Kako ljepilo linoleum za šperploča i kako to učiniti

Najisplativije podnice se smatra - linoleum, to je položen na bazi ploče s preliminarnim poravnanje. Šperploča se koristi kao materijal za izravnavanje.


Rad na pripremi baze

Iskustvo pokazuje da ako se linoleum položi na nepripremljeni drveni pod, on će naposljetku poprimiti svoj oblik, pored toga, stare ploče imaju tendenciju škripanja, ljuljanja i razmaka između njih. Da biste uklonili nedostatke kao rezultat rada na polaganju linoleuma, potrebno je obaviti pripremne radove - izravnati bazu s upotrebom šperploče.


Veličina šperploče omogućuje vam organiziranje proizvodnje radova u najkraćem mogućem vremenu, uz minimalan rad. Glavna kvaliteta šperploča je visok stupanj otpornosti na vlagu. Ovo svojstvo omogućuje dugotrajnu upotrebu šperploče.

Privlači potrošača i takvu osobinu šperploče kao ekološku čistoću materijala. Različite šperploče omogućuje vam da odaberete poliranu šperploču, čija se površina može koristiti bez tretmana.

Zahtjevi za odabir šperploče

Odredite područjeŠperploča se može koristiti za svoju ocjenu. Prema državnim standardima, postoji pet vrsta šperploče, gradacija razreda utječe na cijene - što je viši stupanj materijala, to je viša cijena.

Kako bi se izbjeglo prekoračenje proračuna, potrebno je odrediti koja vrsta šperploče treba koristiti prije početka rada.

Određivanje stupnja šperploče provodi se prema sljedećim kriterijima:

 1. Materijal dobiven u procesu postavljanja opreme za proizvodni proces je slabe kvalitete, s nedostacima. Ova vrsta šperploče može se koristiti kao podloga, nakon čega slijedi premaz visoke kvalitete šperploče. Ova šperploča određena je IV stupnjem.
 2. Materijal s manje nedostataka koji se ne može koristiti za čišćenje poda je šperploča tipa III.
 3. Materijal s pukotinama (do 20 cm) se postavlja ispod linoleuma, ali s preliminarnim kitom na mjestima pukotina - to je iverica razreda II.
 4. Materijal koji se može koristiti u bilo koju svrhu, također kao završni pod, je iverica I-stupnja (prihvatljive su male pukotine do 20 mm).
 5. Visokokvalitetni materijal s visokim stupnjem površinske obrade, pogodan ne samo za završnu obradu poda, već i za izradu dekorativnih elemenata - to je elitna šperploča E.


Označavanjem šperploče može se odrediti njegova operativna svrha. Tako se za raspored podnih obloga koristi uree šperploča s FC oznakom - vlažni materijal, ekološki prihvatljivneto.

S obzirom na formiranje cijena, proizvodi se mogu grupirati u četiri vrste:

 • Laminirano;
 • s obostranom obradom (W2);
 • s jednostranom obradom (G1);
 • Nepolirano.

Debljina šperploče varira u rasponu od 3-30 mm, za raspored podova pomoću 12-16 mm. Ako vam je potrebna velika debljina poda, izvedite slaganje u nekoliko redova. Proizvedeni proizvodi šperploča marke FC ima veličinu 1500x3000 mm.

Načelo pričvršćivanja šperploče

Nije teško pričvrstiti šperploču na drveni pod, pričvrstiti je vijcima na trupce ili na postojeći drveni pod, održavajući korak od 15 cm. Ako korak prelazi dopuštene norme, glatka površina premaza neće se održavati. Pokrijte plahtu s razmakom uza zid (1 cm) - za moguću deformaciju. Jaz između šperploča nije dopušten.

Prije lijepljenja linoleuma na šperploču, morate učiniti sljedeće:

 • Uklonite ravnalo sve nepravilnosti na površini premaza;
 • Napunite utore kitom na drvu;
 • dopustiti nekoliko dana šperploča;
 • Usisajte podnu površinu.

