Što ljepilo za linoleum odabrati

Trenutno, najbolji način da stavite linoleum u kvaliteti se smatra ljepilom. Dakle, o tome što ljepilo za ljepilo linoleum, ovisi, barem, o vrsti linoleuma i na uvjete njegova rada, korist, na tržištu građevinskog materijala su ljepila za bilo kakve zahtjeve.


Prije nekoliko desetljeća, tehnologija ugradnje linoleuma je bila da se materijal učvrsti samo s običnim čavlima.

Naravno, na ovaj način linoleum je i danas fiksiran, au nekim je slučajevima fiksiran samo s podlošcima, međutim, iskreno govoreći, ovaj pristup se koristi vrlo rijetko i bolje ga je ne koristiti.

Metoda fiksiranja noktiju linoleuma tijekom vremena koristi se sve manje i manje. To je zbog toga što ima niz nedostataka koji će se vrlo brzo očitovati, primjerice u procesu premještanja teškog namještaja. Čak i lagani pokret nužno tvori valove, koje je nakon toga izuzetno teško ukloniti. Valovi se mogu pojaviti sami, što ukazuje na to da ljepilo za linoleum u procesu polaganja nije korišteno.

PVA ljepilo za linoleum jedna je od mnogih vrsta ljepila, odabrana je zbog svoje jednostavnosti i pristupačnosti. Posebno je važno odrediti proizvođačakvalitetnog sastava, a poželjno je kupiti ljepila s niskim sadržajem tekućine.

Nijanse u procesu nanošenja ljepila

Zbog prisutnosti na tržištu ogroman popis ljepila i linoleuma, trebali biste uzeti u obzir neke od značajki stylinga.

Prije uporabe bilo kakvog ljepila, površina na koju se lijepi linoleum mora biti dobro izravnana, očišćena i odmašćena. Poželjno je da je podna obloga porozna, pa će se lijepljenje linoleuma pojaviti što je točnije moguće. To znači da linoleum na hrpi, tkanina ili pjena osnovi će biti ljepljene najbolje, tako da u ovom slučaju, možete uštedjeti malo kupnjom ne tako skupo ljepilo.


Ako ne znate kako lijepiti linoleum od prirodnih sirovina, odgovor će biti jednostavan - ljepilo s minimalnim sadržajem vlage, inače će u procesu lijepljenja osnovni materijal apsorbirati previše ljepila i deformirati će se. Za PVC linoleum ljepilo se može koristiti na prirodnoj osnovi. Obrnuta kombinacija je neprihvatljiva, tj. Ljepilo za PVC se ne uklapa dobro s prirodnim linoleumom, jer ima nisku sposobnost ljepljenja. Vidi također: "Kakvo ljepilo za linoleum na betonskom podu je bolje koristiti i kako točno."

Ako se ta činjenica zanemari, to će dovesti do promjene u strukturi linoleuma. Za skupi linoleum od prirodnih sirovina proizveden posebno ljepilo. Njegova glavna značajka je da sadrži minimalnu količinu vode koja možeštetno utječu na izgled i strukturu prirodnog materijala.

Prema tome, deformacija prevlake pri interakciji s ovim ljepilom neće se pojaviti. Kako bi se spriječila modifikacija oblika linoleuma, trebat će vam ljepila s jakim učvršćenjem zglobova za najtvrđu prianjanje. Vidi također: "Kako lijepiti linoleum - dokazane metode s primjerima."

U pravilu, lijepljenje trake se provodi odmah nakon što je obloženo ljepilom, međutim, na primjer, vodeno-disperzijska ljepila zahtijevaju određenu izloženost kako bi se aktivirale kemikalije. Osim toga, kada se koriste takva ljepila, potrebno je uzeti u obzir da jedna od impregniranih površina mora biti sposobna apsorbirati vodu, pa ako s ovim ljepilom ljepimo PVC linoleum, onda bi podloga ili drvo trebali služiti kao baza.

Prije završetka završnog podrezivanja linoleuma, treba ga izvaljati i ostaviti u tom stanju najmanje 24 sata.


Bez obzira na to koliko ljepila ljepilo je najlakše, potrebno ga je nanijeti na obje kontaktne površine. Prije spajanja ljepila treba dati malo vremena da se osuši. Veza se provodi pod tlakom, tako da će se ukloniti mogući prijelomi i nepravilnosti na površini linoleuma.

Ne preporučuje se nanošenje ljepila na bazi vode na površinama s premazom, jer ne dolazi do vezivanja zbog činjenice da nema mjesta za odlazak vlage.

preporučaslijedite preporuke proizvođača za potrošnju ljepila za linoleum, osobito ako je to PVA ljepilo. Ako se primjenjuje više od norme, onda neće imati vremena da se dobro osuši - to će dovesti do pojave zračnih džepova ispod platna, a kasnije će se na takvom linoleumu pojaviti valovi.

Akrilno ljepilo za linoleum najčešće se koristi u stambenim područjima, budući da nema neugodan miris i nije toksično.


Trebali biste odlučiti na koji ljepilo ljepilo linoleum, jer, na primjer, ako imate planove da stavi linoleum preko velikih područja, onda, kao opcija, možete obratiti pozornost na posebne mastiks.

Bilo koji profesionalac koji poštuje svoj linoleum neće koristiti epoksidna i poliuretanska ljepila, iako oni pružaju najbolje povezivanje. To je zbog toga što su takva ljepila otrovna, a nakon polaganja neko vrijeme iz njih proizlazi jak miris.

