Kako pravilno položiti inženjersku ploču

Inženjerska ploča, za razliku od polja, pripada kategoriji stabilnih podova. Međutim, proizvođači zahtijevaju pridržavanje preporučene tehnologije ugradnje i ne dopuštaju “slobode”.

Značajke inženjerske ploče

Technomassiv je dvoslojni dekorativni i završni podni materijal koji se sastoji od:

 • Cijeli rez vrijednog drvadebljine 2,5-7 mm. Ovaj sloj je podvrgnut najintenzivnijim opterećenjima, uključujući abraziv, pješice itd. Stoga je izrađena isključivo od krutih vrsta: hrasta, jasena, javora, višnje i drugih. Površina je obrađena u različitim tehnikama (četka, pušenje, poslikavanje, itd.), Prekrivena bilo kojim zaštitnim sastavom: lak, vosak, ulje.
 • Baze- višeslojna šperploča otporna na vlagu od tehničkog tvrdog drveta s presjekom od 10-16 mm. Zahvaljujući tehnologiji toplinskog prešanja svi slojevi su tako čvrsto zalijepljeni da je vjerojatnost raslojavanja gotovo nula.

Dimenzije lamela variraju ovisno o:

 • Duljina - od 50 do 600 cm;
 • Širina - 12-45 cm;

Ukupna debljina inženjerske ploče je 12-20 mm. Takva ozbiljna varijacija u veličini zbog činjenice da je premaz često napravljen po narudžbi. Osim toga, što je manji presjek lamela, to je proizvod jeftiniji. Naravno, to utječe na trajnost i mogućnost restauracije. Ako sloj vrijedne stijene je samo 3 mm, onda se može ažurirati mljevenjem ne više od 1-2 puta. Proizvodi s nizom hrasta, jasena, oraha od 6 mm mogu se obnoviti do 5 puta.

Ashen Engineering Board.

Važno! U jednom paketu inženjerskih ploča (često domaćih ili kineskih) mogu postojati trake s razlikom u dužini od ± 30-60 cm, što se ne smatra brakom, ali po želji kupac može kontaktirati prodavatelja i zahtijevati da se cijelo pakiranje zamijeni novim.

​​

Za pouzdano sklapanje poda, tri vrste spojnih elemenata formiraju se u nosećoj podlozi svake lamele:

 • Groove-crest - klasična utorna ploča. Polaganje se vrši adhezivnom metodom i uz pomoć hardvera;
 • Kliknite Click Lock - nepropusna veza za podnu ugradnju pomoću plutajuće metode. Izrađuje se po narudžbi;
 • Žljeb za žljeb je daska s izrezanim žljebovima na krajevima, u koju je umetnut tzv. Ključ. To je poseban oblik mikroflana koji sprečava međusobno kretanje lamela. Pogodan za ljepljive podne elemente.

Standardformat lamela je izduženi pravokutnik s glatkim rubovima. Međutim, neki europski proizvođači nude zanimljiviju opciju - zakrivljenu inženjersku ploču različitih veličina s utorima u utorima, a rjeđe s kukicama koje su izrezane na krajevima. Sklopljeni pod izgleda nevjerojatno teksturiran, naravno, kada polaganje zahtijeva pažljiviji pristup i usklađenost sa svim detaljima sklopa.

Zakrivljena ploča za inženjerstvo.

Tehnološke ploče

Postoji nekoliko tehnologija za uređivanje tehno-niza:

Ljepilo

Koriste se jednokomponentne ili dvokomponentne adhezivne smjese na bazi polimera. Gotovo svi proizvođači preporučuju uporabu poliuretanskih spojeva, jer oni tvore najkvalitetnije vodonepropusne spojeve.

Uz pomoć posebnih kompozicija, na podlogu se postavljaju inženjerske ploče, drvene podne obloge, šperploča, iverica, OSB ploče, pa čak i armirajući multimoli koji se lijepe na cementnu ili betonsku podlogu. Potonji materijal podsjeća na funkciju ojačanja staklenih vlakana za zidove. Polimerno-mineralne prostirke ili peciva se lijepe na krhke, mrvljene i pokretne podloge, smanjuju naprezanje materijala uslijed smičnih ili savijajućih opterećenja, lagano padajući.

Utsin Multimol za jačanje slabih baza.

Proizvođačine preporučujupostavljanje inženjerske ploče na:

 • Samonivelirajući gipsani pod;
 • Podloga od pluta;
 • Električni sustav podnog grijanja (kabel).

Koristeći metodu ljepila, sastavite standardnu ​​i zakrivljenu inženjersku ploču s preliminarnim izračunom rasporeda.

Kombinirano: ljepilo i zatvarači

Osim ljepljivog sastava, koriste se samorezni vijci ili "igle", koje se uvlače u utor svake lamele pod kutom od 30-45 °. Ova metoda se smatra najpouzdanijom i izdržljivijom, dok je skupa, kako u vremenu tako iu potrošnom materijalu.