Pravila za postavljanje linoleuma

Prije nego počnete polagati linoleum na pod, treba ga držati u zatvorenom prostoru u neotvorenom stanju do 24 sata, u hladnoj prostoriji do 48 sati. Rasprostrite što je moguće bliže jednom kutu sobe, a zatim poravnajte linoleum s veličinom sobe. Višak linoleumamože se rezati škarama. Vidi također: "Šperploča ispod linoleuma kao osnova za drveni i betonski pod."

U malim sobama, pitanje polaganja linoleuma ne nastaje, može se pričvrstiti pomoću postolja, ali ako je soba velika, onda je potrebno pridružiti se linoleumu. U ovom slučaju, postavlja se pitanje kako se ljepilo linoleum za šperploča (pročitajte također: "Kako staviti linoleum na šperploča ispravno - faze rada").

Tehnologija lijepljenja linoleuma na šperploču

Trenutno, građevinsko tržište je zasićeno svim vrstama ljepila, pa biste trebali pažljivo pristupiti njegovom izboru, prvo proučite upute, a zatim odredite - kakvo ljepilo ljepilo je linoleum na šperploči.

Graditelji s iskustvom daju savjete o uporabi ljepila na bazi vode: bustilat, KS, PVA. Praksa pokazuje da je najjača metoda fiksacije lijepljenje na bitumenski mastiks, ali se ne preporučuje da se koristi u zatvorenom prostoru zbog neugodnog mirisa. Danas u asortimanu specijalnih spojeva pogodnih za linoleum za šperploče: Forbo, Sader, Permabond 791. Oni su u kombinaciji s linoleumom i stvaraju trajno lijepljenje.


Kako ispravno odrediti: što ljepilo linoleum za šperploča, pomoći će znanje glavnih komponenti i vrste ljepila mješavine. Postoje dvije glavne vrste: disperzija (na bazi vode) i reaktivna (na osnovi epoksidnih i poliuretanskih komponenata).

Mješavine na bazi vode koriste se za lijepljenje.obloge na osnovi tkanine, uz održavanje prirodnih sastojaka, za obloge od vinila, polivinil klorida. Takve smjese su najpopularnije, nemaju neugodan miris, nisu toksične i sigurne za ljude, dok slabo reagiraju na negativnu temperaturu, boje se vlage. Kako ljepilo linoleum za šperploča, možete pročitati u našim drugim člancima, postoje fotografije za jasnoću.

Linoleum podstava

Posebnu pozornost treba posvetiti proizvodnji radova na ugradnji linoleuma od kraja do kraja.

Ako ukratko opišete slijed radnji pri polaganju linoleuma od kraja do kraja, to izgleda ovako:

 1. Nanesite ljepilo na cijelu površinu poda, počevši od spoja;
 2. obloženi linoleumom;
 3. Glatite s posebnim valjkom kako biste se riješili mjehurića ispod linoleuma.
 4. Izvedite radnje s drugim slojem linoleuma u istom nizu. Uz jedini uvjet: treba ga postaviti s malom marginom na površini prvog lista.
 5. Koristeći ravnalo i nož, probijte dva sloja linoleuma.
 6. Uklonite višak, zalijepite spoj sa svježim ljepilom (više: "Kako lijepiti linoleum - moguće opcije").


Spojevi se mogu spojiti hladnim zavarivanjem: posebna otopina u cijevi omekšava strukturu nakon dodira s polimerom, čime se spajaju krajevi spoja. Šav se brzo suši, postaje hermetičan.

Trebam li staviti linoleum na šperploča odlučiti stručnjakaasortiman predloženih sastava je raznolik, izbor proizvoda je dovoljan - to su mješavine ljepila univerzalne (za svaku bazu), također otporne na vlagu (za prostorije s visokom vlažnošću).

Budući da je izumljen linoleum, proizvođači su radili na proizvodnji ljepila, uvode se novi razvoji, ali su posebno prepoznate robne marke: Thomsit, Homakoll, Polax.

Moguće je odlučiti hoćete li zalijepiti linoleum nakon što je određeno područje pokrivenosti, ako vam veličina linoleuma omogućuje da obavite posao bez zgloba, tada nije potrebno koristiti ljepilo. Ako se premaz sastoji od nekoliko dijelova, potrebno je nanijeti ljepilo.