Šperploča pod linoleum kao osnova za drveni i betonski pod

Linoleum je najjednostavnija i vrlo jeftina podna obloga, za koju je potrebna samo savršeno ravna površina i poštivanje niza drugih uvjeta. U članku će se raspravljati o tome kako se šperploča uklapa ispod linoleuma, koje su značajke i nijanse ovog procesa.


Značajke šperploče

Šperploča je univerzalni lisni građevinski materijal namijenjen za izravnavanje svih površina: zidova, stropa, poda itd. Ne radi se samo o najjednostavnijem tankom materijalu od prešanog furnira, već io takvim sortama kao što su iverica, OSB i drugi.


U našem slučaju, šperploče bismo trebali smatrati materijalom za izravnavanje podova. Naravno, neće biti potrebno ako je glazura prethodno izrađena pomoću samonivelirajuće smjese ili konvencionalnog cementno-pješčanog morta. U stvari, savršeno ravnomjerni premaz je vrlo rijedak, što znači da je prije polaganja linoleuma vrijedno brinuti se za izravnavanje poda ispod linoleuma. Prednost je da se šperploča ispod linoleuma na betonskom podu može postaviti bez obzira na broj defekata na podlozi.

U isto vrijeme, mnogi vlasnici u svojim domovima imaju drvene podove najkvalitetnije. U ovomeAko šperploča pod linoleum na drvenom podu je najviše dobrodošli (detaljnije: "Polaganje šperploča na drvenom podu - koji odabrati i kako staviti"). Vlasnici neće imati problema u procesu polaganja. Još jedna pozitivna stvar o korištenju šperploče je da je cijena materijala vrlo niska.


Šperploča također ima prednost nad uobičajenim drvenim podom.

Usprkos ravnomjernosti drvenog premaza, ima niz nedostataka:

 • ploče su podložne deformacijama tijekom vremena;
 • pri hodu se osjećaju neispravni dijelovi premaza, stvarajući karakterističan zvuk i progib pod težinom zakupca;
 • praznine u preklapanju;
 • ako su ploče prekrivene slojem boje, tada će se s vremenom početi ljuštiti.

Bez obzira na to kako su radovi postavljanja linoleuma učinjeni, svi gore navedeni nedostaci utjecat će na premaz tijekom rada. Neprihvatljivo je da se na površini linoleuma pojave bilo kakvi fizički nedostaci ili tragovi kemijskih procesa koji se javljaju u drvu. Na fotografiji će takav premaz izgledati ružan i sigurno se nećete pohvaliti takvom podu.

Prednosti šperploče

Na temelju gore navedenog, vrlo je važna upotreba šperploče. Početni zadatak ovog materijala je preraspodjela tereta pri hodanju po cijelom podu. To se događa zbog činjenice da je sloj šperploče sastavni i težina osobe pada na cijelo područje, a ne naploče.


Pozitivni aspekti korištenja šperploče ne završavaju se tamo:

 • S ovim materijalom moguće je izravnati betonski ili drveni pod, bez obzira na njegovu kvalitetu i starost. Štoviše, trošak kupnje lista šperploče je znatno manji nego u slučaju lijevanja estriha.
 • Na taj se način može znatno ojačati cijeli sustav podnih obloga.
 • ravnomjerna raspodjela tereta od ljudi u hodanju ili statički raspored teškog namještaja, kućanskih aparata itd. omogućuje postizanje odsutnosti bilo kakvih pokreta linoleuma i držati ih netaknutim tijekom rada.
 • Tijekom uporabe neće biti buke, škripanja, pucketanja itd.
 • Jedan list šperploče pouzdano zatvara pukotine i šupljine, čime se izbjegava prodiranje glodavaca, insekata, smeća itd. U strukturu premaza.
 • Osim toga, šperploča stvara prepreku zvuku i hladnoći.
 • Podovi se mogu lako polagati na lim. Svaki vlasnik, ako to želi, i strpljenje moći će raditi samostalno.

Nedostaci šperploče

Međutim, nedostaci takvog postupka kao što su polaganje šperploče na drvenom podu pod linoleumom su također prisutni. Svi se oni uglavnom odnose na fizičke i kemijske karakteristike materijala.


Prilikom rada s ivericom treba imati na umu sljedeće ključne točke:

 • materijal je u biti prešan drvo, istoga izlaganje vlazi i kemikalijama dovodi do deformacije;
 • drvo se odlikuje aktivnom reakcijom na bilo kakve promjene vlažnosti u prostoriji. Stvar je u tome da se ploča od šperploče može smanjiti, raspršiti i naduti s promjenama u mikroklimi. Na linoleumu će se to manifestirati kao mjehurići, površinske nepravilnosti itd.;
 • prirodno drvo ne tolerira biološke procese u svojoj strukturi: stvaranje plijesni i gljivica, umnožavanje bakterija i insekata, truljenje itd.;
 • ovaj materijal ne odolijeva vatri jednako kao bilo koje drvo;
 • određene vrste šperploče nastaju dodavanjem ljepila koje tijekom rada ispušta toksične pare.

Obrada šperploče

Ako pažljivo proučite sve gore navedene karakteristike šperploče, možete razumjeti kakva je šperploča potrebna za podne obloge od linoleuma, ali najbolja stvar za učiniti je da ne napravite vlastiti izbor, već na savjet stručnjaka. Što se tiče problema koji se javljaju u procesu rada, dovoljno je samo ispravno obraditi takav temelj kako bi ga zaštitili od deformacija (za više detalja, "Kako tretirati šperploču na podu - trebate li je natopiti").