Plutajući

Instalacija standardne inženjerske ploče s bravama u obliku klika, u kojima materijal ni na koji način nije povezan s bazom. Spoj je vrlo gust, ne zahtijeva površinsku obradu nakon montaže. Nije prikladno za žljebastu ili klinastu tehno-masu. Potrebna vam je savršeno pripremljena podloga i majstor visoke kvalifikacije.

Ljepilo "u ključu"

Ova metoda najčešće sakuplja ruske proizvode s završetkom utora. Tehnika je razvijena za izgradnju kuća iz nedovoljno osušene građe. Zahvaljujući umetanju, konstrukcija je bila otporna na skupljanje, osigurana je idealna geometrija zgrade.

Postavljanje na ključ s uporabom ljepila smatra se praktičnim i preporučuje se za područja sa značajnim klimatskim promjenama ili povećanom vlažnošću (Primorye, Kavkaz i drugi).

Dodamo: polaganje dugačkih dasaka preporučljivo je izvesti s pomakom od 1/3 tako da je kružni cjevovod duž krajeva gust i pouzdan. Kisto, prirodno drvo svake daske razlikuje se po tonu i strukturi. Stoga se, bez obzira na odabrani način ugradnje, preporuča se da se lamele na podu prethodno prošire i odabere najskladnija kombinacija.

Ugradnja inženjerskog niza pomoću adhezivnog ili kombiniranog postupka

Potreban je sljedeći set alata i materijala:

 • Alati za niveliranje za izradu podnožja za polaganje ploče: šperploča, ožljebljena iverica, samonivelirajući pod na osnovi cementa ili gipsa-cementa, mješavina za estrih;
 • Ljepilo za parket i prajmer iz iste serije (po mogućnosti na poliuretanskoj bazi);

Važno! Korištenje materijala različitih proizvođača može dovesti do neželjenih kemijskih reakcija zbog nekompatibilnosti komponenti. Ploča oštećena zbog takve pogreške uklanja se iz jamstva i proizvođač ga ne može zamijeniti.

 • Električne pile (lice i kružna s vodilicom) ili obična ručna pila s listom šperploče, ivericom, daskom;
 • brusilica ili brusni papir;
 • građevinski usisivač;
 • električna bušilica ili odvijač s potrebnim bušilicama ili bitovima, kao i mikser za miješanje tekućih formulacija;
 • malj za brtvljenje zgloba ili čekića i kreveta;
 • remeni za spajanje (pri radu s ključem ili zakrivljenim pločama s utorom i utorom);
 • zupčanik za nanošenje ljepila;
 • Valjci za nanošenje prajmera;
 • Hardverrazni za učvršćivanje šperploče i /ili inženjerske ploče;
 • Odstojni klinovi, mjerna traka, kvadratna, olovka.

Skup alata i materijala za sastavljanje inženjerske ploče.

Instalacija se provodi u 3 stupnja.

Priprema za rad

Preporuka proizvođača: prije stavljanja dekorativnog premaza, povucite na komad papira ili napravite preliminarni plan u bilo kojem programu za izračunavanje obrasca polaganja. To je posebno važno za zakrivljeni inženjerski niz.

Svi radovi na završetku stropa i zidova prostorije trebaju biti dovršeni, a smeće uklonjeno. Prije polaganja, materijal treba aklimatizirati: zatvoreni paketi se ostavljaju u prostoriji najmanje 72 sata ljeti, a zimi do 144. Preporučeni razmak od završnog premaza do zidova ili elemenata koji okružuju je 10-12 mm, a površina čvrstog lima bez dilatacijskih spojeva je do 120 m2 .

Odabir smjera ugradnje ovisi o željama kupca i veličini prostorije. U uskim, izduženim prostorijama, prednost treba dati poprečnoj konstrukciji, kako bi se naglasila tekstura dekorativnog premaza - duž duljine zida ili svijeta.

Priprema baze

Osnovni zahtjevi za pod-pod:

 1. Vlažnost dna daske (od drvenih podnih obloga, OSB-a, iverice, iverice) - ne više od 8%, glazura - do 2% uključivo (provjerava se mjeračem vlage).
 2. Izjednačenost - razlika ne veća od 2 mm na 2 metra površine. Sve pukotinejame moraju biti izvezene i napunjene mješavinama za popravke, bumps-to cut off.
 3. Čvrstoća estriha nije manja od 1 MPa za odvajanje i 15 MPa za kompresiju.
 4. Prostor treba biti smješten iznad razine tla. Ovo pravilo vrijedi za sve drvene obloge.
 5. Temperatura zraka - 18-22 ° C, razina relativne vlažnosti - 40-55%.
 6. Pokazatelj vlažnosti inženjerske ploče - 9% 1,5% s potrebnim klimatskim parametrima.
 7. Čistoća baze je savršena. Uklanjaju se stari podni materijali, potpuno uklanjaju se ulja, mrlje od bitumena, ljepila ili premazi boje.

