Što šperploča je bolje za pod - odaberite marku i vrstu materijala

Šperploča je vrlo izdržljiva i istodobno prirodna. Jedinstvena mehanička svojstva šperploče su zbog posebne tehnologije proizvodnje, koja uključuje lijepljenje neparnog broja tankih slojeva furnira s okomitom izmjenom vlakana.


Zbog niske cijene i visoke žilavosti loma, šperploča je postala široko korištena u građevinarstvu. Takvo zanimanje posljedica je činjenice da je šperploča već dulje vrijeme bila, ako se može reći, jedini završni materijal koji se lako mogao dobiti. Zbog toga su se na tržištu pojavile mnoge vrste i vrste šperploče.

Vrste iverice

Šperploča je podijeljena na vrste, na temelju opsega njegove primjene: građevinarstvo, namještaj, građevinarstvo, industrijska, ambalaža.

Vrsta šperploče određuje se na temelju ljepila korištenog tijekom proizvodnje:

 • FCje vodootporna šperploča. Njezini listovi su lijepljeni ljepilom od karbamida;
 • PSF- šperploča s poboljšanim vodoodbojnim svojstvima. U tom slučaju, slojevi se lijepe s fenol-formaldehidnim ljepilom;
 • FBA- obična šperploča,listovi koji su zalijepljeni ljepilom za albumin-kazein. Takva šperploča se boji vlage, ali je izabrana zbog svoje neškodljivosti za ljude;
 • FBje šperploča dizajnirana za uporabu u posebno vlažnim uvjetima, čak iu vodi. Takve osobine materijal dobiva zahvaljujući impregnaciji bakelitnim lakom.


Gore su samo najpoznatije vrste šperploče. Postoje dodatne klasifikacije, ovisno o debljini, korištenom drvu, kvaliteti površine.

Za i protiv polaganja šperploče na podu

Prednosti i koja je šperploča bolje za pod:

 • Šperploča je vrlo ekološki prihvatljiv materijal izrađen od prirodnih sirovina, što nije slučaj s vlaknima i dinarima, koji su otpadni proizvodi.
 • Sadržaj vlage u iverici ne prelazi 12-15%.
 • Zbog svoje trajnosti šperploča savršeno upija udarce. U slučaju jakog udarca, glazura će ostati netaknuta, a šperploča će dobiti samo mikropukotine. To neće pogoršati pod.
 • Šperploča je u izvrsnom kontaktu s raznim podnim oblogama, jer je izrađena od drveta.
 • Pod od šperploče ispunit će zahtijevane kvalitativne karakteristike, a ne zahtijeva puno vremena i resursa za njegovu proizvodnju, a ne mora imati posebne vještine. Može se izvoditi korak po korak.
 • Osim toga, šperploča služi kao neka vrsta izolacije koja štiti sobu od hladnoće koju daje betonska podloga.
 • Šperploča je idealno rješenje pri izravnavanju poda s velikim razlikamaestrih u ovom slučaju će biti skuplji, a baza će se značajno povećati u masi.
 • Mnoge vrste ovog materijala dopuštaju da se koristi kao grubi i čisti pod.


Negativna svojstva šperploče mogu se pripisati nemogućnosti korištenja u sobama s jakim temperaturnim razlikama (vikendice ili kuće s privremenim boravkom) i prekomjernom vlagom (kupke, saune, kupke i bazeni).

Odabir šperploče za polaganje na podu

Da biste razumjeli koja je šperploča bolje za pod, trebate zapamtiti dva važna čimbenika:

 • Koja vrsta poda će se koristiti - to će značajno razjasniti situaciju, budući da je nemoguće birati podne šperploče bez uzimanja u obzir ove nijanse, inače možete završiti s podom niske kvalitete.
 • Osim toga, sama vrsta sobe utječe na način upotrebe šperploče za pod. Na primjer, ako soba živi i u njoj će biti djece, preporuča se koristiti samo šperploča FC. Ne sadrži formaldehid, pa je bezopasan. Glavna stvar je održavati razinu vlage u prostoriji. Ako se šperploča stavlja na proizvodnju s uspostavljenom normalnom ventilacijom, onda je najbolji odgovor na koji će se šperploči staviti na pod biti stupanj PSF-a prve klase emisije. Ova klasa označava uključivanje formaldehida ne više od 100 mg po 1 kg ploče od iverice.

