Kako napuniti estrih - priprema i lijevanje

Građevinski radovi u većini slučajeva uključuju izradu estriha kako bi podloga djelovala kao kvalitetna podloga za polaganje različitih podnih materijala ili čak za upotrebu kao završni premaz. U članku će se raspravljati o tome kako popuniti podne obloge vlastitim rukama bez ikakvih poteškoća.


Podni estrih

Uređaj za estrih zapravo nije jako težak, jer je dovoljno slijediti određena pravila. Najpopularnija opcija za izradu estriha je upotreba cementnog pijeska ili betonske žbuke. Profesionalci sipaju spojnicu tako da razlika u visini ne prelazi 2 milimetra po 2 metra i na takvoj osnovi se može polagati čak i pločica koja je pretjerano podložna visinskim razlikama.


Uz pravilnu obradu, estrih se može koristiti kao glavni kat čak iu stambenim prostorijama. Pravilno osušeni, utrljani i polirani podni izgled na fotografiji i vizualnom pregledu nije lošiji od pločica, linoleuma ili drvenih podova.

Pripremna faza

Kada je riječ o tome kako pravilno popuniti estrih, započinje rad na pripremi podloge. Samonivelirajući podovi mogu se izraditi samo na vrhu čvrstog podnožja: betonske ploče, jastuka na tlu. troškoviimajte na umu da drveni podovi ne uključuju stvaranje estriha, a baza na njima je napravljena od kašnjenja.

Jastuk na tlu se izlije iz grubog pijeska, otpadaka, šljunka ili šljunka. Moguće je povećati izolaciju pomoću ekspandiranog glinenog sloja debljine najmanje 3-4, a ako je moguće i od 5 centimetara.


Ako se izlije estriha debljine do 5 centimetara, onda to uopće nije potrebno ojačati, a sigurno će izdržati teret koji stvaraju stanovnici i podne obloge: crijep, linoleum, tepih, drveni podovi itd. Naravno, važno je uzeti u obzir dopuštenu visinu poda, a ako je potrebno povećati debljinu estriha, bolje je napraviti velike slojeve rasutog materijala.

Gnječenje otopine

Kada je riječ o brzom punjenju estriha, najvažniji korak je priprema kvalitetnog cementnog pijeska ili betonskog morta. Naravno, najjednostavniji način je da koristite betonsku mješalicu, ali također možete primijeniti “djedove” alate: korito i lopatu.

Udio pijeska i cementa odabrani su na temelju njihove kupljene marke cementa (više: "Koji su omjeri cementa i pijeska za estrih potreban"). Ako govorimo o robnoj marki M400, tada će 1 dio cementa činiti 4 dijela pijeska, dok će za M500 taj omjer biti 1: 5. Ako je serija izvršena ispravno, onda bi konzistencija otopine trebala nalikovati tankom kiselom vrhnju.


Konkretno rješenje je nešto teže, ali ako se poštuju upute, kvaliteta rješenja neće bitigore nego u slučaju uobičajene cement-pijesak smjesu (detaljnije: "Izrada cement-pijesak estriha sa svojim rukama"). Betonska otopina je umiješana pomoću sjetve umjesto pijeska i šljunka, što čini estrih lakšim i ravnomjernijim. U tom slučaju, broj sijanja treba biti jednak agregatu pijeska i šljunka, koji bi se koristio u pripremi otopine prema prethodnoj metodi.

Da bi se dobila homogena smjesa bez grudica, preporuča se najprije zaliti vodu u spremnik (korito, mješalicu za beton) i tek tada dodati glavne sastojke. Voda se može koristiti u početku malo manje od procijenjene, a zatim dodati ako se ne postigne potrebna konzistencija.

Napuniti estrih

Grafikon za punjenje se priprema kako slijedi:

  • na bazi punjenja ugrađeni su svjetlosni signali (metalne letvice) s pričvršćenjem na pripremljenu otopinu;
  • nije potrebno napraviti preparate otopine, kao što je navedeno u mnogim uputama. Trebate napraviti čvrstu traku od betona i staviti svjetionik na vrh;
  • korak između svjetionika treba biti 15-20 centimetara kraći od duljine pravila pripremljenog za rad. Kada se stvore redovi, možete početi s lijevanjem (više detalja: "Kako staviti svjetlosne signale ispod sprežnika - savjet majstora").

Kao građevinski nivo možete koristiti ne samo drvenu tračnicu, nego i tekuću verziju ovog uređaja. Uz to, jednostavno stvorite "horizont" na zidovimaprostorije, koje će preciznije postaviti svjetionike na istoj razini.


Nakon što se otopina stvrdne ispod svjetionika (oko 12 sati), može se pokrenuti podni estrih, čija će bit biti u sukcesivnom ravnomjernom punjenju traka između svjetionika. Otopina se izlije na pod dok se razina trake ne izjednači s visinom instaliranih svjetlosnih signala. Proces počinje od dalekog ugla prostorije tako da završna faza radova jasno pada na prostor na ulaznim vratima. Vidi također: "Raditi pod vlastitim rukama u novoj zgradi - počevši od nule".

Nakon što je cementni estrih završen u jednoj ili dvije trake, potrebno je izravnati površinu kako bi se uklonili ostaci u još uvijek nepopunjenim područjima. Ako postoje propusti i nepravilnosti, dodatno se napune otopinom.

U jednom danu, na takvom estrihu, moći će se već pomaknuti, što znači da će ga biti moguće samljeti plutajućim ili polu-polirnim. Pravilna obrada površine učinit će je prezentabilnom. Na fotografiji, takav pod će izgledati estetski ugodno, au slučaju kada posao obavljaju profesionalci, njegova će se vrijednost čak povećati.

Rezultat

U članku se detaljno opisuje kako se vlastitim rukama napuniti glazura kako bi se postigla najstvarnija i najpouzdanija osnova za polaganje obloga ili se koristi kao glavni kat bez ovog postupka. Ne samo gore opisani talog, već i točanpostupak sušenja estriha, koji uključuje redovito vlaženje površine tijekom tjedna i prekrivanje debelim slojem polietilena.


Profesionalni graditelji koji će preuzeti odgovornost za sve faze, od kupnje potrebnih komponenti i miješanja morta do ulijevanja estriha i stavljanja poda u pogon, pomoći će minimizirati troškove radne snage i vremena vlasnika.