i kompetentno izvedenog rada. Napravite dobar pod u garaži će biti moguće samo ako su svi ti parametri uravnoteženi.