Važno je napomenuti da u slučaju ugradnje sustava podnog grijanja u prostoriju, izbor ljepila mora biti još oprezniji, jer postoje varijacije koje, kada se zagriju na čak 30 stupnjeva, mogu ispuštati otrovne tvari, a za stambene prostore to je vrlo nepoželjno.

Posebno ljepilo - "hladno zavarivanje"

Postoji način da spojite linoleum s posebnim ljepilom, naime - "hladnim zavarivanjem". U prodaji možete pronaći dvije vrste ljepila - "A" i "B", koje su označene u skladu s tim, tako da svatko moženapravite pravi izbor.

Tehnologija "A" podrazumijeva:

 • oblaganje listova jedan na drugi, nakon čega se izvodi obrezivanje duž spoja da bi se uklonio minimalni razmak;
 • označavanje trake papirne trake na spoju s naknadnim rezanjem u sredini duž cijele dužine i punjenjem ljepilom;
 • uklanjanje trake nakon 10 minuta - možete vidjeti da je šav gotovo nevidljiv.


Tip tehnologije "B":

 • treba organizirati razmak do 4 mm;
 • jaz je ispunjen ljepilom, iako je nakon očvršćavanja zglob jasnije vidljiv.

Ručno pravljenje ljepila

Ako želite malo uštedjeti, možete sami napraviti ljepilo.

To će zahtijevati:

 • otopiti, na primjer, u acetonu, ostacima linoleuma;
 • miješati dok se ne otopi u potpunosti;
 • da bi se dobila ispravna konzistencija, smjesi se postupno dodaje ili otapalo ili linoleum;
 • ovo ljepilo je iznimno po tome što se lijepljeni spojevi kao rezultat neće razlikovati od boja linoleuma (pročitajte: "Kako lijepiti stražnji linoleum - moguće opcije").


Važno je napomenuti da je pitanje spremanja uvijek vrlo primamljivo, ali imajte na umu da je otapalo agresivna tekućina, tako da morate raditi s njom s posebnom pažnjom, štiteći kožu na rukama i licu.

Točke moraju biti obvezno sredstvo zaštite tih radova i prostorije u kojima se drže,mora biti pravilno provjetren.

Uzorci ljepila

U nastavku navodimo najpoznatija imena ljepila za linoleum koji se mogu naći na tržištu:

 • "Werner Muller" s oznakom "A" , namijenjen za hladno zavarivanje. Prikladno ljepilo za komercijalni linoleum i za kućnu uporabu, za šavove različite duljine. Približna potrošnja jedne cijevi - 10 metara šava.
 • "Thomsit K 198"- za homo- i heterogeni PVC linoleum.
 • "Werner Muller" tipa "C"za hladno zavarivanje. Cijev dovoljna za šav od 7 metara.
 • „Homakol 208“vodeno disperzijsko ljepilo univerzalne namjene, na bazi smola i PVA.
 • "Homakol 248"ljepilo za disperziju vode za lijepljenje homo- i heterogenih vrsta linoleuma.
 • "LINOCOL"- namijenjen spajanju šavova od pjenastog linoleuma. Omogućuje vam stvaranje velikog, gotovo nevidljivog šava.
 • “Forbo Erfurt 525”je disperzijsko ljepilo koje se postavlja vrlo brzo. Bez otapala.
 • “Forbo Erfurt 522”je disperzijsko ljepilo koje se može koristiti za polaganje linoleuma na podovima bilo koje vrste.
 • “Forbo Erfurt 523”je lako raspršujuće ljepilo, vodljivo, s visokim stupnjem povezanosti. Da biste ga upotrijebili, morate pripremiti površinu, prekriti je vodljivom disperzijskom osnovicom ili mrežom bakrene trake.
 • "Forbo Erfurt 578"je ljepilo koje se može koristiti u hladnom za lijepljenje vinilnih i tekstilnih premaza. Glina ne gubikarakteristike i nakon odmrzavanja. Međutim, u svakom slučaju je potrebno pridržavati se tehnologije u procesu lijepljenja.

Ako ćete položiti linoleum na električno podno grijanje, onda, na temelju tehnologije, možda ćete morati koristiti ljepilo, provodljivo.

Rezultat

Za neke, preveliki raspon bilo kojeg proizvoda ne olakšava odabir, već, naprotiv, otežava izbor. Konkretno, to se također odnosi na mješavine ljepila za linoleum. Ne shvaćaju svi od prvog trenutka, na primjer, kako lijepiti linoleum na drveni pod ili neku drugu bazu, tako da u budućnosti niti jedan val neće putovati duž linoleuma.

S druge strane, s druge strane, u tako velikoj ponudi robe nema ništa loše, tjera nas da razmišljamo, sve detaljnije izvagamo, kako bismo došli do jednog ispravnog rješenja. Ako je potrebno, možete potražiti stručnu pomoć od profesionalaca. Oni će vam reći koji je materijal manje opasan, kako pravilno postaviti jedan ili drugi linoleum, kao i koliko je ljepila potrebno za ugradnju iste podne obloge.


Iz svega se može zaključiti da je, u pravilu, preporučena potrošnja ljepila na linoleum 1 m2označena na pakiranju. Uvijek je poželjno pridržavati se toga, ali vrijedi shvatiti da se, s obzirom na moguće nijanse, potrošnja može neznatno razlikovati.

Vizualno pregledajte materijal o ovoj temi na priloženom videozapisu.