Kako pravilno položiti pod: priprema, pravila i značajke

Pri odabiru višeslojnog drvenog poda kupci često obraćaju pozornost na njegov radni vijek. U tom slučaju, svi proizvođači, bez iznimke, ukazuju na to da će završni materijal zaista služiti tom razdoblju samo ako se poštuju pravila za postavljanje podne obloge.

Značajke i načini ugradnje parketa

Proizvođači takvih poznatih postrojenja kao što su Chers, Barlinek, Tarket i drugi pokušavaju poboljšati svoj proizvod, radeći na mnogo načina ne samo na izgledu, već i na styling sustavu. Kako bi se znatno ubrzao i olakšao postupak instalacije, razvijaju se novi kompleti za zaključavanje. Danas možemo razlikovati sljedeće vrste:

 1. Klasični jezičac i utor "jezik i utor" ili zaključavanje.
 2. Pritisnite spojku - povezivanje lamela pod kutom od 10-30 °, nakon čega slijedi pritiskanje kako bi se letvice pričvrstile jedna na drugu.
 3. 5G sustav - fiksiranje volumena. Njegova imena i osnovne karakteristike mogu varirati, ali u načelu je princip isti - dodatni umetak ili "jezik" od debelog PVC-a, aluminij je ugrađen u zaključavanje. Ova komponenta daje krutost i čvrstoću spojke, sprječavaSezonske trake divergencije povećavaju vijek trajanja premaza.

Vrste brava podnih obloga.

Vrsta sustava zaključavanja ovisi o tome kako ispravno položiti pod. U svakom paketu kvalitetnog podnog materijala uvijek postoji detaljan priručnik za instalaciju koji odgovara na sva pitanja početnika ili iskusnog majstora.

Osvrnimo se na metode sastavljanja višeslojnog drvenog premaza. Uključuje:

 1. "Plutajući" (neovisan). Pod je sastavljen isključivo na vlastitim bravama, bez spoja s bazom. Ovo je najbolja opcija ako planirate polaganje dasaka pod vlastitim rukama.
 2. Ljepilo. Koriste se jednokomponentne elastične kompozicije na bazi polimernih materijala (poliuretana, MS i drugih). Ljepilo se nanosi na bilo koju vrstu estriha, uključujući cement i suhi kompozit od iverice, OSB-a, iverice itd.
 3. Na učvršćivačima. Koristi se za kruto učvršćenje svake trake na podlogu. U ovom slučaju, potreban je poseban “parket” (završni) hardver, zračni šiljci (zajedno s zračnim pištoljem) ili klasični tiplovi.

Shema rasporeda podova je standardna - s pomakom od 1/3. To znači da se svaki sljedeći red pomiče u odnosu na prethodnu trećinu duljine šipke. To će omogućiti stvaranje čvrste, pouzdane i trajne kružne "vezice" svih lamela.

Shema ugradnje podne ploče.

Kako položiti pod: počevši s osnovama

Kvaliteta ugradnje parketaovisi o tome koliko je temelj temeljito pripremljen. Kriteriji:

 1. Svi ostali završni radovi moraju biti završeni, uključujući bojenje, tapete, popločavanje itd.
 2. Pod mora biti ravan, čist, zdrav i suh. Dopuštene kapi nisu veće od 2 mm na 2 metra površine. Soft cover (tepih, linoleum) za uklanjanje u potpunosti.
 3. Vlažnost betonskog estriha - do 2,5%, anhidrita - ne više od 0,5%, suhi nacionalni tim - do 12%.
 4. Optimalna temperatura pri radu s parketom je 18-22 ° C, razina relativne vlažnosti 40-60%. Ako se u procesu polaganja parametri promijene, postavite podnu ploču glatko i ispravno zbog deformacije lamela.

  Parametri rada s podnom daskom.

 5. Kod ugradnje "plivajućom" ili metodom pričvršćivanja potrebno je postaviti podlogu na podlogu. Hidroizolacijska folija koristi se pri polaganju:
 • Podovi formirani na tlu;
 • zastoji, ako se ispod osnovnog poda nalaze suviše mokre ili tople prostorije (kotlovnica, kotlovnica, praonica, podrum itd.);
 • Vodeni, električni ili infracrveni sustavi grijanja;
 • Grede od celularnog betona.