Klasifikacija šperploča

Prilikom odlučivanja o tome koja je šperploča najbolje položiti na pod, morate se voditi sljedećim parametrima:

 • Marka šperploče . Kao što je ranije opisano, FC šperploča najbolje odgovara dnevnim sobama s umjerenom vlagom.
 • Klasa šperploče . To je njegova emisija, za pod je moguće koristiti samo klasu E-1.
 • Šperploča . Postoje 4 vrste, međutim, različite strane ploča od šperploče mogu se razlikovati po stupnju. Primjerice, možete vidjeti oznake: 1/1, 1/2, 2/2 i druge. Za grubu osnovu prikladni su stupnjevi 3 i 4. Za završnu osnovu, 1 i 2.
 • Vlažnost . U visokokvalitetne sorte šperploča vlažnost treba biti 12-15%.
 • Broj slojeva . Korišteni furnir može imati debljinu od 1,7-1,9 mm. Šperploča, koja ima više slojeva, jača je. Ovaj parametar određuje gdje će se koristiti. Za grubi premaz potreban je šperploča debljine 12-18 mm, a za završni premaz 10–12 mm. Za ugradnju šperploče u proizvodnji preporučuje se korištenje iverice debljine više od 25 mm (čitaj: "Koja debljina šperploče odgovara tlu").
 • Dimenzije šperploče . Ima malih, velikih formata i formata. Dimenzije ploča od iverice su važnije za transport nego za ugradnju. Teže je raditi s velikim listovima, ali ih uvijek možete prilagoditi manjoj veličini koja vam je potrebna. Glavna stvar je, čak i prije instalacije, ne zaboravite broj izrezati listova, kako ne bi ih zbuniti tijekom instalacije. Stručnjaci preporučuju slaganje listova s ​​pomakom.
 • Proizvođač šperploče . Približno iste kvalitete uzoraka domaće šperploče, kao i odEuropski proizvođači, što nije slučaj s kineskom šperpločom, o kojima kupci često negativno reagiraju zbog nedosljednosti s navedenim karakteristikama.

Postavljanje iverice na podu

Polaganje kao podloga

Korištenje šperploče kao vrste podloge je najjednostavnije i najpovoljnije rješenje.

 • Postavljanje šperploče na betonskom podu vrši se u listovima debljine 10-12 mm, koji se lijepe izravno na podlogu. Mora biti pripremljen i ravnomjerno pokriven. U procesu polaganja potrebno je ostaviti 3-4 milimetarske intervale između ploča, kao i udubljenje između plahti i zida. To će omogućiti lako proširenje šperploče zbog promjena u klimatskim uvjetima.


Osim toga, s ivericom možete poravnati velike razlike u visini, glavna stvar je da se naoružate posebnim spojnicama.

 • Ako je planirano uređenje reguliranih podova, onda zaostaci nisu potrebni, potrebno je samo specijalno pričvršćivanje postavljeno ispod šperploče.
 • Moguće je polaganje ploča od šperploče na zaostacima ili podnim gredama. Trebat će vam ploča od najmanje 12 mm i gotova baza okvira. Takav pod će zahtijevati najviše vremena za njegovu provedbu, postoji potreba za njim kada je potrebno zagrijati pod ili ga podići na potrebnu visinu. Korištenje podesivog kašnjenja uklanja razlike visine poda.

Šperploča kao izravnavajući sloj

Vrlo često postoje situacije kada je stari pod već izgubionekadašnji izgled, ali se još uvijek može bez problema iskoristiti. Na takvom podu možete sigurno položiti pod.

Ali ako ne želite da se pogoršava prije vremena, trebali biste instalirati dodatni srednji sloj za izravnavanje šperploče.

Ugradnja šperploče na drveni pod izvedena je vijcima. Ovaj proces je prilično jednostavan i brz.


S onim što šperploča odabrati za pod u ovom slučaju, sada smo shvatili.

Međutim, da bi služio duže vrijeme, morate se pridržavati niza pravila tijekom instalacije:

 • listove treba sigurno pričvrstiti, ne zaboraviti praznine;
 • samonosne kape trebaju sjediti pod znojem;
 • sve nepravilnosti trebaju biti učvršćene brusilicom;
 • sve pukotine i šupljine treba ožbukati;
 • dodatno treba probiti podlogu.