Šperploča ili iverica debljine 10-20 mm pričvršćena na podlogu ili trupaca s vijcima ili klinovima - čavlima oko ruba ploče. Razmak između pričvršćivača mora biti najmanje 30 cm.

Ako je podloga izravnana kravatom, onda polaganje može početi 28 dana nakon izlijevanja. Pri radu s samonivelirajućim samonivelirajućim smjesama, tehnološki prekid bi trebao biti najmanje 14 dana. Prije početka instalacije potrebno je mjerenje vlage u podu.

Ako su svi parametri održavani, možete nastaviti s pripremanjem. Za betonske podloge preporučuje se upotreba dvokomponentnih polimernih prajmera s armirajućim, izolacijskim i vlažnim svojstvima. Kompozicija se nanosi u 1-2 sloja s najlonskim valjcima obilato, ali bez stvaranja lokvi.

Pripremanje baze.

Ako je glazura izrađena od ploča od vlažne šperploče ili iverice, temeljni premaz nijepotreban.

Ugradnja inženjerskih ploča

Lameli su izrezani u skladu s planom. Polimerno ljepilo se nanosi na podlogu, ravnomjerno raspoređenu pomoću nazubljenog valjka. Zatim se lamele slagaju red po red, pažljivo se prilagode postavljanju ljepila u roku od 30-90 minuta. Za formiranje razmaka oko perimetra postavljene su distancne klinove. Ako je potrebno, samourezni vijci se uvrnu u brave pod kutom od 45 ° ili „čavlići“ od 25-40 cm.

Ako se koristi metoda "ključ", u utore se umeće mikroflava, koja se također može obraditi ljepilom. Da biste osigurali čvrsto spajanje nakon sastavljanja svakog uzastopnog niza, morate ugraditi vezice i povući poklopac.

Položena ploča mora biti natovarena (stavite teret na površinu) dok se ljepilo u potpunosti ne polimerizira oko 12-24 sata.

Ako je vrijedan sloj čist, bez obrade, dodatno se polira, pažljivo usisava i nanosi zaštitni lak ili vosak.

Gotovi pod je ukrašen perimetralnim postoljima koji odgovaraju teksturi i stilu. Najučinkovitiji PVC ili MDF proizvodi, ili drveni u tonu glavnog pokrova, pričvršćeni su na zid. Moguće je u potpunosti iskoristiti pod kroz 5-7 dana nakon završetka svih radova.

Ugradnja inženjerske ploče u "plutajući" način

Ova se metoda koristi vrlo rijetko, jer se proizvodi takav tehno-masivsamo pod nalogom. Postupak ugradnje uglavnom ponavlja rad s podnom daskom.

Potreban komplet alata i materijali:

 • Šperploča ili iverica za izravnavanje podloge;
 • Podloga i vodonepropusni film;
 • Električna pila ili ručna pila;
 • građevinski usisavač;
 • Električna bušilica za pričvršćivanje šperploče;
 • čekić, udarni blok i set za polaganje laminata;
 • čelični nosač za postavljanje posljednjeg reda;
 • Rulet, kvadrat, olovka.

Prve dvije faze identične su onima navedenim u prethodnom odjeljku. Osim toga, preporuča se polaganje hidroizolacijskog materijala s preklapanjem od 15-20 cm na podnožju, ako se ispod podloge nalaze vlažne ili mokre prostorije, tlo i sl.

Instalacija počinje od dugog zida s lijeva na desno. Na ekstremnim daskama odrezan je izbočeni dio brave, sastavljen je prvi red, ugrađeni ekspanzijski klinovi. Slijedeća se traka formira klasičnim načinom - šiljak šipke je umetnut pod kutom od 30-45 ° u utor, a lamela se spušta do graničnika. Ako je potrebno, spoj je zabrtvljen sa udarnom jedinicom ili čekićem sa šipkom za nabijanje.

Zadnji redak je pažljivo dimenzioniran kako bi odgovarao završnim bravama i umetnut između zida i montiranog poda. Na kraju sklopa, klinovi se uklanjaju. Završni dodir je ugradnja podnica i drugih ukrasnih letvica.

Savjet! Ako vam je potreban serviser, postoji vrlo pogodna usluga za njihov odabir. Samo pošaljite detaljan opis u donjem obrascu.posao koji treba obaviti i ponude stići će na vašu poštu s cijenama građevinskih timova i tvrtki. Recenzije o svakoj od njih i fotografije s primjerima radova možete vidjeti. BESPLATNO je i neobvezujuće.
Dobro oglašavanje
Najčitanije