Osobitosti polaganja podnice nisu ograničene na ovaj popis. Svakako uzmite u obzir činjenicu da:

 • Preporučuje se ugradnja završne obrade u uzdužnom smjeru, budući da se skupljanje drva odvija mnogo manje nego preko puta. To se posebno odnosi na uske prostore.
 • Maksimalno dopuštenoširina poda (izmjerena pod kutom od 90 ° prema duljini lamele) ne bi trebala prelaziti 12-15 m. U suprotnom će biti potrebni kompenzacijski razmaci. Ovo pravilo vrijedi i za ravan i za dijagonalu.

  Najveća dopuštena širina poda podne ploče.

  Važno! Ako je površina krutog prostora 200 m2ili više, metoda plivajućeg poda nije prikladna. Potrebno je dovršiti lijepljenje lamela na mineralnu podlogu ili pričvršćivanje hardverom na ivericu, OSB, DSP, GVL i tako dalje.

 • Nepoželjno je koristiti standardno električno (kabelsko) grijanje baze, jer stvara prekomjerno točkasto grijanje. To dovodi do praznina, pukotina i zakrivljenosti lamela.
 • Ako se kao glavni sustav grijanja koriste sustavi „topli podovi“, cijelo se područje treba ravnomjerno zagrijati. Maksimalna temperatura je do +27 ° C.
 • Bilo koji drveni pod mora biti postavljen blizu podnog poda, bez zračnih razmaka. Zbog prisutnosti potonjeg dolazi do brzog sušenja završnog materijala.

Savjet! Ne zaboravite da su podovi od bukve ili javora podložni aktivnoj deformaciji, pa se ne mogu staviti na sustav "topli podovi".

Trebat će vam sljedeći materijali i alati za postavljanje podnih obloga:

 • Vodootporna folija debljine 200 mikrona;
 • PE podloga, kombinirana, smreka, debljine 2-3 mm ili vlastita, od istog proizvođača kao i parket;
 • Blok šokova za skidanje letvica, malj;
 • Za podne ploče sbrave 5G - alat za pričvršćivanje spojeva;
 • Metalna spajalica ili push-up za pomoć pri postavljanju posljednjeg reda;
 • Stolarski ljepilo, PVA ili ljepilo;
 • ugradnja plastičnih klinova za oblikovanje razmaka po obodu;
 • Pila za piljenje ili ubodnu pilu;
 • Olovka za rulet, kvadratić i građevinska olovka;
 • razina i higrometar;
 • Prajmeri za učvršćivanje ili lijepljenje
 • Ako je potrebno: ljepilo, nazubljenu lopaticu, pneumatski pištolj ili čekić, odvijač.

  Alati za postavljanje podnih obloga.

Polaganje podova vlastitim rukama: upute korak po korak

Postupak instalacije opisujemo u fazama.

Priprema baze

Prije svega, svi stari premazi su potpuno uklonjeni. Ako je, prema rezultatima mjerenja, potrebna nivelacija poda, tada za mineralne podloge možete koristiti:

 • Samonivelirajuće podne obloge od cementa, žbuke ili gipsa;
 • Suhi radni stolovi od lima (šperploča, iverica i dr.).

Gotova baza se provjerava na ravnost s kontrolnom tračnicom duljom od 2 m s vlagomrom za vlagu. Ako su osnovni defekti mali, oni se pune brzo sušećim sredstvima za popravak ili cementno-pjeskovitom mješavinom.

Spojnica mora biti pripremljena prije rada:

 • Ljepljivi sastavi, ako je namijenjen za lijepljenje podne ploče;
 • Kompozicije za učvršćivanje, ako je premaz položen na "plutajući" način.

Za drvenu podlogu, uzorak rada je nešto drugačiji. Nepravilnosti (ljuljačke, "grbice") treba rezati ili ukloniti brusilicom za parket. Jame, usitnjene treba izravnati s elastičnim kitom, a uz prisutnost škripanja - "podići" podlogu na podlogu vijcima ili čavlima. U slučaju višestrukih nedostataka, bolje je formirati novu timsku kravatu s listovima iverice ili ivericom debljine 16 mm ili više. Vrhunska obrada je fungicidni prajmer.

Brusilica.

Priprema za rad

Nakon završetka "mokrog" rada na pripremljenu podlogu ispod podne ploče postavlja se materijal za hidroizolaciju i sidrenje. To jest, film s preklapanjem od 15-25 cm raširen je po podu lagano, bez bora, fiksiran ljepljivom trakom. Tada je već postavljena podloga za lim ili rolu. S postupkom ugradnje ljepila, ovaj korak se preskače.