Jedina stvar koja polaganje šperploče je nepraktično ako vrh ide na pod stabla. Masivne ploče takvog poda mogu se postaviti i na trupce i na betonski pod.

Šperploča kao završna obloga

Iskusni stručnjaci mogu napraviti pravi parket od uzorka palače iz šperploče. Obično se za te namjene koristio samo najkvalitetniji parket.

Za postizanje ovog rezultata potrebno je uzeti prvi razred s poliranom prednjom površinom. Da bi se napravio lijep uzorak, šperploča se polira nakon ugradnje,otvara se mrljama i parketom.

Obrada, rad i skladištenje šperploče

Ako tijekom transporta šperploča slučajno postane mokra, izgleda samo mokra i nije imala vremena da nabubri, treba je što prije osušiti. Da biste to učinili, morate ga ostaviti u ventiliranoj prostoriji, šireći listove jedan do drugoga.

Treba imati na umu da se šperploča FC i druge vrste ne mogu sušiti izravnim izlaganjem toplini - to može uzrokovati njeno uništavanje, vjerojatno će se naduti, ili još gore, zapaliti će se. Najbolje sušenje je izlaganje prirodnom suhom zraku.


U slučaju skladištenja šperploče prije početka rada na nedovoljno suhom mjestu, bolje je provjeriti sve listove prije početka rada. Dobra šperploča, koja se može polagati, ne bi trebala imati delaminacije i mrlje, što može ukazivati ​​na širenje na površinu gljivica.

Ako želite da vaš pod traje mnogo godina, morate zaštititi plahte u procesu polaganja.

Prilikom rada s ivericom, morate zapamtiti neke važne uvjete.

Potreba za aklimatizacijom.

Novonabavljeni materijal ne smije se polagati, on mora biti izliječen u uvjetima eksploatirane klime. To razdoblje ovisi o prethodnim uvjetima skladištenja: položaju, temperaturi i vlažnosti.

Ako je razlika između prošle i sadašnje temperature, kao i vlažnosti minimalna, a istovremeno je materijal čuvan u suhoj prostoriji i ravnomjerno,ostavite materijal za jedan dan. Ako je razlika u temperaturi 5-8o C, a vlažnost 10%, onda vrijedi 3-5 dana da izdrži ivericu.


Ako je razlika veća od tih vrijednosti, a listovi neznatno mijenjaju pravilan i ravan oblik, listovi će morati izdržati više od tjedan dana. U isto vrijeme za poravnavanje šperploča na hrpi trebat ćete staviti nešto teško, a tijekom instalacije morat ćete koristiti više vijaka nego obično.

Vlažnost u prostoriji

Brze promjene vlažnosti mogu drastično oštetiti drvni materijal, u ovom slučaju šperploča. Razina vlažnosti u prostoriji trebala bi biti stalna, a istovremeno ne prelaziti 70%, a kratkoročno povećanje - ne više od 80%. Ne stavljajte šperploču na mokri pod.

Za kontrolu vlažnosti stabla možete koristiti poseban uređaj. Da biste provjerili betonski pod, morate uzeti plastičnu foliju i položiti je, lagano podižući ventralni dio. U slučaju stvaranja kondenzata, potrebno je dodatno sušenje prostorije.

Temperatura ugradnje

U idealnom slučaju, kada se šperploča postavi na 20-30 ° CC. Takvi su uvjeti najpovoljniji za drvne materijale.

Kvaliteta materijala

Za postizanje najboljih uvjeta rada vrlo je važno da se materijal dobro obrađuje. Važno je slojeve obložiti antibakterijskim temeljnim premazom koji šperploču štiti ne samo od mikroorganizama, nego i od različitih gljiva.


Ako se šperploča dodatno zasiti kitom s dodatkom PVA ljepila, to će poboljšati njegova vodoodbojna svojstva. Otvaranje akrilnim lakom ojačat će karakteristike čvrstoće vanjskog sloja.


Zaključci

U ovom članku ste saznali o tome koja je vrsta šperploče bolja za pod, kakve je, kako najbolje pohraniti i montirati. Ispravno odabrana šperploča ne samo da će pojednostaviti postupak instalacije, već će i omogućiti da buduće podnice traju što je duže moguće. I što je najvažnije, sav posao može se obaviti bez pomoći stručnjaka.