Ovisno o problemu koji vlasnik planira boriti, može se zaključiti da se šperploča pod linoleumom tretira i kako će biti učinkovita:

 • moguće je povećati vatrostalnost materijala pomoću sredstva za usporavanje gorenja, ali bolje je ne tražiti sredstva, nego kupitiobrađena šperploča;
 • antiseptici će izvrsno raditi s kukcima, glodavcima i gljivičnim formacijama;
 • pomoći će u borbi protiv vlage: laneno ulje, premazi laka, razne mrlje, a možete i unaprijed kupiti već obrađeni materijal.

Stručnjaci vjeruju da je bolje ne tražiti gore opisana sredstva, nego odmah kupiti šperploče pripremljene za uporabu u određenim uvjetima. Važno je zapamtiti da ćete morati razumjeti i kako se točno trebaju primjenjivati ​​gore navedene tvari.

Odabir šperploče za linoleum

Proces polaganja šperploče neće biti problem za osobu koja ima čak minimalne građevinske vještine, ali je vrlo važno odabrati pravi materijal kako bi njegov rad bio što učinkovitiji. Ako je šperploča postavljena na pod ispod debljine linoleuma, temeljni je parametar. Mnogi stručnjaci još uvijek ne slažu na ono što bi trebao biti debljina šperploča.


Praksa pokazuje da je na tržištu građevinskog materijala šperploča zastupljena vrstama debljine od 0,8 do 2 centimetra, a one koje su u rasponu od 1,4 do 1,8 centimetara idealne su za polaganje ispod linoleuma. Štoviše, debljina šperploča pod linoleum na drvenom podu se ne razlikuje od verzije s betonskom bazom. Također je važno da vrijednost od čak 2 centimetra ne umanjuje ukupnu visinu prostorije.

Bilo bi praktičnije koristiti alternativne materijale s mnogo boljimkarakteristike. To su OSB i MDF. Također zanimljiva opcija je iverica, ali njezina se učinkovitost postiže samo debljinom od 16-20 centimetara i pažljivom obradom (pročitajte: "Polaganje iverice pod linoleum - upute").

Postavljanje šperploče

Izravnavanje poda šperpločom ispod linoleuma vrlo je jednostavno:

 1. Materijal se u početku treba rezati u pravokutne ili kvadratne gredice. Standardni oblik ima dimenzije 50x50 ili 100x100 centimetara, ali pod određenim uvjetima sobe možete odabrati nestandardne vrijednosti.
 2. Zatim bi trebali napraviti oznaku, samo stavljajući praznine, a da ih ne zalijepite. To će omogućiti da se shvati jesu li mjerenja bila točna i da li ima dovoljno materijala za stvaranje kvalitetne baze. Tijekom polaganja potrebno je ostaviti praznine između ploča, jer je važno zapamtiti o sklonosti šperploče da se širi s promjenama temperature i vlažnosti.
 3. Svaki list bi trebao biti zalijepljen na poseban podni ljepilo ili običan PVA, a također bi trebao biti pričvršćen vijcima u razmacima od 15-25 centimetara. Vijci upuštenog vijka se sakupe ispod vijaka, tako da su pričvrsne glave ispod površine šperploče. Ako se ne pridržavate ovog uvjeta, linoleum se može oštetiti tijekom polaganja ili tijekom rada.
 4. Nakon što su listovi pričvršćeni, ljepilo se mora sušiti 2 dana. Tada razmaci između susjednih područja moraju biti zapečaćeni kitom ili istim ljepilom, ali uz dodatak čipsa ili žbuke. Rupe za vijkeTakođer je potrebno kit.
 5. Osušena površina može se obraditi vrućim uljem za sušenje ili prelaziti izravno na polaganje linoleuma. Zabranjeno je hodati po površini dok se šperploča ne položi na betonski pod ispod linoleuma, u skladu s gore opisanim algoritmom. Inače, bilo koji pomak lista će dovesti do izobličenja na površini linoleuma, koji će biti na fotografiji i tijekom vizualnog pregleda ukazuju na lošu kvalitetu rada na izravnavanju poda.

Rezultat

U članku se detaljno opisuje postupak odabira i polaganja šperploče kao podloge za podne obloge od linoleuma. Pažljiv čitatelj može shvatiti da je ovaj postupak vrlo jednostavan i svatko tko će biti tvrdoglav i strpljiv može to podnijeti. Što se tiče kakve šperploče položiti na pod ispod linoleuma, onda u slučaju nesigurnosti u ovom pitanju, uvijek možete kontaktirati stručnjake (pročitajte također: "Kako ljepilo linoleum za šperploča i kako to učiniti"). Profesionalni graditelj će se nositi s takvim postupkom u najkraćem mogućem roku, kao i osigurati jamstvo za obavljeni posao.

Uzimajući u obzir sve prednosti i nedostatke takvog premaza, vrijedno je napomenuti da je s dovoljnom količinom sredstava i odsutnosti nijansi koje zabranjuju korištenje tradicionalnog estriha, bolje odbiti šperploče (čitaj također: "Kako pravilno postaviti linoleum na šperploče - faze rada"). Pouzdanost i praktičnost takvog temelja nije upitna, negonjegov maksimalni vijek trajanja znatno je manji nego kod cementnog estriha ili samonivelirajuće smjese.