Budući da se parketna ploča mora "aklimatizirati", zapakirani materijal mora se čuvati u zatvorenom prostoru 24 do 36 sati. Stručnjaci preporučuju zagrijavanje sustava podnog grijanja 2 tjedna prije ugradnje, a zatim ga isključiti 3-4 sata prije ugradnje. To će omogućiti formiranje odgovarajuće klime u sobama, kako bi se izbjeglo termičko oštećenje površine.

Savjet! Drvo je prirodni proizvod, pa su moguće varijacije boje i teksture. Nije potrebno biti uplašen, bolje je zamotati se za dobrobit - otvoriti nekoliko paketa unaprijed, raširitilamele na bazi i oblikuju prekrasan uzorak po vašem mišljenju.

Sljedeći korak je provođenje temeljitih mjerenja poda i planiranja rada. Da bi podna daska bila što ravnomjernije postavljena na komad papira, nacrtajte uzorak za polaganje. Širina posljednjeg retka ne smije biti manja od 5 cm, u ovom slučaju potrebno je proporcionalno pomaknuti prvi.

Značajke posljednjeg retka.

Ugradnja podnih obloga

Polaganje na "plutajući" način počinje od same duljine zida s lijeva na desno. Ekspanzijski klinovi su postavljeni oko perimetra. Neki stručnjaci preporučuju da to učinite nakon sastavljanja prva tri reda: s nosačem, gotov premaz se pomiče i razmaknice se ubacuju u nastale praznine.

Izravno sklapanje počinje tako da se izbočeni dio brave odsječe na lamelama prvog reda, zatim se prvi ugrađuje u kut i instalacija počinje na krajnjem rubu. Ekstremna ploča se reže ako je potrebno. Sljedeći red se formira od ostatka prethodne letvice. Za podnu oblogu klasičnog Click-locka, najprije spojite krajnji priključak, a zatim dužinu dužine s obaveznom podbivaniem šok jedinicom.

Imajte na umu da je mnogo prikladnije raditi s Lock i 5G vezama. Mogu se spojiti po potrebi, i to uzdužno i poprijeko, kao što je prikazano u donjem videu.

Za neke vrste surround brave nije potrebno dodatno podešavati plastični umetak. Dovoljno dobroploče.

Zadnji red ploča treba pažljivo podesiti u veličinu (obrezati), a zatim sastaviti pomoću krajnjih bravica i umetnuti u razmak između zida i vanjskog reda. Polagani parket mora biti pritisnut metalnim nosačem ili slavinom.

Ako se rub daske oslanja na cijev ili drugu sličnu prepreku, tada se crta rezanja označava olovkom, komad se odvaja, rupa se izbuši s razmakom kompenzacije od najmanje 10-16 mm. Letvica se stavlja na mjesto, ljepilo se nanosi na rez i sječeni element se lijepi.

Nakon dovršetka montaže potrebno je ukloniti klinove, uključiti sustav podnog grijanja, postupno povećavati temperaturu, te montirati ukrasne letvice i pragovi vrata. Stvaranje praznina u otvorima između prostorija nije hir, već zahtjev proizvođača.

Prilikom ugradnje podne ploče na ljepljiv način, redoslijed rada će se neznatno razlikovati:

 1. Nanesite ljepilo na pripremljenu podlogu i ravnomjerno rasporedite nazubljenom lopaticom.
 2. Na daskama prvog reda odrezati rub.
 3. Sastaviti premaz na standardni način, nabiti ga šipkom i opteretiti ga radi boljeg prianjanja ili učvršćivanja s okovima, koji se "uklapaju" u utor za zaključavanje pod kutom od 45 °. Na isti način, parket je pričvršćen na podlogu čavlima ili klinovima zračnog pištolja bez ljepila.

Nakon završetka svih radova, mnogi proizvođači preporučuju ispiranje poda posebnim sredstvima za parket i podvosak sadržan u njima sigurno je zatvorio sve spojeve.

Savjet! Ako vam je potreban serviser, postoji vrlo pogodna usluga za njihov odabir. Samo pošaljite u donjem obrascu detaljan opis posla koji treba obaviti i dobit ćete ponude s cijenama od građevinskih timova i tvrtki. Recenzije o svakoj od njih i fotografije s primjerima radova možete vidjeti. BESPLATNO je i neobvezujuće.
Dobro oglašavanje
Najčitanije